Herkese selam, Ben Gebze Teknik Üniversitesi malzeme bilimi ve mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Tercih dönemlerinde bölümümle ilgili sık sık karşılaştığım soruları bir araya toplamaya karar verdim. Konuyu genel olarak malzeme bilimi rehberi olacak şekilde düzenlemeyi düşünüyorum. Ancak okulumla ilgili sorularınız olursa onları da cevaplarım. S:Malzeme bilimi ve mühendisliği/Metalurji ve malzeme mühendisliği nedir? C:Genel olarak malzeme bilimi; metal, seramik, cam, polimer ve kompozit gibi malzemelerin mikro yapısı ile özelikleri arasında var olan ilişkilerin detaylıca araştırılması, malzeme mühendisliği ise bu mikro yapı özellik ilişkisini kullanarak istenilen özelliklerin elde edilmesi için malzeme yapısının tasarımını ve üretimini kapsar. S:Bazı üniversitelerde metalurji ve malzeme mühendisliği bazı üniversitelerde malzeme bilimi ve mühendisliği programlarını görüyorum. Bunların farkı nedir? C: Kısaca cevap vermek gerekirse ortada bir fark yok. İkisi de aynı şey. Metalurji metal bilimi demektir ve malzeme bilimin bir alt dalıdır. Zamanında malzeme bilimi bölümü üniversitelerimizde açılmaya başlandığında, bölüm ismi olarak metalurji kullanımı tercih edilmiş. Tam bilmesemde genelde hocaların metalurji üzerinde çalışması dolayısıyla bölümün metalurji ağırlıklı bir eğitim vermesi ve bölüm adının bu şekilde belirtilmiş olduğunu düşünüyorum. Ancak son yıllarda üniversiteler buna dikkat etmeye ve içeriklerini sadece metallare yoğunlaştırmaktansa eşit olarak ana malzeme gruplarına yaymaya başladı. Dolayısıyla gideceğiniz metalurji ve malzeme programları da büyük ihtimalle sadece metal üzerine yoğunlaşmış değildir. Yinede gitmek istediğiniz üniversitenin ders programına bakmanızda fayda var. S:Malzeme bilimi mühendisi nerede çalışabilir? C:Savunma sanayi (Aselsan,roketsan, Tai, Baykar vb.), demir çelik fabrikları (Ereğli, Karabük, Erdemir vb.), cam ve cam ürünleri üretimi(şişecam,paşabahçe), seramik üretimi(çanakkale seramik, ege seramik,eczabıbaşı vb.), akademi başlıca Türkiye'de aklıma gelen alanlar ve firmalar. Tabi bunların dışında mikroçip üretimi, nanomalzemeler, biyosensörler, yapay organlar, piller, yenilenebilir enerji teknolojileri, işlemciler, otomotiv endüstrisi gibi ve şimdi aklıma gelmeyen bir sürü değişik üretim ve araştırma merkezlerinde çalışabilir. İkinci saydıklarım genelde yurt dışında iş bulabileceğiniz alanlar olduğu için örnek vermedim. Buralarda çalışmak isteyen kişiler için şu an Türkiyede'ki tek seçenek akademi gibi duruyor. S:Bölüm çok fazla sözel diyorlar, sayısal pek yokmuş doğru mudur? C:Genel olarak her mühendislik öğrencisinin aldığı mat,fizik,dif,kimya vb servis dersleri haricinde termodinamik, malzeme kinetiği, katı hal fiziği, malzeme mekaniği, malzemelerin mekaniksel davranışları gibi bir çok sayısal dersimiz de var. Bölüm bir ee/makina mühendisliği kadar sayısal değil. Ancak sadece sözel konulardan oluşuyor algısı doğru değil. Çokça okuma yapıldığı konusu ise doğru. S:Bölüm kimya ağırlıklı mı? C:Kimya, matematik ve fizik gibi bizim için oldukça önemli bir temel bilim. Bazı konularımızı kimya bilgilerine dayanarak açıkladığımız, kullandığımız doğrudur. Ancak sadece kimya bilgilerini kullandığımız ve ezber yaptığımız doğru değil. Örnek vermek gerekirse seramiğin ilk eldesi kimya bilgileriyle açıklansada, iş seramiğin mekanik özelliklerine geldiğinde matematik ve fizik bilgileri gerektirirken elektrik-optik-manyetik özelliklerini anlamak, geliştirmek için daha çok kuantum mekaniğine hakim olmak gerekiyor. Tabi hepsinin de ortak noktası malzeme bilimi. S:Yurt dışında iş bulma/eğitime gitmek bu bölüm için kolay/avantajlı mı? C:Ben bir çok mühendislik bölümüne göre avantajlı olduğumuzu düşünüyorum. Bölümde sürekli bir araştırma ve geliştirme söz konusu olduğundan dolayı üniversitelerde yapılan proje sayısı ve firmaların yaptığı ar-ge projeleri sayıları bizim alanımızda oldukça fazla. Dolayısıyla bir çok alanda bir çok üniversitede master ve doktora programları ile eğitiminize orada devam edebilir veya firmaların lab ve ar-ge ekiplerinin açtığı ilanlara başvurabilirsiniz. S:Bölümde yazılım dilleri önemli mi/kullanıyor musunuz? C:Ders olarak biz okulda python görüyoruz. Peki iş sahasında kullanıyor muyuz diye soracaksanız pek kullanılmıyor (Türkiye için konuşuyorum). Yurt dışında ise veri analizi ve makine öğrenmesi için kullanan yerler var ancak bu alanlar minor bir alan kaplıyor diyebiliriz. Örneğin hem malzeme bilimci hem de python diline hakim mühendis arayan Apple, intel, formula 1 takımları, havacılıkta ünlü firmalar ve bir kaç malzeme bilimi verileri üzerine çalışan amerikan firmaları var(aklıma gelenler) S:Hangi bilgisayar programlarını kullanıyorsunuz? C:Genellikle Excel, CAD programları(Siemens NX,Solidworks, Catia vb.), analiz programları( Ansys, MATLAB ve python ile veri analizi), döküm simülasyon programları(solidcast vb.). Burada en gerçekçi/kullanılan program aslında excel ve döküm simülasyonları. Akademide ve ar-gede çalışanlar için diğer programlarını da ekleyebiliriz. CAD programları ise daha çok ekstraya giriyor. Genelde bu CAD kullanımı makine mühendisleri tarafından gerçekleştiriliyor. S:İngilizce bilmek önemli mi? C:Evet. Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Sorularınız varsa sorabilirsiniz. Daha sonra soru eklemek ve yazım yanlışları varsa düzeltmek için düzenleme yapacağım. |
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği/Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
-
-
Hocam 140k sıralama ile sakarya tarzı yerler tutuyor acaba bir bilginiz var mı o okullar ile ilgili
-
ytü nasıldır hocam yazacağım bu bölümü
-
diğer mühendislik dallarına göre bana iş sahası hep dar hissiyatı oluşturmuştur
-
Bana da. İtü'den yatay geçiş aracı olarsk görüyorum orayı amaaa
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
@StormTeo @richardfeymanınsaçı 1-Odtü/Sabancı 2-İtü Türkçe/İngilizce 3-Gtü,Ytü,İyte Bu üç seçenekten biri olmuyorsa ben bu bölümü Türkiye'de okumazdım.
@ösymcanavarı @MyLuckyInteger Kağıt üzerinde oldukça haksızsın ama iş gerçeğe, Türkiye şartlarına dönünce hak verebilirim. Bu bölüm makine,ee,bilgisayar kadar iş imkanı sunmaz. Ama rekabet ortamı da o mühendislik dalları kadar fazla değil. Onlar kadar iş ilanı yok ama onlar kadar mezun da yok.
Ayrıca İtü okunabilecek en iyi üniversitelerden biri Türkiye şartlarında. Bölümü yatay geçiş için bir araç görmek saçmalık sadece. Sonuçta bu ülkenin Ar-Ge personeline de, araştırmacı akademisyenine de, malzeme üretim tesislerinde çalışacak üretim mühendislerine de vb. ihtiyaçları var. Buraları da ilk bahsettiğim üniler karşılayacak.
-
Yok hocam sizi gayet iyi anladım. Bölümü yazacak arkadaşlar da faydalansın. Benim hedefim ee / ehb idi olmadı o yüzden dedim hocam.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MyLuckyInteger -- 2 Ağustos 2021; 23:29:40 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
hocam direkt çok basit bir soru soracağım,itü metalurji okusam işsiz kalır mıyım?
-
Hemen hemen bütün mühendislik programlarının iş garantisi yok (bilgisayar şu aralar hariç). Aynı şekilde İTÜ diploması da seni garanti bir yere sokmaz. Diyebileceğim tek şey Türkiye’deki çoğu malzeme mühendisiliği öğrencisi içerisinde okulundan dolayı avantajlı olursun. 5 sene sonraki senin iş durumun ise sana bağlı şu an ne desem boş
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Selamlar herkese, dm’den bir arkadaş bölümüm ve kimya mühendisiyle çap yapmak hakkında bir iki soru sormuş. Ben de verdiğim cevabı buraya koyuyorum belki faydalanan biri çıkar.
‘Selam. Birincisi kimyayı sevmen kimya mühendisliği için pek bir anlam ifade etmiyor. Çünkü kimya mühendisleri sanıldığı kadar kimyayı kullanmıyorlar. İkincisi bir lisans öğrencisinin kendine yapacağı en kötü şeylerden biridir çap(şahsi fikrim). Çok yorucu, üstelik bölümler arası fark arttıkça alman gereken ders sayısı çalışman gereken saat sayısı çok artıyor. Pek bir ekstra getirisi de olduğunu düşünmüyorum. Onun yerine kendi bölümüne düzgün çalışıp o alanda ekstralara yönelmek dışarıda bir iki saat arkadaşlarınla dolaşıp takılmak emin ol daha yararlıdır.
Kimya bizim için önemli temel bilimlerden biri ve kullandığımızda doğru. Ama bu her ders ve alan içinde kullanıyor demek değil. Bazı dersler fizikle bazıları malzeme bilimi ile daha ilgili. Bölümü sadece kimya ile ilgili şeklinde de düşünmemek lazım.
Kimya mühendisliği 4 temel mühendislikten biridir. Dolayısıyla iş imkanları, bilinirliği, toplum tarafından kabul görülüşü daha fazladır. Eğer o bölümü seçersen kendi bölümüme göre en belirgin artıları bunlar olur.
Araştırmalara devam edip ikisinden birini seçmen senin için daha iyi olur diye düşünüyorum.’
-
yazdiniz mi hocam ?
-
Sabancı malzeme mezunuyum
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
ytü metalurji bekleriz
-
hocam sizin fakülte nerdeydi ? davutpaşanın nersine yakın
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sl1ent -- 13 Temmuz 2022; 22:43:59 > -
ben birkaç şey eklemek isterim bölüm hakkında arkadaşın saydığı üniversitelerde iyi bir ingilizceyle işsiz kalma olasılığınız çok düşük maaşlar belki tatmin etmeyebilir ilk başta fakat sonrası daha rahat.
Yüksek lisans imkanı en çok olan bölümlerden biri + agno yüksek ise yurt dışında burslu vs yüksek lisansa kabul almak çok daha kolay diğer bölümlere göre
-
elektrik-elektroniğin hemen yanında kimya-metalurji fakültesi yemekhanenin de sol çaprazı
-
Sabancı’da malzeme seçen kaç kişi vardı sizin zamanınızda. Şu an çok az kişi seçiyor. Herkes bilgisayar seçiyor deniyor.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Ben de merak ettim. Ayrıca hangi sektördesiniz şu an @ohyeci
-
Şu an çalışmıyom aynı yerde yüksek lisanstayım. Benim zamanımda 30-40 kişi seçmiştir.
-
Şimdi tüm sınıflar dahil Bilgisayar okuyan 839 kişi Malzeme okuyan 60 kişi varmış. Bu durumu nasıl yorumlarsınız?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Benzer içerikler
- ipad 64 gb yeterli mi
- sıfırdan hemşirelik kazanmak
- bi palyaço varmış
- özcan aykın 55 günde tyt fizik pdf
- koç çap
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X