Şimdi Ara

Linux Tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.278
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Linux ile ilgilenmeye başladım ve birkaç tavsiyeye ihtiyacım var. Yardımcı olursanız çok güzel olacak.

Elimde linux için kullanabileceğim 2gb ramli ve intel atom işlemcili bir netbook var. Windows 7 yüklü ve insanı sinir edecek bir yavaşlıkta çalışıyor. Ben D klasörüne ufak bir araştırma ile Linux Mint 18 Cinnamon yükledim. Başka herhangi bir program ya da tema vs. yüklemedim. Ancak Linux Mint'te de yavaş çalışmaya devam ediyor, donuyor ve takılıyor ayrıca youtubeda da sıkıntı var.

Linux Mint yüklendikten sonra başka birşey yüklemem gerekiyor mu? Arayüz vs. için.

Linux Mint dışında bu özelliklerdeki bir netbooka önerebileceğiniz bir linux dağıtımı var mı?

Bu netbooku akıcı şekilde internete girebilen ve youtubedan takılmadan video izlenebilen bir hale getirebilirsem çok güzel olacak.

Edit: Linux Mint ile yaklaşık 1 dakika 10 saniyede şifre ekranına geliyor.

Edit 2 : Zorin OS Lite yükledikten sonra hız konusunda Windows ve Linux Mint Cinnamon'a göre büyük gelişme oldu. Tarayıcı olarak Opera kullanıyorum, video izlerken donma sıkıntısı da aşıldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meteormta -- 5 Eylül 2016; 18:35:04 >

• Linux Mint'in MATE masaüstü olanını kurabilirsiniz. Cinnamon'a göre daha hafiftir. Bu arada kaç bit yüklediniz? 32 bit yüklemeniz daha mantıklı olur bence.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • techturch T kullanıcısına yanıt
    32 yükledim hocam. Cinnamon'da mesela, google da bi yazı yazarken klavyeden 1-2 saniye sonra geliyor yazılar ve ya firefoxa tıkladığımda bir süre bekliyorum açılması için. Mate'e geçersem bu çözülür mü sizce ?
  • Denemeden bilemeyiz. Ama yine de yavaşlık olacağını ve bunun sebebinin hard disk kaynaklı olduğunu düşünüyorum. İmkânınız varsa SSD disk alabilirsiniz. Windows 7'de de hız değişikliğine inanamayacaksınız.

• techturch T kullanıcısına yanıt
    Hocam normalde imzamdaki bilgisayarı kullanıyorum. Bahsettiğim netbook evde bir kenarda duran bir makine, bende tabiri caizse deneme tahtası olarak kullanıyorum. O yüzden ssdye masraf yapmak istemiyorum.

En iyisi dediğiniz gibi MATE yükleyip bir göreyim.
  • Meteormta kullanıcısına yanıt
    Mint in Mate veya Xfce versiyonunu kurun.

Elinizdeki makina icin Cinnamon agir gelir

• ***Leopard*** kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Mate yüklemeyi düşünüyordum hocam , Xfce mi daha iyi olur Mate mi ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Macbook İçin Hub Tavsiyesi
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    Xfce Mate e gore daha performansli daha hafif ama gorunum olarak Mate daha iyi.

Bende 120 gb Kingston Ssd li,Intel Atom islemcili,2 gb rame sahip bir notebookta Xfce kurdum,tatmin edici performans verdi

• Açılın ben doktorum.

Netbook'um için yaklaşık 1 yıl boyunca akla gelebilecek hafif düzeyde ki tüm Linux dağıtımlarını denedim. Linux Mint giriş ekranı ve sonrası biraz sıkıntılı. Hemen Linux Mint'i Openbox ile kullan diyen arkadaşlar gelmesin, ilk Linux kullanıcısı Openbox'a çakılabiliyor.

Benim önerim ise Zorin Os 9 Lite kullanman. İşletim sistemin 32bit mi? Verdiğim sürümün sadece 32bit sürümü mevcut çünkü. Bununla beraber Zorin Os 9 Lite Ubuntu 14.04 temelli ve LXDE masaüstü kullanmakta.

İş bununla bitmiyor ancak. Neden bilmiyorum, Firefox, Linux sürümlerinde stabil değil, açılışı berbat ve DonanımHaber gibi yüksek istek isteyen siteleri geç açıyor. Bunun çözümü olarak Opera indirmelisin. YouTube'da ki videolar rahatlıkla çalışıyor. Plus Player, Onedio'nun kullandığı o mavi player ve OpenLoad sorunsuz şekilde çalışmakta. Ancak birkaç player'ın Adobe Flash Player istediğini gördüm.

Bununla beraber Opera'nın pil kurtarıcı özelliğini kullanırsan cihazın pili daha uzun gider. Diğer soru ve görüşlerin için alıntılayabilirsin.

• BasiliKalanCtrl kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim doktor bey Yazdıklarınızı deneyip ardından size geri dönüş yapacağım.

Sormak istediğim birşey var. Linux Mint i sildikten sonra sadece Zorin Os Lite ı yükleyeceğim değil mi? Başka bir yükleme yapmama gerek var mı masaüstü vs. İçin?

Direk Linux Mint'i silmene gerek yok hocam. Zorin Os 9 Lite kurulumu sırasında zaten diski sil, üzerine kur gibi bir seçenek olması lazım. İngilizcesi Erase Disk and Install Ubuntu ' idi. Buradan kurabilirsin.

Ayrıca normal kullanırken bilgisiyarı kapatmana ve en baştan açmana hiç gerek yok. Bilgisayarı uyku moduna al, ekranı indir ardından ekranı kaldır zaten açılıyor. Haftada bir shutdown ya da reboot yapman yeterli olur.
  • Ben ubuntuyla basladım ama sana tavsiyem mint'le devam et. Ubuntunun kahrolası bir hantallığı var ama stabilliği de cok iyi. Mint ise daha seri calısıyor Ubuntuya göre. Bu ikisi en yaygın ve kullanması en kolay olanlardandır.
  • Linux Mint 18 Xfce sürümü deneyebilirsiniz. Bazı çok kullanılan uygulamalar 32 bit desteğini kesmeye başladığı için 64 bit sürümü kurmak daha uygun olabilir.

https://www.linuxmint.com/edition.php?id=222

Anlayamayanlar açısından ekleyelim, Linux Mint Xfce ve MATE masaüstünde varsayılan pencere yöneticileri haricinde bir kaç pencere yöneticisi daha kullanılabiliyor. Örneğin Mutter, Compiz, Openbox gibi. Compiz nasıl masaüstü ortamından bağımsız kullanılabiliyorsa Openbox içinde durum böyle. Openbox'ı saf olarak kullanmıyorsunuz, yani Openbox ile oturum açmıyorsunuz. Sadece Linux Mint MATE ve Xfce ile gelen bir araç yardımıyla pencere yöneticisini ve compositing (görüntü birleştirme) yöneticisini değiştirebiliyorsunuz. Linux Mint ile gelen bu özellik aynı masaüstlerini kullanan başka dağıtımlara göre kolaylık sağlıyor. Örneğin Xfce'nin varsayılan pencere yönetisinin kendi compositing yöneticisi kırılma sorunlarına yol açabiliyor, bunu da depodan Compton birleştirme yöneticisini kurup Linux Mint ile gelen araçla etkinleştirerek çözebiliyorsunuz. Diğer dağıtımlarda yapılamıyor mu, bir kaç yapılandırma dosyası oluşturup yapabilirsiniz. Ama Linux Mint ile glen araç yardımıyla hiç bir yapılandırma dosyası ile uğraşmanıza gerek yok, hatta değişiklik için oturumu bile kapatmaya gerek yok.

Linux Mint Xfce ile Openbox pencere yöneticisini kullandığınızda ne olur peki? Yukarıda LXDE masaüstü ortamı ile önerilen dağıtımlar Openbox kullanır, yani LXDE pencere yöneticisi olarak Openbox kullanıyor, buna panel ve dosya yöneticisi vb. araçlar eklenerek bir masaüstü ortamı oluşturulmuş oluyor. İşte LXDE'nin kullandığı hızlı pencere yöneticisini Linux Mint Xfce'de kullandığınızda, LXDE'den çok daha gelişmiş bir masaüstü ile birlikte, LXDE'nin kullandığı hızlı pencere yöneticisini kullanarak, hem hızlı hem de özellikli bir sistem kullanmış oluyorsunuz.

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=4352.0

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 11 Ağustos 2016; 12:37:04 >

• Netbook için manjaro netbook kullanabilirsiniz gayet stabil bir dağıtım.
  • Bu aralar birkaç sıkıntıdan dolayı netbook ile ilgilenemedim. En kısa zamanda tüm tavsiyeleri değerlendirerek geri dönüş yapacağım. İlginiz için çok teşekkür ederim.
    Hocam Zorin OS Lite yükledim ve ciddi derece de bir hızlanma oldu netbook'ta. Donanım çok iyi olmadığı için illaki yavaşlıklar oluyor ama Linux Mint Cinnamon a göre çok daha hızlı ve pratik kullanabiliyorum makineyi. Driverlar ile ilgili bazı sıkıntılar oldu ama biraz uğraşınca hallettim terminal komutları ile :)

Ayrıca video izlerken donma problemini de opera kullanarak çözdüm.

Size sormak istediğim birşey var. Kablolu mause u taktığımda otomatik olarak tanıması gerekirken tanımıyor. Bunu nasıl çözebilirim ?

Bir de tavsiye ettiğiniz program var mı Zorin Os için ?

Edit: Mause sıkıntısı kendi kendine düzeldi hocam, belki de başka driverları ayarlarken onu da ayalamışımdır :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meteormta -- 26 Ağustos 2016; 18:25:09 >
    Sistem direkt olarak mause'u tanımamış olabilir, driver ile ilgili bir sorun olduğunu sanmıyorum.

Tavsiye ettiğim program var mı diye sorarken neyi kastediyordunuz?
    Mause olayını kendiliğinden halloldu hocam.

Program derken; mesela yukarıda firefox yerine opera'yı tavsiye etmiştiniz, çok işime yaradı. Bu tarzda müzik, video oynatıcı ve ya diğer programlardan linux ve özellikle Zorin ile uyumlu tavsiye ettiğiniz program var mı demek istemiştim.
    Video için VLC falan değilde, Videos adında bir uygulama var. Yazılım merkezinden onu arat.
    Torrent için qBittorent'i öneririm.
    Kod yazıyorsanız en hafifi ve iyisi Sublime Text.

Bunlar dışında da pek program kullanmadım Zorin de.
    Video icin Vlc veya Kodi(eger saglam arsiv varsa ve guzel gorunum isteniyorsa),torrent icin Deluge

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.