|
Bildirim
|
Merhabalar hocam. Bisiklet markasi onermek zor bir is. Ürün gamı ve fiyat cesitliligi cok fazla. Ben kendi tecrubelerime dayanarak ilk once bisiklet ile ilgili bilgilendirme yapayim.
1- Bisiklet secerken en onemli husus ne amacla kullanacagimizdir. Sizin amaciniz dogrultusunda ideal seciminizin sehir/tur bisikleti ya da fitness bisiklet olmasi gerekli diye dusunnuyorum. Sehir/tur bisikleti: konforlu, nispeten hizli, gerektiginde on/arka masaya bagaj takilabilip uzun seyahatlarda kamp malzemesi, esya v. b. Tasimak icin ideal bisikletlerdir. Fitness bisikletler ise sehir/tur bisikletine gore hissedilir derecede konforsuz ama bir o kadarda hizli, kullanimi daha zevkli, yol bsiskletlerine en yakin bisikletlerdir. Genelde sadece arka masaya bagaj takilabilir. Genelde ulkemizde insanlar mtb ile baslar, sonra sehir tur ile devam eder, oradan fitness ve en son da yol bisikletlerine gecerler. Konfor olarak iyi olan bisiklet genelde hiz olarak kotudur. Yani konfor siralamasi mtb>sehir/tur>fitness>yol.... Hiz siralamasi da tam tersidir. Bu bisiklstlerin ara gamlarinda cok degisik bisiklet tipleride vardir. Mesela biraz dag biraz tur bisikleti melezi olan hibrid ya da yol/tur melezi olan cyclocross gibi. Daha bircok bisiklet tipi mevcut. 2- konuyu dagitmazsak sizin icin yas, kilo bilgilerinize gore baslangic asamasinda sehir/tur ya da fitness bisiklet en iyi secim. Mutlaka duz masali bisiklet secmenizi siddetle tavsiye ederim. Bisiklet ne kadar esnemezse, bastiginiz pedali yani gucunuzu yola o kadar iletir. Amortisorlu bisikletler hem daha agir, hem gucu emer, hem daha pahali hem de amortisorleri bakim gerektirir. Kilitlenebilir amortisorlu bisikletler var onlar daha pahali ve asfalt kyllanimindda gereksizz. 3- ikinci en onemli husus kadro boyu secimi. Yanlis kadro boyu secimi bel, boyun sirt ve alt takimlarda agriya sebep olur. Sizin boyunuz small kadro veya medium kadroya denk gelmekte. Ideali ikisinin arasi.. Gelelim marka model tavsiyesine. Dedigim gibi benim icin cok zor bir sey, o yuzden kendim su an ki bisiklet bilgimle ne alirdim diye dusunerek yanitlayacagim. (Bana kalsa ben yol bisikleti alirim ama sizin su an fizik ve kondisyonunuz yeterli degil, o yuzden buna gore yorumlayacagim.) A- Trek Fx serisi B- Canondale quick serisi... Bu iki "A ve B" marka bisiklet konforlu ve tur bisikletine daha yakin bisikletler. Ama herhalde Sifir fiyatlari sizin butcenizin limitlerinde ya da biraz asmakta... Temiz ikinci ellerini bulursaniz degerlendirmenizi tavsiye ederim. C- Specialized sirrus elite D- Giant escape serisi..... Bu "C ve D" marka bisikletler tam orta da yani fitness ya da tur kavraminin ortasinda bana gore. Sirrus elite efsane bisikletlerdendir ama sifirlari cok pahali. Ikinci eli degerlendirilebilir. Escape in ise sifirini butcenizle rahatlikla alabilirsiniz. Bu 4 marka bisiklet lider marka bisikletlerdir. Hepsinin kadrosu kalitelidir ve her yil kadro uzerinde büyük ar-ge calismalari var.. E- Merida speeder serisi F- Sedona 410 Merida fitness bisijlet tanimina bu diger markalara nazaran daha uygun. Fiyat olarak sifirini alabiliyorsunuz. Sedona ise yukaridakiler arasinda en uygun fiyatlisi. Bu tabiiki de kotu bir bisiklet anlamina gelmiyor. Alinabilir gayette zevkli bir bisiklet... Bu bisikletlerin ortak noktalari hepside duz masa ve 28 jant. Kendi iclerinde donanim cesitliligine gore numaralandiriliyorlar. Trek fx 7..1/ 7.2/7.5....... gibi. Bisiklette en onemli parca kadrodur. Bisiklette her parca degisir, upgreade edilir ama kadro degismez. Yukarida ki bisikletlerin kadro kaliteleri orta ust seviyede. O yuzden bunlari yazdim. Iclerinde karbon kadro olan modelleride var ama bu asamada fiyat pahalililigi nedeniyle gereksiz. Bu modeller arasinda alirken min. 24 viteslu olan modellerini secin. Onlar upgreade edilmeye daha uygundur. Ben bu isi yaparim, bisiklete surekli binerim, diyorsaniz specialized, canondale ya da trek markalarini secebilirsiniz. Yok hevesimi alir sonra birakirim derseniz sedona en mantikli secim olacaktir. Ama unutmayin bu isten zevk alirsaniz hep daha iyi bir bisiklet almak isteyeceksiniz. En son yol bisikletine oradan karbon yol bisikletine gecmek isteyeceksiniz. Buna "ikarus" etkisi diyorlar.. Ayni 125 cc motorsikletle baslayip, 250-600-1000-1300 cc. Motorlara sirasiyla gecmek istemek ve her birininin belli bir sureden sonra yetmedigi hissi gibi..... Son olarak sadece bisiklet almakla is bitmiyor. Mutlaka almaniz gereken kask ve eldiven var. Kaskin cok faydasini gordum, mutlaka takarim. Eldiven ise dusme aninda istem disi yere temas eden ilk uzvumuz oldugu icin elimizi koruma amaclu gerekli, faydasini gorursunuz. Ben bu markalari kendi tecrubeme gore tavsiye ettim. Her birini tecrube etmisligim var. Sizde birkacini tecrube edebilirseniz daha saglikli secim yapabilirsiniz. En alt fiyatli sedona 410 ile en ust fiyatli specialized ya da trek arasinda oyle hissedilir derecede ucurum bir fark yok. Cok zor bir secim. Ne diyeyim kolay gelsin.... |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi möhkem -- 2 Mart 2018; 10:19:33 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi echonia -- 2 Mart 2018; 14:47:52 > |
|
|