Merhaba, Benim arabada far sensoru var. Ancak uzerindeki ldr gunduzken dahi devreye giriyor ve farlari yakiyor. Devrede 2 KOhmluk bir tripot var ancak bunun en dusuk(olcum cihazinda en yuksek 1923 en dusuk 1 ohm arasi frekans aliyorum) ayarinda dahi henuz hava tam kararmadan(fara ihtiyac duyulmayan bir aydinlikta yani) far yine devreye giriyor. Tripotu 1 KOhm ve 10 KOhm'luk modelleri ile degistirdim ama cok da birsey degismedigini gordum. Bir elektronikci tripota seri bagli olan direnci yukseltmemi soyledi, ben de en yuksek deger olsun diye araya direk tel attim. Bu sefer de ldr devreden cikti, far devamli yanmaya basladi. Ldr'yi karanliga daha duyarsiz hale getirmek(hava iyice karardigimda farlari yakmak) icin baska ne gibi bir yol olabilir acaba?
LDR. ye seri olarak örneğin 100 K. bir potansiyometre bağla.Sistemi çalıştır,istediğiniz gibi çalıştı ise potansiyometredeki ayarlanan değeri oku,aynı değerde sabit direnç tak.Kolay gelsin.
LDR'ler üzerlerine düşen ışık şiddeti azaldıkça dirençleri artar.Yani siz LDR ye seri bağladığınız dirençlerin değerini artırdıkça kontrol devreniz ortamın daha da karardığını varsayarak farları daha aydınlıkta yakacaktır.Tersini yapıp LDR ye paralel pot bağlayıp eşdeğer direnci düşürmeniz gerekir. Bir başka ihtimal, LDR zamanla hassasiyetini kaybedebilir, yani körleşir.Bu durumda ortam ışık seviyesini olduğundan daha karanlık algılar.Bir de LDR yi yenisi ile değiştirip deneyin.
Oncelikle cevaplariniz icin tesekkur ederim. Bugun elektronik malzemecisinden 100 K lik bir pot alip amatör.usta'nin dediklerini yaptim. Ancak bu durum tam tersini dogurdu. Yani pot kapali iken normal(hic yokmus gibi), potu actik sira ise ldr daha da erken cevap vermeye basladi. Ustura2'nin soyledigi durum da bunu dogruluyor zaten. Peki bu paralel pot uygulamasi nasil yapiliyor acaba? Seri baglanti kolay, telin ucuna potu ekleyiveriyorsun da; paralelin nasil yapildigini tarif edebilir misiniz acaba? Bu arada ldr henuz yeni. Cunku daha bir ay olmadi bu sensoru takali.
Elinizdeki 100k pot u aşağıdaki gibi LDR ye paralel bağlarsanız, netice alabilirsiniz, umarım...