Şimdi Ara

LPG'li otomobillere ilgi azalıyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
0
Favori
2.374
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • lpg araçların sürekli sorun cıkardığını sağır sultan bile duymuş durumda. insanlar lpg den bu yuzden uzak durmaya calısıyor. tüplü aracın ateşleme sorunları gaz ayarı sorunları sanayiyle insanı akraba ediyor. tüp pişmanlıktır.
  • Aynen tüp kötüdür taktırmayın LPG Almayın arabayı bozar

Almayın Almayında bizde rahat edek LPG gibisi var mı la

• Hahaha!! Türk milletinin beton kafalılığına hayranım.

Turbo-LPG uyumsuzluğu diyen mi istersin, bilinmez diyen mi, LPG-arıza meselesine giren mi? Hahaha!

1) 1995 yılından beri Turbo arabalara biniyorum. 2004-2005 yılında bile bu arabalara sıkıntısız LPG takılıyordu. Şu anda daha da sıkıntısız.

2) Şu anda sıralı sistem enjektörlü LPG takılabilen en hassas motorlardan birine LPG taktırdım ve 100.000km'dir LPG ile biniyorum. 30.000TL ekonomi yaptım. Bence hangi arabaya ne taktırılır bilmiyor insanımız. 3 kuruş az para vermek için saçmalıklara giriyor. Ondan başına bela alıyor.

Şu anda sıkıntı doğrudan enjeksiyon arabalarla ilgili. Bunlara uyumlu LPG kitleri çok pahalı. Maliyeti 7000TL'yi buluyor. Taktırıp 40.000km'dir kullanan birini yakınen takip ediyorum. Bunun sonuçlarına göre, gelecekte ben de yeni arabalarda buna girişebilirim. Bakmak lazım. Takipte olmak lazım.

Bir konu hakkında birşey bilmiyorsanız yorum yapmayın. İşkembeden sıkmayın. "Aynısı kaynımda var" gibi bilgilerle kirlilik yaratmayın. Gerek yok. Bilgileriniz ya çok eskide kalmış, ya da yanlış uygulamaları referans alıyorsunuz.

Turbo arabalara LPG uygulama konusunda mesela çok bilinen bir sıkıntı, devir artınca arabanın benzine geçmesidir. Bu sırada motor anlık olarak yakıtsız kaldığı için ve bu yüksek devirde meydana geldiği için, sürekli yaşanması motor ömrünü önemli derecede kısaltır. Bunun yaşanmasının sebebi basittir: Uyumsuz enjektör... Araba 2000 motor diye, 2000 motora uygun enjektörü bağlar usta. Ancak turbo motorda bazı devirlerde bunun 1.5 katını yollayabilecek enjektöre ihtiyaç vardır. Düşük devirde ise, az miktarı zamanlamayı bozmadan gönderebilmesi lazım gelir. Dolayısı ile turbo motora takılacak LPG enjektörünün daha geniş bir aralıkta sağlıklı çalışabiliyor olması lazım. O kadar. Çoğu usta bunu gözardı eder. Sonra "Turbo LPG uyumlu değil..." Yok böyle birşey. 10 yıldan fazla oldu, Turbo araçlara sıkıntısız LPG takılıyor.

Piyasada LPG'li Turbo Chayenne var. Siz neden bahsediyorsunuz? İşte, maksat cinslik olsun. Bilmeden konuşmayalım.

Doğrudan enjeksiyonlu araçlar için de kitler var. Pahalı oldukları için taktıran sayısı az. Bu kitlerle çok km yapmış adam henüz yok. Ancak takipteyim dediğim gibi. Doğrudan enjektörlü bir araba almayı düşündüğümden değil, gelecekte alacak olursam bileyim diye takipteyim. Teorik olarak bizim salak Bayraktar Impreza'yı getirse, yakında 1.6t 170hp motor Impreza'ya da konacak. O araba ikinci ele düştüğünde bana uygun olabilirdi. Ancak bizim Bayraktar'ın Impreza'yı getireceğini sanmıyorum...

Aynı Bayraktar Hollanda'ya satılan çelik sübaplı Subaru'lara talip olmamıştı. Biraz zekaları olsaydı, "Biz de bunlar istiyoruz" derlerdi, LPG uyumu çok iyi olan Subaru'lar getirtirlerdi. Satış rakamları da artardı. İşte, pek pırıltı yok bunlarda. Şimdi benim Subaru'ya motor toplayacağım zaman, Hollanda'dan çelik sübap getirteceğim bakalım... Subaru'ya motor toplamak 5000TL'ye mal oluyor. 30.000TL ekonomi yaptım. Yarın motorum bozulsa 22.000TL kardayım beyler. Bu zamana kadar 12.000km'de bir araba servise girdi, 25.000km'de bir LPG servise girdi. O kadar. Ne bir masraf ne birşey. Ayar falan da yaptırmadım. Gerek olmuyor. Kısaca bilgilerinizin çoğu geçmişten ve fi tarihinden kalma.

LPG'ye olan ilginin azalmasını da sevinçle karşılarım bu arada.

• Atmosferik araçları geliştirme adına son yıllarda pek bir şey yapılmadı. Hala Ford un T modelindeki teknoloji. Ama turbo benzinliler/dizeller teknolojide uçtu gitti. Benzinli gibi hızlı, seri, eskiye göre çok daha sessiz ve güçlüler. Bakım masrafları da benzin+lpg li araçların altına indi ki bu gerçektir. Şu anki LPG li bir aracın toplam işletme gideri dizel muadilinden çok daha fazladır. Eğer detaylı hesap yapılırsa bu görülür. Dizel eğer çalışıp yola çıktıysa kolay kolay sizi yolda bırakmaz. Sürprizi yok gibidir.
  • Kim ne derse desin LPG motorun ömrünü kısaltıyor ve LPG'li araçlar kamyon, otobüs gibi araçlarla çarpışınca hemen yangın çıkıyor. Tamam çevre dostudur ve ekonomiktir anlarım ama hem performansı hem de ömrü azaltıyor. Çok iyi olmuş bu azalma.
  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    1)LPG işinde mesele turbo değil, en büyük problem direk beslemeli benzinli motorlar ve buna uygun lpg kitlerinin hem pahalı olması hemde bolca sorun çıkarması. Direk beslemeli motorlara uygun Luquid lpg kitleri aracın kendi enjektörlerini kullanıyor ve bir süre sonra bu hattan geçen yakıtın cinsinden kaynaklı çöp olma ihtimali çok yüksek. İkincisi Luquid sistemlerde bagaja koydukları ses yapan o pompa, araç bildiğiniz dizele dönüyor. Kimse bu sistemi kullanmadan savunuculuğunu yapıp milletin parasını çöpe attırmasın yazıktır. (bu arada son cümle size değil genel söylüyorum)

2)İkinci problem subaplar, zaten turbo ve lpg olayını insanların bu kadar bağdaştırmasının en büyük sebebi "yeni nesil" TURBO beslemeli araçların subaplarının neredeyse tamamı hafif alaşımdan oluşuyor ve 110 oktanda patlayan lpg yanma sıcaklığını, bu subaplar kaldıramıyor ve zamanla uzayıp şekilleri bozuluyor bu da zamanla motorun yatak sarmasına sebebiyet verebiliyor. Bu da turbo ile alakasız aracın subaplarından kaynaklanan bir sorun ama tekrar ediyorum yeni nesil turbo araçların hemen hemen hepsinde hafif alaşım subaplar var sebebi de günümüzde metal alaşımda gelinen üstün teknoloji. Hafif alaşım subapların, hareketi daha zor olan çelik subaplardan motor performansında ki katkısını, motor çalışma prensibini bilen bilir. Bir ara bir forumda arkadaşın biri aynen şöyle yazmış "16 adet subap, bunu yap işte çelikten sanki aracı ne kadar hafifleteceksin" Adamlar aracı hafifletmek için değil üstün performans için hafif alaşım subap yapıyor. Zaten günümüz teknolojisinde adam yapmış direk beslemeli küçük hacimli turbo motor gidip tabii ki çelik subap takmaz.

Yukarı da ki iki konu aracınızda yoksa LPG bir aracın ömrünü kesinlikle kısaltmaz, hatta yağı daha geç kirlendiği için motor parçalarının ömrünün uzayacağını düşünüyorum. AMA SONUÇ OLARAK SON YILLARDA ÜRETİLEN KÜÇÜK HACİMLİ BENZİNLİ ARAÇLARIN TAMAMI YA DİREK BESLEMELİ YA DA YÜKSEK TEKNOLOJİ HAFİF ALAŞIM METALLERLE DONATILMIŞ, AKSİNİ İDDİA EDEN KENDİNİ KANDIRIR. Sanırım geriye birtek honda kaldı.

• quote:

Orijinalden alıntı: volkan3156

Atmosferik araçları geliştirme adına son yıllarda pek bir şey yapılmadı. Hala Ford un T modelindeki teknoloji. Ama turbo benzinliler/dizeller teknolojide uçtu gitti. Benzinli gibi hızlı, seri, eskiye göre çok daha sessiz ve güçlüler. Bakım masrafları da benzin+lpg li araçların altına indi ki bu gerçektir. Şu anki LPG li bir aracın toplam işletme gideri dizel muadilinden çok daha fazladır. Eğer detaylı hesap yapılırsa bu görülür. Dizel eğer çalışıp yola çıktıysa kolay kolay sizi yolda bırakmaz. Sürprizi yok gibidir.

HONDA vosvos gibi emisyonda hile işine girseydi. Şu an herkesin aldında 1.6 vti 160 hp 170 hp hondalar olurdu. O zaman kimse atmosferikle ilgili atıp tutamazdı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: rbcntechnic

quote:

Orijinalden alıntı: volkan3156

Atmosferik araçları geliştirme adına son yıllarda pek bir şey yapılmadı. Hala Ford un T modelindeki teknoloji. Ama turbo benzinliler/dizeller teknolojide uçtu gitti. Benzinli gibi hızlı, seri, eskiye göre çok daha sessiz ve güçlüler. Bakım masrafları da benzin+lpg li araçların altına indi ki bu gerçektir. Şu anki LPG li bir aracın toplam işletme gideri dizel muadilinden çok daha fazladır. Eğer detaylı hesap yapılırsa bu görülür. Dizel eğer çalışıp yola çıktıysa kolay kolay sizi yolda bırakmaz. Sürprizi yok gibidir.

HONDA vosvos gibi emisyonda hile işine girseydi. Şu an herkesin aldında 1.6 vti 160 hp 170 hp hondalar olurdu. O zaman kimse atmosferikle ilgili atıp tutamazdı.

Evet Honda yuva yapmış söğüt dalına.

• quote:

Orijinalden alıntı: ışıklılımühendis20

Kim ne derse desin LPG motorun ömrünü kısaltıyor ve LPG'li araçlar kamyon, otobüs gibi araçlarla çarpışınca hemen yangın çıkıyor. Tamam çevre dostudur ve ekonomiktir anlarım ama hem performansı hem de ömrü azaltıyor. Çok iyi olmuş bu azalma.

işkembe büyük heralde sallaya sallaya bi hal oldunuz
  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    yapma hocam güzelim arabayı erkenden sanayi ustalarının eline düşür 22000 kardayım diye sevin,bi kaza olsa patlayıp yansan 22 bin lira senimi kurtarır.hadi fakir fukara fiat reno alıp kullanmak zorunda ,seni hiç anlamadım zaten

• LPG'den kaçınn!Uzak durun.PATLARSINIZ.

(Çaktırmayın.Gaz fiyatları artmasın diye yaptım)
  • Atmosferik motorların üretimi azaldığı için LPG kullanımı da otomatikman düşüyor. Bunun dışında, insanların LPG'ye karşı düşüncesi genellikle olumsuz durumda.

• zotacing kullanıcısına yanıt
    Gerisini ilerisini bilmemde.LPG'li 132 MPI Elantra 5 kişi En baba rampalarda bile devirlenerek çıkıyor.LPG'nin hağla bagajda yer kapladığınımı düşünüyorsunuz?Hangi yüzyılda kaldınız?

Simit lpg ile araçta lpg'nin var olup olmadığı bile belli olmuyor.
  • Fabrikasyon turbo LPG'li Opel'ler var ama pek tutmadı sanırım. Hiç reklamı yapılmadığından da olabilir.
  • kimse kulanmasada lpg nin litresi 2 liranın altına düşşe.

• rbcntechnic R kullanıcısına yanıt
    Sallama değil. Makine mühendisi bir akademisyenle yapmış olduğum bir sohbetten alıntı
  • quote:

Orijinalden alıntı: ufuk-34JD58

yapma hocam güzelim arabayı erkenden sanayi ustalarının eline düşür 22000 kardayım diye sevin,bi kaza olsa patlayıp yansan 22 bin lira senimi kurtarır.hadi fakir fukara fiat reno alıp kullanmak zorunda ,seni hiç anlamadım zaten

LPG tankını bir kaza ile delmeniz imkansızdır. LPG tankından evoparatöre kadar giden hatta 2'şer takım valf vardır. Bu valfler gerekli hallerde gazı kapamak için kullanılır. Kaza durumunda LPG'li aracın yanma ihtimali ile benzinli bir aracın yanma ihtimali aynıdır. Arabalarda yangın genelde yakıt hatlarından değil, elektrikten çıkar. Benim arabamda 4 amfi, iki kapasitör, iki subwoofer, bir dsp ünitesi, bir bilgisayar, bir ses kartı, bir dokunmatik ekran monitör, kocaman bir sigorta dağıtım bloğu mevcut. Kaza durumunda bunun sebep olduğu yangın riski LPG'den yüksek. Kendimizi kandırmayalım.

Sanıyorum Hollandalı'ların, İngiliz'lerin canı bizim kadar kıymetli değil. İşte buna gülerim. Türkiye'de saçma sapan örnekler yaşamamızın sebebi kötü malzeme ve kötü işçiliktir. Doğru malzeme ve iyi işçilik ile LPG'nin yangın riskinin benzinden fazla olduğunu iddia etmek saçma. Öncelikle daha zor yanıyor. Sızıntı durumunda havadan ağır olmakla birlikte difüzyon etkisi ile yayılıyor. Bun durum benzinden hayli iyi.

Arabaya neden yazık olsun bunu da anlamıyorum. Araba klasik değil, klasik adayı değil. 10 yıl sonra çöp. Arabanın motoru ile kalanının alakası ne? Araba motoru tamir edilemeyen birşey mi? gibi binlerce soru türüyor aklımda. Kaldı ki, Subaru'dan bahsediyoruz. Sanayi ustası Subaru'ya tabii ki yetkili servisten çok çok daha iyi bakacaktır. Ankara'da oturuyorum ben. Cadde motor gibi bir nimete uzağım. Burada Bayraktar gerçeği var. Sanayide ise Bayraktar'a işini öğretecek nitelikte ustalar var. Size bir örnek: CVT şanzıman yağım güya 60.000km'de değişecekti. Subaru merkez genelge yayınlamış, "değişmeyecek" buyurmuş. Bizim usta bunu yeni servis manuelinden okumuş. Ama ben 60.000 bakımına gelen ilk CVT şanzımanlı müşteri olduğum için, emin olamadı, Bayraktar'ı aradı. Bayraktar "biz geleni değiştiriyoruz" dedi. Usta Bayraktar'a güvenmedi, Cadde'yi aradı. Cadde "Talimat geldi, biz değiştirmiyoruz" dedi. Usta Bayraktar'ı bir daha aradı bilgilendirdi. Bayraktar bu durumu bizim ustadan öğrenmiş oldu.

Gözünüzdeki usta algısı nedir onu da bilmiyorum. Benim son zamanlarda gittiğim sanayi ustaları üniversite mezunu, yabancı dili olan, servis manuellerini indirip inceleyen, yedek parça kodlarını internetten aratan, dünyanın çeşitli yerlerinden parça getirten, internette dünyanın çeşitli ustalarının yaptığı tamir işlerini inceleyen, kendileri de paylaşımda bulunan insanlar. Gözümde usta budur abi. O yüzden, böyle usta gerçek ustadır ve gerçek ustalar tabii ki arabama yetkili servisin baktığından çok daha iyi bakar. Benim araba LPG'siz de olsa sanayide bakılacaktı özetle. Ne işim var serviste? Gerçek ustalar sanayide.

Son olarak, neden LPG taktırdım? Vergiden kaçınmak için. Tamamen bir prensip meselesi. Öküz gibi vergi veriyorum ben. Devlet kim oluyor da bana topladığı verginin karşılığını vermemişken benden 2'inci, 3'üncü kere vergi istiyor? Çok sinir oluyorum. Kızıyorum. Arabama bu yüzden LPG taktırdım. Bu yüzden Türkiye'den telefon, bilgisayar, tablet, laptop, kamera, fotoğraf makinesi, hobi ürünleri, içki, sigara, parfümeri, hatunun makyaj malzemeleri, hiçbirini almıyorum. Hepsini yurtdışından alıyorum veya getirttiriyorum. Ben yolunacak kaz değilim arkadaş. Vergimi verdim. Artık düşsün yakamdan. Vergimle saray gibi dangalak yatırımlar yapmaya devam etiikleri sürece de, benden aldıkları vergiyi de alamaz hale gelecekler. Çocuk okutup vergiden düşmeye başladım. Kendime çocuğum için 20 yıllık bir eğitim sigortası yaptırdım, vergiden düşülebiliyor, vs.vs. Kısaca ben o 22.000TL'de değilim (ki motor ne kadar geç su koyarsa, 22.000TL'yi o kadar geçeceğim). Büyük konuşuyorum, karımın tamamının sanayi ustalarına gideceğini bilsem gene taktırırdım LPG. Bıktım çünkü. Devlete gideceğine sanayide ustaya gitsin. Bu da vatandaş olarak suç işlemeden girişebileceğim tek vergi isyanı türü herhalde ha? Aynı arabada ethanol deneyi de yaptım ben. Benzin 5TL'yi devirdiğinde ethanol mantıklı olmaya başlamıştı. Arkadaşlarıma 1.9 Leon öneriyorum mesela. Tanıdık restoranlardan aldıkları yağları kullanıyorlar. Böyle böyle adam olacak bu devlet. Ümüğüne çökeceğiz, en çok beslendiği damarını keseceğiz. Parasını elinden aldık mı, süt dökmüş kediye dönecektir. O noktadan sonra patron tekrar halk olur. Ben hayatımı artık böyle yaşıyorum. LPG'yi de bu yüzden taktırdım. LPG'yi ekonomik olmaktan çıkartırlarsa, arabamı satarım, eski nesil dizel, en yeni araba ne ise onu alırım, firtöz yağı kullanılırım. Çok ciddiyim. Benden halkın parasına göz koyanlara çölde su yok bundan sonra.

• quote:

Orijinalden alıntı: emremarmaris

1)LPG işinde mesele turbo değil, en büyük problem direk beslemeli benzinli motorlar ve buna uygun lpg kitlerinin hem pahalı olması hemde bolca sorun çıkarması. Direk beslemeli motorlara uygun Luquid lpg kitleri aracın kendi enjektörlerini kullanıyor ve bir süre sonra bu hattan geçen yakıtın cinsinden kaynaklı çöp olma ihtimali çok yüksek. İkincisi Luquid sistemlerde bagaja koydukları ses yapan o pompa, araç bildiğiniz dizele dönüyor. Kimse bu sistemi kullanmadan savunuculuğunu yapıp milletin parasını çöpe attırmasın yazıktır. (bu arada son cümle size değil genel söylüyorum)

2)İkinci problem subaplar, zaten turbo ve lpg olayını insanların bu kadar bağdaştırmasının en büyük sebebi "yeni nesil" TURBO beslemeli araçların subaplarının neredeyse tamamı hafif alaşımdan oluşuyor ve 110 oktanda patlayan lpg yanma sıcaklığını, bu subaplar kaldıramıyor ve zamanla uzayıp şekilleri bozuluyor bu da zamanla motorun yatak sarmasına sebebiyet verebiliyor. Bu da turbo ile alakasız aracın subaplarından kaynaklanan bir sorun ama tekrar ediyorum yeni nesil turbo araçların hemen hemen hepsinde hafif alaşım subaplar var sebebi de günümüzde metal alaşımda gelinen üstün teknoloji. Hafif alaşım subapların, hareketi daha zor olan çelik subaplardan motor performansında ki katkısını, motor çalışma prensibini bilen bilir. Bir ara bir forumda arkadaşın biri aynen şöyle yazmış "16 adet subap, bunu yap işte çelikten sanki aracı ne kadar hafifleteceksin" Adamlar aracı hafifletmek için değil üstün performans için hafif alaşım subap yapıyor. Zaten günümüz teknolojisinde adam yapmış direk beslemeli küçük hacimli turbo motor gidip tabii ki çelik subap takmaz.

Yukarı da ki iki konu aracınızda yoksa LPG bir aracın ömrünü kesinlikle kısaltmaz, hatta yağı daha geç kirlendiği için motor parçalarının ömrünün uzayacağını düşünüyorum. AMA SONUÇ OLARAK SON YILLARDA ÜRETİLEN KÜÇÜK HACİMLİ BENZİNLİ ARAÇLARIN TAMAMI YA DİREK BESLEMELİ YA DA YÜKSEK TEKNOLOJİ HAFİF ALAŞIM METALLERLE DONATILMIŞ, AKSİNİ İDDİA EDEN KENDİNİ KANDIRIR. Sanırım geriye birtek honda kaldı.

Ben de bunu diyorum zaten. Ancak hafif alaşım beni korkutmuyor, zira bu hafif alaşım kullanımının şiarını yazmış bir motorda LPG ile 100.000km devirdim. Hedefim 140.000km. Doğru kit, doğru şekilde takılırsa sıkıntı çıkmıyor.

Direk beslemeli LPG uygulaması yapılmış 3 arabayı takip ediyorum. Biri Subaru ve 40.000km yaptı daha... Onlardan ümitliyim. Depodaki pompa eskisi kadar çok ses çıkarmıyor. Benzin pompası kadar ses çıkarıyor. Sedan arabada duymak imkansız. Station veya HB arabada belki. Ama benim arabalarda ağır ses yalıtımı oluyor, simit LPG tankı bu yalıtım şiltelerinin altında kalıyor. Dolayısı ile pompanın sesi beni alakadar etmez.

Oktanın yanma sıcaklığı ile bir alakası yanal. Oktan arttıkça yanma gecikeceği için vuruntu azalır. Genel prensip budur.https://tr.wikipedia.org/wiki/Oktan_say%C4%B1s%C4%B1

LPG kullanımının yanma odasında sıcaklığın artmasına sebep olması tamamen başka sebeptendir. Benzin sıvı olarak yanma odasına püskürtüldüğünde ortam sıcaklığından ötürü buharlaşır. Buharlaşırken yanma odasını soğutur. LPG zaten gaz olarak yanma odasına yollanır. Yanma odasında buharlaşmaz. Benzin yandıktan sonra yanma odasında tamamı yanmaz. Çok az bir miktarı yarı-yanmış olarak kalır. CO salınımı bu yüzdendir. Bu kalan da yanma odasının sıcaklığını düşürmeye yardımcı olur. Yarı yanmış gazlar katalitikte yakılır. LPG'de ise yanma tam anlamı ile gerçekleşir. Katalitikte yakılacak artık kalmaz.

Doğrudan enjeksiyona yönelik uygulanan LPG sisteminde LPG yanma odasına sıvı olarak gönderilir. Dolayısı ile LPG yanma odasında benzin gibi buharlaşacak ve sıcaklığı düşürecektir. Bu yüzden bu LPG kitlerinde motor ömrünün diğerlerine göre daha yüksek olacağını düşünüyorum. Ancak belirsiz olan aracın enjektörlerinin ve LPG pompasının ömrünün ne olacığıdır. Onu gözlemlemek amacı ile 3 arabayı yakınen takip ediyorum.

Zaten sıfır araba meraklısı olmadığımdan, önümüzdeki 10 sene daha klasik enjektörlü arabalar bulabileceğimden eminim. 5-6 sene sonra LPG kitleri bu doğrudan enjeksiyon işlerine iyi adapte edilmiş olacaklar. O zaman ben de düşünebilirim. LPG kullandıktan sonra, dizele dönmek istemem. Dönecek olursam da, eski nesil dizele dönüp fritöz yağı yakarım. Litresi 1TL'ye gezerim.

• benzin neden mozot pahalı satılıyor anlayabilmiş değilim.
    aklı başında biri çıkıp benzinin en azından mazotla aynı fiyata satılmasını sağlasa iyi olur.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.