1 Anadolu üni. veya Thk üni. tam burslu pilotaj okuyan biri ATPL lisansı (ya da başka bir lisans biraz karıştırmış olabilirim) alırken para vermesi gerekir mi ? 2.Type rating eğitimi pilot olmak için gerekli peki bu eğitimi üniversitede mi alıcak yoksa kendi özel olarak mu bu işle ilgilenecek (ki bu da kişiden tekrar para çıkacağı anlamına geliyor) 3.Thy nin yıl içinde eğitmek için pilot adayları aradığını biliyoruz peki bu eğitimi gören kişiler de yukarda bahsettiğim Lisans ve type rating durumlarında para vermek zorunda kalıyorlar mı ?
3 soru da parayla ilgili oldu ama bu konularda bir bilgi bulamadım.
Sorduğun sorulara cevap vermeye çalışayım.
1) Gerek özel uçuş okullarında gerek 4 yıllık üniversitelerde aldığın pilotaj eğitiminin adı ATPL'dir. Aldığın bu eğitim boyunca Diamond, Cessna, Piper gibi küçük uçaklarda uçuş yaparsın. Bu eğitimden sonra havayollarında görev yapabilmen için Boeing 737, Airbus A320 gibi uçaklarda ikinci pilot olarak sağ koltuğa oturman için type rating denilen yani tip eğitimi alman gerekir. Bu eğitimin süresi en fazla 3 aydır. Tip eğitimi veren kurumlar THY, Pegasus, Onurair, Tailwind, Atlasglobal (Eski adıyla Atlasjet) havayolları bir de IFTC'dir. Üniversiteler veya özel uçuş okulları (AFA hariç diyebiliriz çünkü Atlasglobal'in uçuş okulu olduğu için o type rating veriyor.) tip eğitim vermezler. Sen anadolu üniversitesini bitirsen de THK tam burslu bitirsen de tip eğitimi almak zorundasın. THY ve Sunexpress dışındaki havayolları her adaydan tip eğitimi ücreti alıyorlar. Geçmiş yıllarda Pegasus, Anadolu Pilotaj öğrencilerine yönelik indirim yapıyormuş fakat orada okuyan arkadaşım mezunlardan birinin az miktarı bile hiç vermediği ve bazı çıkan tartışmalar yüzünden artık tip ücretinde burs tanımadığını belirtti.
2) Aslında ilk mesajımda açıklamıştım. Üniversitede alacağın eğitim ATPL, sen havayollarında çalışabilmek istiyorsan bu eğitimi alman gerekiyor. Pegasus, Onurair gibi havayolları pilot adaylarına bir nevi tip eğitimi satıyor. Seni başarılı olursam da bünyemde istihdam ederim diyor. Sen üniversiteni bitirdikten sonra eğer THY'nin yaptığı sınavları kazanamazsan ve diyelim ki Pegasus'ta çalışmak istersen. Pegasus'a tip eğitimi için başvuracaksın tip eğitimi aldıktan sonra sana 100 saat line uçuşu yaptıracaklar. 100 saat sonra seni beğenirse kendi bünyesinde istihdam edecek. 100 saat uçuş bedeli tip eğitimi ücretinin içinde.
3) THY yetiştirilmek üzere akademiye aldığı pilot aday adaylarının tüm masraflarını kendileri karşılıyor, adayları kendi bünyesinde işe aldıktan sonra maaşlarından kesinti yapıyor. Bu miktar geçtiğimiz yıllarda 100-110.000 dolar civarındaydı. Yaptığı ödeme sözleşmeleri 5 ya da 10 yıllık oluyor. Sen bu 5 ya da 10 yıllık süreçte eğitim masrafını onlara karşı ödemiş oluyorsun.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme