Şimdi Ara

Laptop İşlemci Yükseltme! UZMANLAR YARDIM!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
775
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İyi günler geçtiğimiz günlerde 2. el olarak satın aldığım laptopta oyun oynarken, yapılması gereken her şeyi yapmış olmama rağmen (termal macun yenileme, bakır ısı iletkenini temizleme, fan temizleme, işlemci kullanmın yüzdesini sınırlama, cpu fanını anakarttan ayırıp direkt 5v ile son hız çalıtırma) işlemci max sıcaklığa (90 Dereceye) ulaşıp laptopu kapatıyordu
    Konu:https://forum.donanimhaber.com/islemciyi-bir-turlu-sogutamiyorum-yardim--143945897#143947140

Ben de neden işlemciyi soğutmak ile uğraşmaktansa yeni bir işlemci takmayayım diye düşündüm
    laptopun üzerindeki işlemci i3-370M-HM 55 M çipset olduğu için Arrandale türü işlemcileri destekliyormuş araştırdığım kadarıyla

i3-370M
    ark.intel.com
    Intel® Core™ i3-370M İşlemci (3M Önbellek, 2,40 GHz) Ürün Teknik Özellikleri
    https://ark.intel.com/content/www/tr/tr/ark/products/49020/intel-core-i3-370m-processor-3m-cache-2-40-ghz.html

370M in max sıcaklığı 90 Derece, madem benim derdim sıcaklıktan dolayı kapanma ben de bari Arrandale i5 takıyım da onu kullanıyım dedim (max sıcaklık 105 derece)

gözüme i5-480M kestirdim
    ark.intel.com
    Intel® Core™ i5-480M İşlemci (3M Önbellek, 2,66 GHz) Ürün Teknik Özellikleri
    https://ark.intel.com/content/www/tr/tr/ark/products/52952/intel-core-i5-480m-processor-3m-cache-2-66-ghz.html

Anakart Lenovo Z560 a ait, acaba anakart Bios destekler mi diye biraz araştırdım benim anakartın i5 430M i5 460M i5 480M versiyonları piyasada var dolayısıyla anakart da destekler diye düşündüm ve aldım ama işlemciyi anakarta taktım ve 5 sn fan normal döndü 5 sn hızlı sonra kapandı tabii bu esnada ekran hiç gelmiyor ve işlemci normal bir şekilde ısınıyor.
    biraz araştırdım anakartta mikrokod sınırlaması olduğu zaman böyle oluyormuş.
    Microsoft bizim 2 işlemci için mikrokod güncelleştirmesi vermiş
    bunu indirdim ama sisteminiz için uyumlu değildir hatası veriyor.
    biraz daha araştırdım ve mikrokod güncellemek istedim https://www.technopat.net/2018/05/17/intel-ve-amd-icin-mikrokod-guncelleme-rehberi/
    güncelleştirme sisteminizde mevcut diye uyarı aldım.
    benim ne yapıp edip bu i5-480M işlemciyi anakarta kabul ettirmem lazım lütfen konu hakkında bilgisi mevcut kişiler yardım ederse sevinirim.

• eger islemciniz o dereceye cikiyorsa orada bir sıkıntı var demektir. 105 derecede ben i7 kullanmadım. daha yeni zamanda bir 5742g modifiye ettim. i330 dan i7 720 e cikardim. ısınma sıkıntısınıda ortadan kaldırdım. gayet iyi bir performansı oldu ama 62 derece calisiyodu yükte de 70 derecelerde idi. montajda bir hatanız olabilir. sonucta fani max calistirdiginiz halde ısıyı üstünden alamıyorsunuz... Eger montaj doğru olsa mutlaka calisir. i480 icinde mutlaka calismasi lazim. mikrokod chipsetin destekledigi ama biosun desteklemedigi zaman biosun bir yedegini alarak icine eklenen birsey. hani direk al yaz denecek birsey degil. xeon islemcileri 775 sokete takabilmek içinde aynı yöntem uygulandı öyle söyleyeyim siz anlayın i480m için islemciyi taktıktan sonra minimum montaj parçalarınızı takmadan önce biosun pilini bir kere çıkarıp biosunuzu sifirlayin. sonra ram ve ekrani baglayip bi test edin. calisiyor olması lazım

• bana kalırsa sorun işlemcide. msi afterburner ile oyun içi ısı takibi yapıyorum 10 sn de 1 derece artarak en sonunda 90 dereceden sonra kapanıyor. teorim ise bir işlemcinin üzerinde 380 milyon transistör var ve her transistöre eşit görev düşüyor ama zaman içerisinde transistörler arızalandıkça geriye kalan transistörlere daha fazla görev düşüyor ve anormal şekilde ısınıyor tabii bu benim teorim kanıtlayacak hiç bir argümanım yok maalesef. zaten 480m kabul ettirebilirsem 105 dereceye dayanacağını sanmıyorum eğer olursa yine stres altında 90 derecelerde takılacak gibi geliyor i5-480M. az önce istemeye istemeye bir tane daha 2. el i3 370M siparişi verdim. işlemciyi satan laptop tamir merkezine durumu özetleyen mesaj attım. çipset arızalıdır gönder bakalım kem küm etti ikna edemedi ama kafamı bulandırdı sadece. sadece oyuna girdiğimde yaşıyorum bu sorunu onun haricinde tıkır tıkır çalışıyor bilgisayar ufacık donma bile yok.
    Şu an dediğiniz gibi bilgisayarı dağıtıp bir de bios pilini çıkarıp takayım işlemciyi inşallah işe yarar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omega4R -- 17 Haziran 2020; 13:56:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Din Djarin

eger islemciniz o dereceye cikiyorsa orada bir sıkıntı var demektir. 105 derecede ben i7 kullanmadım. daha yeni zamanda bir 5742g modifiye ettim. i330 dan i7 720 e cikardim. ısınma sıkıntısınıda ortadan kaldırdım. gayet iyi bir performansı oldu ama 62 derece calisiyodu yükte de 70 derecelerde idi. montajda bir hatanız olabilir. sonucta fani max calistirdiginiz halde ısıyı üstünden alamıyorsunuz... Eger montaj doğru olsa mutlaka calisir. i480 icinde mutlaka calismasi lazim. mikrokod chipsetin destekledigi ama biosun desteklemedigi zaman biosun bir yedegini alarak icine eklenen birsey. hani direk al yaz denecek birsey degil. xeon islemcileri 775 sokete takabilmek içinde aynı yöntem uygulandı öyle söyleyeyim siz anlayın i480m için islemciyi taktıktan sonra minimum montaj parçalarınızı takmadan önce biosun pilini bir kere çıkarıp biosunuzu sifirlayin. sonra ram ve ekrani baglayip bi test edin. calisiyor olması lazım
    üstad dediğin gibi yaptım bios pili lehimli idi anakarta söküp öyle denedim yine aynı şekil oldu. bilgisayar açılıyor tabii ekran açılmıyor 5 sn normal hızda dönüyor fan 5 sn son hızda sonra kapanıyor. sokete iyice oturttuğumdan eminim işlemciyi anakart seri numarasını aldım biraz araştıracağım.
    NIWE2 LA-5752P

Benim yaptığım işlemlerde bi terslik var ya da donanımsal bir sıkıntı.
    Bios 29CN32WW (V2.09) sürümden sonra destekliyormuş i5-480M i benim biosum 29CN38WW(V2.15)olmasına rağmen görmüyor veya uyuşmuyor.

şöyle bir şey buldum

sayfa 73 de işlemciler listelenmiş bir bakabilir misiniz? acaba sorunumuzun kaynağı burada mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omega4R -- 17 Haziran 2020; 15:56:36 >

• Bu siteden aldığını zişlemciyi kontrol edermisiniz?Seri numaraları uyuyormu?
    https://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_(chipsets)/HM55_Express.html
  • quote:

Orijinalden alıntı: muski

Bu siteden aldığını zişlemciyi kontrol edermisiniz?Seri numaraları uyuyormu?
    https://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_(chipsets)/HM55_Express.html
    Galiba uyuşmuyor veya üzerinde yazan kod seri numarası değil.
    hizliresim.com
    İşlemci - Hızlı Resim
    https://hizliresim.com/ALzRSq

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omega4R -- 17 Haziran 2020; 20:11:9 >

• hocam siteyi dikkatli incelediyseniz göreceksiniz ki sizin işlemcinin sonundaki tik biraz soluk duruyor.Alttada bunu sebebini yazıyor. CPU desteklenebilir. Bir ziyaretçinin yayınladığını veya yonga seti destek listesine göre oluşturulduğunu görmek için lütfen bu kaydın kaynağını kontrol edin yazıyor.Oradaki tam yeşil tikli olanları incelemek lazım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İşlemci değişimi yardım
    geçen ay açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

hocam siteyi dikkatli incelediyseniz göreceksiniz ki sizin işlemcinin sonundaki tik biraz soluk duruyor.Alttada bunu sebebini yazıyor. CPU desteklenebilir. Bir ziyaretçinin yayınladığını veya yonga seti destek listesine göre oluşturulduğunu görmek için lütfen bu kaydın kaynağını kontrol edin yazıyor.Oradaki tam yeşil tikli olanları incelemek lazım.
    Üstad şu an üzerinde bulunan işlemci 370M ve o da sarı tik ile işaretli. Piyasada i3-380M i5-450M i5-460M işlemcili lenovo Z560 lar da var ama 460m listede hiç yok diğer ikisi de sarı tikli.
  • Laptopların konfigurasyonları ithalatcılarına göre değişiyor.Amerikada ki ile avrupdaki ve türkiyede konfigurasyonları farklı olabiliyor.Bunda dolayı türkiyede görmediğimiz konfigurasyonu başka ülkelerde görebiliyoruz.O listeye göre anakart core i7 840QM'e desteği var gözüküyor.Birde laptop üreticisi hangi işlemciyi tercih ederse biosunu ona göre oluşturuyor.

www.bios-mods.com
    Lenovo z560 i3 to i7 upgrade?
    https://www.bios-mods.com/forum/Thread-Lenovo-z560-i3-to-i7-upgrade

bu linklere bakabilirsiniz.Tam uygun bir işlemci bulmak lazım.

• Bios tek modelin anakarti tek olduguna göre tek modeldir. 10 cesit ülkeye göre bios üretmeyecektirlerdir. o yüzden bir islemci destegi varsa vardir yalnız buna karşılık soğutucusu değişiyor olabilir. ekran kartlı modelle ekran kartsız model aynı olmayacaktır. o yüzden biosunuzu güncel tutuyorsanız islemcinizi değiştirmek kolaydır ama dedigim gibi mutlaka montaja dikkat etmek lazım.
    ben dedigim gibi i3 330 u i7 740q ile degiştirdim önce ram yok diye sistem acmamazlık etti sonra ram taktim islemciyi düzgünce taktım şimdi en ufak sorunsuz kullanılıyor.
    Montaj en önemli şey
  • quote:

Laptopların konfigurasyonları ithalatcılarına göre değişiyor.Amerikada ki ile avrupdaki ve türkiyede konfigurasyonları farklı olabiliyor.Bunda dolayı türkiyede görmediğimiz konfigurasyonu başka ülkelerde görebiliyoruz.O listeye göre anakart core i7 840QM'e desteği var gözüküyor.Birde laptop üreticisi hangi işlemciyi tercih ederse biosunu ona göre oluşturuyor.

www.bios-mods.com
    Lenovo z560 i3 to i7 upgrade?
    https://www.bios-mods.com/forum/Thread-Lenovo-z560-i3-to-i7-upgrade

bu linklere bakabilirsiniz.Tam uygun bir işlemci bulmak lazım.
    kullanma kılavuzuna göre
    10 CPU assembly, Intel ARD 2.66G 4M I7-620M rPGA processor 102000791
    10 CPU assembly, Intel ARD 2.53G 3M I5-540M rPGA processor 102000790
    10 CPU assembly, Intel ARD 2.13G 3M C2 I3-330M PGA processor 102000786
    10 CPU assembly, Intel ARD 2.40G 3M I5-520M rPGA processor 102000789
    10 CPU assembly, Intel ARD 2.26G 4M C2 I5-430M PGA processor 102000788
    10 CPU assembly, Intel ARD 2.26G 3M C2 I3-350M PGA processor 102000787
    10 CPU assembly, Intel ARD 2.40G 3M K0 I5-450M PGA processor 102000845
    10 CPU assembly, Intel ARD 2.40G 3M K0 I3-370M PGA processor 102000846
    10 CPU assembly, P6100 processor TBD
    10 CPU assembly, Intel P6000 1.86GHZ 3M C-2 PGA processor 102000844
    10 CPU assembly, Intel P4500 1.86GHZ 2M C-2 PGA processor 102000811
    diğer Z560 ların kullandığı işlemciler bunlari burada i5-480M yok ama forumda birisi bios güncellemesi ile i5-480M e destek geldiğini söylemiş ama benim Biosum en son sürüm o kardeşin bahsettiği sürüm eskide kaldı. acaba tekrar desteği çekmiş olabilirler mi?

• quote:

Bios tek modelin anakarti tek olduguna göre tek modeldir. 10 cesit ülkeye göre bios üretmeyecektirlerdir. o yüzden bir islemci destegi varsa vardir yalnız buna karşılık soğutucusu değişiyor olabilir. ekran kartlı modelle ekran kartsız model aynı olmayacaktır. o yüzden biosunuzu güncel tutuyorsanız islemcinizi değiştirmek kolaydır ama dedigim gibi mutlaka montaja dikkat etmek lazım.
    ben dedigim gibi i3 330 u i7 740q ile degiştirdim önce ram yok diye sistem acmamazlık etti sonra ram taktim islemciyi düzgünce taktım şimdi en ufak sorunsuz kullanılıyor.
    Montaj en önemli şey
    i5 işlemciyi aldığımdan beri yaklaşık 6 kez söküp tekrar taktım. eğer montajımda hata olsa idi i3 işlemciyi geri takıp bilgisayarı kullanamazdım ama. montaj sırasında dediğiniz gibi lehimli bios pilini söktümi hdd yi çıkardım. wifi kartını çıkardım bi üzerinde ram ve işlemci vardı, gpu zaten gömülü minimum donanım ile çalıştırmaktı amacım hatta ramlerim 2x2 fekansları biri düşük biri yüksek. yüksek olanı söküp sadece düşük olan ile çalıştırmaya çalıştım ama dediğim gibi anakart tetiklediğim zaman fan 5 sn kadar normal bir şekilde 5 sn kadar hızlı dönüyor daha ekran gelmeden kapatıyor kendisini. işlemciyi tamamen söküp açmayı denediğim zaman 2 sn içinde kapanıyor. arada 8 sn fark var ve işlemci ısınıyor normal bir şekilde.

• ama tahminime göre bios güncellemesi ile desteği geri çektiler i5-480M e zaten orijinal olarak fabrikadan 480M ile çıkan Z560 yok yanlış bilmiyorsam. ama orijinal olarak i5-450M ile çıkan Z560 var. şu an i5-480M tekrar satıyorum. onun haricinde belki sorunumu çözer diye 2. el bi i3-370M siparişi daha verdim. o i3 sorunumu çözerse ortada sorun kalmayacak. o da işe yaramazsa mecburen i5-450M alacağım. ısınma ile ilgili kafamı karıştıran bir şey var. acaba bu bakır heatsink in içindeki(saf su, gaz, cıva veya her ne ise) işlevini yitirmiş ise onun mu kabahati tüm bunlar? ama elimi vurunca radyatör tarafına elimi yakıyor ve fan sıcak havayı üflüyor dizimin üstüne?
  • Sistem stabilitesi için bir kac kez acmayi denesin belki sistem stabilitesi eski bios ayarlarını görüyor olabilir. en azindan 1 dk acmayi denesin. soğutucusunu falan takip deneyin. fan calismiyor diye de kapatiyor olabilir.
  • quote:

Sistem stabilitesi için bir kac kez acmayi denesin belki sistem stabilitesi eski bios ayarlarını görüyor olabilir. en azindan 1 dk acmayi denesin. soğutucusunu falan takip deneyin. fan calismiyor diye de kapatiyor olabilir.
    işlemciyi taktım. elimdeki son termal macunu sıktım. heatsinkin tüm vidalarını taktım fanın tüm vidalarını taktım. 2 rami de sırayla taktım (birini taktım ekran gelmedi söktüm ve diğerini taktım) mini pci wifi kartını söktüm hdd yi söktüm. dwd writeri söktüm ve açmaya çalıştım. fan 2 3 sn normal hızla döndü ve bu sefer kapanmamak üzere hızla çalıştı ama ekran yine gelmedi, klavye kontrol caps lock ve num lockun ışıkları yanmadı ve 5 dakika boyunca böylece fan döndü sonunda ben pes ettim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.