Şimdi Ara

Linux kuracağım, Mint hakkında sorularım var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
470
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Bilgisayarda oyun oynamadığım sürelerde rahat kullanım için ve biraz da değişiklik olsun diye Mint kurmaya karar verdiğim. Merak ettiklerim şunlar:
    Dosya yöneticisi sanırsam Mac'teki gibi, onun dışında Mac'e benzeyen neler var kullanımda? (MacOS'i sevmem pek)
    HDD'mi zamanında 370 ve 550 olarak ayırdım zamanında ve Windows'u küçük olana kurdum hızlı ulaşım için. Kurulumda "İşletim sisteminin yanına kur" seçeneceği ile Linux'u diğer kısıma kurabiliyor muyuz? Aynı yere kurarsam C bölümü karışacak gibi geliyor.
    Mint'te Mate ve Cinnamon gibi farklı masaüstü seçenekleri varmış ki Mate daha iyi geldi lakin aradığım şey materyal tasarım denen tarzda. Bunu sağlamak için temalar ve benzeri şeyler var sanırsam ama konudan uzağım. Bu nedir, nasıl işler? Mint'te sıkıntı olacaksa materiyal temalı hangi sistemler var?
    Konulara bakarken "Chromixium" diye bir sistem de gördüm ama herkes, stabilite sebebiyle sanırsam, Mint önermiş. Chromixium nasıldır bilen var mı?
    Ve bu sistemleri geliştiricilerin kendi sitelerinden mi indiriyoruz?

Sistemim: i5-5200U / 6Gb bellek / Gtx950M

Teşekkürler

Edit:
    ElementaryOS sistemi de güzel. O nasıldır?
    Sürücüleri nereden ve nasıl temin edeceğiz? Firmalar sadece Windows'a sürücü veriyor.

Edit 2:
    ElementaryOS ücretliymiş. PapyrOS adlı materiyal temalı sistem ise daha Alpha sürümünde bile değil. Sanırsam bir süre daha stabil materiyal temalı Linux sistemi olmayacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0Kelvin -- 27 Eylül 2015; 17:16:10 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Ben de bi rez bırakayım şuraya
  • Elementary ücretsiz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "İşletim sisteminin yanına kur" seçeneceği ile Linux'u diğer kısıma kurabiliyor muyuz?

Evet kurabiliyoruz.

"Aynı yere kurarsam C bölümü karışacak gibi geliyor."

Aynı yere kurabilceğinizi sanmıyorum. Linux kurulum için farklı bir formata(dosya sistemi) ihtiyaç duyacaktır. Zira başka işletim sisteminin dosyalarının olduğu bölüme kurulmasının pek mümkün olmadığı gibi NTFS dosya sistemin kuralabileceğini zannetmem. NTFS kısma okuma yazma yapılabiliyor ancak linux kurmak için ext3 vb. dosya sistemi olması gerek. Şimdiye kadar NTFS bölüme linux kurmayı denemedim ve buna izin verecek bir linux dağıtımı geliştirildi mi bilmiyorum. Teknik bilgim çok iyi değil ancak yinede teknik açıdan çok ama çok zorolacağı kanaatindeyim. Böyle birşeyin olabilecğini sanmıyorum açıkcası. Bir sonraki kurulumda deneyip ne tip bir hata vereceğine bakmayı düşünüyorum açıkcası.

Mint'te Mate ve Cinnamon gibi farklı masaüstü seçenekleri varmış. Bu nedir, nasıl işler?

Farklı Masaüstü seçenekleri "kurulum dosyası" ile beraber gelir. Bu genellikle "iso" uzantılı dosyadır. Hangisini isterseniz onu indirip kurabilirsiniz. İsterseniz diğer masaüstlerinide daha sonra kurabilirsiniz. Birden fazla Masaüstü seçeneğiniz olabilir.

Biraz daha ayrıntılı açıklayacak olursak; Bir masaüstü sadece bir arayüz olmaktan ziyade linux çekirdeği ve diğer temel gnu yazılımlar üzerinde çalışan yazılımlar bütünüdür. İçerisinde bir çok programı barındarır ve bir bütün olarak sunar. Yani bir masaüstünde temel kelime işlemci "Kate" iken diğerinde başka birşey olabilir.

"Sürücüleri nereden ve nasıl temin edeceğiz? Firmalar sadece Windows'a sürücü veriyor. "

Bu kesinlikle doğru değil. Bugüne kadar hangi ürünü aldıysam sürücü cd sinde linux için ayrılmış bir klasör gördüm.

Ve eğer sadece windows için sürücü olsaydı bizler, milyonlarca insan GNU/linux sistem kullanıyor olmazdık. Ve ben GNU/linux sistem üzerinde bu mesajı yazıyor olmazdım.

Sürücü yüklemek için ise kısa bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır. kimi zaman siteden dosyaları indirip yüklerken kimi zaman bir kaç satır kodla bunu yapmak mümkün.

Metaryal tasarımla nedemek istediğinizi anlamadım açıkcası.

Ve bu sistemleri geliştiricilerin kendi sitelerinden mi indiriyoruz?

Evet. İndirdikten sonra MD5 kodu ile güvenlik doğrulaması yapabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi os_lnx -- 28 Eylül 2015; 3:37:14 >

• os_lnx kullanıcısına yanıt
    Cevabınız ve emeğiniz için teşekkür ederim.

Materyal tasarım şu şekildedir:

Android işletim sistemine aşina iseniz, Lollipop 5.0 sürümü ile gelen bu tasarımı kasdediyorum. Çok farklı ve hoş geliyor bana. Tabi illa olmak zorunda değil ama olsa fena olmaz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: RedrumFurror

Cevabınız ve emeğiniz için teşekkür ederim.

Materyal tasarım şu şekildedir:

Android işletim sistemine aşina iseniz, Lollipop 5.0 sürümü ile gelen bu tasarımı kasdediyorum. Çok farklı ve hoş geliyor bana. Tabi illa olmak zorunda değil ama olsa fena olmaz.

Anladım.

Şuan direkt metarial tasarım kullanan ve stabil çalışan bir linux dağıtımı yok anladığım kadarı ile. Ancak linux dünyasında çeşit bol.

Elemantary OS u deneyimleyebilirsin. Biraz daha bekleyip papyros a da geçebilirsin.

Gnome3
    Pantheon
    KDE

gibi masaüstü görsellerini incelemeni tavsiye ederim.

Elemantary OS da Pantheon masaüstü var. Pantheon Masaüstü için illaki Elemantary OS kullanmak gerekmez. Ubuntu üzerine yada başka linux dağıtımınada kurabilirsin.

Ücretli olduğunu sanmıyorum Elemantary OS un. Türkiydeki sitesinden indirmeye çalışınca zorla bağış koparıyor. ;)

• os_lnx kullanıcısına yanıt
    Bir iki proje var böyle ama dediğim gibi daha tazeler. Windows 10'a da geçecektim ama en iyisi mi sene başına kadar bekleyip bu sistemlerin stabil hale gelmesi ve gelişmesini beklemek. Çok fazla format atan veya sistem değişen biri değilim o yüzden bekleyip en temizini kurmayı düşünüyorum.
    Dediklerinize de bakacağım. Yardımınız ve ilginiz için teşekkürler.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bağışı 0 dolar yapın indirin ;)
  • quote:

Orijinalden alıntı: RedrumFurror

Bir iki proje var böyle ama dediğim gibi daha tazeler. Windows 10'a da geçecektim ama en iyisi mi sene başına kadar bekleyip bu sistemlerin stabil hale gelmesi ve gelişmesini beklemek. Çok fazla format atan veya sistem değişen biri değilim o yüzden bekleyip en temizini kurmayı düşünüyorum.
    Dediklerinize de bakacağım. Yardımınız ve ilginiz için teşekkürler.

Ben teşekkür ederim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: blacksnake03

Bağışı 0 dolar yapın indirin ;)

İsteyen bağışı 0 dolar yapıp indirebilir. Ancak gelişim aşamasında ki bu tip bir proje için 15 TL çok olmasa gerek. Bu parayı fazlasıyla hak edeceğini düşünüyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.