Sizin de kullandığınız Leica Summicron-M 28 mm. f/2 lensini satın alma, Micro Four Thirds üzerinde manuel lens kullanma niyetim var. Daha önce manuel lens kullanmadım, bu nedenle aklımda bazı soru işaretleri var. Manuel lens kullanımıyla ilgili başlangıçtaki zorluklar, fokus kullanımı konularında beni aydınlatabilirseniz sevinirim.
Leica Summicron-M 28 mm. f/2 lens ile ilgili yaşadığınız sıkıntılar ya da sorunlar nedir?
Sayin Hunlu kusura bakmayin bu mesajinizi ancak gorebildim.
Benim manuel focus ile ilgili bir zorlugum olmadi ama oto fokus'a alisanlar icin degisik gelebilir. Leica'da biliyorsunuzdur, viewfinder'da goruntuleri esitlemek gerekiyor fokuslandigini anlamak icin , Olympus'da nasil olacak bilmiyorum, siz yine ekrandan bakip fokuslayacaksiniz herhalde. Bir zorlugu olacagini sanmiyorum. Manual fokus auto focus gibi hizli olamayacagi icin hareketli obje cekimleri zor olabilir. Cekimleri biraz daha elektif kosullarda yapmaniz gerekecek.
Steve Huff'in sayfasinda Olympus Pen'e taktigi leica 75mm f2 summicron ile yorumlari var. isterseniz bir goz atin.
Olympus'ta elektronik viewfinder'ım var, manuel odaklamayla kullanmak mümkün. Aperture ayarı konusunda da zamanla alışırım diye düşünüyorum.
Açıkçası benim niyetim 35 mm.'de 35-50 mm. aralığına denk gelecek keskin bir lens almak. Şu an elimdeki Olympus 17 mm. pancake lensten memnun değilim, kötü denilebilecek keskinliğe sahip. Shutter speed ile pek işim olmadığından manuel lenslere de bakıyorum. İlk seçeneğim Micro Four Thirds için Panasonic'in 20 mm. pancake lensi var, kesinliği çok iyi:
İkinci seçeneğim Panasonic adaptör ile Leica Summicron 28 mm. satın almak. Flickr'da GF-1 ile kullananların fotoğraflarını gördüm, çok etkilendim.
İşin maddi boyutu da var; Panasonic bana 350 Euro'ya, Leica bana 3200 Euro'ya mal olacak. Leica lenslerin timeless olması, ileride almayı planladığım rangefinder'da da kullanılabilmem bir yana; "Değer mi?" sorusu bir yana.
Biraz daha araştırıp Eylül'ün son haftası karar vermek niyetindeyim.
Arkadaşlar Merhaba;
Bir arkadaşım Leica M8 ile kullandığı sıfır temizlikteki Leica 35mm summilux-M f/1.4 ASPH / 6-bit kodlu lensini 2.500 USD gibi çok uygun bir rakamla satışa çıkardı. Buradan ilgilenen olabilir diye buraya da yazmak istedim. Leica kullanıcıları hem açı aralığıyla hem de 1.4 diyafram değeriyle kaçırılmayacak bir fırsat diye düşünüyorum.
İlgilenen özelden iletişime geçebilir.
ilgilenen olacaktır, temiz bir lens için iyi fiyat
İstanbul'dan bizim Arap diyarlarına bugün döndüm.
İstanbul'da Leica lens piyasasının ne kadar aktif olduğunu da öğrenmiş oldum. İki seçeneğim vardı, 50mm noktilux f1, bir önceki flaghip lens, fiyatı yaklaşık 7000 dolar civarında. Diğeri zaten parasını havale ettiğim 75mm summicron f2 (3400 dolar). Aras Foto'da Mehmet Bey ile de hoş sohbet sonrasında benim için 75mm'nin daha iyi olacağını düşündüm. (Mehmet Bey'in fikri 50mm noktilux idi ). Gerçi Noktilux'da da aklım kaldı, serinin son 100 lensinden biri olması, Leica piyasasında çok tutulması bana çok cazip gözüktü ama orjinal kutusu yoktu, bu da ikinci el piyasasında değerini biraz kaybettiriyor... neyse..
Böylece şu andaki lens kombinasyonumu tamamladım.. 28mm f2 ve 75mm f2
Setin son hali...(2 ay önce flash da almıştım ama henüz çalışıp çalışmadığına dahi bakmadım)
Bu da lens ile ilk denemeler...
Yukarıdaki iki foto'nun da metadata'sına bakan olduysa, f stop olarak 4.8 ve 6.7 gibi anlamsız değerler çıkıyor. Her iki foto'da yanlış hatırlamıyorsam max değer f2 ile çekildi ama Leica'larda lens-makina arasında çok sıkı bir ilişki olmadığı için (neredeyse tamamen mekanik) metadata'larda f stop değerleri kullanılan proğramların tahmin güçlerine dayanıyor.
Bu küçük noktayı da aktarayım dedim..
hayırlı olsun, iyi bir seçim olmuş aras foto adeta bir leica deryası zaten
Sayın m3l1h,
Size tekrar teşekkür ederim, Aras Foto gerçekten tam bir Leica diyarı, bana verdikleri izlenim, her Leica lensini bir şekilde kısa zamanda bulabilecekleri şeklinde... Hatta Türkiye'deki son günümde Mehmet Bey telefon edip yeni 50mm f 0.95 noctilux geldiğini istersem 11000 dolara verebileceğini söyledi ama o lens de tam anlamıyla heyula boyutlarda ve yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 700g. Benim o lensi taşımam mümkün değil, zaten biraz da bundan dolayı bir önceki noctilux f1 daha cazip geliyor.
Herneyse şimdilik elimdeki lenslerden memnunum, özellikle 75mm summicron bana tam ideal lens gibi gözüküyor, noctilux'leri belki daha sonraları düşünürum...
Konunun başlığını ilerleyen sayfalardaki Leica takıntımın ortaya çıkması üzerine değiştirmek durumunda kaldım, kusura bakmayın..
Bu hafta sonu Bahreyn Leica satıcına gittiğimde satıcı Leica'nın mesajını gösterdi, 50mm Noctilux 0.95'in gönderime hazır olduğu ve bir hafta içinde Bahreyn'de olacağı yazıyordu.
Hernekadar ağırlığı 700g'da olsa fiyatı 10000 dolar olsa da insan içten içe bu lensi almak istiyor.
Bir kişinin hangi şartlarda 50mm 0.95 lense ihtiyacı olur, bu konuda büyük oranda teorik de olsa yorumları alabilirsem karar vermek benim için daha kolay olabilir??
Lens de bu lens...
Yazılanları okudukça gençlik günlerime döndüm... ne günlerdi onlar... sanki gerçek ve kalıcı fotoları sadece bizler üretiyorduk!!!
Herneyse... bu forumda R serisi için bişiler var mı acaba?? Yazılanlar, çizilenler babında...
Leica R4, Summicron 50 mm 1.8, Elmarit-R 180 mm 2.8 Satmaya kalksam ne eder acaba? Aslında lensleri, eğer ki GH2 alırsam ona saklıyorum... onlara "digital back" almış gibi olucam!
Tüm Leica'cılara selam olsun...
@asukrumercan sizden birkaç adet tam boyut kullanıcı fotoğrafı rica edebilirmiyim elimdeki kx ve lx3 ü satıp üzerine parayı koyup m9 ve 1-2 lens almayı düşünüyorum hep bir leica istemişimdir
quote:
Orijinalden alıntı: güney tan
@asukrumercan sizden birkaç adet tam boyut kullanıcı fotoğrafı rica edebilirmiyim elimdeki kx ve lx3 ü satıp üzerine parayı koyup m9 ve 1-2 lens almayı düşünüyorum hep bir leica istemişimdir
iki foto'yu yükledim, klasik normal bir aile fotosu olarak.. zaten daha fazlasını da yapamam
Sayın MIND GAMES, size de selam olsun... Bence lenslerinizi yine de saklayın....
quote:
Orijinalden alıntı: asukrumercan
quote:
Orijinalden alıntı: güney tan
iki foto'yu yükledim, klasik normal bir aile fotosu olarak.. zaten daha fazlasını da yapamam
Sayın MIND GAMES, size de selam olsun... Bence lenslerinizi yine de saklayın....
teşekkürler emeğiniz için
M9 ile ilgili bu forumda sayfa ve katılımcıları görünce:) Yeni bir ürün alacağım zaman bu soruyu kendime iki farklı zaman aralığında sorarım; Birincisi alacağım ürünü almadan önce : bu ürüne ihtiyacım varmı, ödeyeceğim bedele değermi? İkincisi ürünü alıp inceleyip kullanmaya başlayıca: verdiğim paraya değdimi, yada şimdiki aklım olsaydı...?
M8 kullanmış, MP 28mm f/2 ve 35mm kullanıcısı olarak; asukrumercan kardeşime aynı soruları yöneltirsem bizlerle düşüncelerini paylaşırmı:)
quote:
Orijinalden alıntı: hasanhoca
M9 ile ilgili bu forumda sayfa ve katılımcıları görünce:) Yeni bir ürün alacağım zaman bu soruyu kendime iki farklı zaman aralığında sorarım; Birincisi alacağım ürünü almadan önce : bu ürüne ihtiyacım varmı, ödeyeceğim bedele değermi? İkincisi ürünü alıp inceleyip kullanmaya başlayıca: verdiğim paraya değdimi, yada şimdiki aklım olsaydı...?
M8 kullanmış, MP 28mm f/2 ve 35mm kullanıcısı olarak; asukrumercan kardeşime aynı soruları yöneltirsem bizlerle düşüncelerini paylaşırmı:)
Sayın Hasanhoca,
Düşüncelerimi yazmaktan büyük de keyif alırım..
Konunun başında kendime bir fotograf makinası alacağmı yazdığımda henüz hiçbir önfikrim yoktu.. Evde 2-3 tane makina vardı ama DSLR yoktu, aklımda zaten rangefinder hiç yoktu. Daha çok kullandığım makina 2000 yılında aldığım Nikon coolpix 880'di. Bu makinayı hala ameliyatlarda kullanıyorum..
Fotograf makinası alma sebebim sadece kendime hobi bulmak içindi.. Fotograf çekmek iyi ama benim için hobi kısmı daha önemliydi.. Kriterlerden bir başkası ise iyi bir makina alıp uzun süre kullanmaktı, elektronik gelişmeleri neredeyse günü gününe takip etmeme rağmen aldığım ürünleri pek sık değiştirmem.
İyi makinalar ararken ilk olarak full frame almam lazım diye düşündüm, Leica nereden aklıma geldi bilmiyorum ama herhalde Ken Rockwell'in sayfasında en hafif ve küçük full frame makina Leica M9 diye okuyunca ve özellikle diğer full frame makinalar ile gittiğiniz bir lokantada foto çekerseniz garip kaçar ama M9 ile foto çekerseniz kimse sizi farketmez gibi cümlelerini de okuyunca bu makina bana uyuyor diye düşünmüştüm.
Leica'ya fokuslanınca, lenslerine de fokuslandım doğal olarak ve net fanatiklerinin web sayfalarına neredeyse abone oldum.
Sonuçta kendim için şu sonucu çıkardım, Nikon veya Canon alırsam, bir yıl sonra bir üst modeli çıkacak ama Leica alırsam üst modeli çıksa bile bendeki modelin güncelliği devam edecek (boyut ve ağırlıklardan zaten hiç bahsetmiyorum). Lensler de ise neredeyse her lens sizi mezara götürecek nitelikte, zaman aşımı olmuyor.
Böyle olunca Leica'ya karar verdim.
Verdiğim paraya değermi diye soruyorsanız, benim için değer, ben bu makinayı Hobi olarak, zamanımı değerlendirmek için aldım, bu açıdan fazlasıyla iş görüyor. Fotograf kalitesi olarak sorarsanız, ben zaten profesyonel veya advanced amatör değilim. Çektiğim fotolardan memnunum, ama eminim benim çektiğim fotoları herhangibir fotografçı herhangibir makina ile de (lens özelliklerini ayrı tutarsak) çekebilir, bu beni rahatsız etmez.
Ürünü alıp kullanmaya başlayınca ise insanın Leica bağımlılığı daha da artıyor, hiç aklımda yokken acaba 50mm f0.95 lensi de alsam mı diye düşünmeye başladım..
Saygılarımla..
açıkcası 10-15 bin dolar para harcanıp da şu meşhur leica ile çekilen fotografları görünce biraz tuhafıma gitti ve beni içten içe bir gülme aldı.. dogrusu 500 dolarlık bir lx3 ile çekilmiş buna yakın fotograflar gördüm. büyük oranda çekenden de kaynaklanıyor olabilir tabii bilemiyorum.. haa hobi meselesi falan filan... ok.. ok.. ama sonra da araplara veryansın ediyoruz işte arap yagı bol bulunca.... diye.. aralara siyasi mesajlar şıkıştırma gayreti falan filan..
Doğru 16000 dolara yakın tuttu, siz sadece bu kadar parayı verince benim inanılmaz fotolar çekeceğimi düşündüyseniz, yanlış düşünmüsünüz. Öyle olsa işler çok kolay olurdu...
Siyaset ile ise pek işim olmaz herhalde hatlar karıştı..
quote:
Orijinalden alıntı: asukrumercan
quote:
Orijinalden alıntı: hasanhoca
Sayın Hasanhoca,
Düşüncelerimi yazmaktan büyük de keyif alırım..
Konunun başında kendime bir fotograf makinası alacağmı yazdığımda henüz hiçbir önfikrim yoktu.. Evde 2-3 tane makina vardı ama DSLR yoktu, aklımda zaten rangefinder hiç yoktu. Daha çok kullandığım makina 2000 yılında aldığım Nikon coolpix 880'di. Bu makinayı hala ameliyatlarda kullanıyorum..
Fotograf makinası alma sebebim sadece kendime hobi bulmak içindi.. Fotograf çekmek iyi ama benim için hobi kısmı daha önemliydi.. Kriterlerden bir başkası ise iyi bir makina alıp uzun süre kullanmaktı, elektronik gelişmeleri neredeyse günü gününe takip etmeme rağmen aldığım ürünleri pek sık değiştirmem.
İyi makinalar ararken ilk olarak full frame almam lazım diye düşündüm, Leica nereden aklıma geldi bilmiyorum ama herhalde Ken Rockwell'in sayfasında en hafif ve küçük full frame makina Leica M9 diye okuyunca ve özellikle diğer full frame makinalar ile gittiğiniz bir lokantada foto çekerseniz garip kaçar ama M9 ile foto çekerseniz kimse sizi farketmez gibi cümlelerini de okuyunca bu makina bana uyuyor diye düşünmüştüm.
Leica'ya fokuslanınca, lenslerine de fokuslandım doğal olarak ve net fanatiklerinin web sayfalarına neredeyse abone oldum.
Sonuçta kendim için şu sonucu çıkardım, Nikon veya Canon alırsam, bir yıl sonra bir üst modeli çıkacak ama Leica alırsam üst modeli çıksa bile bendeki modelin güncelliği devam edecek (boyut ve ağırlıklardan zaten hiç bahsetmiyorum). Lensler de ise neredeyse her lens sizi mezara götürecek nitelikte, zaman aşımı olmuyor.
Böyle olunca Leica'ya karar verdim.
Verdiğim paraya değermi diye soruyorsanız, benim için değer, ben bu makinayı Hobi olarak, zamanımı değerlendirmek için aldım, bu açıdan fazlasıyla iş görüyor. Fotograf kalitesi olarak sorarsanız, ben zaten profesyonel veya advanced amatör değilim. Çektiğim fotolardan memnunum, ama eminim benim çektiğim fotoları herhangibir fotografçı herhangibir makina ile de (lens özelliklerini ayrı tutarsak) çekebilir, bu beni rahatsız etmez.
Ürünü alıp kullanmaya başlayınca ise insanın Leica bağımlılığı daha da artıyor, hiç aklımda yokken acaba 50mm f0.95 lensi de alsam mı diye düşünmeye başladım..
Saygılarımla..
Öncelikle zaman ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Galiba m9 alma kararımı gözden geçirme zamanı geldi, özellikle ABD de artık vitrinlerede çıktığına göre Güzel fotograflar çekmeniz dileğiyle....
Bir amatör için en güzel kamera kendini mutlu hissettiği kameradır. İster 16.000 dolar olsun ister 160 dolar. Ben gücüm yettiğinin en iyisini almak isterim ve öyle yaparım hep. İstanbul'da bu kadar çok arazi aracı neden var? Etrafta çok fazla dağ, bayır, taşlı, çamurlu yol mu var? Ya da kullananlar Paris-Dakar rallisine mi katılmış ki bu arabaları kullanmayı hak ediyor?
Kaldı ki fotografa ilgi duyan insan zaman içerisinde kendisini geliştirebilir. Kullandığı ekipmanın hakkını zaman içerisinde daha fazla verebilir. Evet, maddi durumu yetersiz ve fotografçılık konusunda fazla bilgisi ve bu hobiyi ne kadar sürdürebileceği belli olmayan birisi için DSLR ve ekipman yatırımına girmesi risk olabilir. Olaya bu yönden eleştiri getirenlere veya tavsiyede bulunanlara hak veriyorum.
Bu arada bunları niye söylüyorum? Hobisi amatörce fotograf çekmek olan birisi olarak asukmercana burada yapılan sataşmaların kendisinin ümidini kırmamasını arzu ediyorum. Kaldı ki kendisi bu tür sataşmalara olgunlukla cevap veriyor. Benim için fotograf merakı sıfır fotografçılık bilgisiyle basit bir fotograf makinesi almak istemekle, onlarca yabancı forum sitesi okumakla ve sonunda bir DSLR almakla başladı. Geçen süre içerisinde çocuklarımın kompak makineyle çekemeyeceğim çok güzel fotograflarını çektim. Bu bile her şeye değdi. Birbirimizin cesaretini kırmayalım derim.