Şimdi Ara

Led far yapımı [ YARDIM]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.651
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar mantar led kullanarak bisikletime far yapmak istiyorum.İşi biraz daha profesyonel olarak düşünmek istedim.9 V'luk yastık pillerden kullanıcam.far başına ortalama 35-40 led düşüyor bunları 2 şerli seri olarak bağlamayı düşünüyorum;

Bu ışıkların şiddetini ayarlıyabilmek istiyorum trimpot mu potansiyometre mi kullanmalıyım ? Değeri ne olmalı ?

Tek trimpot veya tek potansiyometre ile bu işi bitirebilirmiyiz ?

12000-13000 mcd mantar ledler işimi görür mü sizce ?

Bunları devre kartına yerleştiricem peki ya bunlarda yolu nasıl çiziyoruz ? yani kablo yerine geçen yol varya :) kusura bakmayın terimleri pek bilmiyorum

bu arada farlar 2 tane olcak araba farı gibi düşünün.

• Mantar lede çanak kullanman gerekecek en iyisi mercekli olna mledden kullanın, ben moped e park lamp niyetine 58 ledli lamba yaptım.

Işık ayarı için ufak bir dvre yeter bdx 53, bc 237 bir de 5K lık pot yeterli.

ışıldak aküsü kullanırsan çok daha uzun ömürlü kullanışlı olur. 9V piler dayanmaz.

Ledlerin hepsini paralel bağlayıp. Her birine 150-180 ohm direnç koyalım tamamdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nipp10

Mantar lede çanak kullanman gerekecek en iyisi mercekli olna mledden kullanın, ben moped e park lamp niyetine 58 ledli lamba yaptım.

Işık ayarı için ufak bir dvre yeter bdx 53, bc 237 bir de 5K lık pot yeterli.

ışıldak aküsü kullanırsan çok daha uzun ömürlü kullanışlı olur. 9V piler dayanmaz.

Ledlerin hepsini paralel bağlayıp. Her birine 150-180 ohm direnç koyalım tamamdır.

Yorumunuuz için teşekkürler :) ben mantar ledleri farklı bi şekilde dizicem bu yüzden çanak işide biraz farklı olucakhttp://www.zcars.com.au/images/2008-audi-a4-led-headlights1.jpg şu audilerden esinlenerekten böle birşeye karar verdim tabi farklı bi şekil olucakta ne yapmak istediğimi anlamışsınızdır :)

Akü konusuna gelince boyutu küçük tutmak istiyorum örneğin 4-5 tanede yedek pil olabilir yani ama küçük pil kullanmayı düşünüyorum

• Dar açılı led kullanmalısınız. Yaklaşık 30 derecelik 5mm ledler işinizi görür. Mantar ledler geniş açılıdır ışığı dağıtır. Farlar için dar açı gerekir.

Öncelikle akü voltajınızı belirlemelisiniz ki bağlantı şekli kararlaştırılabilsin. Yoksa kayıp güçten dolayı piliniz çabuk biter.

Bu iş için yassı pil uygun değildir. Hele hele 20-30 lede hiç olmaz. En azından şarjlı yüksek kapasiteli kalem pil şart. Bunlardan 3 lü seri kullanıp 3.6 volt elde edersiniz. Ledler de yaklaşık 3-3.1 volt ile çalışır. Böylelikle tekli grup kullanabilirsiniz. Her bir led 20 mA çeker. 30 adet led kullanırsanız 600 mA olur ki bu durumda piliniz 2500mA olursa 2-2.5 saat kadar çalışabilir. Parlaklık kontrolü için switched mode-anahtarlamalı güç kaynağı kullanmanız yararınıza. Eğer o kadar bilgim yok derseniz. tüm ledleri teker teker dirençle bağladıktan sonra bir adet 3-4 Ohm 10 wattlık direnci de pile seri geçirin. Bir anahtarla da direnci kısa devre yaparsanız parlak. Kısa devreyi kaldırırsanız sönük yanarlar. Pot ile tek başına bu iş olmaz çünkü geçecek akım çok fazla olduğundan yüksek güçlü muhtemelen de telli pot bulmanız gerekir. O da çok kaba olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

Dar açılı led kullanmalısınız. Yaklaşık 30 derecelik 5mm ledler işinizi görür. Mantar ledler geniş açılıdır ışığı dağıtır. Farlar için dar açı gerekir.

Öncelikle akü voltajınızı belirlemelisiniz ki bağlantı şekli kararlaştırılabilsin. Yoksa kayıp güçten dolayı piliniz çabuk biter.

Bu iş için yassı pil uygun değildir. Hele hele 20-30 lede hiç olmaz. En azından şarjlı yüksek kapasiteli kalem pil şart. Bunlardan 3 lü seri kullanıp 3.6 volt elde edersiniz. Ledler de yaklaşık 3-3.1 volt ile çalışır. Böylelikle tekli grup kullanabilirsiniz. Her bir led 20 mA çeker. 30 adet led kullanırsanız 600 mA olur ki bu durumda piliniz 2500mA olursa 2-2.5 saat kadar çalışabilir. Parlaklık kontrolü için switched mode-anahtarlamalı güç kaynağı kullanmanız yararınıza. Eğer o kadar bilgim yok derseniz. tüm ledleri teker teker dirençle bağladıktan sonra bir adet 3-4 Ohm 10 wattlık direnci de pile seri geçirin. Bir anahtarla da direnci kısa devre yaparsanız parlak. Kısa devreyi kaldırırsanız sönük yanarlar. Pot ile tek başına bu iş olmaz çünkü geçecek akım çok fazla olduğundan yüksek güçlü muhtemelen de telli pot bulmanız gerekir. O da çok kaba olur.

Tam istediğim cevaptı çok sağolun :)

dar açılı 3 mm led beğendim 12000-13000 mcd ,özellikle mcd değerinin yüksek olmasına dikkat ettim bilmiyorum doğrumu yanlışmı yaptım.

akü fikri güzel fakat bana uygun değil benim için pilin az yer kaplaması çok önemli gerekli durumlarda 10 tane yassı pil bile yanımda taşıyabilrim fakat o pil küçük olmalı :) zaten alıcağım yassı pillerde şarjlı olucağı için bi sorun olcağını sanmıyorum.

şu ışık şiddetini ayarlama olayı ise benim için çok önemli :) switched mode anahtarlamalı güç kaynağında istediğimiz şiddeti verebiliyor muyuz ?

Saygılar :)

• quote:

Orijinalden alıntı: exclusive_man
    zaten alıcağım yassı pillerde şarjlı olucağı için bi sorun olcağını sanmıyorum.

Şarjlı pil akım degerleri ve fiyatlarını bir araştır istersen şarjlı piller kalitesine göre 120---250 mAh enerji saglayabilirler.Senin devren içnde bu akım yetersiz olacagı için pil sayısı dolayısıyla masraf artacak
  • Her şekilde yassı pil yetersiz kalır.

Ledlerde kullanılan örneğin X marka led 120 derece ise örnek 5000mcd, 60 derece ise örnek 8000 mcd, 30 derece ise 12000 mcd verir. Kullanılan çip aynı üreticinin aynı tip fakat farklı açıları için aynıdır. Açıyı daraltan akrilik mercek kısmıdır. Dolayısıyla açı daraldıkça ışık yoğunluğu arttığından milikandela değeri de artar.

Eğer teknik bilgi ve imkan varsa en iyisi smps dir. En basitinden bir 555 entegresi ile güç transistörü kullanarak bunu yapabilirsiniz. O zaman küçük bir potla da ayar olur. Ama her şekilde her bir led için küçük değerli de olsa direnç koynanız ledlar arasındaki karakteristik elektriksel farklılıktan dolayı ledlerin uzun ömürlü olması için iyi olur. Yoksa ledlerin önüne direnç koymadan da smps ile akım sınırlı güç kaynağı yapıp yine akım modunda akımı sınırlayarak parlaklığı ayarlayabilir böylelikle pilden maksimum uzun ömür alabilirsiniz. Yoksa dirençlerde kayıp olur.

Pil konusunda silindirik pillere dönmenizi öneriyorum hala.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: berke2011

quote:

zaten alıcağım yassı pillerde şarjlı olucağı için bi sorun olcağını sanmıyorum.

Şarjlı pil akım degerleri ve fiyatlarını bir araştır istersen şarjlı piller kalitesine göre 120---250 mAh enerji saglayabilirler.Senin devren içnde bu akım yetersiz olacagı için pil sayısı dolayısıyla masraf artacak

Haklısınız hiç bu açıdan bu konuyu ele almamııştım cidden karşıladıkları enerji küçükmüş anlaşılan yuvarlak pillere dönücez Sozuak abide öle öneriyor zaten :)

• quote:

Haklısınız hiç bu açıdan bu konuyu ele almamııştım cidden karşıladıkları enerji küçükmüş anlaşılan yuvarlak pillere dönücez Sozuak abide öle öneriyor zaten :)

Şarj sorunsalını bir şekilde aşabilirsen cep telefonu bataryası bile işini görür aslında
  • Cep telefonu bataryası daha büyük sorun.

1- uygun şekilde sarj edilmediğinde patlayabilir. Ben kötü şarj edilmiş bir pilin gözümün önünde patlamasına şahit olduktan sonra cep telefonlarını yatarken şarj etmemeye başladım zira patladığı zaman havaya fırlayışını göremedim ve 5 dk sonra hala yanarken söndürdüğümde yaydığı ısı o kadar fazlaydı ki evde siz yokken patlasa kesinlikle yangın çıkartır.

2- Uygun fiyat aralığındaki kapasiteleri çok düşüktür. Kaldıki bir pili neredeyse bu uygulamada sınırlarında kullanıyor olacaksınız ki esasen bu piller yüksek akım vermek için değil düşük akımı uzun süre karşılamak için üretilmişlerdir. örnek çekilen akım 600 mA, pil 900 mA olsun. O pil 30-40 dk içinde biter ve sürekli yüksek deşarj akımı ile kullanılan piller kısa sürede ömrünü tamamlar.

Bu uygulamada en uygun olan fotograf makinesi gibi yüksek akım çeken aygıtlara uygun yapımış (üzerinde photo yazan yada resmi olan) pillerdir.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.