Şimdi Ara

L298 ÇALIŞMA MANTIĞI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
5.162
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • PIC 628 VE L298 le step motor sürmeyi planlıyorum.L298 in 5-7-10-12 nolu bacaklarına nasıl bir sıralamayla puls vermeliyim.devreyi yaptım bütün sıralamaları denedim.Motor kararsız çalışıyor.Bazen normal dönüyor.bazende normal dönerken aniden ters dönüyor.Acaba l298 in çalışma mantığı nedir.Şimdiden teşekkür ederim.

• http://www.antrak.org.tr/gazete/042001/nusret.htm
    Pic'in programını ve devre şemasını paylaşırsan sorunun nerede olduğunu anlayabiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tmcone -- 9 Temmuz 2009; 12:01:30 >
  • devreyi elektronik malzeme satan bir yerden hazır olarak aldı.Kartın üzerindeki 628 le normal çalışıyor.devrede 628 in bağlantılı olduğu 4 pin var.(5-7-10-12)devredeki pıc kod korumalı olduğu için kendim bir program yaptım.Ama randımanlı bir sonuç alamadım.Eğer bana l298 in bu 4 pinine nasıl bir uygulama yapmam gerektiğini söylerseniz sevinirim.Yani devrede bağlantı olarak sorun yok.Sorun yazılımsal.
  • Verdiğim linkteki tablolardan yararlanarak sırasıyla darbe göndereceksin girişlere.Kullandığın motorun türü nedir? (unipolar,bipolar) Ayrıca çıkışları hangi sırada bağladığın önemli.Burada bilmen gereken L298 in değil; step motorun çalışma mantığı.
  • İnternette bir çok yanlış L298N devresi dolaşıyor.Eğer kendi kullandığın devreyi buraya koyarsan yardımcı oluruz.
  • Sanırım kurduğun devre yanlış, yanında bir de L297 olması lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omerege -- 9 Temmuz 2009; 19:44:26 >
  • Devre sorunsuz çalışıyor.L297 yerine 628 kullanmış.Kod korumalı olduğu için bende yeni bir program yazdım.Ama benim yazdığım programda step motor kararsız çalıştı.Onun için l298 in çalışma mantığını somuştum.Datashetten anlamadım.Bu konuda deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olursa memnun olurum.

L298 ÇALIŞMA MANTIĞI
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Transistör test devresi yapımı
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Yazdığın kodu paylaşırsan yardımcı olmaya çalışırız.Aksi halde bu şekilde varsayımlardan hareketle somut çözümler üretibileceğimizi zannetmiyorum.
  • Devre derken şemadan bahsetmiştim.Bu şekilde birşey anlaşılmıyor.
  • ben projelerimde l298 kullandım çok basit bir olay datasheeti var nette sayfaya bak pin bacak bağlantısına iki tane ucu var 00 11 aynı kombinasyonlardır 01 10 saga sola dönüş yapar mantık hep aynı yani diğer bağlantılarda lojik besleme,motor besleme uçları kalanlar ise motorun nekadar volt alcağı ayarı felan onların hepsi datasheette yazıyor baglantısı bile.... nasıl baglantı yaptın programın nasıl bilmiyorum ama bağlantındada hata olabilir programındada ....ters gerilim olayıda olabilir devrende dicem bildiğim kadarı ile L298 içinde diot olarak koruma ekipmanı var ama sen yinede bir araştır şuan olarak kesin birşey sana söliyemem yazılımsalda olabilir devre okadar karmaşık bir devre değil yani

yüksek ihtimal programındadır diye düşünüyorum....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SYYSTEMM -- 10 Temmuz 2009; 2:06:04 >
  • Arkadaşlar ;
    ya benim yazdıklarımı okumuyorsunuz.Ya da ben derdimi anlatamadım.
    Hazır olarak aldığım devre normal çalışıyor.(İLERİ-GERİ-HIZLI-YAVAŞ)Onun için devrede sorun olduğunu artık lütfen yazmayın.
    Kartı tasarlayan arkadaş PIC628A kullanmış ve programını kod korumalı yapmış.
    Bende kendim program yazayım dedim..L298 in PIC le elektriksel olarak 4 ucu bağlantılı.
    Yani bu 4 uc ile step motorun devri-yönü ve hızı ayarlanıyor.

ILK:
    IF PORTA.1=0 THEN BASLA
    GOTO ILK

BASLA:
    HIGH PORTB.0
    HIGH PORTB.1
    LOW PORTB.2
    LOW PORTB.3
    PAUSE 1
    HIGH PORTB.2
    HIGH PORTB.3
    LOW PORTB.0
    LOW PORTB.1
    PAUSE 1
    IF PORTA.1=1 THEN BASLA

GOTO BASLA

Mesela buna benzer bir sürü kombinasyon uyguladım ama bir türlü motoru kararlı bir şekilde
    hareket ettiremedim.Benim sormak istediğim.Bu kombinasyonun ne olması gerektiği.
    Şimdiden teşekkür ederim.

• quote:

Orjinalden alıntı: EGEHAYDAR

Arkadaşlar ;
    ya benim yazdıklarımı okumuyorsunuz.Ya da ben derdimi anlatamadım.
    Hazır olarak aldığım devre normal çalışıyor.(İLERİ-GERİ-HIZLI-YAVAŞ)Onun için devrede sorun olduğunu artık lütfen yazmayın.
    Kartı tasarlayan arkadaş PIC628A kullanmış ve programını kod korumalı yapmış.
    Bende kendim program yazayım dedim..L298 in PIC le elektriksel olarak 4 ucu bağlantılı.
    Yani bu 4 uc ile step motorun devri-yönü ve hızı ayarlanıyor.

ILK:
    IF PORTA.1=0 THEN BASLA
    GOTO ILK

BASLA:
    HIGH PORTB.0
    HIGH PORTB.1
    LOW PORTB.2
    LOW PORTB.3
    PAUSE 1
    HIGH PORTB.2
    HIGH PORTB.3
    LOW PORTB.0
    LOW PORTB.1
    PAUSE 1
    IF PORTA.1=1 THEN BASLA

GOTO BASLA

Mesela buna benzer bir sürü kombinasyon uyguladım ama bir türlü motoru kararlı bir şekilde
    hareket ettiremedim.Benim sormak istediğim.Bu kombinasyonun ne olması gerektiği.

PIC Basic te önce tanımlama işlemleri oluyormu bilmiyorum önce portları tanıcaksın benim en iyi bildiğim dil assembly.
    ve bu portlar tam olarak sürücünen hangi bacağına gidiyor bunlarıda öğrenmek lazım?

sürücünün hangi bacağına gittiğini bilemezsek nasıl yön vercez motora ? low high yapmışsın ama nereye gidio bu bacaklar neyi kontrol ediyo hangi ucu örnek ABCD uçları vardır sürücde AB ucları sagı kontrol eder CD uçları solu sen gittin sagı kontrol etmek için AC ucunu kullandın bilmeden...
    olur ya portları kartı tasarlıyan adam surayla bağlamamıştır dikkat etmemiştir ona türkiye burası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SYYSTEMM -- 10 Temmuz 2009; 12:52:36 >

• Tanımlamalar programın başında var.Gereksiz olduğu için buraya yazmadım.
    Şöyle açayım;

PORTA.1IN1 e bağlı
    PORTA.0 IN2e bağlı
    PORTA.7IN3 e bağlı
    PORTA.6 IN4 e bağlı

ILK:
    IF PORTA.1=0 THEN BASLA
    GOTO ILK

BASLA:
    HIGH PORTA.0
    HIGH PORTA.1
    LOW PORTA.6
    LOW PORTA.7
    PAUSE 1
    HIGH PORTA.6
    HIGH PORTA.7
    LOW PORTA.0
    LOW PORTA.1
    PAUSE 1
    IF PORTA.1=1 THEN BASLA

GOTO BASLA
  • quote:

Orjinalden alıntı: EGEHAYDAR

Tanımlamalar programın başında var.Gereksiz olduğu için buraya yazmadım.
    Şöyle açayım;

PORTA.1IN1 e bağlı
    PORTA.0 IN2e bağlı
    PORTA.7IN3 e bağlı
    PORTA.6 IN4 e bağlı

ILK:
    IF PORTA.1=0 THEN BASLA
    GOTO ILK

BASLA:
    HIGH PORTA.0
    HIGH PORTA.1
    LOW PORTA.6
    LOW PORTA.7
    PAUSE 1
    HIGH PORTA.6
    HIGH PORTA.7
    LOW PORTA.0
    LOW PORTA.1
    PAUSE 1
    IF PORTA.1=1 THEN BASLA

GOTO BASLA

şimdi sorun şöyle 00 11 de motoru durdurur 01 veya 10 olması gerekiyo 00 ile 11 aynı kombinasyonlar... 01 saga dönüyosa 10 sola döner o motor. 00 11 de motor durur

2 motor baglıya biliosun IN1 IN2 1 motoru IN3 IN4 2. motoru kontrol eder

HIGH PORTA.0
    LOW PORTA.1

1 motor için örnek lojik kombinasyon böyle ikinci motor içinde bunu uygulayabilirsin
    PORTA0 yerine PORTA1 HIGH yaparsan motor döndüğü yonun tersine dönecektir.. tai porta0 dı LOW yapmak lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SYYSTEMM -- 10 Temmuz 2009; 15:10:57 >

• SYYSTEMM arkadaşım yardımın için sağol.Ama ben DC motor değil step motor sürüyorum.
    Bana bu konuda yardımcı olursan sevinirim.
  • Adım A1 B1 A2 B2
    1 1 0 0 1
    2 1 1 0 0
    3 0 1 1 0
    4 0 0 1 1

1 fazlı olarak sürme

bu kombinasyonları yazsan ????? 2 kutuplu step motor için
    programda kesin olarak sorun yokmu varmı inan bilmiyorum çok yardım etmek istiyorum ama PICBASİC teki programına güveniosan bence kombinasyonlarla ilgili bişi ben bak burda böyle birşey buldum

http://www.antrak.org.tr/gazete/042001/nusret.htm
  • Kullandığın motor 6 uçlumu? Yoksa fotograftaki 2 kablo devre beslemesi için mi?
  • Devre beslemesi için.
  • CCS C kullanarak bir ornek hazırladım.Proteus simulasyonuda da ekledim.

http://rapidshare.com/files/254242017/step_motor.rar.html (rapid)

L298 ÇALIŞMA MANTIĞI
  • tmcone Yardımın için sağol.CCS C dilini pek bilmiyorum.Onun için verdiğin programı anlamadım.
    Şemaya göre motorun sağa dönmesi için portb lerin sıralamasını yazarmısın acaba.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.