Şimdi Ara

LFE düşük frekans efekti nedir???ne işe yarar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
5.299
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 1)film izlerken amfimde LFE simgesi beliryor.bu artı bir özellik midir? bunun sağladığı etki nedir?

2)şu anki satılan dvd leri 6+1 ve üstü ve ayrıca prologic2 ex gibi ses formatlarını alamıyoruz.sinema salonlarında oynatılan filmler nasıl mesela 10 hoparlöre de gidiyor ayarlı oluyo.bizimki olmuyo.acaba ordaki filmler 10 kanala göre mi kayıt yapılıyo stüdyoda .bunu bilen varmı?

• Yapay Zekanın Yanıtı

LFE (Düşük Frekans Efekti) Nedir ve Ne İşe Yarar?

LFE (Low Frequency Effect), ses sistemlerinde düşük frekanslı sesleri artıran ve yoğunlaştıran bir teknolojidir. Subwoofer'larda kullanılır ve düşük frekanslı efektleri, özellikle filmlerdeki patlamalar, depremler ve diğer güçlü sesler gibi, daha gerçekçi ve etkileyici hale getirmeyi amaçlar.

LFE, ses sinyallerindeki 80 Hz'in altındaki frekansları güçlendirir. Bu frekanslar insan kulağıyla duyulamayacak kadar düşük olsa da, subwoofer'lar sayesinde hissedilebilir titreşimler olarak algılanabilirler.

LFE'nin Kullanım Alanları

LFE, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli ses uygulamalarında kullanılır:

• Ev sineması: Film ve video oyunlarında güçlü bas efektleri yaratmak.
    • Müzik: Canlı konserlerde ve kayıtlarda bas frekanslarının zenginleştirilmesi.
    • Uygulamalar: Telefonlar ve kulaklıklar gibi kişisel cihazlarda daha iyi ses kalitesi sunmak.

Low Frequency Protection (LFP)

LFP (Low Frequency Protection), subwoofer'ları yüksek ses seviyelerinde aşırı yüklenmekten korumak için tasarlanmış bir özelliktir. LFP, subwoofer'ın maksimum çıkışını sınırlar ve voltajın güvenli seviyelerde kalmasını sağlar.

LFE'nin Faydaları

LFE, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faydalar sunar:

• Daha sürükleyici ve etkileyici ses deneyimleri.
    • Düşük frekansların daha iyi algılanması.
    • Subwoofer'ların aşırı yüklenmesinin önlenmesi.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • quote:

Orjinalden alıntı: d@LBy

1)film izlerken amfimde LFE simgesi beliryor.bu artı bir özellik midir? bunun sağladığı etki nedir?

2)şu anki satılan dvd leri 6+1 ve üstü ve ayrıca prologic2 ex gibi ses formatlarını alamıyoruz.sinema salonlarında oynatılan filmler nasıl mesela 10 hoparlöre de gidiyor ayarlı oluyo.bizimki olmuyo.acaba ordaki filmler 10 kanala göre mi kayıt yapılıyo stüdyoda .bunu bilen varmı?

Sevgili @d@LBy :

Sorularını sırayla cevapmaya çalışayım

1)Film izlerken amfinde "LFE"(Low Frequency Effects) yazması gayet normal,bunun anlamı alçak frekansların varlığıdır,yani film izlerken nasıl ki patlama olduğunda yoğun bir bas olur yada benzer sahnelerde vs...İşte bu LFE sinyalidir...Ancak şöyle bir durum söz konusudur,aynısı,müzik dinlerken çıkmaz,müzik dinlerken de bas sesleri duyuyoruz ama "LFE", filmler için geçerlidir çünkü wooferın devrede olduğunu gösterir film boyunca ve sadece filmi etkiler "LFE"ayarlarıyla oynaman...

Olay kısaca şöyledir:

Bilirsiniz ki normal müzik dinlediğimiz ayarlarla film izlemeye geçtiğimizde,muıtlaka ufak tefek birkaç ayar daha yaparız ve genelde WOOFER'ın ses kademesiyle oynarız,çünkü müzikte kullandığımız bass seviyesi ile DVD izlerken kullandığımız bas seviyesi genelde uyuşmaz,haliyle müzik dinlerken başka ayar film izlerken başka bas ayarı yaparız ve bu insanı bazen sıkar...
    İşte bunun önüne geçmek için amfimizde WOOFER VE BAS AYARININ DIŞINDA aynı zamanda LFE seviyesi ayarı da mevcuttur,bu şu işe yarar;LFE seviyenizi bir kere ayarlarsınız ve o ayar artık FİLMLERDE hep geçerli olur,yani müzikte kullandığınız bas ayarı direk devre dışı kalır DVD FİLM başladığı andan itibaren,yani LFE ayarınız SADECE DOLBY DIGITAL VE DTS(VE BENZER DİJİTAL KODLARDA) ses kodlarında aktif olur,yani amfiye dijital yolla sinyal gelir gelmez amfi direk artık LFE seviyesini kabul eder ve müzikteki BAS ayarınız geçersiz olur ve böylece artık her defasında tekrar ayar yapmanıza gerek yoktur

2)Şu anki bazı DVD'ler DOLBY DIGITAL EX,DTS-ES vs...formatları içeriyor ancak sayıları çok az,fakat zaten elindeki DVD FİLM bu formatları içermiyorsa bile amfin eğer kaliteliyse,ve elinde 7 adet kolonun varsa,o 5 kanalı amfin otomatik olarak 7 kanala yayar ve fazladan surround etkisi yaratır ve tadından yenmez ancak elbet ayrıca 7 kanal kodlanmış filmler olsa daha iyi olur...

Ayrıca filmlerde evet dediğin gibi 10 tane kolon oluyor mesela yada daha çok...Ancak zannetme ki hepsinden ayrı ses geliyor..Bu olay yanlış anlaşılmadan ibaret,yani şöyle düşün,sende 5+1 varsa elinde demek ki 2 tane yan(ön) hoparlör var,ancak sinemada da 2 tane değil de paralel bağlanmış daha fazla yan hoparlör olduğunu düşün,yani olay yine 5.1 aslında orda,ancak salondaki her izleyicinin düzgün ses alabilmesi için front olarak 2 değil de 10 tane hoparlör(sallıyorum) bulunduğunu düşün,aksi halde herkes düzgün bir şekilde surround etkisini yaşayanazdı...
    Umarım anlatabilmişimdir

Hoşçakalın,saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Affan -- 28 Temmuz 2006; 13:22:32 >

• tabiiki olmazmı faydan.çok saol.artık LFE etkisini kaldırmaya çalışmam.(sanki kapatabilcemde)euheuheuheu
  • arkadas anlatmısta bende bir iki bilgi ekleyim dedim LFE sinyali sadece dijital kaynaklarda gecerlidir.yane dolby veya dts vb.bu filmde alcak frekans geciren bir hoparlorun oldugunun simgesidir.zaten bu tur efectler duyulmas hissedilir.LFE cıkısını kapatamassında cunku o bir giriştir ama sw cıkısını kapatırsan LFE de aktif olmas.prologic2x dedigin sey ise analog kaynaklı codeları 2 ch dan 6.1 veya 7.1 gibi sese donusturmek içindir.sinemalarda o hop paralel baglama mantıgıyla yapılıor.bunla ilgili bi fotoraf vardı bulursam koyim daha yardımcı olur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ibo72

arkadas anlatmısta bende bir iki bilgi ekleyim dedim LFE sinyali sadece dijital kaynaklarda gecerlidir.yane dolby veya dts vb.bu filmde alcak frekans geciren bir hoparlorun oldugunun simgesidir.zaten bu tur efectler duyulmas hissedilir.LFE cıkısını kapatamassında cunku o bir giriştir ama sw cıkısını kapatırsan LFE de aktif olmas.prologic2x dedigin sey ise analog kaynaklı codeları 2 ch dan 6.1 veya 7.1 gibi sese donusturmek içindir.sinemalarda o hop paralel baglama mantıgıyla yapılıor.bunla ilgili bi fotoraf vardı bulursam koyim daha yardımcı olur.

Sevgili @ibo72;

"Arkadaş anlatmışta vs..." kısmında anlatmak istediğini anlamadım,hangi eksiği kapattın?
    Yazımı iyi okursan"SADECE DOLBY DIGITAL VE DTS(VE BENZER DİJİTAL KODLARDA)" yazdığını görür ve yine devamında 2.soruya yanıt verirken,sinemadaki o fazla hoparlör sayısının paralel bağlama sonucu oluştuğunu yazdım

Hoşçakalın,saygılar...

• quote:

Orjinalden alıntı: ibo72

arkadas anlatmısta bende bir iki bilgi ekleyim dedim LFE sinyali sadece dijital kaynaklarda gecerlidir.yane dolby veya dts vb.bu filmde alcak frekans geciren bir hoparlorun oldugunun simgesidir.zaten bu tur efectler duyulmas hissedilir.LFE cıkısını kapatamassında cunku o bir giriştir ama sw cıkısını kapatırsan LFE de aktif olmas.prologic2x dedigin sey ise analog kaynaklı codeları 2 ch dan 6.1 veya 7.1 gibi sese donusturmek içindir.sinemalarda o hop paralel baglama mantıgıyla yapılıor.bunla ilgili bi fotoraf vardı bulursam koyim daha yardımcı olur.

arkadasım arkadas lfe kaldırmaya calısmam demiş ama ben genede ona ekleme yaptım ve sen prologic 2x de sadece 7 kanala yayar demişsin bende orda biekleme yaptım dikkatini cekerim.
    prologic2x sadece 6.1 deildir 7.1 kanalada yayar ve fotorafıda o an bulamadım bulursam koyucam tekrarlıorum.

herkese iyi forumlar

• Yazılımsal olarak baktığımızda power dvd örneğinde lfe effects özelliğini kapayıp dvd izlediğimizde bass seslerinde artış gözlenmekte. Bu efekti açtığımızda yani devreye soktuğumuzda bass seslerinde azalma olmakta. Bu ise bana göre değil, bass tutkunu biri olarak dvdlerde bass sesinin önüne geçen herşeyi kapatmam gerek ki tam zevk versin..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    DPI nedir ? ne işe yarar ?
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.