Şimdi Ara

Led için güç kaynağı seçimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: onepir Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 3 Misafir - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.966
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    3.0 - 3.2v aralığında çalışan 10mA lik ledlerden her 4 tanesi seri olacak şekilde 880 adet led kullanarak yaptığım bir devre var. Ledler: 5mm. round led.
    yani 220 adet 4erli seri led grupları var ve bu guruplar birbirine paralel bağlı. Beslemeyi 12-12.8v aralığında verdiğimde tam çalışma voltajını bulmuş olacağım.
    220*10mA=2200mA ediyor.
    Elimde 1 adet pc power supply ve 2A. 12v smps var.
    Sorum:
    Power supply boşta voltajı 12.15v. okudum ledlere enerjiyi verdiğimde voltaj 11.55v. a düşüyor ve akımı ölçtüğümde ise 1.2A civarında gösterdi.
    2A. smps ile denediğimde ledleri bağladığımda voltaj değeri 11.85v. a düştü akım ise yine 1.2-1.3A. civarında okudum akımı tam hatırlamıyorum ama 1.5A.den düşüktü.
    Ama 2.2 A. olması gerekiyordu. Bu yüzden ledlerden tam performans alamıyorum bu durum normalmi?
    Nasıl bir güç kaynağı seçmem gerekiyor ayarlı olması lazım? piyasada bulabilirmiyim? yada hangi devreyi yapmalıyım.
    Ayrıca, arabamda bir deneme yaptım, çakmaktan ledleri besledim, akımı ölçtüğümde 0.30A. gösterdi, ledlerde parlak yanmadı. Akümde bir sorun yok. ledleri beslerken de voltaj 10.75v ölçtüm.
    Yani bu durumu anlamış değilim. Kafam iyice karıştı.
    Direnç kullanamam ledler devreye lehimli şu anda.
    Bu konuda yardımlarınızı tavsiyelerinizi bekliyorum.

• sağolun çok yardımcı oldunuz
  • SMPS güç kaynakları hakkında çok az bilgim var. Onun için yorumlarım tamamten tahminler üzerine.

Anladığım kadarıyla SMPS'nin yapısından kaynaklanan bir nedenle sizin ledlerinizin üzerine düşen gerilim led başına 3v değil 1.5V civarında. Ölçü aletiniz sizi gerilim konusunda yanıltıyor. Başka bir ölçü aleti kullansanız yine aynı sonucu alırsınız. Çünkü SMPS anahtarlama işlemini çok hızlı gerçekleştirdiği için ölçü aleti bunun ölçümünde yanılıyor. Aküye geldiğimizde de akü ve pil gibi şeylerde SMPS deki gibi anahtarlama olmadığından ölçümlerde gerçek değeri görüyorsunuz. Aküden ledlerin kaç amper çektiğine bakarsanız eminim ordan da 2.2A çekmiyorlardır.

Bence besleme işlemini daha yüksek gerilimde -15V gibi- ve daha güçlü bir güç kaynağıyla -mesela 5A çıkışlı- yapmalısınız. Enerjiyi ledlere vermeden önce de kesinlikle led sürücü devresi kullanmalısınız. Birçok akım sınırlayıcı devre mevcut. 2,2A çok yüksek bir değer. Bu işlem için nasıl bir devre yapılmalı bilmiyorum ama daha küçük işlemler için LM317 yi ve aşağıda linkini verdiğim devreyi kullanıyorum.

http://www.eproje.com/modules.php?name=News&file=article&sid=694

-Dün 100khz frekansında gerilim ölçmeye çalıştım, 5V besleme olduğu halde bobin üzerinde 22V değerini gördüm. Frekans düştüğü zaman ölçümü doğru yapıyor. Yorumlarımı bu tecrübeme dayanarak yaptım-

• Ben cevap yazarken ustadan cevap gelmiş
  • Çok teşekkür ederim Kenan bey.
    Ben devreye direnç modifiyesi yaptım.
    Ama bazı sorularım var:
    Ledlerim yine 4 tane seri bağlı ve önlerine 220 ohm direnç koydum.
    ledler 10mA. 3.0-3.2V. 220 tene 4 lü seri grup var. Yani :220*10mA=2.2A Yapıyor.
    Ayarlı bir smps ile 14.72V uyguladım, devrenin toplam akımı 2.16A. oldu. led bacaklarındaki voltaj ise 2.95v okudum. 2.16A/220 seri kol =9.818mA (her seri kol akımı) 10mA. max. olması gerekiyor. çünkü ledler 10mA.lik. ama ledlerin bacak voltajı 2.95V.ta kaldı, ledlerin voltajı dediğim gibi 3.0-3.2V
    voltajı artırsam uygun bacak voltajlarına getirsem yani 3.15 gibi ama bu sefer kol akımları ve toplam akım artacak ledlerin ömrü çabuk bitecek.
    Hocam bu durum normalmi?
    Yani yaptığım sistemin uygunluğu nasıl iyimi?
    Kolay gelsin.
  • Kenan bey, 22 ohm kulladnığımda voltajı ne kadar veröeliyim peki?
    Aslında led projeksiyon üzerinde çalışıyorum ve çalışmalarım fotolarla bu linkte sürdürüyorum:
    http://www.elyapimi-forum.com/showthread.php?27-880-Ledli-7-Projem/page6
    led devrem:
     Led için güç kaynağı seçimi

By erdem883, shot with DMC-LS70 at 2010-01-28
    ledlerden en iyi performansı almak için bu yüzden çabalıyorum.
    direnç olarak 220 ohm kullandım ama smps yükte en fazla 14.44v. a çıkıyor ledler üzerine düşen voltaj 2.92-2.95V civarında kalıyor. ve direnç toleransını dikkate almadan yapmıştım tolerans %5.daha düşük toleranslı daha düşük ohm değerinde direnç kullanmam gerekiyor. tabi devreden 220 tane direnci söküp tekrar lehimlemem gerekiyor. Ben aslında 22 ohm değilde 100-160 ohm arası kullanıp voltajı ayarlamak istedim.
    ledlere düşen voltajı boşta hesaplayıp ona göremi voltajı vermeliyim yoksa ledler yanarken voltajı ayarlayıp led bacaklarındaki voltajı avometre ile ölçerek mi vereyim?
    çünkü hesaplar tutmuyor kayıplar meydana geldiğinden ledler üzerindeki voltaj umduğumun altında değer çıkıyor.

•  Led için güç kaynağı seçimi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem883 -- 30 Ocak 2010; 1:46:20 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    PC Güç Kaynağı Tavsiyesi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  •  Led için güç kaynağı seçimi
  • Ne için yaptınız bu devreyi, ticari değilse anlatabilir misiniz
  • hocam ledlere vereceğim voltaj önemli değil, yani elimde 12v 4.2 A. smps var.Elektronikçilerde satılan çin malı olanlardan. Üzerindeki ayar potu ile12v un altınada üstünede çıkıyor. En son 14.8V. a çıkıyor. Ama yükte voltajı 14.45V. oluyor.
    ledleri plakete tam yapıştırmamamın nedeni yan kısımdan fan ile sogutma yapacağım ve hava ledleri sararak sirkulasyon yapsın istedim. çünkü önünde lcd olacağı için soğutma şart olacak.
    v=ı*r den :
    v=22*0.01A
    v=0.22V (10mA. akım geçen bir devrede 22 ohm kullanıldığında oluşan voltaj farkı)
    14v-0.22v=13.78V dirençten sonraki voltaj
    4*3.2v=12.8 ledlere verilecek voltaj
    hocam burada 1v luk bir fazlalık söz konusu oluyor benim hesaplarımla.
    Yanlışımmı var.Yani 14v uygula demişsin fazla oluyor ozaman voltaj.

proje ticari değil hobi,
    önceki mesajımda projemle ilgili link koymuştum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: erdem883

hocam ledlere vereceğim voltaj önemli değil, yani elimde 12v 4.2 A. smps var.Elektronikçilerde satılan çin malı olanlardan. Üzerindeki ayar potu ile12v un altınada üstünede çıkıyor. En son 14.8V. a çıkıyor. Ama yükte voltajı 14.45V. oluyor.
    ledleri plakete tam yapıştırmamamın nedeni yan kısımdan fan ile sogutma yapacağım ve hava ledleri sararak sirkulasyon yapsın istedim. çünkü önünde lcd olacağı için soğutma şart olacak.
    v=ı*r den :
    v=22*0.01A
    v=0.22V (10mA. akım geçen bir devrede 22 ohm kullanıldığında oluşan voltaj farkı)
    14v-0.22v=13.78V dirençten sonraki voltaj
    4*3.2v=12.8 ledlere verilecek voltaj
    hocam burada 1v luk bir fazlalık söz konusu oluyor benim hesaplarımla.
    Yanlışımmı var.Yani 14v uygula demişsin fazla oluyor ozaman voltaj.

proje ticari değil hobi,
    önceki mesajımda projemle ilgili link koymuştum.

Kendi projelerimde kullanmak için buradan güç kaynağı almıştım. Bana uygun geldi. İstersen bir göz at sen de:http://www.gncsmps.com

• Arkadaşlar led devremdeki 220 ohm dirençleri söküp yerine 100 ohm direnç bağladım.
    220 ohm direnç ile 14,9v vermiştim.
    100 ohm direnç ile kademe kademe voltaj verip değerleri not aldım. Ama kafam iyice karışmış durumda, matematik bu noktada işlemiyor.
    Şöyle diyeyim:
    4 seri led 10mA akım çekerse (ki max. voltajtadır bu) önündeki 100 ohmluk direnç 1000mV=1V. voltaj kaybettirecektir. 10mA için max. çalışma voltajı 12.8V (3.2*4Led)
    12.8+1=13.8V (uygulamam gereken voltaj) ve bunu uyguladığımda 220 tane paralel kol olduğundan 220*10mA=2.2A. olması gerekiyor.
    Ama matematik öyle desede gerçek hayat hiçte öyle olmuyor:
    Smps daha önce söylediğim gibi 4,2A ayarlı China malı
    çıkışına 25cm kablo bağladım(pc powerinden söktüğüm kablolardan)
    led devremde de yine aynı uzunlukta ve aynı kablodan lehimli. toplam uzunluk 50 cm.
    1. Deneme:
    smps yi 13.56V a ayarladım ve ledleri besledim.
    ledler yanarken smps üzerinde voltaj: aynı.
    Bu iki kablonun ek yerinde voltaj: 13.43V
    Kabloların pcbye lehimli yerinde voltaj: 13.30V
    Ledler üzerindeki voltajlar: 2.98 - 3.09 V arası değişiyor.
    Devreden geçen toplam akım:2,25A.

Yorum:
    Voltajın bu şekilde (smps den pcb ye giderek) düşmesi ilginç.
    Devrenin max. akımı hesaba göre 2.2A. Ama bu voltajla 2.25A ?????

2.Deneme:
    smps yi 13.80V a ayarladım ve ledleri besledim.
    Bu iki kablonun ek yerinde voltaj: 13.67V
    Kabloların pcbye lehimli yerinde voltaj: 13.50V
    Ledler üzerindeki voltajlar: 3.01 - 3.1V arası değişiyor.
    Devreden geçen toplam akım:2.5A

3.Deneme:
    smps yi 14.00V a ayarladım ve ledleri besledim.
    Bu iki kablonun ek yerinde voltaj: 13.85V
    Kabloların pcbye lehimli yerinde voltaj: 13.69V
    Ledler üzerindeki voltajlar: 3.05 - 3.15V arası değişiyor.
    Devreden geçen toplam akım:2.66 A.

Akıma göre bu son deneme biraz fazla oldu. ama denemem sadece ölçü için olduğundan kısa sürdü.
    Devre sağlam ısınıyor, öyle böyle değil.
    Aslında uygulayacağım voltajı belirleyeyim dedim ama işin içinden çıkamadım.
    Ya ne çetrefilli devre bu yaaa..
    Verdiğim voltaj ve olması gereken toplam akım birbirini tutmuyor.
    ledler 3.0 - 3.2 V ve toplam 2.2 A çekmesi gerekiyor.
    Buradan anladığım ledler üzerinde voltaj düşüyor. Bacaklardaki voltajı 3.2 V yapmak için voltajı artırsam akım 2.8A değerlerini bulacak
    Kısaca: (Fazla uzattım)
    Akıma göre en iyi verilecek voltaj 13,5V (2.25A)
    Hesaba göre versem 13.8V (2.5A.) oluyor.

• Sabahın bu vakti kafa yanmış basit mi düşünüyorum bilmiyorum ama akım aynası gibi birşeyle akımı dengelesen olur mu :S
  • Dediğim gibi, hesapladığım voltajı verdiğimde hesaplanan yada olması gereken akımdan fazlası ortaya çıkıyor. Neden böyle bilmiyorum.
    Akım aynaları ile akım ayarlandığını bilmiyordum. Bildiğim sadece aynı akımı yada katlarını ayrı kollardan veren sistem diye..
    Güç kaynağının çıkışına akımı ayarlayan bir devre olsa (0-5A) gibi çok iyi olurdu.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.