Şimdi Ara

Linux için geliştirilmiş bir program, bütün Linux dağıtımlarında çalışır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
305
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Linux'e yeni adım atmış biri olarak merak ettiğim şöyle bir soru var;
    Herhangi bir linux programını, istediğimiz bir linux tabanlı işletim sisteminde çalıştırmak mümkün mü?

• Bu sorunun cevabını vermek için öncelikle bir iki temel bilgiyi hatırlamak lazım.

Bilgisayarlar programları bitler/bytelar halinde görür ve çalıştırır. İnsanlar ise programları, büyük çoğunlukla, ingilizce harf ve karakterleri girerek yazarlar. Bu ikisi arasındaki köprüyü "derleyiciler" sağlar. Derleyici insanların yazdığı kelime ve sembolleri(kaynak kodu) programın çalışması hedeflenen işlemcinin anlayacağı veri setlerine çevirir. Böylelikle işlemci komutları çalıştırmaya başlatabilir. Teorik olarak bakıldığında aynı kaynak kodu doğru derleyici ile derlendiğinde windows/mac/linux/bds farketmeksizin tüm platformlarda çalışabilir.

Gerçekte ise iş biraz daha farklı. Çünkü işletim sistemlerinin doğası gereği farklı noktaları bulunmakta. Örneğin bir fare hareketi ya da ekrana görüntü yansıyma işlemi, farklı işletim sistemlerinde farklı kütüphanelerle yapılabilir ki bu durumda her işletim sistemi için ilgili kısmın düzeltilmesi gerekir. Aynı zamanda işletm sisteminin versiyonuna(windows sürümleri, linux dağıtımları ve onların sürümleri gibi) göre bu kütüphanenin lokasyonu da değişmiş olabilir. Bunların yanında farklı işlemciler(İntel, AMD, ARM vb) de kaynak kodlarının farklı bir biçimde derlenmesine ihtiyaç duyabilir. Dolayısıyla bir bilgisayarda derlenmiş bir program başka bilgisayarda doğrudan çalışmaz. Ancak aynı kaynak kodu yeterli uğraş ve ilgili kütüphanelerin varlığı ile her bilgisayarda çalışabilir hale getirilebilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• CarnageTR C kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam, teşekkür ederim

Peki bu bahsettiğiniz işlemleri gerçekleştirmek için temel bir takım yollar var mı yoksa her program için ayrı ayrı prosedürler mi geçerli?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Var. Çoğunlukla yazdığın dile göre değişiyor. Ben daha çok python ile çalıştığım için derleme işleminde pek bi tecrübem yok. En güzeli öğrendiğin dil ile ilgili anlatımlar içinden bulman.
  • Dağıtım bağımsız hazırlandıysa mümkün

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.