Şimdi Ara

mesafe sensörü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
8.418
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaslar ben sağa sola carpmadan bos olduğuna karar verdiği yola gıdecek bi araba yapmaya calısıyorum. arabanın onune 3 tane mesafe sensoru koymayı dusunuyorum (biri one ikisi sağ sol on tarafa).
    fakat aradakı mesafeyı olçmek için hangı tıp sensoru kullananmalıyım ve bu sensoru nereden temın edebilirim? bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. izmitteyim fakat burada bulabileceğimi sanmıyorum. ışıkla yada ses frekansıyla bu olcumu yapan sensorler var fakat temın edebileceğim yer. yardımlarınız için şimdiden cok tesekkur ederim.

• ultrasonic sensörler var. bunlara bir göz at istersen...

------------------------------------------------------------------------

http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_pic6_6.htm

------------------------------------------------------------------------

mesafe sensörü

mesafe sensörü

• Evet bu işi ancak ultrasonik sensörle çözebilirsin.Yapman gereken;iki tane US'yi (ultrasonik sensör) elbombaci arkadaşın verdiği ikinci resimdeki gibi yerleştirmek ve bu sensörlerin bir tanesine 40kHz lik bir sinyal uygulamak.sen ancak bu frekansta sürersen sensör işe yarar aksi taktirde kristal rezonans göstermez ve ses üretmez bu çok önemli.ikincisi cisimden veya ortamdan geri dönen bu ses snyalini yükseltmek ve doğru bir kalibrasyon yapmak.Atıyorum 1 metrelik bir mesafeden alıcı sensörün çıkış katından 1V luk bir genlik elde etmelisin.Bir diğer yöntemde PCM(pulse code modulation ) ile sesin gidip gelme süresini ölçmek ve buna mukabil mesafeyi belirlemek. bu biraz daha karmaşık bir yöntem.bu tip bir sistemde bir tane sensör kullanman yeterli.yine aynı şekilde 40kHz lik bir sinyali 10-20Hz ile modüle ediyorsun ve 100ms veya 20Hz için 50ms aralıklarla ortma kısa süreli ses dalgacıkları yolluyorsun bu arada ses bir cisimde geri döndüğü anda senin sesi yolladığın sensörün kesme sinyali üretiyor ve gönderme ve alma süresini hesaplayıp mesafeyi belirliyorsun.
    kolay gelsin.

• Ultrasonic sesörleri İzmit'te bulman zor,ama en azından bilgi alabileceğin tek yer entegre elektronik..

Meslek lisesinin yan caddesinde olması lazım,yine de bi sor..

Bide sensörlerin gücünün yani erim mesafesinin arabayı çarpmadan götürebilecek ve durması için ikaz edebilecek güçte olması imkansız gibi görünüyor. Elektron sensörleri üzerinde çalış.....
  • entegre elektronıkle konustum ama bı faydası olmadı onlarda izmitte bulamayacağımı söyledi bide işin aslı ben bu sensörlerden gelen bılgılerı dijitale cevırecem yada hazır dijital cıkıs veren bı sensor bulursam onu alırım fpga ile kontrol etmem gerekıyo arabayı.
    bu arada yardımlarınız içinde tesekkurler arkadaslar
  • piezo olması lazım bu malzemenin isimi.İstanbulda bulnuyor karaköyden temin edersin...
  • bence ultrasonic sensorlerle değilde infrared şeklinde yaparsan hem daha ucuz hemde daha iyi olur kısa mesafeler için tabiki ama daha iyi bir yontem yokmu dersen pir çekirdeği kullan hem uzun mesafede kullanabilirsin hem kullanımı daha kolay hemde mesafeyi daha iyi ayarlarsın bence pir sensor leri araştır iyi çalışmalar.

• pır sendorlere baktım fakat bu sensorler yuksek voltajlarda (220v - 110v AC gibi) kullanılıyo ve ben arabaya bu beslemeyı veremem kı onun için pir sensorler olmaz gıbı geldı bana yada benım bulabıldıklerım oyleydı onuda bılemıyorum
    istanbulda olan arkadaslar varsa bana Infra Red Sensor, Ultrasonic Sensor bulabıleceğim yerlerin adreslerini, telefonlarını yada isimlerini biliyorlarsa soylerleyebilirlerse sevaba girerler diyeyim :))
  • kontak çıkışı isityorsan üzerinden ayarlı mesafe sensörleri var laser yada IR hangisini istiyorsan
    fiyatları 20-70 euro arasında değişiyor.(mesafeye göre)
    beslemeleride 12-30 v dc yani arabaya da uyar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi t_i_t -- 26 Şubat 2006; 14:16:55 >
  • t_i_t bana bu sensorlerden bulabilirmisin yada nasıl bir sensor bu merak ettim mesafe derken ne kadar mesela bende araştırıyorum çünkü...
  • quote:

Orjinalden alıntı: msungury

t_i_t bana bu sensorlerden bulabilirmisin yada nasıl bir sensor bu merak ettim mesafe derken ne kadar mesela bende araştırıyorum çünkü...

bu sensorleri otomasyon malzemesi satan heryerden bulabilirsin.
    mesafe genelde 10 cm 1m arası değişiyor.(bazı sensörler mat siyahta iyi sonuç vermiyor)
    daha uzun mesafeler için ultrosonik yada laser sensörleri kullanmalısın.
    benim bildiğim omron,data sensör,sick optic,balluf'un böyle ürünleri var
  • kısa mesafeler için infrared sensörlerle ölçüm yapmanı tavsiye ederim. sensörleri gün ışığından güzel bir şekilde koruyabilirsen, işini görebilecek hassaslıkta ölçümler yapabilirsin. Ultrasonik sensörler hem daha pahalı hem de bu sensörleri sürmesi daha zordur (modülasyon yapman gerekir)
    Infrared sensörler ile uzaklık ölçümü yapmanın birçok örneğini google a sorarak bulabilirsin ODTU robot topluluğunda Sharp sensör ile yapılmış bir örnek vardı yanlış hatırlamıyorsam.
  • ir sensorlerin sinyalleri bazı cisimlerde soğurulduğu için güvenli olmaz. sen yine ultrasonik sensörleri düşün. para sorun değil diyorsan hitachinin 50mlik sensörleri var. 130KHzde çalışabiliyor ve 5 v ile besleniyor. ancak bunları sürüp, veriyi iletip geri alıp işleyip arabanın ona göre davranmasını istiyorsan sadece dspic ile kontrol edebilirsin (zaten hitachide hep öyle yapıyor). e onunda fiyatı malum. maalesef ultrasoundda bazı cisimlerden düzgün yansımıyor. bu tür otokontrol projelerinde threevision sensörleri kullanılıyor, dspic verileri işleyip microcomputerlere gönderiyor. yani tamamen görsel sistemler kullanılıyor. bu sayede önde gerçekten bir cisim mi var, yoksa sadece sağdan soldan yansıyan bir ses sinyali mi karışmıyor. tabi bunun önüne de temiz bir cam koyarsanız kırıp geçiyor. yansımasız cisimler için yine ultrasound sensörleri kullanılıyor. eninde sonunda onlara muhtaçlar .

• Sharp GP2D12 80cm Analog Mesafe Sensörü
  • Karaköydeki elektronkçilerde ultrasonik deil ama mesafe sensörleri vardı.Analog çıkış verir, devreni ona göre hazırlayıp programlarsan bi sorun olmaz, halledersin
  • 3.5 sene olmuş dikkat edelim
  • quote:

Orijinalden alıntı: the_don

3.5 sene olmuş dikkat edelim

İsterse 10 sene olsun forumda biri aradığında mutlaka aradığını bulacaktır.Yani yapılan yorumların bir sakıncası yok.
  • Haklı mesela ben yeni gördüm bu yazıyı.Bu arada 40Khz ultrasonik sensör kullanıyorum 1 metreden sonra dengeizleşiyor wave beam baya geniş herhalde 35 lira verirken bundan sonra neden ucuz bu diye iyice düşüneceğim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.