Linux, windows dan ustun degildir.Aynı sekilde Windows da Linux dan ustun degildir. İhtiyaçlar gereksinimleri belirler.
quote:
Orijinalden alıntı: cnnysn
yıllardır linux-unix sistem yöneticisi olarak çalışan birisiyim, ev kullanıcısı için linux'un windowstan üstün olduğuna katılmıyorum. her iki sisteminde birbine karşı avantajları dezavantajları var.
bence inux daha çok bir tutku, ev kullanıcısı açısından görece az kullanan bir sistem olmasnın getirdiği farklı olma duygusu. birgün herkes kullanır olursa insanlar başka şeyler ararlar tahminimce.
Ben de böyle düşünüyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: KartalKaanKoz
quote:
yıllardır linux-unix sistem yöneticisi olarak çalışan birisiyim, ev kullanıcısı için linux'un windowstan üstün olduğuna katılmıyorum. her iki sisteminde birbine karşı avantajları dezavantajları var.
bence inux daha çok bir tutku, ev kullanıcısı açısından görece az kullanan bir sistem olmasnın getirdiği farklı olma duygusu. birgün herkes kullanır olursa insanlar başka şeyler ararlar tahminimce.
Bana kalırsada windows linux birbirine yakın fakat mac de kullandım çok ayrı bir zevk o zevk anlatılmaz.
quote:
Orijinalden alıntı: berkhınho
quote:
quote:
Bana kalırsada windows linux birbirine yakın fakat mac de kullandım çok ayrı bir zevk o zevk anlatılmaz.
Mac'ın kullanımı bana da Windows ve Linux'tan bayğı farklı gibi geliyor. Belki de sadece marketlerde 10-20 saniye denediğim içindir
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: berkhınho
quote:
quote:
Mac'ın kullanımı bana da Windows ve Linux'tan bayğı farklı gibi geliyor. Belki de sadece marketlerde 10-20 saniye denediğim içindir
Evet hocam gerçekten çok farklı ben kendi pc me kurduğum halde çok iyiydi birde orjinallerini düşünemiyorum ama ben geri dönmek zorunda kaldım windows a.Çünkü her pc kart,alet vs leri kabul etmiyo.Mesela benim wireles intel di oda mac a uygun değil wired da aynı şekilde mecbur geri döndüm.
quote:
Orijinalden alıntı: berkhınho ... Evet hocam gerçekten çok farklı ben kendi pc me kurduğum halde çok iyiydi birde orjinallerini düşünemiyorum ama ben geri dönmek zorunda kaldım windows a.Çünkü her pc kart,alet vs leri kabul etmiyo.Mesela benim wireles intel di oda mac a uygun değil wired da aynı şekilde mecbur geri döndüm.
Ayrıca bugün bir daha inceledim Mac'ı sanki Windows'tan hızlı da (Safari'yi tıklar tıklamaz açtı ). Durum hep böyle mi yoksa yeni olduğu için mi? Hani Windows'ta Not Defteri dersin de anında açılır ya, onun gibi açtı Safari'yi.
Evet Mac çok hızlıdır...
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: berkhınho ... Evet hocam gerçekten çok farklı ben kendi pc me kurduğum halde çok iyiydi birde orjinallerini düşünemiyorum ama ben geri dönmek zorunda kaldım windows a.Çünkü her pc kart,alet vs leri kabul etmiyo.Mesela benim wireles intel di oda mac a uygun değil wired da aynı şekilde mecbur geri döndüm.
Ayrıca bugün bir daha inceledim Mac'ı sanki Windows'tan hızlı da (Safari'yi tıklar tıklamaz açtı ). Durum hep böyle mi yoksa yeni olduğu için mi? Hani Windows'ta Not Defteri dersin de anında açılır ya, onun gibi açtı Safari'yi.
aaa bak kendim kullanıyorum diye yazmıyorum :) Hızlıdır baya namussuz, ama bir süre sonra hafiften o ilk hızını yitiriyor. Düzeltmek için windows gibi defrag vs. uğraşmadan diskte tutulan tampon bellek dosyalarıı silmek yeterli. Bir daha ki açılşta tekrar ilk hali gibi oluyor..
açık kaynak kod olması tek başına yeterli.
quote:
Orijinalden alıntı: 2smoke
aaa bak kendim kullanıyorum diye yazmıyorum :) Hızlıdır baya namussuz, ama bir süre sonra hafiften o ilk hızını yitiriyor. Düzeltmek için windows gibi defrag vs. uğraşmadan diskte tutulan tampon bellek dosyalarıı silmek yeterli. Bir daha ki açılşta tekrar ilk hali gibi oluyor..
O kadar basit demek... Ben Windows' hızlandırmak için 5 tane program kullanıyorum ayrı ayrı
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: 2smoke
O kadar basit demek... Ben Windows' hızlandırmak için 5 tane program kullanıyorum ayrı ayrı
Hızlanıyor mu bari :)
Şaka bir yana bunca yıllık tecrübelerime dayanarak yazıyorum bunları, Windows'un en hızlı ve stabil hali hiç bir yerinlen oynanmamış halidir.
Windows'un çok sık göçmesi sürekli bir yerleri optimize edecem diye kastırmaktan mütevellit system dosyalarının yapılarında bozulmalar olmasıdır. Örneğin windows hızlı kapansın gibi bir ayar o an açık olan system dosyalarının normal yollardan kapanmasını engelleyip görevi sonlandırmaya zorlayarak yarıda keser. Bu da zamanla o disk ve dolayısı ile dosyalar üzerinde hasara yol açar.
Şöyle düşünün, windows'u normal kapatmıyorsunuz da sürekli fişi prizden çekiyorsunuz. Sizce ne kadar dayanır o sistem.
Bende de var Windows, ayda 1 defrag yaparım temp dosyaları silip, gayette stabil ve hızlı çalışır.
quote:
Orijinalden alıntı: 2smoke Hızlanıyor mu bari :)
Şaka bir yana bunca yıllık tecrübelerime dayanarak yazıyorum bunları, Windows'un en hızlı ve stabil hali hiç bir yerinlen oynanmamış halidir.
Windows'un çok sık göçmesi sürekli bir yerleri optimize edecem diye kastırmaktan mütevellit system dosyalarının yapılarında bozulmalar olmasıdır. Örneğin windows hızlı kapansın gibi bir ayar o an açık olan system dosyalarının normal yollardan kapanmasını engelleyip görevi sonlandırmaya zorlayarak yarıda keser. Bu da zamanla o disk ve dolayısı ile dosyalar üzerinde hasara yol açar.
Şöyle düşünün, windows'u normal kapatmıyorsunuz da sürekli fişi prizden çekiyorsunuz. Sizce ne kadar dayanır o sistem.
Bende de var Windows, ayda 1 defrag yaparım temp dosyaları silip, gayette stabil ve hızlı çalışır.
Fazla bir etki göremedim, ama bilgisayar 12 saniyede kapanıyor, 70 saniyede açılıyor. Formatın üzerinden de 2 ay geçti. Gerçi önceden de süre belki aynıydı, dikkat etmemiştim. Aynı tecrübeleri ben de yaşadım, internetteki "XP'yi hızdan coşturun : Önce regedit'ten hklm\software\microsoft ..." tipinden makaleler okudum ve yazılanları aynen yaptım. Hiç bir etkisi yok .
Gerçi 5 program kullanıp hızlanmamasına pek ihtimal vermiyorum ama . Ama kullandığım programlar masum programlar. Listesi aşağıda (hepsi ücretsiz):
Revo Uninstaller (pro değil), CCleaner, Power Tools LITE, WinMend Registry Defrag, Auslogics Disk Defarg. Ekstradan hizmetler'den gereksiz olanları devre dışı bırakıyorum.
Linux Windows'a göre daha çok geliştirilebilir. Bu bile üstün olması için yeterli.
Driver sorunları aşılmadığı taktirde Linux kullanımının yaygınlaşması beklenemez.
Linuxta driver sorunu çok azdır yeni makinelerde driver sorunu yaşarsınız eski makinelerde %98 inin driverleri mevcuttur..Otomatik yükler. Gelelim açılış hız konusuna en hızlı açılan sistem Windows 7 dir genel kanaatim..Fakat şöyle bi durum var hackintosh ideneb 10.5.8 kurdum imzamdaki makineme mac açılırken o dönen çark 5 kez dönüyor ve osx açılıyordu.. Linuxun en iyi tarafı güncellenen deposunun olması..zaten diyelim makinenize uygun ekran kartı bulamadınız default değerlerde istediğiniz çözünülürlükte zaten çalıştırıyor fakaat directx gibi openGL gibi şeyleri çalıştırmıyor olabilir..Bir kaç ay kullandıktan sonra makineniz sizi uyarıyor zaten Ekran kartı driveriniz yoktur güncel sürüm mevcuttur kurayım mı ? diye... O nedenle Linux daha sonra Windows 7 ki driverleri yine kendisi otomatik bulup yüklüyor Macosx en son srada gelir bana göre..Çünkü Macosx yeni makineler için işkencedir.. Ama windows 7 yada türevleri mi linux yada Osx mi derseniz osx olamasada Linux derim.. Windows, ben Macintosh kullandığım için uzun yıllardır bana işkence gelmektedir...Stabilite derseniz OSX ten vazgeçmem..Donanım uygun olduğu takdirde...
quote:
Orijinalden alıntı: Persona Grata
Driver sorunları aşılmadığı taktirde Linux kullanımının yaygınlaşması beklenemez.
Bunu neyi baz alarak söyledin ki? Tamam, ben yok demiyorum ama yeni kullanıcıları da korkutmanın anlamı yok.
valla arkadaş sağolsun iyi konuya değinmiş, cevaplar da iyi yalnız benim bir sorum olacak. güvenlik olarak (virüsten bahsetmiyorum) nasıl anlatsam ben windows'u yıllardır kullanıyorum ama güvenmiyorum artık, biraz paranoyakça belki biliyorum ama benim istediğim tam güvenli bişey, bazı dosyalarım için hatta farklı bi harddisk üzerine farklı bi işletim sistemi kurup tek makinemde kullanmak. bazı araştırmalar içindeyim ve kesinlikle ne davetsiz hacker ne de proxy kullanmak istemiyorum, bu açıdan Linux yada osx ya da Ubuntu ya da Pardus bana yardımcı olabilir mi? Tam anlamıyla kişisel işletim sistemi için?
quote:
Orijinalden alıntı: TürkSavaşçısı
valla arkadaş sağolsun iyi konuya değinmiş, cevaplar da iyi yalnız benim bir sorum olacak. güvenlik olarak (virüsten bahsetmiyorum) nasıl anlatsam ben windows'u yıllardır kullanıyorum ama güvenmiyorum artık, biraz paranoyakça belki biliyorum ama benim istediğim tam güvenli bişey, bazı dosyalarım için hatta farklı bi harddisk üzerine farklı bi işletim sistemi kurup tek makinemde kullanmak. bazı araştırmalar içindeyim ve kesinlikle ne davetsiz hacker ne de proxy kullanmak istemiyorum, bu açıdan Linux yada osx ya da Ubuntu ya da Pardus bana yardımcı olabilir mi? Tam anlamıyla kişisel işletim sistemi için?
Portların hepsini birden kapatıp, sadece gerekli olanları açarsın. Firewall kullanırsın.
Ayrıca çok önemli bir kişi değilsen(ne bileyim, NASA'da araştırma yapan biri olabilir) kimse gelip senin bilgisayarına girmez. Girse de ne çalabilir..?
Yine de güvenlik olsun diyorsan, GNU/Linux kurabilirsin. Hatta OpenBSD kurman daha iyi bile olur.
Linux kullanmıyorum fakat mantık yürütürsek bilgisayar kullanıcılarının çoğu windows yazılımını kullanıyor kötü amaçlı yazılımlar(virüsler) çoğunlukla windows tabanlı olduğu için linux işletim sistemine zarar vermiyor yani bu devirde windowstan daha güvenli diyebiliriz çünkü windowsa yazılmış virüs kadar fazla virüs yok linux için. Sanırım bu da büyük bir artı
Her alanda değil.Mesela oyun alanında windows daha üstündür çünki oyun üreticileri windows ile çalışır linux için oyun yapmazlar...
Günlük kullanım(oyun oynamıyorsanız)için linux microsofttan kat ve kat üstündür.
Virüs programı kullanmanız gerekmez.(Sistemde elbette zamanla güvenlik açıkları oluşur,ama unutmayın microsofttaki gibi aylar sonra değil,günler hatta bazen saatler sonra giderilir o açık.)
-Herşey tamamen bedavadır,sistem size hazır gelir,sizin driver arayıp bulmanız gerekmez,sistem otomatik tarar,bulur ve kurar...
Windows ve linux için karşılaştırma yapma derim sana,ben 4 yıldır aktif olarak linux kullanıyorum...
Bunun gibi yüzlerce başlık açıldı bu forumda,hepsi kavga,küfür,tartışma ile bitti.
Linuxçular farklıdır,özgürlüklerine düşkün insanlardır.Mesela pencere yöneticilerini kendilerini seçmek isterler.Tema değiştirmek istediklerinde simge setini ayrı,pencere setini ayrı,yazı tipini ayrı değiştirirler...
Ayrıca linux altında Archlinux,gentoo,freebsd gibi dağıtımlar vardır ve bunlar sana kendi işletim sistemini yapma olanağı verir..
Linux kolaydır,hiçbir şekilde crack aramazsın çünkü office programları dahil herşey ücretsizdir...
Ayrıca bu gün sunucu dünyasında linux'un microsoft a karşı ezici bir üstünlüğü vardır...Bir düşün,eğer microsoft bu kadar iyi ise,neden google gibi,yahoo gibi,facebook gibi,ve daha adını sayamayacağım birçok dünya devi şirket verilerini microsoft sunucularında değil de,linux yüklü makinaların olduğunu sunucularda saklıyor...
Hiçbirşey görüldüğü gibi değildir.Bu gün Microsoft denen şirket,oyun yapımcıları ve hiçbirşey bilmeyen liseli gençler tarafından abartılarak bu hale gelmiştir...Evet oyun alanında iyidir,çünkü oyun yapımcılarına yağ çekip para sızdırmaktadır...