Şimdi Ara

Mantık Devreleri Bilgisine güvenen (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
0
Favori
1.081
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şu şekilde deneyin. Kusura bakmayin telefon ekranindan ancak bu kadar çizebildim.

Mantık Devreleri Bilgisine güvenen

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • rafet32 kullanıcısına yanıt

Hocam anlaşılan 555 sinyalinin, bahsettiğim gibi, yüksek devam edip bloke etmemesi için topraklamışsınız. Yalnız bu halde; led sinyali; hem 555 sinyalini topraklamayı hem de OR kapısı için yani sayıcı için olan sinyal yükseltmeyi aynı anda yaptığından, sayıcı girişinin yüksekte bekleme ihtimali doğmaz mı? 555 frekansı saniyede 5 civarında kaldığında zaten çözümler çözüm olaktan çıkabilir o ayrı ama beklenilen problemlerin yanında bir de, gerçek hassasiyet bozuklukları eklenirse....

555 sinyali topraklandıktan sonra, bu topraklamadan tetiklenecek bir devre ile sayıcıya sinyal yollanırsa bu hal kurtarır gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 25 Aralık 2021; 8:35:19 >
  • Resim üzerinden yol almaya çalışıyoruz. Simülasyon devresini veya fiziksel olarak devreyi kurup ölçüm yaparak işi yapmak gerekiyor. 5 hz işaret icin 100nf ve 10k gibi komponent değerleri uygun olmayabilir. Ölçüp görmek lazım.

Sayıcılarin ve karsilastiricinin çalışma şekilleri (yükselen kenar veya düşen kenar) ni dikkate alınarak ufak dokunuşlar yapmak gerekebilir.

Soruyu soran arkadaş aynı zamanda devrenin proteus halinide paylaşsa uğraşmak isteyenler için faydalı olurdu.

En son eklediğim resimde şunu yapmayı amacladim. A=B şartı gerçekleştiğinde 555 in çıkışı ne olursa olsun devre dışı bırakmayı
    ve tek bir pals üretip sayiciyi bir artırmayı amacladim. Eklenen kapasite ve dirençler iki isaret arasindaki geçişlerde bir zaman penceresi oluşturmak için.

Devreyi test etme imkanım olmadığı için bu hali ile iş görürmü emin değilim.

Aslına bakarsanız mesaj yazmaya ayırdığım zamanda devreyi kurup deneyebilirdim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Alıntı

metni:
     555 in çıkışı ne olursa olsun devre dışı bırakmayı ve tek bir pals üretip sayiciyi bir artırmayı amacladim

Bahsettiğim gibi. Sİnyal kesme ve kesmenin de aynı anda sinyal olması, parazit-gürültü gibi devamlı gerilime sebep olabilir yani sayaç için gerekli düşme çıkma oluşmayabilir. hatta oluşmayacağı anlaşılıyor. Maalesef soru işareti var tam bir çözüm gibi değil.

Yalnız, 555 çıkışını toprakladığınızda, bu topraklanan hat ile transistör tetikleyip, tetiklenen bu transistörün de istenmeyen durum led sinyalini OR kapısına vermesini sağlarsanız daha sağlam. Bu halde önce 555 sinyali kesilmiştir kesinlikle, bu sinyalin kesilmesi de led sinyalinin OR kapısına geçişini sağlayan transistörü tetiklemiştir.

Ve 555 devresinde frekansın 5Hz olma sebebi zaten 10mikrofaradlık kondansatör (thereshold,6nolu 555 ayağı) Belki harf hatasıdır !!! 10nf seçerse frekans 5000Hz olur. Yani 5 Hz gibi anca 2 saniyede tüm sayıları dolanabilen bir hız çoook yavaş değil mi???? Ayarlamaya bile çalışır bu açığı bilen* Acaba bu da hilenin parçası mı? Frekans çok az.

Hocam çiziminizi anladığım kadarıyla uyguladım ama bu sefer 555 hiç tetik almıyor, saymıyor yani.

• karafetva K kullanıcısına yanıt

Hocam frekansı yükseltmemiz ne gibi katkılar sağlar ? Bir kaç mesajdır söylemişsiniz ama ben nedenini anlayamadım. Mesela şöyle bişey düşündüm, aklıma gelen en basit yol buydu çünkü diğer anlattıklarınızı anladım ancak, oralardan çözüm yoluna gidebileceğimiz pek düşünmüyorum. Basit mantıkla tuşa basıp kapasitörü doldurdum tuştan çekince kapasitör sinyali bekledi. Daha sonra transistöre tetik gelince kapasitoru boşaltmasını bekledim ancak çalışmadı. Kapasitör boşalmıyor transistöre sinyal gelmesine rağmen. Ne dersiniz ? Çok karmaşık bir çözümü varsa vazgeçeceğim çünkü hocamız devrenin her aşamasının detaylı açıklamasını bekliyor.

• scapegoat111 kullanıcısına yanıt

Frekans çok düşük olduğundan neredeyse devre ile birilikte oyunu oynayan da sayar??? Yani istediği yerde durdurur. Ayrıca kapasitör büyük olduğunda 555 ısınır. 555in frekans için kullanılan kapasitör kısmından bahsediyorum. 6 nolu thereshold ayağı.

rafet32'nin istemeyen led yandığında 555i toprakladığı transistörlü eklemede hata çıkmış olabilir. Transistör devamlı aktif mi kalıyor??? Kendisinin de söylediği benim de sinyal grafiğinde verdiğim gibi, sinyal çakışmasının engellenmesi içindi o devre. Yalnız o transistörlü ilk eklemede yine sinyal çakışması olabilir. Çift transistör gerekli. Yani; sayıcıya ek pulse vermek için; önce 555 sinyal çıkışı topraklanacak, sonra bu toprklanma ile atifleşen diğer transistör ek pulse hattına sinyal verecek. Tüm bunları yaptın mı???

son resimde 555 butonunu istenmeyen led ile kurup ilk bahsettiğim çözümlerden esinlenmiş gibisin. ANcak istenmeyen led devamlı yanarken bu halde 555 hiç durmaz ki? Buraya çok kısa aktilik verecek ek devre lazım. Basit bi timer gibi,

devrenin neredeyse her yeri anlatlmış iken, hocana daha neyi anlatamayacağını düşünyorsun? Takıldığın herşeyi sor? ÇÖzümlerden neyi neden beğenmedin ?

• Anladım hocam evet threshold bacağındaki kapasitör düşürülerek yüksek frekans elde edilebilir. Ama şu an dediğim algoritmayı test etmek kolay olsun diye frekansı düşükte bırakmıştım.

Rafet hocamın çözümünde evet transistor hep aktif kalıyor, buton ile saydırma yapamıyorum. Sadece seçme butonu ile sayı seçebilirim zira o zaman iki lcd de senkron bir şekilde sayıyor. Maalesef önerdiğiniz çözümü anlamadım.

Peki bu kondansatörlü çözüm de işe yaramadı madem, bir tane daha 555 kullanalım kısa bir süre daha (yaklaşık bir ya da iki sayı daha sayacak) ilk 555i tetikleyerek saydırsın. Burada amaç oyuncuya hissettirmeden profesyonel bir şekilde hile yapmak değil, maksat hileli bir devre tasarlayabilmek. Galiba siz biraz daha kusursuz bir hile düşünüyorsunuz ama o kadara gerek yok.

Çözümleri beğenmedim değil, rafet hocamın sunduğu çözüm %100 doğrulukla çalışmıyor. Ayrıca sizin anlattığınız problemin üstesinden nasıl geleceğimi de bilmiyorum.

Aklınıza bir şey gelir de denemek isterseniz proteus çizimini .rar olarak ekliyorum.

@rafet32 @karafetva

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scapegoat111 -- 26 Aralık 2021; 15:44:59 >

rafet32'nin veriği transistör ek devresinin neden hep devrede kaldığı sorun!! Sadece led yanınca devreye girmesi lazım, hepsi bu. Doğru transistör cinsini ve elemanları kullandığına emin misin??? BU elemelerle ekran görüntüsü paylaşabilirsin. Üzerinde gerlim ölçümleri de olsa iyi olur.

Bu yöntemde şöyle bir sorun vardı. Sİnyal çakışması. Düzeltmemin hepsi şu; sayıcıya ek pulse verecek olan transistör, 555 hattı topraklanmasından aktifleşen diğer bir transistör tarafından aktifleştirilecek. Mesela 555 pulse çıkışının topraklandığını PNP transistörün beyzini buraya bağlayarak algılayıp, bu transistör çıkışıyla sayıcıya tek pulse verecek olan transistörü aktifleştirmelisin. Çift transistörle kontrol mantığı. Ve ya; ikinci bir transistöre gerek kalmadan, 555çıkış topraklanmasından beyzi bağlı PNP transistörün iletkenleşen ayaklarından birisini led kısmına diğerini de sayıcı için pulse kısmına bağlarsın. Tek transistör.

Birden fazla transistör kullanıldığında, yüksekte aktifleştirme ya da düşükte aktifleştirme mantıklarıı kulanılmalıdır.

OR kapısı kullanmayıp hata yapmış olablirsin, entegredir bu. İki diytla da OR kapısı yapabileceğini düşünüyorum, tam OR kapısı olmaz ama bu halde iş görür. Çift diyot ile, tek hat olan 555 çıkışı topraklanması yani sıfırlanması (0 Volt) sayıcı pulse giriişine gelen sinyalin sıfırlanması engellenir. elki çizmek gerekli bunları,

İlk 555in tekrar çalıştırılması için yeni bir 555 yerine küçük bir zaman kayması deresi lazım. Timer devresi mantığıyla da olabilir.

• @scapegoat111

Çözümlerden bir tanesi için mantığının anlaşılması için resim ekliyorum. uygun direnç vb eleman eklenmelidir devreye.

AYrıca resimde görülen PNP transistör, istenmeyen ledin rastgele yanma ihtimaii varsa ve farklı mantıklarla kombine edilirse PNP transistörün rastgele aktifleşmemesi için, pull up yapılablir beyzine uygun bir dirençle. şu halde, mantıksal sorun yok ama olursa..

555 çıkışı sayıcı girişine bağlıyken bu hat kesilmiş araya diyot atılmıştır. Bu diyot sayıcı girişine (ledden) gelen sinyalin topraklanıp yok olmasını engeller.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 26 Aralık 2021; 18:59:6 >

• Mantık Devreleri Bilgisine güvenen

Hocam böyle oldu maalesef. Vazgeçtim artık, teşekkür ederim bunca yorumunuz ve emeğiniz için.

@karafetva @rafet32

kardeşim!!! her yer yüksek görülüyor o nasıl bir deneme??? 555 çıkışı topraklanmamış ki??? Sorun bu zaten? kurduğun devrelerin hepsinin çalışması lazım bir kısmının değil!!!!!!!

Vazgeçmeye çare yok... vazgeçersen sen bilirsin. mesela bu devreyi gerçekten bredboardda denemek gerekseydi, bunu sadece sen yapardın kimse yapmazdı. Mücadele edene yardımcı olunur, vazgeçene ne yapılabilir ki???

NpN transistör ileitme geçmemiiş, Pnp beyz (sıfırlanmadığı) almadığı halde iletimde?????? PNp kollektörüne direnç bağlamışsın bunu karmaşık mantıkta gerekirse PnP beyzi için bahsettim, şimdilik gerek yoktu. npN ve pNP transistör özellikleri fark edebildiğinden bilinen ve bu konuda da bahsedilen cinslerle deneyebilridin. bC 547 denmişti mesela, onunla. yine npN ve pNPde yük ters tarafta kalığında, mantık hatası olmadığı halde transistör çalışmayabilir. Ufak dokunuşlar gerekli...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 26 Aralık 2021; 20:21:21 >

Hocam o direnci takmazsam hiç saymıyordu. Belli bir miktar voltaj kalıyordu Q3ün kolektöründe, yani o noktada lojic low hiç görülmüyordu. 555 çıkışı topraklanmamıştan kastınız sanırım logic low'a düşmemesi. Son çare olarak bu hafta içi hocama soracağım. Bakalım ne diyecek, sizi haberdar ederim.

bahsettiğim ekleme için BC 547 ve BC 557 kullan. İlki NPN ikincisi PNP. PnP olan belki sızıntı akımı tipi sebeplerle daimi sinyal vermiştir ama zaten ufak dokunuş yapman lazım demiştim??? PNP beyzini 10K direnç ile pull up yap, yani + uca bağla. Kollektördeki direnci at. temel mantığın harfiyen işlemesi lazım.

Önce nPN transistörün çalışması lazım. O çalışmazsa zaten olmaz. sonra pNP. Eğer gürültü vb varsa , hatlara ölçüm aleti-osiloskop bağla ve ya kontrol devreleri tak. Yani sorunu görüp çöze çöze bitir işi??

Karşılaştırıcı entegrenin hata ledini yakma mantığı ya da sreleri vb ile ilgili sorun yoksa, iş btmiş gibi. Ayrıca rar dosynı çıkarttım ama nedense proteus açmadı. belki sorun bendeki proteustadır. Epeydir kullanmamıştım.

• @scapegoat111

Tamamen şu basit mantığı eklemen lazım??????

Sırf mantık için bastçe ekledm bunu. Az önce çalıştırdım, ekran görüntüleri simülasyon çalışırken. solda butona basılmamış sağda ise basılmış. bunu sağlaman lazım.

Sen de gerekirse sayıcıya bağlamayıp başka lede bağlayıp kontrol et sistemini. ölçüm noktaları ya da ölçüm sinyalleri ekle.

--> Yine de olmuyorsa, 555 frekansını daha da düşür, saniyede 1Hz. Bu sayede açıkça herşeyi görürsün. Ölçüm noktaları gerilim değişimi vb. Aslında simülasyon hızını da azaltabilrisin ama neyse. 555 frekansının 1 saniye olması için; 6 nolu ayak kondansatör 50uF yani 50 mikrofarad olmalı. osiloskop felan da bağlarsan bu düşük hızda, sırayla herşey ortaya çıkar. tabii ufak dokunuş diye üstte bahsettiklerimi yaptığın halde düzelmezse.

Bu arada, rar konu sahibinin rar dosyasını açan var mı? Dosya sorunlu mu acaba?

Hocam daha sonra ilgileneceğim devre ile. Rarı direkt olarak indirmeniz gerekiyor. Başka yere upload edeyim en iyisi.

Mantık Devreleri Bilgisine güvenens4.dosya.tc
    sadiku.rar dosyas�n� indir - download
    https://s4.dosya.tc/server14/zd8j23/sadiku.rar.html

555, 470 uF lik kondansatör ile çalıştırıldığından, çıkış pulseleri git gide yavaşlıyor ve de en son yüksekte yani gerlimde kalıyor. (10uF kondansatörü de ters takmışsın ama neyse) BU hat gerilimliyken zaten ekstra bir gerilim uygulamak pulse oluşturmayacaktır. Bahsettiğim istenmeyen led pulse ile çizebilirsem atarım yalnız senin dosyalarında pds.exe çalışma hatası verdi bende.

555 buton ile direk çalıtırılsa daha rahat çözüm çıkablir.

Bu halde ise; 555 entegresinin 7 nlu ayağına gerilim verildiğinde yani HİGH olduğunda çıkış pulsei sıfırlanmaktadır. led sinyali ile 555 7 ayağına pulse uygulanıp çıkışı sıfırlanıp, sonra sayıcı girişi Hıgh yani yükseltilebilir. Daha önceki çözümlerle kombine edilmeli tabii ki.

555in 5 nolu ayağını topraklamak da çıkış pulseini sıfıra indirmekte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 27 Aralık 2021; 12:8:59 >
  • @scapegoat111

senin 555 devresinin sadece çıkışına el attım. Pulse çıkışları bi tarafı HIGH olan AND kapısı ile sayıcıya verilmektedir. Led bağladığım hat sayıcıdır aslında. AND kapısının HIGH tutulan hattını bir transistör sıfırlamak-LOWa çekmek için beklemektedir. Oraya kotduğum buton da, Karşılaştırıcının eşit sonuç bulduğunda yaktığı ledin sinyal hattıdır.

AND kapısı sıfırlandığında yani eşit sonuç ledi yandığında, sayıcı girişi sıfırlanmış olur. AYnı zamanda NOR kapısının eşit sonuç ledi ile sıfırlanan hattı, AND kapısı çıkışıyla da sıfırlandığında, iki sıfıra karşı 1 sonucunu üretir ve sayıcı girişine pulse gider. Sayıcı girişine giden pulse terslenir çünkü sayıcı düşen kenarda tetiklenmektedir yani yüksekten düşüke geçerken.

Sadece mantık için anlatım, elektronik eleman değerleri belirlenmelidir.

AYrıca ilk saydığım mantıklara göre bi devre çizmek gerek. BU çözümler içime sinmiyor pek.

Yukarıdaki resmin sırf kapılarla, transistör olmadan hali;

Eşit sayı geldiğinde yanan led sinyali bir butonla sembolize ediliyor ve değil kapısına bağlı. değil kapısı topraklanmış olduğundan çıkışı YÜKSEK. Eşiğine sinyal geldiinde çıkışı düşüyor, ve üstteki resimle aynı mantık.

Aşşağıda tek transistörle de çözüm;

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 28 Aralık 2021; 13:59:23 >

Hocam çok teşekkür ederim. Şu birkaç gündür başka sınavlara yoğunlaştım. Bununla ilgilendiğim zaman geri dönüş yapacağım. Şimdilik çok teşekkür ederim tekrardan emeğiniz ve alakanız için.

Yukarıda resmi şu da dosyasının indirme linki;

Sayılar aynıyken sağ üstteki flip-flop çalışıyor ve sayıcının pulseini topraklıyor. Flipflop bunu sürekli yapıyor. Flip flop ekstra transistörlerle kobine olduğundan ledlerinin yandığı görülmüyor. değerleri değiştirilebilir devrenin.

Bu çalışma biçiminde aynı sayı üstünden geçerken anında pulse verdiği için flip flop, seçilen sayıya geldiğinde hızlanıyor. BU da hileyi ortaya çıkarıyor.

555 değişken frekans uyguluyor, sayma işlemi gittikçe yavaşlıyor. 5Hz de başlamışsa 1 Hzde bitiriyor mesela. 555in bu son sayma hızından biraz daha yavaş bir flip flop süresi ayarlanmalıdır. Son sayı atması 1 saniye sürüorsa, 1.2 saniye sonra ek pulse uygulanabilir. Yoksa denk geldiği anda direk hızlıca bir atması vaziyeti ortaya çıkarıyor. flip flop zamanını ayarlamak kolay değil, çünkü iki adet transistörle farklı bağlantı yapıldı. Arada her aynı sayı üzerinden geçerken flip flopa sinyal gittiğinden, flip flop süresinin bundan etkilenmeyeceği bir flip flop tarzı uyguanmalıdır, süre hassasiyeti için. Ayrıca karşılaştırıcının büyüktür ve küüktür sinyalleri de işin içine katılabilir ama neyse.

sayıcı düşen kenarda yani yüksekten düşük sinyale geçerken atıyor, bunun için 555 in çıkış pulsei arada bir direnç ile topraklanarak ek pulse ekleniyor. Yalnız eleman değerleri düzenlenmelidir. Sadece ortaya sonuç çıksın diye yaptım. Konudaki dosya açılmadığından komple devreyi kurdum ve taaaa ilk mesajımda gösterdiğim yöntemi çuyguladım.

Yalnız;;; daha güzeli flip-flop ile 555 giriş kondansatörüne ek şarz yollamak üzere de devre çizdim, onu da atarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 28 Aralık 2021; 15:21:47 >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.