Bu mesajı okuduğunuz için teşekkür ederim. Aşağıya ihtiyaçlarımı özlü belirttim. Tavsiye linux geliştirmelerinizi ( dağıtımları ) heyecanla bekliyorum. Programcılık konusunda tek deneyimim, okuldayke Pascal ile yazdığımız ufak tefek programlar.
1) Firewall tip bir güvenlik yaması veya paketi sürümün içinde olmalı. Bunu yazmam mümkün değil. 2) Server dosyalarını mutlaka bulundurmalı, diske bölüm oluşturup onları mutlaka kuracağım. Yani server olarakta kullanmak istiyorum. 3) Windows un yanına kıyısına kuracağım, ( Farklı bir bölüme tabii ki) bazı windows programlarını kullanacağım sürüm içinde tekrar kurup çalıştırmak istiyorum bazı programlar mümkün duymuştum; windows un kullandığı sistem dosyalarını dll leri kastediyorum, direkt linux un içine atınca eksikler tamamlanabiliyormuş , mümkün mertebe windows ta çalışan programalarla uyumlu bir geliştirme olursa iyi olur. En azından linux tabanlı programları öğrenene kadar ya da geliştirilene kadar. 4) arayüzü biraz windows a benzerse iyi olur uyum açısından 5) Lilo dosyası nedir? Bilgisayar açılırken, harddiskte bölüm seçimini ( hangi kısımdaki sistemi çalıştıracağım seçimi ) nasıl yaparım ? Linux windows u tanır diyorlar, Linux Her açılırken otomatik olarak Linux bana Windows veya kendisi arasında seçim yaptırır mı? Özel bir ayar mı gerekecek? Kurulumda neye dikkat etmem gerekli?
Bir kısmını veya hepsini cevaplamanız, yardımınız çok faydalı olacak, Sevgilerimle... Selamlar.
Aslında pek çok farklı fikir çıkacaktır ama , ben senin yerinde olsaydım tercihim Suse 9.2 yada 9.3 olurdu.Forumu gezersen indirebileceğin yerleri bulabilirsin.
1)Istediğin gibi bir firewall sürüm içinde mevcut 2)Istersen server olarak kurman da mümkün , kurulum yaparken neleri kuracağına dikkat etmen gerekli sadece , gerçi kurduktan sonra da değişiklik yapman mümkün diye biliyorum(yanılıyor olabilirim ama pek sanmam) 3)Ne demek istediğini pek anlayamadım , emule etmekten mi bahsediyosun acaba?Yada kendi yazdığın programlar var da onları linux uzerinde mi çalıştırmak istiyosun?Biraz daha açıklayıcı olman daha iyi olur 4)Ya bu arayüz meselesine fazla takılmamak lazım bence , windows kullandıysan , linux kullanamaman için bence hiç bir engel yok.Amma illa ki Xp gibi olsun diyosan o zaman Xpde masaüstünü kurabilirsin(http://www.xpde.com/)Tabi bunu yapmak için biraz da olsa deneyime ihtiyacın olacaktır. 5)Lilo bir açılış yöneticisidir.Sen sistemini kurduktan sonra bilgisayarını yeniden başlattığın zaman sana hangi işletim sistemini kullanmak istediğini soracaktır.Şayet , Suse kuracak olursan , "lilo"yerine "grub"denen daha gelişmiş bir açılış yöneticisi kurulacaktır.
Bu arada , hiç deneyimin yoksa sana 2 seçenek sunuyorum. 1.si , ya bilen birisnden yardım iste 2.si kuracağın dağıtıma karar verdikten sonra , internet veya herhangi başka bir kaynaktan (dergi vs), nasıl kurulum yapman gerektiğini mutlaka öğren.Dikkat etmezsen , harddiskindeki herşeye veda etmen an meselesi çünkü...
imzama bak
yardımlar için teşekkürler... Fikir edindim. Disk i bölümlerken dikkat ederim.Uyarılar içinde sağolun...