Merhaba arkadaşlar, Video edit için laptop arıyorum. Bütcem 5-6 Bin TL. Sorularım şunlar: Ekran kartının bir önemi var mı ? Paylaşımlı olursa ramden mi yer veya işlemciden ? Duyduğum bir şey var, video için işlemci çekirdeği önemliymiş yani en az 4-6 çekirdekli öneriyorlar. Bu laptop un işlemcisi 4 mü 8 çekirdek mi ? Başka öneriniz var mı? Ek olarak 256 SSD çok düşük videolar için bu yetersiz olur. Dediğim laptop linki: https://www.hepsiburada.com/lenovo-v15-ada-amd-ryzen-5-3500u-8gb-512gb-ssd-freedos-15-6-fhd-tasinabilir-bilgisayar-82c700c6txr1-p-HBV0000164T3W Teşekkürler. |
Lenovo V15-ADA AMD Ryzen 5 3500U 8GB 512GB SSD 'video editleme için uygun mu' ?
-
-
Ssd nedir -
Video edit için TN panelli laptop mu? Aman diyim hocam :)
-
Eğer Movavi gibi düşük gereksinimli video düzenleme programlarıyla çalışacaksanız bu bilgisayar ideal diyebilirim. Ama eğer Premiere Pro veya Davinci Resolve gibi ağır programlar kullanacaksanız 8 GB RAM yeterli olmayabilir (12-16 GB tercih edilir, resmi olarak tavsiye edilen 16 GB üstü).
İşlemciniz 4 çekirdekli ama 8 iş çekirdeği var. Ekran kartına yine üstte dediğim gibi eğer hafif video düzenleme programları kullanacaksanız gerek yok ama Premiere'da bir hız avantajı sağlayabilir.
TN ekran yerine IPS bulsanız daha iyi olur, renkleri daha güzeldir ve görüş açısı mükemmeldir.
-
Video edit için yüksek kaliteli ekran tavsiye edilir. Bu tip ekranları içeren ürünlerin fiyatı genelde baya yüksek oluyor. Ucuz olarak Matebook falan var o da 8700 lira civarındaydı.
Bu bütçelere çıkamam, ekran kalitesi düşük olabilir dersen bazı ürünler bulunabilir ama bulduğun ürün pek iyi değil. İşlemcisi eski nesil. Ryzen 4500U işlemcili olsun minimum. Ram miktarının da tercihen 16GB olmalı. Rami kendin de yükseltebilirsin. Elimde işini görebileceğini düşündüğüm bir cihaz var bu tarz. İlgilenirsen özel mesaj atabilirsin.
-
Tekrar selam, monitör önemli değil ben yanına kendi monitörümü de takacağım. Premiere ve after effects kullanılacak ama ağır projeler değil.
SSDli olacak makine. (512 olsun depolama, ön bellek sorun olsun istemiyorum)
4500U olarak arattım bu makine çıktı. ama bunda da ekran kartı yok. https://www.hepsiburada.com/acer-aspire-an515-44-amd-ryzen-5-4500u-8gb-256gb-ssd-linux-15-6-fhd-tasinabilir-bilgisayar-nx-hw4ey-001-p-HBV000015XPGA
İşin içinden çıkamadım 6bin üstüne çıksam kurtarır mı acaba. Mac alamam sıfırı çok pahalı bir de hiç kullanmadım.
-
Linkini gönderdiğin ürünün ekranı TN panel. Olmaz yani.
Bu ürün olabilir mesela:
https://www.n11.com/bilgisayar/dizustu-bilgisayar
RAM ve SSD'yi kendin yükseltirsin ihtiyacın olursa.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Bob The SpongeEğer Movavi gibi düşük gereksinimli video düzenleme programlarıyla çalışacaksanız bu bilgisayar ideal diyebilirim. Ama eğer Premiere Pro veya Davinci Resolve gibi ağır programlar kullanacaksanız 8 GB RAM yeterli olmayabilir (12-16 GB tercih edilir, resmi olarak tavsiye edilen 16 GB üstü).
İşlemciniz 4 çekirdekli ama 8 iş çekirdeği var. Ekran kartına yine üstte dediğim gibi eğer hafif video düzenleme programları kullanacaksanız gerek yok ama Premiere'da bir hız avantajı sağlayabilir.
TN ekran yerine IPS bulsanız daha iyi olur, renkleri daha güzeldir ve görüş açısı mükemmeldir.
Hocam ekran hiç önemli değil, başka monitör bağlayacağım yanına önemli işlerde. Önemli olan hız benim için.
Varsa öneriniz alabilirim. Teşekkürler.
-
quote:
Orijinalden alıntı: tayfundiyebiriHocam ekran hiç önemli değil, başka monitör bağlayacağım yanına önemli işlerde. Önemli olan hız benim için.
Varsa öneriniz alabilirim. Teşekkürler.
Alıntıları GösterHocam, ben 2019 sonu gibi 4000 TL'ye Acer Swift 3 aldım. İçinde i5-8250U işlemci, MX150 grafik kartı, 4 GB RAM ve 256 GB SSD vardı. Aldığımdan beri memnunum ve şimdiye kadar hala soranlara tavsiye ediyorum. Sadece RAM miktarının az olmasından şikayetçiyim ama okuduğuma göre 2 RAM slotu var ve 32 GB'a kadar yükseltebiliyorsunuz. Yalnız modelden modele göre değişiyor, araştırmanız gerekiyor.
Şahsen ben bilgisayarı günlük kullanımdan yanı sıra video düzenlemede de kullanıyorum. Hafif sayılabilecek Movavi'de onlarca, belki 100'e yakın video yaptım ve hiç performans sıkıntısı yaşamadım. Sadece video işleme sırasında RAM'den kaynaklı performansta bir tık düşüş gözlemleyebiliyorsunuz. Bunun yanında Davinci Resolve da kullandım, yine RAM'den ötürü sürekli takılma var ama işlemler hızlıydı. Onda yine videolar yapabilmiştim. Movavi ekran kartını kullanmadı ama Davinci Resolve hafıza olarak (VRAM) onu kullandı.
Şu anda fiyatı baya yükselmiş durumda, geçen 10. nesil i5 görmüştüm ama hemen tükendi, 8 bin TL fiyata rağmen.
Buna bakabilirsiniz:
6 bin TL'ye bu özellikler geliyor:
AMD Ryzen 5 4500U
Paylaşımlı AMD Graphics (maalesef bugünlerde bu fiyata harici ekran kartı gelmiyor)
8 GB RAM
256 GB SSD
1.2 kg
14" IPS ekran
---
Yalnız bu da çok iyi duruyor:
İçinde en yeni ekran kartlarından, MX330 var ve fiyatı yine 6 bin TL. Mantıklı bir tercih olacağını düşünüyorum.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Bob The SpongeHocam, ben 2019 sonu gibi 4000 TL'ye Acer Swift 3 aldım. İçinde i5-8250U işlemci, MX150 grafik kartı, 4 GB RAM ve 256 GB SSD vardı. Aldığımdan beri memnunum ve şimdiye kadar hala soranlara tavsiye ediyorum. Sadece RAM miktarının az olmasından şikayetçiyim ama okuduğuma göre 2 RAM slotu var ve 32 GB'a kadar yükseltebiliyorsunuz. Yalnız modelden modele göre değişiyor, araştırmanız gerekiyor.
Şahsen ben bilgisayarı günlük kullanımdan yanı sıra video düzenlemede de kullanıyorum. Hafif sayılabilecek Movavi'de onlarca, belki 100'e yakın video yaptım ve hiç performans sıkıntısı yaşamadım. Sadece video işleme sırasında RAM'den kaynaklı performansta bir tık düşüş gözlemleyebiliyorsunuz. Bunun yanında Davinci Resolve da kullandım, yine RAM'den ötürü sürekli takılma var ama işlemler hızlıydı. Onda yine videolar yapabilmiştim. Movavi ekran kartını kullanmadı ama Davinci Resolve hafıza olarak (VRAM) onu kullandı.
Şu anda fiyatı baya yükselmiş durumda, geçen 10. nesil i5 görmüştüm ama hemen tükendi, 8 bin TL fiyata rağmen.
Buna bakabilirsiniz:
6 bin TL'ye bu özellikler geliyor:
AMD Ryzen 5 4500U
Paylaşımlı AMD Graphics (maalesef bugünlerde bu fiyata harici ekran kartı gelmiyor)
8 GB RAM
256 GB SSD
1.2 kg
14" IPS ekran
---
Yalnız bu da çok iyi duruyor:
İçinde en yeni ekran kartlarından, MX330 var ve fiyatı yine 6 bin TL. Mantıklı bir tercih olacağını düşünüyorum.
Alıntıları GösterÇok teşekkürler hocam, inceliyorum.
Bir sorum var 256 gb ssd yetti mi ? windows yüklenince zaten 100 gbsi gidecek sanırım.
program yükleyeceğiz ee bir de video kopyalayınca nasıl yetecek, buna çözümünüz ne oldu? kısa kısa çalışıp taşınabilir disk mi kopyalıyorsunuz ?
-
Hocam daha 2 gün önce bilgisayarı formatladım (genelde 6 ayda bir yapıyorum, performans tekrar yeni alınmış gibi oluyor). Bilgisayardaki 256 GB SSD, toplam alan 237 GB olarak görünüyor normalde. Kurulum tamamlandığında 210 GB yer boştu (yani Windows 27 GB gibi yer kapladı). Önceden olan indirme dosyalarını vb. tekrar bilgisayara kopyaladım (~40 GB), tüm Windows güncellemelerini yaptım, grafik kartı vb. sürücüleri yükledim, bazı günlük Chrome benzeri programlar kurdum ve şu anda 144 GB yer boş.
Evet, aslında 256 GB SSD eğer sürekli gereksiz dosyalarınızı silerseniz yetiyor ama bir de işin içerisinde ağır programlar ve oyunlar var. Bu yüzden 1 ay kadar önce bir taşınabilir SSD yaptım (internal SSD + USB 3.1 harddisk kutusu = 330 TL'ye geldi, normal aynı kapasite taşınabilir SSD alsanız 600 TL'ye geliyordu). Photoshop, Lightroom, Davinci Resolve, ve diğer büyük oyunları oraya kurdum (şu anda 35 GB yer kapladı toplam). Bir de video dosyalarını yedeklemek üzere taşınabilir HDD var, onu da nadiren kullanıyorum çünkü her videonun boyutu 300-700 MB arasında oluyor. Genelde işlenmemiş videolarımı orada saklıyorum.
Movavi'de çalıştığımda, yakın zamanda denediğim 4K videolarını "preview" dosyalarına dönüştürüyor montaj sırasında, toplam ~55 GB olan 1 saatlik videoyu 1-2 GB'a sıkıştırmıştı. Yani Movavi'de sıkıntı yok, sadece previewda kalite 480p gibi oluyor.
Ama Davinci Resolve'ta işlemleri hızlandırma amaçlı videoları uncompress yapıyordu ve hatırladığıma göre 30 GB'lik videomu 80 GB gibi yapmıştı. Yine de o zamanda SSD'de yer kaldığı için alan sıkıntısı olmadı.
(Bana sorarsanız, özetçe, bu olası sıkıntılarla karşılaşmamak için 256 GB yerine 512 GB / 1 TB SSD alabilirsiniz veya olanı değiştirebilirsiniz )
-
quote:
Orijinalden alıntı: Bob The SpongeHocam daha 2 gün önce bilgisayarı formatladım (genelde 6 ayda bir yapıyorum, performans tekrar yeni alınmış gibi oluyor). Bilgisayardaki 256 GB SSD, toplam alan 237 GB olarak görünüyor normalde. Kurulum tamamlandığında 210 GB yer boştu (yani Windows 27 GB gibi yer kapladı). Önceden olan indirme dosyalarını vb. tekrar bilgisayara kopyaladım (~40 GB), tüm Windows güncellemelerini yaptım, grafik kartı vb. sürücüleri yükledim, bazı günlük Chrome benzeri programlar kurdum ve şu anda 144 GB yer boş.
Evet, aslında 256 GB SSD eğer sürekli gereksiz dosyalarınızı silerseniz yetiyor ama bir de işin içerisinde ağır programlar ve oyunlar var. Bu yüzden 1 ay kadar önce bir taşınabilir SSD yaptım (internal SSD + USB 3.1 harddisk kutusu = 330 TL'ye geldi, normal aynı kapasite taşınabilir SSD alsanız 600 TL'ye geliyordu). Photoshop, Lightroom, Davinci Resolve, ve diğer büyük oyunları oraya kurdum (şu anda 35 GB yer kapladı toplam). Bir de video dosyalarını yedeklemek üzere taşınabilir HDD var, onu da nadiren kullanıyorum çünkü her videonun boyutu 300-700 MB arasında oluyor. Genelde işlenmemiş videolarımı orada saklıyorum.
Movavi'de çalıştığımda, yakın zamanda denediğim 4K videolarını "preview" dosyalarına dönüştürüyor montaj sırasında, toplam ~55 GB olan 1 saatlik videoyu 1-2 GB'a sıkıştırmıştı. Yani Movavi'de sıkıntı yok, sadece previewda kalite 480p gibi oluyor.
Ama Davinci Resolve'ta işlemleri hızlandırma amaçlı videoları uncompress yapıyordu ve hatırladığıma göre 30 GB'lik videomu 80 GB gibi yapmıştı. Yine de o zamanda SSD'de yer kaldığı için alan sıkıntısı olmadı.
(Bana sorarsanız, özetçe, bu olası sıkıntılarla karşılaşmamak için 256 GB yerine 512 GB / 1 TB SSD alabilirsiniz veya olanı değiştirebilirsiniz )
Harika cevap vermişsin, teşkkür ederim. :)
Evet 512 ssd daha iyi olur diye düşünüyorum. Şimdi ben cihazı açıp taktırsam bu sefer garantisi falan gider , üzücü olur.
Benim videolar 20-30 GB olacaktır sadece 1 iş projesinde.
Ve adobe serisi yüklenecek. (oyuna ihtiyacım yok) Ivır zıvır derken sıkışabilirim :)
-
Bence de 512 GB SSD iyi olacaktır hocam. Aslında mesela bilgisayarım için Acer Destek'e soru sormuştum. Oturduğum yer Denizli'den İstanbul'a kargoyla gönderirsem, ücretsiz olarak SSD/RAM takviyesinin yapılabileceğini ve garanti kapsamında olacağını söylemişlerdi (tabii kargo gönderme ücreti ve SSD/RAM fiyatı benden, onların tekrar kargolaması ücretsiz). Yalnız işte zahmet... Bir de bazı yerlerde kusurlu olarak tekrar gönderdiklerini de okumuştum. En iyisi daha ilk baştan istediğiniz bileşenli bilgisayarı almak.
Ben teşekkür ederim hocam, size kolay gelsin :)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X