Şimdi Ara

Laptop fanım çok yavaş dönüyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
2.568
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba benim Casper Nirvana notebookum var (Biliyorum almakta hata yaptım). Fanımın hızlı dönme kabiliyeti olmasına rağmen yavaş dönüyor. Bilgisayarda oyun açsam bile yavaş dönüyor. Ama bazen hızlı dönüyor. Ve bazen dönerken (nadiren) motor sesleri çıkartıyor. Fanın tüm tozunu temizledim. Hatta yetmedi sulu boya fırçası yardımıyla bütün aralıklarını iyice temizledim. Çıkardım taktım. Vidaarını gevşetim denedim. Yani ne denediysem olmadı.

Oyundayken fan çalışmayınca bilgisayar ısınıyor ve ikincil ekran kartına geçiyor (Intel HD Graphics 3000) ve ısınma devam edince bilgisayarım kapanıyor. Aklıma başka gelen başka bir çözüm kalmadı. Lütfen yardım edin.

• quote:

Orijinalden alıntı: poppolouse

Merhaba benim Casper Nirvana notebookum var (Biliyorum almakta hata yaptım). Fanımın hızlı dönme kabiliyeti olmasına rağmen yavaş dönüyor. Bilgisayarda oyun açsam bile yavaş dönüyor. Ama bazen hızlı dönüyor. Ve bazen dönerken (nadiren) motor sesleri çıkartıyor. Fanın tüm tozunu temizledim. Hatta yetmedi sulu boya fırçası yardımıyla bütün aralıklarını iyice temizledim. Çıkardım taktım. Vidaarını gevşetim denedim. Yani ne denediysem olmadı.

Oyundayken fan çalışmayınca bilgisayar ısınıyor ve ikincil ekran kartına geçiyor (Intel HD Graphics 3000) ve ısınma devam edince bilgisayarım kapanıyor. Aklıma başka gelen başka bir çözüm kalmadı. Lütfen yardım edin.

Tek söylüyebileceğim... İşlemcinizin ve ekran kartı üzerine oturan sogutucu bakır tabanının termal macununu yenilemeniz... Kaliteli ve bilindik marka kullanınız... Piyasada kavanoz içinde 5-10TL satılan mallar kullanmaktan kaçının... Termaltake, Xilence, Cool master, Akasa markalarını seçiniz...

• Yardımınız için teşekkürler. Bugün deneyeceğim. Sonuçları buraya yazarım.
  • Bir şey aklıma takıldı. Fanım eğer son güçte çalışırsa bilgisayarda ısınma olmuyor. Benim tek isteğim fanımın son gücüyle çalışması. Termal macunu yenilemek bir etki edermi sizce?
  • quote:

Bir şey aklıma takıldı. Fanım eğer son güçte çalışırsa bilgisayarda ısınma olmuyor. Benim tek isteğim fanımın son gücüyle çalışması. Termal macunu yenilemek bir etki edermi sizce?

Fan kontrolünü sağlayan devrede bir sıkıntı olabilir. Yada sıcaklığı ölçen komponentlerde.
    Fan, anakart üstünde gerekli voltaj ve amper çıkışı sağlayan bir yol bulunup lehimlenerek sürekli yüksek ve aynı devirde çalışması sağlanabilir.
  • Sarıaslan kullanıcısına yanıt
    Peki bu dediğiniz yol nasıl yapılabilir?
  • quote:

Peki bu dediğiniz yol nasıl yapılabilir?

Anakartın üstündeki yollar kısa devre riskine karşı izalasyonludur genelde.
    Yolların üstünü hafifçe zımpara ile kazıyarak kendinize lehim yapabilecek yol açabilirsiniz.
    Beceriniz ve tecrübeniz yoksa bu işe hiç bulaşmayın. Zaten en son çözüm budur.
    Önce sorunun neyden kaynaklandığı bulunup ona göre işlem yapılır. Fan kontrol devresinde sıkıntı varsa ve giderilemiyorsa en son çare bu işlemdir.
    Aslında aklımda şöyle bir şey var. Fanı temizlediğim zaman sadece dışındaki pervaneyi temizleyebiliyorum. Acaba tam ortasındaki motorda tozlanma olabilirmi? Çünkü dediğim gibi motor sesleri geliyor bazen. Sanki evin içinde araba çalışıyo gibi. Orayı açamadığım için temizleyemiyorum. Orada ne olduğunu görmenin veya açmanın bir yolu varmıdır?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi poppolouse -- 13 Mart 2015; 12:08:17 >
  • quote:

Aslında aklımda şöyle bir şey var. Fanı temizlediğim zaman sadece dışındaki pervaneyi temizleyebiliyorum. Acaba tam ortasındaki motorda tozlanma olabilirmi? Çünkü dediğim gibi motor sesleri geliyor bazen. Sanki evin içinde araba çalışıyo gibi. Orayı açamadığım için temizleyemiyorum. Orada ne olduğunu görmenin veya açmanın bir yolu varmıdır?

Fanın pervaneli kısmını tutup çektiğin anda yuvasından çıkması lazım.

Tam olarak demek istediğinizi anlayamadım. Fanım bu şekilde. Vidalarını söktükten sonra nasıl ortasına bakabilirim?
  • Cumadaydım yeni gördüm.

İşaretlediğim vidaları söküp işaretlediğim bantı kaldırdığında fan soğutucu bakırdan bağımsız olarak ayrılacaktır.
    Fanın diğer yüzündeki kapakta 3-4 tane minik vida vardır. Bu vidaları söküp fana ulaşabilirsin. Fanı tutup çektiğinde de pervaneler yuvasından çıkar.
    Ayrıca o kısımda tozlanma olacağını sanmam çünkü toz girecek kadar bir boşluk yok.
    Zaten elinde fanı döndürdüğünde sağlam olup olmadığını anlarsın takılmadan zorlanmadan rahatlıkla dönmesi lazım.

• quote:

Merhaba benim Casper Nirvana notebookum var (Biliyorum almakta hata yaptım). Fanımın hızlı dönme kabiliyeti olmasına rağmen yavaş dönüyor. Bilgisayarda oyun açsam bile yavaş dönüyor. Ama bazen hızlı dönüyor. Ve bazen dönerken (nadiren) motor sesleri çıkartıyor. Fanın tüm tozunu temizledim. Hatta yetmedi sulu boya fırçası yardımıyla bütün aralıklarını iyice temizledim. Çıkardım taktım. Vidaarını gevşetim denedim. Yani ne denediysem olmadı.

Merhaba soğutucuyu bir bütün olarak sökmeniz gerekir. Fotoğrafta kırmızı dairelerdeki vidaları sökün. Ok işareti ile gösterdiğim bağlantyı nazikçe yerinden çıkarın. Büyük sarı dairedeki bandı yırtmadan ve yapıştırıcı özelliğini bozmadan sökün, geri takacaksınız sonra. Küçük sarı dairedeki bölgede vida varmı kontrol edin.
    Bu işleme geçmeden önce mutlaka bataryayı çıkarın. Bataryayı çıkardıktan sonra 5 saniye power tuşunu basılı tutun.

• deneyım dızınınden yenıden puanlamaya calıs bakalım grafık kartı problemı verıyormu verıyorsa cıpte problem olma olasılıgı yada sensorlerde problem olma olasılıgı yuksek . termal macun yuzunden sadece ısınıp kapanabılır fanı etkılemez
  • Dayance kullanıcısına yanıt
    Dediklerinizi yaptım. Sonuç bu şekilde. Yalnız fanı çıkarıp takınca fan şuanda hızlı çalışmaya başladı. Eğer yine çalışmazsa yazarım. Bu arada termal macun az mı? Veya anormal bir şey varmı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi poppolouse -- 13 Mart 2015; 15:00:53 >

• Tekrar yaptım fakat hiçbir hata vermedi.
  • Ben sana sadece fanı sök demiştim dostum. Sen bakır plakayıda sökmüşsün. Macun yenilemesi yapman gerekiyor. Bakır plakadaki ve işlemciler üzerindeki kurumuş macunu peceteyle hafifce bastırmadan temizle yeni macun sür.
  • quote:

Tekrar yaptım fakat hiçbir hata vermedi.

Termal macunun biraz fazla olmasından veya yanlara taşmasından bir sıkıntı doğmaz çünkü iletken değil. Bir daha yapacak olursanız işlemcilerin ortasına damlatmanız yeterli, o kendliğinden yayılır. Alüminyum bölmedeki kanalları da mutlaka temizleyin.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.