Şimdi Ara

LYS sıralamaları ve Eski sistemle tutarsızlığı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
0
Favori
9.516
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: :AlacaKaranlık:

quote:

Orijinalden alıntı: tegmentnr

alacakaranlık yanlıs dusunuyorsun. bakın olay en basit haliyle arkadaslarında dedigi gibi budur.
    Ben tm 1 2 den girecem diyelim. Siralamasi tum puan turlerinde onumde olan bi aday, gitti tm3ten tercih yapti ve yerlesti. Bende mal gibi siralamalarimin gecen senekilerden hangsne yettiyse onu yazdim. Halbuki onumdeki binlerce kisi uctu gitti! E dogal olarak benden yuksek sıralamalı kısıler benım ıstdgm yerlerı secti girdi. Kontenjan doldu. Bende acikta kaldım. Boyle kac bın kısı yanlis tercih yapacak bu yil.

Aslında şimdi mantıklı geldi. Ama o önceden yerleşen adaylar uçup gitmeyip tekrar sıralamaya bakılırsa yerleştirilirken? Yani senin önünde olan aday TM-3 puan türünden bir bölüme yerleşti. TM-1 ve TM-2'sine bir daha bakılmayacak mı sonraki adayların (Sen de buradasın.) tercihleri incelenirken?

Eğer bakılmayacaksa boşluk oluyor gerçekten. Ama ben tercihlerde çoğu kişinin bu ayrıntıyı kaale alacağını sanmıyorum ve bence sıralamalar yine 2008-2009 arasındaki değişim gibi bir şey olur. Çok ekstrem bir şey olmaz.

Eğer bakılacaksa zaten böyle bir durum söz konusu değil.

Arkadaşım farkında değilsiniz belki ama, aynı durum geçen sene için de geçerliydi...

Geçen sene Say-2'deki sıralamalar ile bu seneki MF-4 sıralamaları arasında çok fark olmayacaktır... (Geçen sene en genel dal hangisiydi, bu sene hangisiydi tam emin değilim de, Say-2 ve MF-4 farzedelim...)

Geçen sene de Tıp yazacak olan da, Mühendislik yazacak olan da aynı sıralamada olacaktır. Bu sene de aynısı olacaktır...

Geçen sene Say-2 puanı ile ilk 5000'de alıyorsa bir bölüm, ondan önceki 5000 sayısalcı, diğer bölümlere yerleşmiş demektir.
    Bu sene de benzeri olacaktır...

İlginç bir düşünme tarzınız var da, ben çözemedim...

• sorun o değil..ondan şüphe yok zaten..herşey yine aynı ama.tüm puan türleri birbirine yakın..şimdi elimize kitapçığı alalım bakalım..mf 4 te 50.000 istiyor..biz kaçıncıyız 70.000 diyelim..herkes mf-4 tercihi yapsa dediğiniz gibi olur ve o kişi giremez..ama sorun burda başlıyor işte..eskisi gibi tek değil yani sadece mf-4 ten tercih yapılmıcak..70.000 içindeki diğer adaylar başka türden tercih yapınca farkında olunmadan ön açılacak..dediğim gibi bu sene tercihler yapılmadan hiçbişey belli olmaycak..geçen senenin sırasına bakarak biraz zor olacak kanaatindeyim
  • quote:

Orijinalden alıntı: ysselim

quote:

quote:

alacakaranlık yanlıs dusunuyorsun. bakın olay en basit haliyle arkadaslarında dedigi gibi budur.
    Ben tm 1 2 den girecem diyelim. Siralamasi tum puan turlerinde onumde olan bi aday, gitti tm3ten tercih yapti ve yerlesti. Bende mal gibi siralamalarimin gecen senekilerden hangsne yettiyse onu yazdim. Halbuki onumdeki binlerce kisi uctu gitti! E dogal olarak benden yuksek sıralamalı kısıler benım ıstdgm yerlerı secti girdi. Kontenjan doldu. Bende acikta kaldım. Boyle kac bın kısı yanlis tercih yapacak bu yil.

Aslında şimdi mantıklı geldi. Ama o önceden yerleşen adaylar uçup gitmeyip tekrar sıralamaya bakılırsa yerleştirilirken? Yani senin önünde olan aday TM-3 puan türünden bir bölüme yerleşti. TM-1 ve TM-2'sine bir daha bakılmayacak mı sonraki adayların (Sen de buradasın.) tercihleri incelenirken?

Eğer bakılmayacaksa boşluk oluyor gerçekten. Ama ben tercihlerde çoğu kişinin bu ayrıntıyı kaale alacağını sanmıyorum ve bence sıralamalar yine 2008-2009 arasındaki değişim gibi bir şey olur. Çok ekstrem bir şey olmaz.

Eğer bakılacaksa zaten böyle bir durum söz konusu değil.

Arkadaşım farkında değilsiniz belki ama, aynı durum geçen sene için de geçerliydi...

Geçen sene Say-2'deki sıralamalar ile bu seneki MF-4 sıralamaları arasında çok fark olmayacaktır... (Geçen sene en genel dal hangisiydi, bu sene hangisiydi tam emin değilim de, Say-2 ve MF-4 farzedelim...)

Geçen sene de Tıp yazacak olan da, Mühendislik yazacak olan da aynı sıralamada olacaktır. Bu sene de aynısı olacaktır...

Geçen sene Say-2 puanı ile ilk 5000'de alıyorsa bir bölüm, ondan önceki 5000 sayısalcı, diğer bölümlere yerleşmiş demektir.
    Bu sene de benzeri olacaktır...

İlginç bir düşünme tarzınız var da, ben çözemedim...

Kalınlaştırdığım yerden dolayı ve ÖYS devrinden kaldığın için aradaki sınav sistemlerini bilmediğini düşündüm bir an.

2006-2009 arasındaki sistemde SAY-2 vardı. (ÖYS'deki Matematik-Fen ağırlıklı puan türü, şimdiki MF) Bu SAY-2'de hiçbir sayısalcı ayrımı yok, bütün sayısalcılar tek tek sıralanır. Tıpçı, mühendis, eczacı, diş hekimi, fizikçi, öğretmen vb. ayrımı yok.

Şimdi bu SAY-2'nin adını MF yapıp 4'e ayırdılar: MF-1, MF-2, MF-3, MF-4. Yani en genel dal SAY-2'ydi önceden. Şimdi onun alt kolları var.

Sorunumuz şu: Bu 4 ayrımın yerleştirmelerde karışıklık yaşatması. Ben diyorum ki, bence bir sorun olmayacak. Ama arkadaşlar diyor ki, diyelim ben MF-3'ten bir bölüm istiyorum. Benden daha önde bir başarıya sahip olan (bütün 4 MF puan türünde) bir aday, istediği bölümün bulunduğu puan türü olan MF-4'te zaten bizden önce bir yere yerleşsin. O artık uçup gitti. Böyle böyle benim önümdeki MF-3'çüler boşalacak. Bu benim gerçek sıralamamı korur mu? 2009'da SAY-2'de 2000.'likle kapatan bir bölüme, ben MF-3'te 10000.'likle böyle bir şans eseriyle girebilir miyim? Çünkü önümdeki adaylardan MF-3 istemeyenler zaten diğerlerinden yerleşti.

Bana böyle bir şey olmaz gibi geliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: uzil

sorun o değil..ondan şüphe yok zaten..herşey yine aynı ama.tüm puan türleri birbirine yakın..şimdi elimize kitapçığı alalım bakalım..mf 4 te 50.000 istiyor..biz kaçıncıyız 70.000 diyelim..herkes mf-4 tercihi yapsa dediğiniz gibi olur ve o kişi giremez..ama sorun burda başlıyor işte..eskisi gibi tek değil yani sadece mf-4 ten tercih yapılmıcak..70.000 içindeki diğer adaylar başka türden tercih yapınca farkında olunmadan ön açılacak..dediğim gibi bu sene tercihler yapılmadan hiçbişey belli olmaycak..geçen senenin sırasına bakarak biraz zor olacak kanaatindeyim

Ya şimdi ön açılacak gibi geliyor da, ÖSYM onları yerleştirdikten sonra hiç mi kontrol etmeyecek tekrar? Yani MF-4'te yerleşti, gitti. Sonra gerilere tırmanıyoruz ki biz, verdiğin örneğe göre geride bir yerdeyiz ve MF-4'ten başka bir puan türünü ilk olarak tercih ettik. Bize gelene kadar o yerleşen adayların bizim puan türümüzde olan sıralamalarına (MF-4 dışındakiler yani) hiç bakılmayacak mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 3 Temmuz 2010; 1:18:08 >

• quote:

quote:

sorun o değil..ondan şüphe yok zaten..herşey yine aynı ama.tüm puan türleri birbirine yakın..şimdi elimize kitapçığı alalım bakalım..mf 4 te 50.000 istiyor..biz kaçıncıyız 70.000 diyelim..herkes mf-4 tercihi yapsa dediğiniz gibi olur ve o kişi giremez..ama sorun burda başlıyor işte..eskisi gibi tek değil yani sadece mf-4 ten tercih yapılmıcak..70.000 içindeki diğer adaylar başka türden tercih yapınca farkında olunmadan ön açılacak..dediğim gibi bu sene tercihler yapılmadan hiçbişey belli olmaycak..geçen senenin sırasına bakarak biraz zor olacak kanaatindeyim

Ya şimdi ön açılacak gibi geliyor da, ÖSYM onları yerleştirdikten sonra hiç mi kontrol etmeyecek tekrar? Yani MF-4'te yerleşti, gitti. Sonra gerilere tırmanıyoruz ki biz, verdiğin örneğe göre geride bir yerdeyiz ve MF-4'ten başka bir puan türünü ilk olarak tercih ettik. Bize gelene kadar o yerleşen adayların bizim puan türümüzde olan sıralamalarına (MF-4 dışındakiler yani) hiç bakılmayacak mı?

bilmiyorum abi gelsinde görücez su kitapçığı falan..sıralamada değil sorun..sorun gelecek olan sonuçta..çünkü her puan türünün içinde diğer türlerden yerleşenlerde olacak.ha eski sistemde böyle değil mi diyeceksin doğru ama tek sıra tek puan..neyse sıran ve puan o..ama bunda sıram bu fakat eski sistemde nasıl sıra ile yerleşiyordu..arada boşluk yoktu değil mi..3000 e kadar herkes bi şekilde mf 1-2-3-4 e yerleişyordu..ama bundan mf 4 te ki sıra arasında farklı puan türlerine kayacak adamlar olacak..yani sayısal 2 de 4000-5000 arası bi yere bi şekilde yerleşir ama mf 4 te 4000-5000 arasından belkide hiç biri mf 4 tercihi yapmyacak..

ha bu arada zaten girecek olan adam girecektir.eski sistemdeki gibi..karışıklık dediğim gibi elimize gelecek olan sıra ile geçen seneki sıranın kesinlikle uyuşmayacağıdır..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uzil -- 3 Temmuz 2010; 1:36:41 >

• quote:

Sorunumuz şu: Bu 4 ayrımın yerleştirmelerde karışıklık yaşatması. Ben diyorum ki, bence bir sorun olmayacak. Ama arkadaşlar diyor ki, diyelim ben MF-3'ten bir bölüm istiyorum. Benden daha önde bir başarıya sahip olan (bütün 4 MF puan türünde) bir aday, istediği bölümün bulunduğu puan türü olan MF-4'te zaten bizden önce bir yere yerleşsin. O artık uçup gitti. Böyle böyle benim önümdeki MF-3'çüler boşalacak. Bu benim gerçek sıralamamı korur mu? 2009'da SAY-2'de 2000.'likle kapatan bir bölüme, ben MF-3'te 10000.'likle böyle bir şans eseriyle girebilir miyim? Çünkü önümdeki adaylardan MF-3 istemeyenler zaten diğerlerinden yerleşti.

Bana böyle bir şey olmaz gibi geliyor.

Şöyle sorayım o zaman...

Ağırlık dereceleri ne derece farklı? Yani hepsi aynı sınava girmiyor mu sonuçta?

Fen ve Mat yapmayacaklar mı yani?...

Peki Fen ve Mat'ta atıyorum 70 üzeri yapanlar için, MF-1,2,3,4 sıralamaları arasında çok fark olacak mı?

Yani 75 Mat, 75 Fen yapan adam, MF1'de 1000. ise, 2, 3 ve 4'te de üç aşağı beş yukarı 1000. sırada olmayacak mı?

O zaman sorun ne?

Yani bu ilk 1000'den 500'ü MF-2 tercihi yapsa da, sen MF-1'de 500. olmuş olmayacaksın ki... Gene 1000.sin...

"Önümden çekilmiş olacaklar" gibi düşünme.... Önceki sistemde de zaten o 500 kişi gene benzer tercihler yapıp önünden çekilmiş oluyordu... Ama sen ilerlemiyorsun o durumda...

Siz bence puan türlerinden en ortalama olanını (Mat-Fen yaklaşık eşit ağırlıkta olanı) ya da en genel olanı (Müh. ve Tıp yazabileni) baz olarak alın ve sıralamanıza bakın...
    Çok farketmeyecek emin olun...

• Bakın şöyle bir örnek vereyim...

MF-1'le alan en yüksek bölüm hangisi misal?

Boğaziçi Matematik Öğretmenliği olsun...

Geçen sene Say-2'de 365 puanla almış... Atıyorum bu 5000. sıra olsun.

Bu demektir ki Say-2'de 365 üzerinde puan alan 4950 kişi başka bölümleri yazmıştır...

Dolayısıyla bu sene ilk 5000'dekilerin 4950 tanesi MF4 tercih yapsa da, bu çok birşey değişmeyecektir...

Gene MF-1'de yaklaşık 5000. olan adam Boğaziçi Matematik Öğretmenliğine girecektir...

Yani MF-1'de önünde olan 4950 kişi çekilmiş olsa da, onun MF-1 sıralaması gene 5000 kalacaktır... 50. olmayacaktır yani...

Anlatabildim mi?
  • Arka fondada bir yandan şu şarkıyı dinliyorum sürekli, bağımlılık yarattı:http://www.youtube.com/watch?v=g8JLe_uBrqo

Eksenim kaydı valla. Sizin yazdıklarınızı sonra veya yarın sakin kafayla tekrar bir okuyayım.
  • quote:

bilmiyorum abi gelsinde görücez su kitapçığı falan..sıralamada değil sorun..sorun gelecek olan sonuçta..çünkü her puan türünün içinde diğer türlerden yerleşenlerde olacak.ha eski sistemde böyle değil mi diyeceksin doğru ama tek sıra tek puan..neyse sıran ve puan o..ama bunda sıram bu fakat eski sistemde nasıl sıra ile yerleşiyordu..arada boşluk yoktu değil mi..3000 e kadar herkes bi şekilde mf 1-2-3-4 e yerleişyordu..ama bundan mf 4 te ki sıra arasında farklı puan türlerine kayacak adamlar olacak..yani sayısal 2 de 4000-5000 arası bi yere bi şekilde yerleşir ama mf 4 te 4000-5000 arasından belkide hiç biri mf 4 tercihi yapmyacak..

ha bu arada zaten girecek olan adam girecektir.eski sistemdeki gibi..karışıklık dediğim gibi elimize gelecek olan sıra ile geçen seneki sıranın kesinlikle uyuşmayacağıdır..

E o 4000-5000 arası MF-4 tercih etmese etmesin. ÖSYM yerleştirirken bu bölgeye hiç denk gelmezse atlayacak zaten. Senin sınav sıralamanda bir terslik olmayacak.

Eski sistemde tek sıraydı, evet. Ama X Üniversitesi Y Mühendisliği belli bir bölgeyi atlayıp (Çünkü kimse ya tercih etmemiş ya da seninkinden gerilere yazmış.) sana gelebilir. E senin önündeki vatandaşlar zaten bir yere yerleşti, gitti. Senin önündekiler uçtu; ama senin sınav sıralamanda bir değişiklik oldu mu?

Sen hiç ODTÜ İnşaat Mühendisliği'ne ya da Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'ne SAY-2 20000.'sinin bu mantıkla girebileceğini düşünüyor musun? Düşün, önünde atlamalar olacak, onlar tıp veya başka bir mühendislik seçecek ve yerleşecek sana gelene kadar. MF-4'te 10000.'siysen odur, TM-1'de 7000.'siysen odur.

Neyse... @ysselim'in söyledikleri de bana mantıklı geldi. Herkes kendince mantıklı sayılabilecek bir şeyler söylüyor.

Şunu da unutuyoruz bu arada: Sıralamalar zaten her yıl değişir. Hiçbir yıl birbiriyle uyuşmaz. İTÜ Makine Mühendisliği geçen yıl SAY-2 13200.'sünü almış en son. Bu yıl LYS, Matematik testi hariç (Bu da çok zor değildi ya, sorun süreydi söylendiğine göre.) kolaydı açıkçası. Bu yıl buraya son yerleşecek aday önümüzde de olabilir (9000, 8500, 7900 vb.), geriye de (14000 vb.) düşebilir. Asıl bunu tartışmak gerek. Bu yıl ne olur, ileri mi kayarız, geri mi? 2009'da 2008'e göre geriye kaydı sıralamalar.

Neyse, bu 12 Temmuz (ya da 15 miydi) günü sonuçlar açıklanınca belli olur hemen hemen.

• Hangi daldan tercih yaparlarsa yapsınlar, sayısal tercihleri tek gibi düşün...

Sonuçta en yüksek yapanlar Tıp ve ODTÜ-Boğaziçi-Bilkent mühendisliklere gidecekse, gene aynı şekilde gideceklerdir...

Tıp'ın her sene daha yukarı çıkması gibi bir kayma olmadıktan sonra yaklaşık geçen seneki sıralamayla aynı olur.

Sadece şu farkeder...

Eğer Sayısalcılardan Edebiyat sınavına girenler de çoksa, ve onlar da ortalama 45-50 civarı Edebiyat yaptılarsa, bunlar 15 puanları kırılsa bile TM'cilerin önüne geçebilir...

Çünkü YGS5 puan türünde TM'cilerin 2000. olanı 425 puan almış, Sayısalcıların 2000. olanı ise 470 civarı almış... Yani aradaki 15 puanı kapatmışlar...

Üstüne Mat2'de TM'cilerin 2000. olanı 65 net yapsa, Sayısalcıların 2000. olanı 75 yapabilir... O da arada 10 Edebiyatı kapatır desen... 45 Edebiyat yapan bir Sayısalcı rahatlıkla TM'cilerden daha yüksek TM-2 puanı getirebilir.

Bu durumda TM-2 puan türünde 3000. olan adam, aslında 2000. de olmuş olabilir...

Tabi eğer en tepedeki sayısalcılardan 1000 kişi tutup da Edebiyat sınavına girmişse...

Ama TS'ciler ve MF'ciler için çok değişen olmaz...

PS: Zamanında kitapçıklar ortaktı... Fen, Mat, Türkçe, Sosyal, Dil aynı kitapçıkla verilirdi... Sayısalcılar F-M-T, EA'cılar ve TS'ciler M-T-S yapardı... Ama biz de TM puanımız da gelsin diye 8-10 Sosyal işaretleyip 4 neti tutturduk... Sonuçta TM puanıma göre de ODTÜ İşletmeye girebilecek olduğumu hatırlıyorum...

Bütün mesele bu kafadaki adamların kaç kişi olduğu... Ve ne kadar Edebiyat yapabildikleri...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ysselim -- 3 Temmuz 2010; 11:34:58 >

• quote:

arkadaslar kesinlikle uzil arkadasımızın dedıgı sey cok dogru. örneğin MF 4 te 50binsin önündeki 10 bin kişi MF4 ten bir yere yerlesmezse sen direk 40bininci sıradasın gıbı dusunebılırsın cunku artık alanlasma muhabbetı baslıyo orda. Ama söyle bir durum var ben ilk 30 40 bin içinde MF 1 ve 2 puan türlerinin bu oynamayı cok fazla saglıcagını zannetmıyorm. zaten MF 3 tıp artı diğer branşlarıda kattıgınız zaman (diş vs.) mühendislik kadar olmasada büyük bi kontenjana sahip. 10 bin 20 bin kadar olmasada sıralamalarınızı (+) 5-6bin (-) 5-6 bin olarak yapmanızı tavsıye ederım

• quote:

Orijinalden alıntı: ysselim
    Hangi daldan tercih yaparlarsa yapsınlar, sayısal tercihleri tek gibi düşün...

Sonuçta en yüksek yapanlar Tıp ve ODTÜ-Boğaziçi-Bilkent mühendisliklere gidecekse, gene aynı şekilde gideceklerdir...

Tıp'ın her sene daha yukarı çıkması gibi bir kayma olmadıktan sonra yaklaşık geçen seneki sıralamayla aynı olur.

Sadece şu farkeder...

Eğer Sayısalcılardan Edebiyat sınavına girenler de çoksa, ve onlar da ortalama 45-50 civarı Edebiyat yaptılarsa, bunlar 15 puanları kırılsa bile TM'cilerin önüne geçebilir...

Çünkü YGS5 puan türünde TM'cilerin 2000. olanı 425 puan almış, Sayısalcıların 2000. olanı ise 470 civarı almış... Yani aradaki 15 puanı kapatmışlar...

Üstüne Mat2'de TM'cilerin 2000. olanı 65 net yapsa, Sayısalcıların 2000. olanı 75 yapabilir... O da arada 10 Edebiyatı kapatır desen... 45 Edebiyat yapan bir Sayısalcı rahatlıkla TM'cilerden daha yüksek TM-2 puanı getirebilir.

Bu durumda TM-2 puan türünde 3000. olan adam, aslında 2000. de olmuş olabilir...

Tabi eğer en tepedeki sayısalcılardan 1000 kişi tutup da Edebiyat sınavına girmişse...

Ama TS'ciler ve MF'ciler için çok değişen olmaz...

PS: Zamanında kitapçıklar ortaktı... Fen, Mat, Türkçe, Sosyal, Dil aynı kitapçıkla verilirdi... Sayısalcılar F-M-T, EA'cılar ve TS'ciler M-T-S yapardı... Ama biz de TM puanımız da gelsin diye 8-10 Sosyal işaretleyip 4 neti tutturduk... Sonuçta TM puanıma göre de ODTÜ İşletmeye girebilecek olduğumu hatırlıyorum...

Bütün mesele bu kafadaki adamların kaç kişi olduğu... Ve ne kadar Edebiyat yapabildikleri...

Evet geçen senelerde de sizin söylediğiniz türlerde kişilerin varlığını duymuştum.
    Bizim okulda 2 üst devrede 1. olan arkadaş hem Boğaziçi Makina hemde Işletmeye girecek puanı almıştı.
    Buna ek olarak ben de eski sayısalcı olup bu sene tmden girdim. Ygs5 437 lys1 57-60 lys2(fen) 60 civarı lys3(edb) 70.25 yaptım mesela. Bu netlerle 15 puana rağmen ist. 2. ögr. hukuk gelme iht. var mesela. Ama sayısaldan da ilk 40-45 binde olacağım muhtemel. Ama elbette say. tercihi yapmayacağım. Yani say. dan benden düşük puanlı bir ögr. benim girmediğim bölüme yerleşebilecek.

Bu nedenle herkesin tercih aralıklarını mümkün old. geniş tutmasını tavsiye ediyorum.
    Edit: Alt seviyedeki sayısalcılar zerre edb. çalışamadı. Hepsi son aylarda deli gibi fen çalıştı.
    Ben şahsen çalışmayan bir say.cıdan nşa. 50-55 üstü beklemem.Üst bölümlere 75+ mat olmzsa giremzler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quattro -- 3 Temmuz 2010; 12:03:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 0nr!!!

quote:

arkadaslar kesinlikle uzil arkadasımızın dedıgı sey cok dogru. örneğin MF 4 te 50binsin önündeki 10 bin kişi MF4 ten bir yere yerlesmezse sen direk 40bininci sıradasın gıbı dusunebılırsın cunku artık alanlasma muhabbetı baslıyo orda. Ama söyle bir durum var ben ilk 30 40 bin içinde MF 1 ve 2 puan türlerinin bu oynamayı cok fazla saglıcagını zannetmıyorm. zaten MF 3 tıp artı diğer branşlarıda kattıgınız zaman (diş vs.) mühendislik kadar olmasada büyük bi kontenjana sahip. 10 bin 20 bin kadar olmasada sıralamalarınızı (+) 5-6bin (-) 5-6 bin olarak yapmanızı tavsıye ederım

E hocam o (+)5000-6000 ve (-)5000-6000 aralığını, miktarını fazla abartmamak şartıyla her yıl yapıyoruz zaten.

Mantığımız da aynı. Geçen yıl tıp kontenjanları artmıştı. Bir de her yıl tıp fakültesine tercihler artıyor, bu yıl da. Biz de dedik ki önümüz açıldı, 5000-6000 önümüzdeki bölüm gelir mi, dedik. Bazıları gerçekten de bu kadar düşmüştü. İşimiz aslında her yıl şans.

Örneğin; benim MF sıralamalarım ortalama 9000 gelirse, gelme olasılığı normal şartlar altında düşük de olsa başa ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'ni yazmayı düşünürüm. Belli olmaz.

Bu arada o sayısal olup da TM'den tercih yapanların sayısı çok fazla olmaz bence. Zaten 270000 kişi LYS-2'ye başvurmuş. Bunlardan birkaç bini LYS-2'ye öylesine giren, aslen TM'den tercih yapmak isteyenlerdir.

• diyelimki mf3 te 10.sun ve önünde kaç kişinin mf3 yazacağını bilmiyorsun.
    geçen sene 10cu olsan da gene aynı sorunla karşılaşmayacak mıydın?önündeki adam tıp isterse sen de tıp istersen gene giremeyecektın.şimdi de farklı bir durum yok.
    farklı durum olması için türkiyedeki üniverste adaylarının istedikleri bölümlerin genel olarak değişmesi gerekir.yani bu sene girenlerin %10u tıp isterken seneye %15i tıp isterse otomatik olarak tıpların sıralaması yükselir.
    ama genel olarak beklentiler hep aynı olduğundan ve istenilen bölümler hep aynı olduğundan sıralama her sene yakın değerlerde kalıyor.bu sene de yakın değerlerde kalacaktır.
    tabii dediğin +-6000 gayet mantıklı sonuçta şansın tutar millet tıpa yönelir sen iyi bir mühendisliği kapabilirsin.ama dediğim gibi çok düşük bir ihtimaldir bu.

• quote:

Orijinalden alıntı: webaslan

diyelimki mf3 te 10.sun ve önünde kaç kişinin mf3 yazacağını bilmiyorsun.
    geçen sene 10cu olsan da gene aynı sorunla karşılaşmayacak mıydın?önündeki adam tıp isterse sen de tıp istersen gene giremeyecektın.

hayır karşılaşmayacaktın çünkü eski sistemde tek tip sıralama vardı. mühendislik isteyen ile tıp isteyen aynı sıralamadan yerleştiler.
    mf3 te 10.cuyum. mf 3 te 5. olan adam gitti mf 1 den tercih yaptı. bende bu durumda geçen seneki sıralamalardan baz alarak mesela 10.yu alan bölümü tercih yaptığım için patladım. çünkü aslında o adam benim sıralamamda yok ! yani ben 9. olmuş oluyorum mf3 te.
    oysa eski sistemde bölüm içi puan türleri olmadığı için, birden fazla sıralama yoktu. herkes aynı sıralamadan dalıyordu.
    ben tm ciyim. tm3 üm hep önde gelir puan - sıralama olarak, ardından tm 2 ardından tm 1.
    ben tm 3 te 1000.yim diyelim. tm 1 de 1500 olayım.
    şimdi ben eski sistemde baktığımda, ilk 1500 içinde tm 1 bölümleride var, tm3 bölümleride var tm2 lerde var.

neye göre tercih yapacağım ?
    muallakta olan bu. sıralamalar tutmuyor, yetmiyor.

• quote:

quote:

geçen sene 10cu olsan da gene aynı sorunla karşılaşmayacak mıydın?önündeki adam tıp isterse sen de tıp istersen gene giremeyecektın.

hayır karşılaşmayacaktın çünkü eski sistemde tek tip sıralama vardı. mühendislik isteyen ile tıp isteyen aynı sıralamadan yerleştiler.
    mf3 te 10.cuyum. mf 3 te 5. olan adam gitti mf 1 den tercih yaptı. bende bu durumda geçen seneki sıralamalardan baz alarak mesela 10.yu alan bölümü tercih yaptığım için patladım. çünkü aslında o adam benim sıralamamda yok ! yani ben 9. olmuş oluyorum mf3 te.
    oysa eski sistemde bölüm içi puan türleri olmadığı için, birden fazla sıralama yoktu. herkes aynı sıralamadan dalıyordu.
    ben tm ciyim. tm3 üm hep önde gelir puan - sıralama olarak, ardından tm 2 ardından tm 1.
    şimdi ben eski sistemde baktığımda, ilk 1500 içinde tm 1 bölümleride var, tm3 bölümleride var tm2 lerde var.

hah aynen öyle..çok güzel anlatmışssın

• + - 1000 kişi oynar.

Maksimum o da.Benim görüşüm.
  • Kafam oldu aşure Ama sıralamaların karışık olacağı konusunda arkadaşlarla hemfikirim öyle +- 1000 demekte doğru değil (o söz konusu açılan yeni kontenjanlarda açılan kontenjanların altı bölümler için söylenebilir) ama nolacak bende bilmiyorum

• quote:

quote:

Kardeş sonuçta 1000 ile 1500 arası değişeceğini sen de söylemişsin...

1.000 ile 15.000 arası değişmez değil mi?

O zaman tutar ilk 500e göre tepeden başlayarak tercih yapmaya başlarsın... Nedir ki? (Bu arada tercih puan sıralamasına göre değil, okumak istediğiniz bölüme ve gitmek istediğiniz üniversiteye göre yapılır... Puan sıralamasını kafanıza takmayın...)

• zaten kimse demiyor ki 50.000 olan adam 30.000 yerine geçicek diye..ama eskiden 1000-2000 oynuyorsun şimdi 7-8000 çok rahat oynar gibime geliyor
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.