Selamlar, Arkadaşlar benim yapmak istediğim bir projem var. Araçlardaki ecu'dan yani beyinden alınan yakıt tüketimi arızalar vs gibi verileri bir lcd ekrana yansıtmak yani yol bilgisayarı yapmak. Beyindeki bilgileri toplayan elm327 adlı bir cihaz var. Bu cihaz bilgileri pc'lere aktarıyor programlar aracılığıyla. Şimdi ben bunu direk lcd'ye aktarmak istiyorum. Elektronik eğitimi almadım, pic kullanmayı bilmiyorum ayrıca basic c gibi programlarıda hiç kullanmadım. Fakat elektroniğe ilgim var ve çok uzun zamanda okuyarak ve araştırarak bu işi öğrenmek ve kendime hobi edinmek istiyorum. Sizden isteğim bu iş için bana nerden başlicamı söylemeniz. Hangi adımları izlemeliyim. Neleri hangi sıralama ile öğrenmeliyim ve en basit anlatımlı hangi kitap ve yine kullanımı basit hangi programları öğrenmeliyim. Değerli yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarımla
Selam
-Bir programlama diline başlamalısınız. Tavsiyem C olacaktır.
-Temel elektronik ve mikrodenetleyicilere giriş yapmalısınız. Temel elektronik kitapları piyasada oldukça fazla. Herhangibirini edinebilirsiniz. Mikrodenetleyici olarak da Microchip ve Atmel'in ürünleri ülkemizde oldukça popüler.
-Haberleşme protokollerini öğrenmelisiniz.
en basiti c'mi sizce?
Basit değil fakat zor da değil. Profesyonelce işler yapmak istiyorsanız C dilini öneririm.
Sanırım internette en fazla Microchip PIC'ler için CCS C, Atmel AVR'ler için de AVR-GCC örnek uygulamaları var. Ben Microchip ürünleri için Hitech-C, Atmel için de IAR kullanıyorum.
Arkadaş yukarıda yapmanız gerekenlerden bahsetmiş, ek olarak ecu'nun gönderdiği bilgilerin formatını ve kullandığı iletişim tekniğini de öğrenmelisiniz. Yüksek ihtimalle CANBUS kullanıyordur.
ELM327 kullanıyorsanız direkt ondan PC ye giden seri çıkışı pc yerine mikrokontrolcüye bağlayıp istediğiniz işlemi yaparsınız, böylece arabada kullanılan CAN iletişimi ile uğraşmanıza gerek kalmaz. Öncelikle seri porttan gelen verinin formatını pc de serial port'u log etmenize yarayan araçlarla gözlemleyin, sonra buna göre mikro kontrolcü yazılımınızı yazarsınız.
quote:
Orijinalden alıntı: yxsdf
ELM327 kullanıyorsanız direkt ondan PC ye giden seri çıkışı pc yerine mikrokontrolcüye bağlayıp istediğiniz işlemi yaparsınız, böylece arabada kullanılan CAN iletişimi ile uğraşmanıza gerek kalmaz. Öncelikle seri porttan gelen verinin formatını pc de serial port'u log etmenize yarayan araçlarla gözlemleyin, sonra buna göre mikro kontrolcü yazılımınızı yazarsınız.
Derdimi çok iyi anlamışsınız. Seri portu nasıl log edip gözlemlicem. Birde mikro kontrolcü yazılımını ne ile yazacam?
Anlatımlarınızı dikkkatle okuyorum
Eğer seri porttan çıkış veriyor ise, büyük ihtimalle bir seviye dönüştürücü devreye ihtiyaç duyacaktır PC ile iletişime geçmek için. Bunun için de MAX232 barındıran bir seviye dönüştürücü üzerinden direkt olarak PC ile bağlantı kurulabilir. Bu işlemden sonra Hyper Terminal programı ile gelen verileri görebilirsiniz.
Mikro kontrolcü olarak PIC kullanacaksanız yazabileceğiniz bir çok dil mevcut, pib basic pro, hitech-c, ccs c vs. Özellikle pic basic pro giriş seviyesi için uygun ve basit bir dildir, gerçi c dilinde geçmişiniz varsa c tabanlı dillerde kolay gelecektir size, internette aratırsanız bir çok örnek var.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme