Sorunun uzerine Hacettepe MD-PhD sayfasina girip baktim, hic resmi sitesine bakmamistim. Toplam 8 senede veriliyormus MD-PhD. mdphd.hacettepe.edu.tr Hacettepe University Faculty of Medicine, Medical Scientist Training Program https://mdphd.hacettepe.edu.tr/en/menu/program_timeline-18MD derecesi, derslere girilip sinavla not alinan bir tezsiz yuksek lisans derecesi, yani normal okul okumak olarak adlandirilan bir surec (Turkiye'de 6 sene, ABD'de ise lisansla beraber 8 sene suren bir surec). PhD ise sinavlari gecerek alinan bir derece degil. Bagimsiz bir sekilde daha once kimsenin calismadigi bir seyi bilimsel metotlarla calisip, yeni bir bilgi yaratma ve adini literature yazma sureci (ABD'de lisansla beraber 10 sene suruyor). Full time dedication ve research gerekiyor. Bu herifler, 6. ve 7. yillarda hem PhD temel derslerini aldirip hem guya research yaptirip bir de makale basilacagini ongormusler. Bir de Hacettepe'ye de bakkal demezsiniz diye beni elestiriyorsunuz. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ChangeOrBeCrushed -- 10 Nisan 2023; 6:2:28 > |
Marmara Tıp - Dokuz Eylül Md phd (2. sayfa)
-
-
bu program başka bir yerde var mı
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
MD 6 sene okunduğu için yüksek lisans düzeyinde sayılıyor, ABD'de 4 sene lisans üzerine 4 sene tıp eğitimi alındığı için 8 sene oluyor. Bunları açık açık yazalım önce. MD-PhD programı içinde doktora toplam 5 sene sürüyor. Dersler tıp okunurken birlikte alınıyor, 6.ve 7. yıllarda dersler alınmıyor. Programın zorluğu zaten burada 2003'den beri 200 kişiden 49 mezun vermiş. Ayrıca MD-Phd ilk olarak ABD'de çıkıyor ve o da 8 sene sürüyor. Diğer söylediklerin hakkında bir fikrim yok ne kadar verimli bir program bilmiyorum onu mezunlarına sormak lazım.
-
Harvard-mitnin md phd programı 8±1 yil Türkiye'ye ile aynı? İlle bacheloru da sayiyorum diyorsan amerikada hukuk okumak da 8 yil o zaman.
Bachelor'i da sayiyorum tabii ki. ABD'de MD tek basina 4 yil, bachelor ile beraber 8 yil. Turkiye'de bachelor ile MD beraber 6 yil. Dolayisiyla Turkiye'de MD-PhD 8 yil olmasi sacmalik, 2 yilda yaptigin research (hem de Turkiye imkanlariyla) bir hic. Siparis ettigin reagent'larin gelmesi bile bazen bir ay veya daha uzun suruyor Turkiye'de. Parasizlik olsun, malzemelerin gec gelisi olsun bircok arkadasim Bilkent'te 7-8 senede bitirdiler doktoralarini. Bu akli evvel arkadaslar 2 senede masallah halledtmisler her seyi.
@LactobacillusAptalius , 2 senede yapip bastigin research, zittirinoktan bir research'tur. Bu arada attigim link'te asagidaki aciklamalar kisminda 6. ve 7. yillarda da PhD dersleri yazilmis. Ayrica bachelor'i da sayacaksin ABD ile kiyasliyorsan. Cunku ABD'de MD tek basina 4 yil, bachelor ile beraber 8 yil. PhD tek basina ortlama 6 yil, bachelor ile beraber 10 yil. MD-PhD ise 4 yil bachelor ardindan 8 yil, yani toplam 12 yil.
-
Yukarıda yazdım tekrar yazıyorum program 5 sene 2 sene değil, dersler 3 4 5. sınıflarda da alınıyor aç yönergeyi oku ondan sonra eleştirini yap ona bir şey demiyorum bilmediğin konular hakkında yorum yapıyorsun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LactobacillusAptalius -- 10 Nisan 2023; 15:4:12 >
Yahu amerikada law schoola da med schoola da girerken bachelorunun onemi yok ki, ben su an elektrik okuyorum, lsat ye de giricem elimde secenek olsun diye, simdi benim aldigim sinyaller ve sistemler hukuk fakultesinde aldigim neyin temelini olusturuyor tam olarak? Aynisi tip için de gecerli (odtu eeden mezun bir ust donemim sirf hanimcilik ugruna mezun olduktan 5 6 yil sonra amerikada tip okumuştu, herhalde onun da doktor olmasi için en onemli altyapiyi odtude aldigi anten dersi sağlıyordu).
Bu arada 7 8 yil amma abarti olmus, oyle bakicaksak econda ismini vermeyecegim cok sevdigim bir hocamin asistani galiba 10 yildir? phd yapiyor hala yaninda, o zaman sosyal bilim phdlerine çift haneli yillar gerekiyor diyelim.
2 senede yapilan researchler bossa biz en iyisi 4 yilda mitden tumlesik doktora alaj adamlarin diplomasini yakip dolandırıcılıktan iceri alalim
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
hocam konuyla alakasız olacak biraz ama lsat sonrası bilgilendirici konu açabilir misiniz
-
Ben ya tutarsa diye giricem (8 ivy ye de basvurucam ama afedersiniz c*rnellden bile kabul alacagimi sanmıyorum) ama kabul alirsam acarim elbet. Cunku ben de ne yapacagimi bilmiyorum tamamen korlemesine dalicam
Bu arada hocam siz zaten hukukta diil misiniz llm için de lsat filan istiyorlar mi yaw, jd basvurusunda bile gre kabul ediyorlar aslinda Basya hemen jd nasil girilir gibi dusunmustum de simdi anladim galiba sorunuzu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Killing Road -- 10 Nisan 2023; 15:9:59 >
Olaya tersten bakman lazim. ABD ile Turkiye'de MD-PhD ikisi de 8 yil diyorsun, ama ABD'de MD'nin tek basina 4 yil oldugunu atliyorsun (cunku oncesinde 4 yillik bachelor var). 4 yil MD uzerine bir 4 yil daha ekleyerek 8 yillik MD-PhD oluyor. Turkiye'de ise bachelor+MD 6 yil, uzerine 2 yil ekleyerek MD-PhD yapiliyor. Dedicated research yapilmasi icin sadece 2 yil ayrilmis eger programa bakarsan.
Sosyal bilimlerdeki arkadaslarin tembellikten uzatmislardir. Ayrica doga bilimleriyle elektrik-elektrobigi karistirma, research hizi oldukca farkli.
-
Dedicated full time research yapilmasi icin sadece 6. ve 7. yillar ayrilmis. Hayatinda eline pipet almayan bebe gelmis bana bilim teamulu ogretiyor.
Sen Turkiye'de her siparis verdiginde bazen aylar suren siparisini beklerken, bi bakmissin o 2 yilin sonu gelmis bile. Ha bir de Avrupalilarin odediginin 1.7 kati fiyati odemen gerektigini ogrendiginde de sok olacaksin muhtemelen (belki guncel gumruk uygulamalari sebebeiyle su an daha da pahalidir). Hocan parasizliktan cogu seyin alinmasina onay bile vermeyecektir. Ben Bilkent'te bunlarin hepsini henuz lisans ogrencisiyken ve bachelor tezimi yazarken gorup yurt disina topukladim.
-
Bizim tip egitimi ile us tip egitimi birebir ayni formatta islemiyor ki. Yine de dediginiz gibi baksak 4+4 e karsilik 6+3 gibi bir dagilim var (benim bildigim yapan bir kisi var 8de bitirmeyi planlamadigi için 9dan hesap ettim) cok ucuk degil, ki zaten tip seneleri kabul aldiktan sonra ayni formatta ilerlemiyor, kizin canini cikariyorlar 3 yildir.
Bu arada dunyada nerede phd tum program boyunca research olarak uygulanıyor ki, bölümden bagimsiz, ilk senelerde belki konferansa paper filan basarsin da neredeyse hiçbir yerde ilk seneden itibaren full focus tez konusu olayi yok (en azindan benim cevremde hic böyle yapan yok), doctoral ders olayı bile inanilmaz yayginlasmis durumda akademide. Ki hutf md phdde yanılmıyorsam research staj 2 ve internlukte devam ediyor, tez sunumu da zaten internlugun sonunda olmali (yanlış hatırlıyor olabilirim bunu kendisiyle gorusmeyeli 1 yıl olucak).
Arkadasim degil hocam o benim, o sanirim lisansa basladiginda ben dogmamistim Valla yanımda sv de (life sciences) masters yapan da var phd yapan da ve masters 2 yil istersen 3e uzat, phd tumlesikse 5e yil istersen 6ya uzat seklinde ayni elektronik, telekom gibi. 4 yılda sv phd den mezun olacak var bu sene ve kendisine sen hic research yapamadin demiyorlar valla
Bu arada simdi check edemicem ama muhtenelen Bilkent mbg + phys in hocalarinin ortalama phd durationu 5 yıldır zaten.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
e.c activities varsa şansınız yüksek bence hocam, akademik olarak epey kuvvetlidir sizin cv zaten onların kaybı olur
evet hocam hukuktayım, llm için gerekmiyor evet. Merak var bende de biraz, girsem belki cvde iş yaparsa diye merak etmiştim
jd düşünmüyorum hocam, llm de baro sınavına girebilmek için
-
Doktorami ben de tam 5 yilda bitirdim, ama ABD'de geneli 6 yilda bitiriyor. Ilk yildan itibaren tam zamanli research yaptik. Ayrica makale basmak biyolojik bilimlerde uzun bir surec.
Hem MD hem PhD dersleri alirken research yapmaya vaktin kalmaz, o yuzden guya 2 yil ayirmislar research yapilmasi icin. Intern'luk denen ameleliligi yaparken research yapilmaz son sene.
Burada bunu tartismanin cok bir manasi yok, zira 200 kisiden 49 kisi bitirebilmis yazmis yukarida biri. Bu zaten programin ne kadar saglikli hazirlandigini anlatiyor. O bitirenlerin de yaptiklari research'e bakmak lazim. Daha da onemlisi, aldiklari diplomayla atiyorum Genentech'te bir is bulabilen varsa, yorumlarimi silecegim :D Muhtemelen cogu hastane koselerinde hekimlik yapiyordur halen.
-
Ben sana herhangi bir şey öğretmeye çalışmıyorum bunu yapacak yeterli birikime de sahip değilim, okulda bu program hakkında bana aktarılan kadar biliyorum.
En başta da yazdım program ne kadar başarılı bilmiyorum. Sanki program 6+2 işleniyor gibi söylemene karşı çıktım.
E.c olarak yalandan econ cap basladik sonra departman bana ben departmana küstüm, belki salaktan bu donem 2 paper cikaririz da law school napsin otonom araba paperini
Cvye koyulacak bir sey degil sanki ya, quorada millet 170-180 arasi ayni zaten diye ağlıyordu Bizde jd mecbur, tabi ben azinligim beni ortaokulda kestiler diye aglayan bir sey yazsam degil llm mdphd ye bile alirlar gerci
Cunku sen olayi ders almaya indirgemissin kafanda (MD'nin olayi ders almak oldugu icin o sekilde bir perspektif gelistirmis olabilirsin), ben o kismi hic dikkate bile almiyorum. Direkt research icin ayrilmis kisimdan bahsediyorum ben ve bunun icin 2 yil ayrilmis.
-
Bunlarin internlugu cerrahpasalilar gibi yalandan internluk seklinde olabilir, ama bilemicem benim şahsen tanidigim kiz daha 5.senesinde cunku. Sahsen tam olarak tanimadigim diger ust donemimim su an nyuda takiliyor, benim bahsettigim kiz da o tarz bir kariyer düşünüyordu, dediginiz sirketi bilmiyorum o yuzden yorum yapamicam.
Bu arada o 200e tum kabul alanlar dahil olabilir, yani adam akilli baslamayanlar da. Senede sanırım 8-12 kisi arasi kabul ediliyor cunku mulakatlar sonrası, anca 200 ediyor.
6 yıl bana tumlesik olmayan program icin absurt uzun geliyor ama tanidigim olmayan alan diye bisey diyemiyorum, sadece lisansustu saf biodan ilerleyip egitimini bitiren 1 kişi var tanidigim o da ucbde ta 2004te yaptiydi phdsini
2 yil, ki hazirliklara daha onceden baslaniyor, saglik alaninda bir research icin yeterli bir sure.
-
Genentech, burda silikon vadisi'nin en koklu ve unlu biyoteknoloji sirketlerinden. Akademiden cok daha iyi research yapilan bir yer. NYU veya Harvard fark etmez, takiliyor dedigin postdoc'luk sanirim. Yilda 50-60 bin dolara, sonu gelmeyen bir kolelik.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X