Şimdi Ara

Mac i silip windows ve ubuntu kurmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
4.069
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yaklaşık 2 ay önce retina ekranlı macbook pro satın aldım, aldığım yerdeki satıcının ve arkadaşlarımın ısrarlarına tavsiyelerine uyup, ancak bu süre içinde mac e alışamadığım için cihazı kullanamadım doğru dürüst. İçindeki mac işletim sistemini tamamen kaldırmak ve yerine windows 8.1 ve ubuntu kurmak istiyorum. Zira elimdeki birçok parasını ödeyip satın aldığım program mac te çalışmıyor dolayısıyla windows şart, ayrıca mac çok fazla kısıtlı birçok şeyi yapmak çok zor geliyor düzgün bir fortran 77 derleyici bile bulamadım, o nedenle ubuntu da kurmam gerek
    Ayrıca kullanım tarzı da çok alıştığım gibi değil
    Fakat cihazın yapısı biraz değişik gibi çok uğraştım fakat silmeyi ve kurmayı başaramadım
    Bu özellikte bir cihaz da piyasada yok ve aldığımın yarısı fiyatına da satıp zarar etmek istemiyorum, zaten yerine koyabileceğim bu çözünürlükte ekranı olan bir cihaz yok
    Dolayısıyla ne yapıp edip windows ve ubuntu kurmam gerek, forumda windows kurma anlatanlar olmuş ancak mac i kaldırma yok ve bu şekilde ben windowsu da kuramadım maalesef
    Daha önce böyle bir şey yapan varsa lütfen yardımcı olsun

• Hocam cihazınız daha çok yeni bence satışa çıkarıp yeni ve donanımı yüksek bir pc almanız hem size hemde mac almak isteyen birine daha hayırlı olur diye düşünüyorum. Bence daha iyi araştırarak veya önce düşük eski model bir mac kullanarak mac e başlamak daha iyi olurdu sizin için çünkü beğenmezseniz bunca para vererek bu makineyi almazdınız. Geçmiş olsun.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle bootcamp driverlarını yazdır cd'ye sonra driver sıkıntısı çekme. Sonra bir adet leopard install cdsi bulacaksın bir şekilde ve aleti ordan başlatıp disk utilityden diski mbr olarak formatlayacaksın. Sonra windows cdsinden başlatırsan normal pc gibi kurabilmen gerekir ama varsayımsal konuştum sorumluluk sende.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Seko

Hocam cihazınız daha çok yeni bence satışa çıkarıp yeni ve donanımı yüksek bir pc almanız hem size hemde mac almak isteyen birine daha hayırlı olur diye düşünüyorum. Bence daha iyi araştırarak veya önce düşük eski model bir mac kullanarak mac e başlamak daha iyi olurdu sizin için çünkü beğenmezseniz bunca para vererek bu makineyi almazdınız. Geçmiş olsun.

+1

2. el 300-500 zararına satabilirsiniz yarı fiyatı diye bir şey kalmadı 2 aylık temiz cihaz ise 500 lira gibi bir zarar ile satılabilir, kalanına da donanımlı bir windows notebook alınabilir.

ya da madem o kadar şeye para vermişin, bir de buna verhttp://www.parallels.com/eu/products/desktop/

bir göz at.

olmadı bootcamp ile çift işletim sistemli kullan, niye MAC'ı silmeye bu kadar taktın ki ben anlamadım.

bende yeni macbook pro retina kullanıcısıyım, evet belli bir takım alışma süreci sorun yaşanıyor ama mac hem zevkli( trackpad eğlenceli değil mi), pil ömrü 9-10 saat, işletim sistemi akıyor seri ve yeterli.

• Belliki mac sizin için doğru bir seçim değil.

Aslında arkadaşların da dediği gibi yapılacak en mantıklı işlem bootcamp ile windows ve ubuntu kurmak veya iki işletim sistemini de sanal makineye kurup oradan kullanmak olurdu. (Parallels, virtualbox gibi bir program işinizi görür)

Fakat siz işinizin büyük bir kısmını mac dışındaki sistemlerde yapacaksınız, o zaman mac kullanmak mantıksız oluyor. Bana kalırsa satıp başka bir bilgisayar alın.

Benim anlamadığım mac sistemi nasıl kısıtlı oluyor? kullandığım en açık işletim sistemlerinden birisi, neresi sizi kısıtladı?
  • dreampowder kullanıcısına yanıt
    Hocam kısıtlı derken ihtiyacım olan her programı veya compiler ı bulamıyorum, (örneğin fortran 77 deki compiler gnu compiler ve çok yetersiz), bir de bazı donanımları tanıtmada sıkıntı yaşıyorum örneğin labaratuvarda bir deney setup ı var ve maalesef mac driverları yok, o yüzden mac kalsın yanına windows ve ubuntu kurayım dedim ama disk alanı da çok kısıtlı
    bir de mesela android tabletim var bir türlü tanımıyor, ki ona da zaman zaman rom atıyorum bunun için kullanacağım programlar da yok en azından ben bulamadım bu yönlerden kısıtlı dedim
    Mesela xilisoft video converter var mac için ayrı lisans istiyor aynı şekilde matlab ve mathematica ve labview da, bunlara zamanında lisansa dünya para verdiğim için yeniden para vermek istemiyorum, bunları aşmak için en azından windows kurmam şart

@Mr.Seko
    Yerine alabileceğim aynı özellikte cihaz yokki olsa zaten mac almazdım, bu ekran çözünürlüğünde bu donanımda bu incelikte ve kolay kullanımda ve kalitede cihaz yok maalesef, alırken zaten kendi sistemimi kurarım eğer sorun çıkarsa diyerek aldım, piyasada satılan ultrabooklar veya notebooklar macbook pro nun çok gerisinde duruyor o nedenle satmayı düşünmüyorum, ancak windows laptoplara 5 dk da linux kurduğumuz veya window 8 laptopa yine 15 dk da xp win7 vs. kurduğumuz gibi kolayca olabileceğini düşünmüştüm

@T.C.Eylem

Mac i silmeye takmamın nedeni, hafıza zaten çok az, kuracağım onca programla birlikte 3-5 gb yer kalacak bana, Mac i nasılsa özel bir sebeple kullanmayacağım en azından ordan yerden kazanırım diye düşünüyorum, çünkü windows ve ubuntunun kendi paketleri zaten baya bi hafızada yer işgal edecek
    Bir de bana arayüzü lazım değil windowsun kendi sistemi lazım mevzu macin arayüzüne kullanımına alışamamak değil yani, eğlence kısmı da değil, deney cihazını bağlayınca tanıması lazım tanımazsa işe yaramıyor ki eğlenceli olmasının, o yüzden windows kurmaya çalışıyorum zaten xp kuracağım windows 8 den nefret ediyorum o arayüzden kullanımdan

@dreampowder
    Sanal makineye kurunca da bazı sorunlar oluyormuş örneğin deney setup ını tanımıyormuş sanal makinedeki windows, çünkü cihazın mac driverları yok

@ozanunal
    dediğinizi deneyeceğim hocam inşallah olur

Apple servisi acaba ücreti karşılığı istediğim işlemi yapar mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nepasvior -- 5 Kasım 2014; 16:18:11 >

• quote:

Orijinalden alıntı: nepasvior

Hocam kısıtlı derken ihtiyacım olan her programı veya compiler ı bulamıyorum, (örneğin fortran 77 deki compiler gnu compiler ve çok yetersiz), bir de bazı donanımları tanıtmada sıkıntı yaşıyorum örneğin labaratuvarda bir deney setup ı var ve maalesef mac driverları yok, o yüzden mac kalsın yanına windows ve ubuntu kurayım dedim ama disk alanı da çok kısıtlı
    bir de mesela android tabletim var bir türlü tanımıyor, ki ona da zaman zaman rom atıyorum bunun için kullanacağım programlar da yok en azından ben bulamadım bu yönlerden kısıtlı dedim
    Mesela xilisoft video converter var mac için ayrı lisans istiyor aynı şekilde matlab ve mathematica ve labview da, bunlara zamanında lisansa dünya para verdiğim için yeniden para vermek istemiyorum, bunları aşmak için en azından windows kurmam şart

@Mr.Seko
    Yerine alabileceğim aynı özellikte cihaz yokki olsa zaten mac almazdım, bu ekran çözünürlüğünde bu donanımda bu incelikte ve kolay kullanımda ve kalitede cihaz yok maalesef, alırken zaten kendi sistemimi kurarım eğer sorun çıkarsa diyerek aldım, piyasada satılan ultrabooklar veya notebooklar macbook pro nun çok gerisinde duruyor o nedenle satmayı düşünmüyorum, ancak windows laptoplara 5 dk da linux kurduğumuz veya window 8 laptopa yine 15 dk da xp win7 vs. kurduğumuz gibi kolayca olabileceğini düşünmüştüm

@T.C.Eylem

Mac i silmeye takmamın nedeni, hafıza zaten çok az, kuracağım onca programla birlikte 3-5 gb yer kalacak bana, Mac i nasılsa özel bir sebeple kullanmayacağım en azından ordan yerden kazanırım diye düşünüyorum, çünkü windows ve ubuntunun kendi paketleri zaten baya bi hafızada yer işgal edecek
    Bir de bana arayüzü lazım değil windowsun kendi sistemi lazım mevzu macin arayüzüne kullanımına alışamamak değil yani, eğlence kısmı da değil, deney cihazını bağlayınca tanıması lazım tanımazsa işe yaramıyor ki eğlenceli olmasının, o yüzden windows kurmaya çalışıyorum zaten xp kuracağım windows 8 den nefret ediyorum o arayüzden kullanımdan

@dreampowder
    Sanal makineye kurunca da bazı sorunlar oluyormuş örneğin deney setup ını tanımıyormuş sanal makinedeki windows, çünkü cihazın mac driverları yok

@ozanunal
    dediğinizi deneyeceğim hocam inşallah olur

Apple servisi acaba ücreti karşılığı istediğim işlemi yapar mı?

hocam sizin etrafınızdaki bütün cihazlar windows, android, lab. ekipmanları apple ekosistemi ile alakası olmayan cihazlar, sizin dediğim gibi bir mac almanız baştan hata zaten.

sanal makine konusunda, sanal makinede usb portlarını direkt windows'a yönlendirebiliyorsunuz, yani sanal makinede windows kuruluyken o şeyin mac driverı olup olmamasının pek bir anlamı yok, ne varsa sanal makinedeki sisteme yönlendiriliyor zaten.

Ama bana kalırsa yapılacak en mantıklı şey apple kullanmamak sizin durumunuzda.

• Windowsu anlarım ama Ubuntu kurmak çok saçma olur.

Homebrew veya Macport yardımı ile Linux uyumlu bir çok programı mac'te kullanabilirsiniz. Macportsun desteği yok artık homebrew daha yeni. Ama bazı programlar direk yok. Ruby scriptini bulmak lazım.
  • nepasvior N kullanıcısına yanıt
    Matlab'ın kırılmış hali vardı ben kullanıyordum ama 2014a versiyonu idi 2014b var mi bilmiyorum... Windows kurunca usb portlarını filan windows'a yönlendiriyor dolayisiyla driver sıkıntısı çekmeyeceğinizi düşünüyorum. Mac'in kullanımı çok daha guzel kolay ve hızlı aslında ama sizin lab setuplarınızın uyumluluğu sıkıntılıymış.

• sen en başta kaybetmişin zaten.
    onu sat free dos bi makine al. istediğini yap.
  • GörünmezAdam kullanıcısına yanıt
    işte maci free dos satsalar süper olurdu, neyse sorunu çözdüm windows ve ubuntu yükledim şimdilik sorunsuz çalışıyor
  • quote:

işte maci free dos satsalar süper olurdu, neyse sorunu çözdüm windows ve ubuntu yükledim şimdilik sorunsuz çalışıyor

Yapma hocam, Freedos olup Windows yükleyecekse mac'in ne anlamı var

• Böyle bir şeyi Apple zaten yapmaz. O işletim sistemi için ayılıp para bayılıyoruz.
  • onder.t O kullanıcısına yanıt
    işte işletim sistemi parasını koymadan ucuza mac çıkarsalar keşke, aslında AB de yazılım özgürlüğü var, aldığınız cihaza istediğiniz yazılımı yüklemekte özgürsünüz, windows yüklü pclerde windows lisans bedelini iade ettikleri gibi mac os un lisans bedelini de talep edebilir insanlar, fakat anladığım kadarıyla mac alanlar zaten o işletim sistemi için alıyorlar
  • nepasvior N kullanıcısına yanıt
    tamamda işletim sistemi zaten bedava

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dreampowder -- 29 Kasım 2014; 16:23:05 >
  • Kapalı sistem Apple buna hayatta izin vermez, ben olsam ben de yapmazdım.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    Bedava değil ya bedava olsa isteyen istediği pc ye mac os yükleyebilirdi yasal olarak
  • quote:

Bedava değil ya bedava olsa isteyen istediği pc ye mac os yükleyebilirdi yasal olarak

Tamamda bunun bedava olmasıyla alakası yokki, donanımsal bir kısıtlama var.

Windows paralı ama mac bilgisyarıma kurabiliyorum yani, ikisi alakasız konular

Evimdeki masaüstünde osx kurabiliyorum, çok isteyen, uğraşıp vakit harcayan kurabiliyor
    hayır ben lisanslı kurmaktan bahsediyorum, masaüstüne hangi lisansla osx kuruyorsunuz onu anlamadım, mutlaka eğer açık kaynak lisansı kullanmıyorsa osx ki kullanmıyor, bir işletim sistemi bedeli vardır içinde, öyle olsaydı windowslu bilgisayarlar da windows yanında bedava zaten derdi, ama hakem heyetine başvurunca içindeki lisans bedelini tespit ettirip iade ediyorlar

Yani ücretsiz olabilmesi için açık kaynaklı olması gerekir, aksi halde sisteme satıcı kymasa bile bilir kişi bir değer biçer ve onu isterseniz işletim sistemi bedeli olarak geri öderler
  • quote:

işte işletim sistemi parasını koymadan ucuza mac çıkarsalar keşke, aslında AB de yazılım özgürlüğü var, aldığınız cihaza istediğiniz yazılımı yüklemekte özgürsünüz, windows yüklü pclerde windows lisans bedelini iade ettikleri gibi mac os un lisans bedelini de talep edebilir insanlar, fakat anladığım kadarıyla mac alanlar zaten o işletim sistemi için alıyorlar

Bu olay türkiyede de mevcut olmasına rağmen yapanı görmedim. Ama biraz uğraşarak yapıla bilir.

Mac bilgisayarlar için para iadesi alamazsınız. Apple sattığı ürünü paket, veya çözüm olarak satıyor. Yasal olarak böyle satma hakkı var. Siz aldığınız bir bilgisayarda, ben ramleri istemiyorum alın ramleri bana parama iade edin diyemediğiniz, veya sıfır araba aldığınızda lastikleri iade edip kendi lastiklerinizi takamadığınız gibi, Mac bilgisayar içinde aynı durum söz konusu.

Mac-Os işletim sistemini yasal olarak Pc'ye yükleyemezsiniz. Bütün bilgisayar programlarında ödediğiniz para koda değil aslında lisans içindir. Bu lisans şartlarını, ürünü aldığınızda kabul etmiş olursunuz. Apple lisansında, programının apple harici ürünlerde kullanılmaması üzerine bir ibare vardır. Bu yüzden lisansınız olsa ve tam uyumlu donanımınız olsa bile kurmanız yasal değildir. Sadece yazılımda değil bir çok sektör benzer yasalar ile güvence altındadir. Müzik Cdlerini kopyalayıp dağıtma izininizin olmaması gibi.

Zaten yazılımda bu kısıltmalar sonucu; seneler önce printer sürücüsü problemi yüzünden, Richard Stallman adında ki şahıs, böyle iş mi olur diyip açık kaynak kodlu yazılım furyasını başlatmıştır. Açık kaynak kodlarında bile belli bir Lisans anlaşması vardır. Kullandığınız açık kaynağın lisansına göre o kod ile neler yapıp neler yapamayacağınız yine kısıtlanmıştır. Fakat parayla satın aldığınız Microsoft, Apple gibi ticari yazılımlara nazaran daha esnek ve özgürlükçüdür.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.