Şimdi Ara

LENOVO Y50-70 DETAYLI İNCELEME-REHBER

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
998
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Lenovo’nun ilk olarak 2013 (?) yılında piyasaya sürdüğü Y50-70 (oyuncu) notebookunu beraber detaylı olarak inceleyeceğiz. Almayı düşünenlere bir rehber olarak konuyu başlatıyorum. Çeşitli sitelerden de yararlanılmıştır. Mutlaka hatam olacaktır. Hatasız kul olmaz. Hatalarımı söylerseniz anlayışla karşılar ve düzeltmeye çalışırım.

İnceleyeceğim laptop Lenovo’nun Y50-70 (20378) model numaralı İ7 4720HQ işlemcili ve 960M mobil ekran kartlı versiyondur.

İlk önce teknik özelliklerinden başlayalım:
    • İşlemci: İntel® İ7 4720HQ 2.6GHz (3.6GHz’e kadar çıkabilir) 6MB L3 önbellek, 1MB L2 önbellek, 4 çekirdek 8 parçacık (sanal çekirdek) 47 Watt, 22nm, Haswell.
    • İşletim Sistemi: Genelde size eski seri 8.1 Single Language olarak gelir ancak stoklar tükenince yeni gelen seri Windows 10 olarak gelecektir.
    • Grafikler:
    - İntel® HD Graphics 4600 (İntel® işlemcinizin gömülü ekran kartı)
    400MHz taban frekansı – 1.200MHz maksimum frekans, DirectX Desteği 11/11.2/12, 128 Bit, 1.7 GB DDR3 bellek (Gerçi hafızayı paylaşımlı olarak çalıştırıyor Ramler üzeriden), Haswell GT
    - Nvidia GTX960M GDDR5 4 GB Paylaşımsız harici ekran kartı (anakarta gömülü olarak gelir ve değiştirilmez), 128 Bit, Maxwell mimarili, 1.100MHz taban frekansı 1.250MHz maksimum frekans, DirectX 11/11.2/12 destekli, 640 Cuda çekirdekli (Texel, Pixel vb. bilgilerini girmiyorum, araştırıp bulabilirsiniz)
    • Bellek: 16 GB DDR3L Ram (2x4096 MB) – (Sitesinde yazmıyor ancak 32 GB’a kadar yükseltme yapılabiliyor diye biliyorum, anakarttan dolayı)
    • Ekran: 15.6” Mat (IPS: Çoğu okuduğum yerde IPS ekran olarak tanıtılıyor.) TN-IPS Panel, 1920x1080p
    • Boyutlar: 15,23" x 10,37" x 0,9" (387 mm x 263,4 mm x 23,9 mm)
    • Ağırlık: 2.4 Kg
    • Tuş takımı: Alttan Aydınlatmalı AccuType® klavye (Kırmızı), 2 kademeli
    • Kamera: HD Ready (720p) çözünürlük destekleyen webcam
    • Depolama: Western Digital WD10S21X Entegre 8GB NAND flaş ile 1TB'a kadar SSHD (Hibrit)
    • Ses: Dolby® Advanced Audio destekli JBL® 2.1ch hoparlörler
    • Pil: 7000mA 56Wh dahili batarya
    • Bağdaştırıcılar: Bluetooth 4.02
    • Ethernet: Realtek PCIe GBE Family Controller
    • WLAN: Broadcom 802.11 a/b/g/n veya 802.11ac BCM4352 Network Adapter
    • Konnektörler: 2 adet USB 3.0, 1 adet USB 2.0, Birleşik ses girişi (kulaklık ve mikrofon), HDMI çıkışı, 4'ü 1 arada (SD / MMC / SDXC / SDHC) kart okuyucu, RJ45

Şimdi de cihaz hakkında genel bilgiler:

Ekran:

Bu modelde çoğu baktığım sitede LG marka IPS model olarak piyasaya çıktığı gözüküyor. Ekran genel olarak güzel. Matlık performansı iyi, yansıma yok ancak dışarıda zorluk çekebilirsiniz, nedeni parlaklık. Parlaklık konusunda söylentilere katılıyorum, parlaklık diğer modellere göre az ve bu durum oyunlardaki siyah noktalarda dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor. Siyah bölgeleri tamamen kör nokta olarak tanımlayabiliriz ancak şöyle ki;
    - Çoğu oyunlarda parlaklık kısık oluyor. Ayarlardan onu açmak gerekebilir.
    - İnternetten araştırırsanız parlaklık arttırma yöntemleri bulunuyor (Kodlarla). Böylece yine ekranınız diğer dizüstü bilgisayarlar gibi çalışabilir.

Dışardan bir görüntü:

Farklı Açılardan:

Klavye: Klavyesi rahat, sorun çıkarmayacak cinsten. İki parlaklıkta alttan aydınlatması var. (FN+SPACE) kombinasyonuyla ayarlayabiliyorsunuz.

Ses: JBL hoparlörlerle müzik deneyimine gerçekten bayılacaksınız, tabi diğer laptoplara göre. Ama yine de normal ses sistemlerinden vazgeçirtecek kadar değil. +-3 Desibel oranına sahip.

Kasa ve Tasarım: Tasarım çok hoş. Bence diğer markalardan öne çıkan özelliklerinden birisi de kasasıdır. Dış kısım fırçalanmış alüminyum, iç kısım ise yumuşak kauçuk bir malzemeden yapılmış.

Konnektörler:

Touchpad: Touchpad’i kaliteli bulmadım desem yeridir. Biraz daha kaygan ve daha fonksiyonlu olabilirdi.

Depolama: Western Digital’in ürettiği Slim model SSHD depolama birimi diğer HDDlerden bir tık öne çıkıyor diyebiliriz. Aslında 8 GB SSD yok desek daha yerinde olur. HDD’nin veri akışı için 8 GB Ram ile desteklenmiş desek bana göre daha doğru olur. Böylece diğer HDDlerin önüne geçmiş oluyor. Performansı ise güzel ancak bir SSD değil. Bunda 5400 rpm olmasının da etkisi yok değil. Ancak Windows’u açma hızı beni gerçekten etkiledi. Tabi bazı kullanıcılarda yavaş açılıyormuş. Bunun çözümünü bir kullanıcı İntel Rapid programıyla çözmüş…

Fan ve Soğutma Sistemi: Bu üründe iki adet fan kullanılmış. Soğutması güzel ancak klavyeyi ısıtması kötü oluyor. Ayrıca sıcak hava panel menteşesi arasından atılıyor. Sıcaklık değerlerine bakacak olursak;
    - İşlemci: En fazla 65 Derece
    - Ekran kartı: En fazla 70 Derece (Benim aldığım değerlerdir. Değişiklik gösterebilir.)

Fan sesi: Boştayken sessiz olan cihaz tam yükte çalışırken ortalama düzeyde fan sesi çıkarabiliyor ancak ortamın sesiyle beraber duyulmuyor.

Güç: Deyim yerindeyse yeterli denecek oranda güç harcıyor. Aylık olarak fazla cep yakmaz. Sonuçta bir masaüstü bilgisayar değil. Hesaplamalarıma göre adaptör 135 Watt harcıyor. Günde 5 saat kullanım üzerinden hesaplarsak yaklaşık 20kWh enerji harcıyor. Şu anda güncel elektrik faturası için ne oldu bilmiyorum, zam geldiği için hesaplayamadım. Ama 5-10 TL harcıyor diyebilirim. (Yanlışım olabilir). Aşağıdaki tabloda ise laptopun çektiği akım gözükmektedir.

Performans: Performans konusunda tatmin oldum diyebilirim. Çok yoğun grafikli oyunlarda tık demeden oynatabilen bir mobil grafik kartına sahip. Render işlerinde ise İntel işlemcisine güvenebilirsiniz. Bugüne kadar denediğim hiçbir programda sorun yaşamadım. Masaüstüne göre %50-60 enerji tasarrufu olduğu aşikar. Ayrıca çoğu masaüstü bilgisayardan bile daha iyi performans veriyor. Mutlaka iyi bir seçim. Kafanız yorulmaz hem de taşınabilir…

Yazım burada sona ermiştir. Yorumlarınızı bekliyorum. Sorularınız varsa cevaplayabilirim. İyi forumlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fivesecond -- 3 Ocak 2016; 1:10:15 >

• Şu an bu bilgisayarı alanlar büyük bir hata yapmış olur. Her konunun altında belirtiyorum, Lenovo y50-70 4720HQ modellerinin tamamında hata var. Ekranları ile ilgili donanımsal bir sorun mevcut. Seri üretim hatası. Bu bilgisayarlar çöp. Almayın. Bilgisayar geliştirilip hatalar düzeltilip tekrar üretilene kadar ALMAYIN.

Sorun ise şu, bilgisayarın ekranı prize takılı iken parlayıp sönüyor, yatay piksel şeklinde çizgiler oluşuyor. Sadece bende değil alan herkeste oluyor. Dikkat edin sadece 4720HQ modellerinde var bu sorun. 4210HQ olan bir alt modeller hakkında yorum yapmıyorum.

Youtube'dan y50-70 flickering problem şeklinde aratırsanız sorunun bütün dünyada mevcut olduğunu görürsünüz. Bu forumu incelerseniz burada da bu sorunu yaşayan onlarca kişi olduğunu görebilirsiniz. Sorun genel bir sorun. Keşke almadan önce farketseydim diyorum şu an. Siz de aynısını demek istemiyorsanız bu bilgisayarı kesinlikle almayın.

• Etrafımdakiler ve şahsen ben de bu problemle karşılaşmadım. Belki de düzeltmişlerdir diye düşünüyorum. Ama kesin ve kesin kronik bir sorun diyemeyiz. Yine de bu sorun varsa düzeltmeleri lazım.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.