Şimdi Ara

Mac i silip windows ve ubuntu kurmak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
4.092
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Vega_dj

quote:

Orijinalden alıntı: nepasvior

işte işletim sistemi parasını koymadan ucuza mac çıkarsalar keşke, aslında AB de yazılım özgürlüğü var, aldığınız cihaza istediğiniz yazılımı yüklemekte özgürsünüz, windows yüklü pclerde windows lisans bedelini iade ettikleri gibi mac os un lisans bedelini de talep edebilir insanlar, fakat anladığım kadarıyla mac alanlar zaten o işletim sistemi için alıyorlar

Bu olay türkiyede de mevcut olmasına rağmen yapanı görmedim. Ama biraz uğraşarak yapıla bilir.

Mac bilgisayarlar için para iadesi alamazsınız. Apple sattığı ürünü paket, veya çözüm olarak satıyor. Yasal olarak böyle satma hakkı var. Siz aldığınız bir bilgisayarda, ben ramleri istemiyorum alın ramleri bana parama iade edin diyemediğiniz, veya sıfır araba aldığınızda lastikleri iade edip kendi lastiklerinizi takamadığınız gibi, Mac bilgisayar içinde aynı durum söz konusu.

Mac-Os işletim sistemini yasal olarak Pc'ye yükleyemezsiniz. Bütün bilgisayar programlarında ödediğiniz para koda değil aslında lisans içindir. Bu lisans şartlarını, ürünü aldığınızda kabul etmiş olursunuz. Apple lisansında, programının apple harici ürünlerde kullanılmaması üzerine bir ibare vardır. Bu yüzden lisansınız olsa ve tam uyumlu donanımınız olsa bile kurmanız yasal değildir. Sadece yazılımda değil bir çok sektör benzer yasalar ile güvence altındadir. Müzik Cdlerini kopyalayıp dağıtma izininizin olmaması gibi.

Zaten yazılımda bu kısıltmalar sonucu; seneler önce printer sürücüsü problemi yüzünden, Richard Stallman adında ki şahıs, böyle iş mi olur diyip açık kaynak kodlu yazılım furyasını başlatmıştır. Açık kaynak kodlarında bile belli bir Lisans anlaşması vardır. Kullandığınız açık kaynağın lisansına göre o kod ile neler yapıp neler yapamayacağınız yine kısıtlanmıştır. Fakat parayla satın aldığınız Microsoft, Apple gibi ticari yazılımlara nazaran daha esnek ve özgürlükçüdür.

Benim anlatmak istediğim konu da bu, mac bilgisayar aldığınızda apple zaten size başka bir işletim sistemi kurabilmeniz için bedava olarak gerekli sürücüleri ve uygulamaları sunuyor (bootcamp), o yüzden ben bunu istemiyorum demek mantıksız oluyor. Zaten osx istemiyorsanız neden aynı paraya çok daha güçlü ve aynı kalitede sistemler almak varken mac alasınız?

Ben ios'un yanında java developer'ım, gerçekten windows olmasında ne olursa olsun mantığında bilgisayar kullanıyorum, yani programlama konusunda osx yoksa linux, zorunlu kalırsam windows kullanıyorum. (bu görüşlerim kod yazmak konusundadır, yoksa windows8 in de hakkını yemeyelim, bana kalırsa gayet başarılı bir iş çıkardılar 8.1 ile birlikte.)

Böyle baktığımızda benim açımdan osx, hem linux'un hem de windows'un en iyi yanlarını alıp bünyesinde birleştirmiş tek sistem. ne linux'ta nede windows'ta osx'teki kadar hızlı bir şeiklde yeni bir sistemi alıp birkaç dakika içinde herşeyi yazmaya hazır hale getiremiyorum. Linux'ta illlaki birşeyleri eksdtradan ayarlamak gerekiyor, windows'ta zaten gelen sistem odun gibi tonlarca farmework, ve program kuruyorsunuz anca kod yazacak hale geliyor, vs... (homebrew'in gözünü seveyim)

Ben yazdığım uygulamalarda da açık kaynak kullanmaya özen gösteren ve elimden geldiğince de açık kaynak paylaşımlara katkıda bulunmaya çalışan bir insanım ama her kod yazanın da yazdığı kodu ticari olarak kısıtlamaya ve kapalı kaynak yapmaya sonua kadar hakkı olduğuna inanıyorum.

Açık kaynak konusunda windows'tan çok daha fazla desteği var, onu da belirtmek isterim. En basitinden osx sistemler kendi içerisinde ruby ve c derleyicileri ile birlikte geliyor. Yeni kurulmuş bir windows makinede kod yazmaya kalksanız en az yarım gününüzü gerekli programları toplayıp, her programı yükledikten sonra windows'u 5-10 kere yeniden başlatıp geçirirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dreampowder -- 3 Aralık 2014; 23:27:57 >

• windovs u anlarımda şu ubuntuda ne var anlamıyorum, OSX duruken hayatta ubuntu kullanmam hele mac bir bilgisayarda.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ErKaN-23

windovs u anlarımda şu ubuntuda ne var anlamıyorum, OSX duruken hayatta ubuntu kullanmam hele mac bir bilgisayarda.

Benim linux sistemlerde en çok takıntı yaptığım konu sistem fontları. O fontlarla bir türlü kendimi rahat hissedemiyorum, belki birçok kişinin de bilinçsiz bir şekilde linux sistemlere ısınamasının arkasında bu sebep var.. (Tabi linux'ta açık kaynak olmasının bir güzelliği de sistem fonatlarını apple veya windowsunkilerle değiştirmek mümkün, onu da belirtmek gerek )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dreampowder -- 4 Aralık 2014; 15:23:36 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.