Şimdi Ara

Makine Mühendisi olarak çalışanlar var mı?.. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
3.404
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: hasanmerto

madem zor geliyordu niye makine mühendisi oldunuz.

Siz üretmezseniz kim üretecek...

Ondan sonra siyaset yapmayı atıp tutmayı bilirsiniz...

Üretmeyen ülke yokolmaya mahkumdur.

Devletin sizin için yaptığı masrafa emeğe yazık diyorum...

Ben de makine mühendisiyim, böyle meslektaşlarım olmasından üzüldüm doğrusu

ARkadaşım sen ne karın ağrısı bir herifsin ya..her şeye bi muhalefet..

Sen harbiden mühendislik mi okuyorsun..bence yalan söylüyorsun senin ilkokul talebesinden farkın yok..(sırf bu mesaj için değil genel olarak bu izlenimi bıraktın)
  • quote:

Orjinalden alıntı: .IsTanBul.

Gelelim makinalarda bahsettiğiniz güvenlik önlemlerine.. Bahsi geçen fabrikada tofaşın eski 10000 tonluk hidrolik press makinaları kullanılıyor ve tabi birçok küçük malzeme için abkant press makinaları.. Size 30 tonluk kalıbın bu hidrolik press makinalarının pim'lerinin arıza yapması sonucu henüz kalıp tablalara montajlanmamışken, bozulup kalıbı fırlattığını söylesem?.. Ve kalıbın önünde 2 adet işçinin bulunma zorunluluğunu zaten biliyorsunuzdur.. Bu 30 tonluk kalıbın tabladan fırlayarak yerde döndüğünü hayal edebiliyormusunuz?.. Beni suçluyorsunuz hayal gücümle bir de siz düşünün.. Bunun asla olamayacağını bana garanti edermisiniz?..

O çocuğun o gün delici kalıp kullanan press makinesinde günde 1000 tane bastığı malzemeyi sadece 1 kere ve 1cm içeriden tuttuğu için parmaklarını kaybetmeyeceğinin bana garantisini verebilirmisin?..

o olmassa bu olmassa bu boyle gider

not: benim calıştıgım yerde inan sana mühendis makınayı bıle görmede iş yapıyo

olay aynı şu şekilde gercekleşiyor

eger makine bozulursa usta bakıyo oda yapamassa formeni cegırıypo oda gidip şöyle göz ucuyla bi bakıyo ve servisi cagırıyo servis ma. yapıp gidiyor mühendis de makinanaın bozulduguna dair bi imza atıyo işlemiş bu kadar

vede şuan hali hazırda mak. mühendisliginde okuyorum en büyük hobimde bozuk maknaları tamir etmek

not 2 : bende pres makinasında calıştım fakat makina en ufak bi hata gördümü kendini otomatik olarak durduruyo

not3:bi bukdar uzun yazı daha yazmayın zira cevaplaması zor luyo:D

not 4:benim inanamakta zorlandıgım bu kadar kısa sürede bu kadar cok olayla karşılaşmanız olmanızdır yine sizden yukarda yazdıgım yazıdan dolayı özür diliyorum

Peki öyleyse bende yanlış anlayıp yorumladıysam özür dilerim, sana da eğitim hayatında ve mesleğinde başarılar..

• arkadaşım senin yaşadığın olayın temel sebebi mühendislik eğitimi diye birşeyin olmamasıdır.

hangi okulun hangi blm. de okursan oku ülkemizde istemesekte böyle bir yanlış gelmiş gidiyor.

okulda o kadar çok teorik bilgi veriliyor ki mühendis adayının mühendislik adına neler yapabileceği elindeki doneleri

kullanıp nasıl bir yol izleyerek pratik işlerde başarılı olabileceği anlatılmıyor.

örneğin eğitim konusunda ülkemizde tıp fakülteleri yeterli düzeyde başarı elde edebiliyorlar

sebebine gelince tıp fakültelerinin yanında birer eğitim ve araştırma hastahanesi olmasıdır.

yaz dönemlerinde yapılan 60 günlük stajda(ki orda da şansına sana destek çıkacak bir mühendis yoksa işçilerin arasında sürekli ezilip gidersin)

ne öğrenilebilir! halen lisans eğtimi süresinde tarih ve Türk Dili zorunlu derslerse(bu olay yanlış anlaşılmasın ilk ve orta öğretimde zorlu olsun ama

lisansta gereksiz) mezun olan yada olacak kişi kendini ekstra işlerle geliştiremiyorsa sen ben ve birçok kişiyi bu tür sorunlar bekliyor.

(gerekli cevaplar p.m. den alıyorum demişsin onun için başka ayrıntılarada girdim gerçi arkadaslardan bazıları anlatmış 600 lira ya işçi azarlama işi yapmak zorunda bırakılan mühendislerin durumunu.)

eminim ki bu konu da gerek müh. olan gerekse müh. okuyan birçok kişinin içi doludur.

• salula;

Bu konuyu bana soru olarak yöneltseler tam olarak aynı cümleleri kullanırdım, tamamen katılıyorum.. Bütün suç tabii ki bu düzende değil fakat suçlu olmamızın sebebi de bence budur. Şahsen tüm bu durumları en büyük firmalarda staj yapsalar bile bir şekilde yaşamış birçok arkadaşım mevcut, üstelik kimsenin inamayacağı isimde firmalarda yaşanan yine inanılması zor olaylar ve dümenler..

Ben aslen bu konulara girmeden fikir sahibi olmak istemiştim ancak ucundan bahsettim.. Ve dediğim gibi sadece ucundan, eğer bütün duyduklarımı gördüklerimi eğitim hayatımdaki yanlışları tepkileri ve köstekleri yazsam inanın tek başına 2. sayfaya atar.. Önceden de konu dışında bunların bazılarını paylaşmıştım.. Bu şekilde böyle bir bölümden ve meslekten de soğumak ve tanıdığım makine mühendislerinin neredeyse hepsinin aynı düşünceleri paylaşması beni üzüyor..

Ve bugün benim 50 bölüm arkadaşımdan 43'ü 4. sınıfta mezun olamıyorsa ve bir bölüm 4 senede sadece 7 mezun veriyorsa ben suçu kendimde aramam..

Yine de arkadaşların beni suçladığının aksine bu mesleğe sarılmak istiyorum fakat olabildiğince severek çalışabileceğim bir dala yönelerek..

• anlaşılan aynı dertten muzdaripiz.dediğin gibi bunları yazmaya kalkarsak sayfalar dolusu yazı çıkar.
    ben 6. senemde şunu öğrendim eğer öğrenmeye çalışırsan uzatıp gidersin işi kuralına göre yaparsan bitirip gidersin.

yukarıda biri yazmış şimdi nickini hatırlayamıyacağım dedelerimizden bahsetmiş.hadi bakalım hocaya karşı hakkını savunmaya çalış
    ders konusunda dede babanne dinliyormu!
  • aynı durumlar ben de mevcut...hatta ben 2. sınıfın sonunda yaptığım stajı ya bırakıp gidecektim 2. haftasında ya da mühendisliği bırakacaktım...nefret etmiştim...hatta benimle (güya ) ilgilenen mak. mühendis bile mühendislik berbat demişti..üstüne oğlu o yazın başında öss ye girmiş ve kesinlikle mühendsilik yazdırtmamış..bana bunları söylediğinin aynı günü stajı bıraktım. (bi de bana 5 mt ilerde duran dişlileri gösterip,"bunların malzemesi nedir" diye sormuştu dangalak..aslında o zaman fırlamalık yapıp, "bekle dişliyi ısırıp geliyom" deseydim keşke")
  • Bir makina mühendisi olarak ben de bir şeyler yazayım.

Üniversitede okuyacağımız bölümler için karar verirken yanlışlar yapılabiliyor, bu her meslek için geçerli, aldığı tıp eğitimi ve bitirdiği uzmanlıktan sonra doktorluğu kendine uygun bir meslek görmediği için doktorluğu bırakan arkadaşım var. Ben de yıllarca, yaklaşık 9 yıl kadar makina mühendisliği yaptım. Önce Ar-ge'de başladım, yıllar sonra Ar-ge'nin çok da bana göre olmadığını düşünmeye başladım, en son şirketten ayrıldığımda Dış Ticaret Müdürü idim. Sonra kendi şirketimi kurdum ve şimdi Amerika'dan balık yemi (artemia yumurtası) ithal ediyorum. Aldığım eğitimle ne kadar alakalı di mi...

Makina Mühendisliği genel bir mühendislik dalıdır bence. Eski genel müdürüm şöyle demişti, "Bütün mühendisler önce makina mühendisliğini bitirmeli, sonra diğer dallara geçmeli." Kendisi de makina mühendisiydi. Aldığım makina mühendisliği eğitiminin hayatımın çok yerinde bana yardımı oluyor. Konulara ve sorunlara bakışımız, bulduğumuz çözümler daha sistematik ve pratik.

Eğer fabrika ortamında bulunmak istemiyorsanız. satış-pazarlama konusunda kendinizi eğitebilirsiniz. Eğer ar-ge istiyorsanız, imalatı çok iyi bir şekilde bilmeniz gerekir. Çünkü makina mühendisi sadece bir ürün tasarlamaz, onu imal edilebilir şekilde tasarlar. Yanı tasarım-prototip-ilk imalar aşamalarında bizzat tasarımınızın başında bulunmanız gerekebilir. Bu yüzden sizin için satış-pazarlama-satınalma gibi birimlerin daha uygun olacağını sanıyorum.

• Çok teşekkür ediyorum, tavsiyelerinize göre olabilecek imkanlarımı araştırmaya devam ediyorum, biraz da her yazılanın genel olduğunu ve gerçek olduğunu umarım aksini düşünen arkadaşlar da görmüştür..

Tek isteğim 4 sene hatta 5 sene eğitimini aldığım konuda kendi mesleğimi severek icra etmekten hayatım boyunca mutluluk duymak..
  • Mühendislik eğitimi almadım ama bana göre mühendis dediğin adam elindeki makinenin her tarafından anlayacak.Hatta gözü kapalı tüm parçalarını söküp toplayabilecek kadar bilgili olmalıdır.4 yılda alakasız derslerin olduğu bir eğitimle mühendis olunmaz bence.Eğitim dediğin hep teorik olmaz 2 yıl teorik 2 yıl uygulamalı eğitim vermeliler.
  • türkiyede mühendislik eğitimi başarısızdır çünkü üniversiteler gerekli donanıma sahip değillerdir. bir mühendis teroik eğitimle bir yere varamazzzz. bugün mühendislik eğitiminin en iyi olduğu yer USA. üniversitelerin imkanları şaşırtıcı derecede özellikle mühendis adayları için..
  • Türkiye de pratik diye birşey hiçbir meslek dalında yoktur..

Herşey teorik olarak kağıt üzerinde öğretilir.. Birkaç kez eğer iyi bir Ünide okuyorsanız deney ve gözlem yapma şansınız olur hepsi bu..

Pratik ihtiyacını stajlarda halletmeniz beklenir ki makina bölümü için bu süre yeni doğmuş bebeğe hadi yürü hatta koş demekle aynı şey..

Mezun olan her makina mühendisi ilk 2 sene bocalama dönemi yaşar.. Eğer şansı varsa sağlam bir ekipte yer alır ve bu dönemi sağlam tecrübeler edinerek ve pişerek tamamlar.. Ancak çoğu mühendis gibi kendi ayakları üzerinde durmak zorundaysa önce maddi kaygılar olmadan kendini bir sanayiyie atarak feda eder.. Orada iyice piştikten sonra ve öz güvenini zar zor geri kazanınca yapması gerekenleri ve olacakları kestirir ve kendi yolunu çizer..

Hiçbir makina mühendisi doğrudan kendi mesleğini yapmaz, yapamaz.. Dolaylı olarak; mekatronik, malzeme ve hatta inşaat mühendislernin yapması gerekenleri yapar çoğu zaman..

Bu nedenle bu ülkede hem iş alanı en geniş hem de iş şartları en zor olan bölüm makina mühendislğidir..

Daha 2. sınıfta kendinize bir rota belirlemezseniz mezun olduğunuzda sudan çıkmış balığa dönmeniz çok muhtemel..

• Ne yaptınız acaba şu an, ben de aynı durumdayım...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: janertayfurtv00

Ne yaptınız acaba şu an, ben de aynı durumdayım...
    Konunun üzerinden 12 sene geçmiş, sayenizde o dönem yazdıklarımı sanki başkasını dinliyor gibi tekrar okuma fırsatım oldu. :)

Tabi ki okuyarak veya bir diploma sahibi olarak değil, bir işi tecrübe ederek ancak mühendis olunabileceğini veya kendimi bir mühendis gibi hissedebileceğimi öğrenmiş oldum.

Bunun da ilk adımı bir işe veya sektöre giriş yapmaktan geçiyor, gerisi gelecek ve kafanızdaki çoğu şey netleşecektir.

Çok detaya girmeden; bu süre zarfında ilk günden bu yana sadece tek bir konuda uzmanlık üzerine çalışarak şu an hem sahada, hem masa başında, hem evimde, hem ofisimde çalışabildiğim, iş hayatımı, mesai süremi ve günlerimi kendim organize edebildiğim ve bu çeşitlilikten ve organizasyondan keyif aldığım bir işte çalışıyorum.

Umarım iş hayatınız sizin için de dilediğiniz gibi yönlenir.

• bynedim kullanıcısına yanıt
    Umarım ben de sizin gibi mutlu olurum, teşekkürler cevapladığınız için

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.