ceng ai/ml çok abartılıyor. iyi bir web developer > masterlı ml engineer ama foruma göre web developer (niş alanda uzman backendci) olmak boş iş. maaşlardan belli zaten. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C22CD6360 -- 28 Ekim 2024; 23:17:44 > |
matematik bolumu (2. sayfa)
-
-
ytu ceng okuycagima boun mat devam
-
ytü ceng daha doğru bir tercih olur.
-
ohoo sen hic bisi bilmiyon
-
haci web dev olmak istemiyorum ki, maas icin yapcak olsam tip okurum, ilgi alanima yonelmek istiyom
-
ödtü istatistik falan yazaydın o zaman, ai/ml için matematik zor ve dolambaçlı bir yol olacak.
-
Sizin bölümden çıkanların bile çoğunun applied ML yaptığını göz önünde bulundursak çok da yabana atılacak bir şey değil.
Web developerlık boş iş değil ama ceng okuyan herkesin yaptığı gereksinimi en fazla 2 3 ders olan bir şey (cidden software engineering dersinde ekipçe Web sitesi yapıyorlar zaten birçok kişi önceden framework vs vs biliyor). Şu an bir dil bilen kişi hemen bir framework öğrenmeye başlayabilir ki zaten şu an popüler bir framework 5 yıl sonra unutulabiliyor ya da hiç popüler olmayabiliyor.
ML ise aynı networkte graphicste olduğu gibi önceki sınıf derslerini de kullanan içinde ayrılan her birinin dersi verilen kapsamlı bir şey, tabi mlde daha az iş olması normal hem kaynak gereksinimi hem de bu alanda olan şirket sayısı vs ama yüksek yerlerde olan birisinin ML hedeflemesi pek zor bir şey değil.
Ayrıca "iyi" bir web developerın ölçütü nedir diye de düşünmek lazım.
-
Ha ben de ML alakalı değilim ama sebebi deneyip sevmemem bir dahaki sefere -
web dev olan adam bosuna okumus hissine kapılmıyor mu
-
kanka AI/ML'in research kısmı ile uygulaması çok farklı. Research kısmında sadece phdli adamlar çalışıyor, akademisyen gibiler. AI/ML engineer olarak çalışanların yazılımcılardan pek de bir farkı yok. Yeni şeyler bulmuyorlar yani. Bizim bölümden çıkan applied ml üzerine çalışanlar da aslında code monkey. title'a fazla aldanmamak lazım. okuyunca havalı geliyor da öyle değil işte. bu ara baya reddit'te quora'da takıldım bu konu için.
adam akıllı bir ml/al kariyeri için güçlü bir akademic background, phd şart. meslekte kendini geliştirerek researcher/scientist olamıyorsun. sektörde de olsan üniversitede de çalışan akademisyen gibi çalışacaksın. Bak bu mevzu benim hoşuma gidiyor ama hem bölümüm uygun değil hem de 6-7 sene daha lisansüstü eğitimle uğraşamam.
web developerlık mevzusunda önemli olan çalıştığın şirket. büyük çaplı, milyonlarca kullanıcı olan bi sistemde backendci olmak var bir de dandik firmada backendci olmak var. ben bunu gökdelen dikmek ile tek kat ev yapmaya benzetiyorum. tek katlı ev yapmak için mühendis mimar olmaya gerek yok, inşaat ustaları gayet yapabiliyor ama gökdelende mühendislik konuşur. cs konularına hakim olmak gerekiyor
backend bir sistemin verimliliği ve sürdürülebilirliği için çok önemli. hiçbir şirketin (open.ai gibi inovatif firmalar hariç) önceliği ml/ai değil.
-
yaralıpanda web dev. olmuş adam boşuna mı ilk 100'e girip odtü ceng'te 3.8 gpa yaptı?
ml/ai fazla abartılıyor.
-
6 aylik bootcample yapilcak is. yazik etmis kendine
-
he bi siz akıllınız. bilkent cs birincisi, koç ee/cs birincisi bile web development alanında çalışıyor google'da falan bu adamlar avel mi? bir bildikleri var.
-
vah vah...
-
Bilkent kismi kuyruklu yalan, son 10 yilda lisansustune gitmeyen 2 kisi var sanirim biri google biri palantire girdi zaten. Koc eede de bildigim yok oyle, compu bilmiyorum
-
Research işine girmeye gerek yok ki bölümde öğrendiğinle bile kafanda onlarca proje fikri oluşuyor, en azından ben teoriden çok applied kurstan çalışınca bu durumu yaşadım ML için. Zaten ML ilanlarında da backend gereksinimleri geçiyor backend çok geniş bir alan direkt weble ilişkilendirmek de doğru değil. Code monkey kısmı biraz saçma çünkü kodlama işi genelde bir işin küçük bir parçası oluyor eğer kaliteli bir yerde çalışıyorsan. Kariyer fuarında bir tane büyük şirketle konuşmuştum sektör olarak bakınca hiç alakası olmadığı düşündüğün şirket bile model eğiterek tahminler yapıyor ve bunun için muhtemelen çok da derin bir research gerekmiyordur en azından ben o izlenimi aldım. Tabi eğttğin modeli kullanabilmen için de backend bilmen lazım.
Ama kesin backend diyorsan sana OOP, Java, Java öğreneceğin için Spring Boot, SQL, Design patterns, Agile metotlar (buna ben de bakacam boş zaman olursa), RESTAPI, Docker yazdım ilk sınıf yazında rahat rahat halledersin üstüne de front endde react flutter vs vs bir şey bakarsın al sana proje.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 29 Ekim 2024; 0:13:48 >
-
yok hocam yalan değil hatta bunların cvlerini geçen sene size de atmıştım, bilkentli olan almanya google'da. bu adamlar o kadar ortalamayı boşa yapıp akademik başarılarını çip mi ettiler diye. siz de tartışılır demiştiniz.
koç ee ve cs çift anadal 4.02 ve 4.03 ortalama yapmış o da google'da çalışıyordu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C22CD6360 -- 29 Ekim 2024; 0:22:14 > -
işte kanka asıl önemli olan ve heyecanlandıran şeyler o research kısımları. ml/ai implamentasyonu yapan adamların kalifikasyon olarak web developerlardan farkı yok, webcileri küçümsemek mantıksız. hazır kütüphane kullanıp takılıyorsun ml engineer olarak da, teknoloji üretmiyorsun.
he hiçbir alanın da fanı değilim para nerede ben oradayım. backendin niş alanları biraz zeka ve tecrübe istiyor, lisansüstü de istemiyor, parası da iyi ondan dolayı gözüme kestirdim.
-
Ben her şeyin ucundan deniyorum ne zaman karar veririm hiç bilmiyorum (bir insan gömülüyle game development arasında kalır mı ya)
Yine de 2ye en geç 3'e gelmeden herhangi bir yoldan denemek lazım 2de cv hazırlamaya başlayınca yaptığın en ufak bir şeyi bile koymak istiyorsun ve bu da ya proje ya da kulüp işi oluyor ve şunu eklesem mi ikilemini çok yaşıyorsun nereden biliyorsun diye sorma
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 29 Ekim 2024; 0:39:58 > -
ben de öyleyim aslında. siber güvenlik, game development, web development aklımda hatta bu aralar ios development'ı da araştırıyorum.
önemli olan temeli iyi atmak sonra bu alanlardan birini seçeriz.
bölümden biri ile konuşuyordum, hacettepe endüstri'yi siber güvenlik için bıraktım ama ilk stajımda siber güvenlikten vazgeçtim demişti.
en kötü 3. sınıf ortası netleşir.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X