Şimdi Ara

Mantıksal sürücü nedir? Avantajlımıdır-Kötümüdür?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
19.902
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • http://www.webhatti.com/resimli-program-anlatim/39025-windows-vista-formatsiz-disk-bolme.html

linkteki yönergeleri izleyrek :
    C HDD i 1. sefer disk böldüm sonuç - sağlam birincil bölüm.
    C HDD i 2. sefer böldüm sağlam "mantıksal sürücü" olarak çıktı.
    şu anda 4 tane hard disk var PC de.ondan olması lazım?
    birisi gene pc ile beraber gelen D diski HP recovery
    ***asıl sorum :
    mantıksal sürücülerde benim bildiğim işletim sistemi kurulamıyor? yoksa bir hard diskin "mantıksal sürücü" olarak kalmasının bir dezavantajı varmı?

teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lord Kumandan -- 11 Mart 2009; 0:35:57 >

• arkadaşlar bilgisi olan varmı?
  • Bölümler ve mantıksal sürücüler nelerdir?

Bazen birim olarak da adlandırılan bölüm, bir dosya sistemiyle biçimlendirilebilen ve alfabenin bir harfliyle tanımlanabilen sabit disk üzerindeki bir alandır. Örneğin çoğu Windows bilgisayarı üzerindeki C sürücüsü bir bölümdür.

Windows'un bu sürümünde temel bir diskte bölümler oluşturmak için bir Microsoft Yönetim Konsolu (MMC) ek bileşeni olan Disk Yönetimi'ni kullandığınızda, oluşturduğunuz ilk üç bölüm birincil bölümdür. Bunlar bir işletim sistemini başlatmak için kullanılabilir. Üçten fazla bölüm oluşturmak istiyorsanız, dördüncü bölüm bir genişletilmiş bölüm olarak oluşturulur.

Genişletilmiş bölüm, temel bir diskin sahip olabileceği birincil bölüm sayısı sınırını geçebilmeye yönelik bir yoludur. Genişletilmiş bölüm, bir veya daha fazla mantıksal sürücü içerebilen bir kapsayıcıdır. Mantıksal sürücüler birincil bölümler gibi çalışır, ancak bir işletim sistemini başlatmak için kullanılamaz.

Bir sabit disk üzerinde veri depolanmadan önce bölümlendirilmeli veya biçimlendirilmelidir. Birçok bilgisayar, sabit diskin boyutuna eşit olan tek bir bölüm şeklinde bölümlendirilir. Sabit diskin birkaç daha küçük bölüme ayrılması gerekli değildir, ancak bu işlem sabit diskiniz üzerindeki verileri düzenlemenize yardımcı olabilir. Bazı kullanıcılar, Windows işletim sistemi dosyaları, programları ve kişisel verileri için ayrı bölümlere sahip olmayı tercih edebilir.

Mantıksal sürücü
    Bir temel disk üzerindeki uzatılmış bölümde oluşturulan birim. Mantıksal sürücülere biçimleme yapılabilir ve sürücü harfi atanabilir ancak, üzerlerinde bir işletim sistemi barındırılamaz.

Kabaca böyle.Sen şimdi ne istiyorsun onu söyle

Özetlemek gerekirse;
    Senin 120gblık bir harddiskin olsun.Birincil bölüm olarak bunu 4 e ayırabilirsin maksimum.(Yani üzerine işletim sistemi kurabileceğin 4 bölüm.)Eğer 5e bölmek istersen bunu yapamazsın(ama birincil bölüm olarak).
    4ten fazla sayıda bölmek istiyorsan MANTIKSAL SÜRÜCÜ oluşturman gerekiyor.Bunda limit yok.
    Biçimlendirebilirsin,harf atayabilirsin,dosya saklayabilirsin.İşletim sistemi kurup boot etme harici herşeyi yapabilirsin.Kısaca esprisi bu.

Biraz daha bilgi;

temel bir ana önyükleme kaydı (mbr) diski üzerindeki uzatılmış bölümde oluşturulan birim. mantıksal sürücüler, birincil disk bölümlerine benzer; ancak disk başına sınırsız sayıda mantıksal sürücü oluşturulabilirken, disk başına en fazla dört birincil disk bölümü oluşturulabilir. mantıksal sürücülere biçimleme yapılabilir ve sürücü harfi atanabilir.
    kaynak: windows yardım

uktecinin notu: "nedir ? normal hard disk bölümünden farkları nelerdir. performans farkı varmıdır ?"

mantıksal sürücü yapmak, genellikle avantajlı bir şeydir. diskin pek çok parçaya bölünmesinin getirdiği kullanım kolaylığından ziyade, şöyle bir avantajı vardır:

bütün mantıksal sürücülerin ayrı ayrı birer dosya ayırma tablosu* vardır. diske kaydedilen her dosya için bu kümelerden en az biri ayrılır, veri boyutu ne kadar küçük olursa olsun. mesela bir nesnenin (yazı* dosyası diyelim) gerçek boyutu ile diskte kapladığı boyut farklıdır. 400 baytlık bir dosya 4096 kilobaytlık bir kümeyi işgal eder.
    veri blokları diskin çeşitli yerlerine dağılmış olan dosyaların fat’ deki bilgilerle yeniden bir araya getirilebilir*. fat, bir dosyanın içerdiği kümelerin hangileri olduğunun kaydını tutar.

örneğin dos 5.0 mantıksal sürücülerini 16-bitlik bir dosya ayırma tablosu (fat) ile yönetir. buna göre her fat en fazla 2^16=65536 küme içerebilir. böylece bir kümenin boyu mantıksal sürücünün kapasitesi tarafından belirlenir. dos 5.0 altında en küçük ayırma birimi 2048 byte’lık kayıt alanını kaplar.

128 mb’lık sürücü kapasitesinden başlayarak bu küme boyu fat’in bütün sürücüyü kapsamasına izin vermeyecek kadar küçük kalır. bu nedenle 128 mb ve daha büyük kapasiteli diskler 4096 byte’lık kümeler kullanırlar. 256 mb ve üstü sabit diskler ise 8192 byte (bir öncekinin iki katı) ayırma birimi kullanır. bu katlanarak artma şekli bir mantıksal dos sürücüsünün maksimum boyutuna ulaşılana kadar sürer.

böylece sürücü üzerindeki dosya yoğunluğunu artırmış oluruz. lakin, bunun avantajını daha çok, boyutu az dosyalarda görebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesuthaksoy -- 12 Mart 2009; 0:16:38 >

• windows yardım ve destek vewww.itusozluk.com adreslerinden bidiğim şeyler.

teşekkür ediyorum mesuthaksoy.

konuya ilginiz için

• Özetlemek gerekirse;
    Senin 120gblık bir harddiskin olsun.Birincil bölüm olarak bunu 4 e ayırabilirsin maksimum.(Yani üzerine işletim sistemi kurabileceğin 4 bölüm.)Eğer 5e bölmek istersen bunu yapamazsın(ama birincil bölüm olarak).
    4ten fazla sayıda bölmek istiyorsan MANTIKSAL SÜRÜCÜ oluşturman gerekiyor.Bunda limit yok.
    Biçimlendirebilirsin,harf atayabilirsin,dosya saklayabilirsin.İşletim sistemi kurup boot etme harici herşeyi yapabilirsin.Kısaca esprisi bu.

Burası bana ait diğerleri alıntı :)
    Yani yeterli olacağını düşündüğüm için yazma ihtiyacı hissetmedim.Tatmin ettiyse seni ne aLa..
    Ama sisteminle alakalı sormak istediğin birşey varsa sor, kendi cümlelerimle yardımcı olmaya çalışayım.
    Açıkcası ilk mesajın çok karışık pek birşey anlaşılmıyor.

• yok mesut abi estağfurullah.
    zaten şu anda hdd C ' yi bölmek çok iyi oldu.C ye 50 gb alan verdim fazla fazla geri kalanı da 2 parçaya böldüm.birde hp recovery var.toplamda 4 hdd oldu.sistem cayır cayır :D

yani benim sorum bu mantıksal sürücüler sorunsuzdur,içinde yedekleme yapılabilir,sistem çöksede zarar görmez vs.. gibi duymaktan :) (okumaktan) mutluluk duyacağım şeyler.
  • bazı arkadaşlar format atarken disk bölümü seçme ekrannda c yi silip tekrar oluşturup kurmakta sonrada aha niye 8mb arttı demektedir. uzun süre sonra terkar format atmak istediklerinde c ve d yer değiştirmektedir. (c yi sildiginde arkadaş d yi birincil yapmaktadır xp)
    bu tarz acemiliklere yer vermemek için gözünüz arkada kalmaması için (bir tanıdıgın pc yi topladıktan sonra olurya başkasına kurdurur) mantıksal sürücüyü kullanırım.
    c yi birincil bölüm atarım. kalan kısmınıda mantıksal bölüm yaparım bu sayede d-e-f xp tarafından birincil bölüm atanamaz hale gelir. format sırasında c yi silip tekrar oluştursa dahi acemi arkadaş c ve d nin yer değişmemektedir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.