1 hafta dayanamamisin geri gelmisin |
mezun olunca maaş beklentileriniz (3. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
yine gelmiş hay allahım
-
evet aslında, 5 sene yaşayacağımız kaybı 100k maaş kapatmaz bence de.
o yüzden yurt dışında yüksek maaşlı işleri hedeflemek lazım.
ayrıca her şeye para gözünden de bakmamak lazım, 20-30 yaş arasını olabildiğince kendime yatırım yaparak geçirmek istiyorum. hayat 30'da bitiyor gibi bir algı var nedense.
para her zaman kazanılır fakat kendine yatırımı her zaman yapamayabilirsin, o yönden bakıyorum ben aslında.
-
Avukat olursam 40k-45k
Savcı hakimlik (inş) 70k
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ben maddi açıdan kıyaslama yaptım, diğer açılardan kıyaslamam subjektif ve kişisel olacaktır, onu siz kendiniz için daha iyi yaparsınız.
Phd sonrası, phd yapmadan başlayacağınız noktayı geçmeniz 16 sene alıyor (60k vs 100k maaş durumunda).
Bu tarz somut, matematiksel sonuçları hesaplamanın iyi olacağını düşündüm. Phd yapmanız kendinize yatırım anlamına gelebileceği gibi, hayatınızı harcamanız anlamına da gelebilir.
Phd sonrası maaşın 66% oranında artacağını düşünmek ise temelsiz bir hesaplama olmuş. Ben iş sahibi olsam; iş yerindeki hiçbir iş için Phd gerekmeyeceği için, phdli bir çalışan almazdım mesela.
Universitede kaçıncı seneniz bilemediğim için yorumu daha uzatmayacağım, ama büyük ihtimalle yakında okullarda harcanan yılların "kendine yatırım"a eşit olmayabileceğini fark edeceksiniz. Mesela şu anda hiç ilgi alanıma dahil olmayan bölüm dersleri ve bölümle de alakası olmayan seçmeli dersleri mecburen alıyorum, net şekilde diploma almak için zamanımı harcadığımın farkında olarak bunları yapıyorum. Benzer şekilde etrafımda, "CV'lerinde güzel görünsün" diye ÇAP veya yandal yapan arkadaşları uzaktan izliyorum.
-
hazırlık okuyorum, ordan burdan duyduğum kulaktan dolma bilgilerle konuşuyorum. o yüzden haklı olabilirsin hocam.
zaten şuan çizdiğim kabataslak roadmap de heveslenme sonucu oluşuyor, yani daha 100 kere değişir bu roadmapler.
zamanla şekillenecek bakalım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi songünorganik -- 12 Şubat 2025; 22:24:26 >
PHD'ni TR'de yapıyorsan ODTÜ örneği ile gidiyorum.
1 yıl maaşsız master okuyorsun. tübitakın ve farklı kurumların master bursu var aşırı bir miktar değil 5-10k falan olması gerek.
Daha sonra araştırma görevlisi olma sınavına giriyorsun bunu geçtiğinde maaşın 80k+ direkt ve devlette olduğun için atılması çok zor, haftada yaklaşık 5-6 saat ek çalışarak 80k alıyorsun.
1 yıl sonra master bitti doktora başladın, tübitak 10k doktora bursu veriyor kafadan 90k alıyon kaç sene yaparsan artık mis.
Ha bence mantıklı değil çünkü yıl arkadaşın 80k ile işe girse 150k olacak sen mezun olana kadar maaşı reel kur ile. Tr'de doktora yapınca maaş çok değişmiyor.
Finansal olarak aşırı mantıklı bir karar değil AMA yatış seven biri için iyi bi karar, eski erkek arkadaşım haftada 0 saat çalışıyordu yazın, dönem olduğunda da arada sınava bakmaya ve ödev puanlamaya çağırıyorlardı başka real bi işi yoktu.
SONUÇ: yatış seviyorsanız Odtüde araştırma görevlisi olun, maaşı üzücü değil ama finansal olarak en mantıklı karar değil.
-
Böyle mi la cidden, kebap işmiş o zaman. Kolay kolay demem bunu.
kebab-ül âlâ iş
Baya kolay iş, girmesi biraz sıkıntı 20 kişi arasından 1-2 tane falan alıyorlar araştırma görevlisine ama onu da geçecen artık.
5-6 yılda 2 paperı mı ne vardı eximin
-
En son doktorayı bırakmıştı hala araştırma görevlisi olarak devam ediyordu.
-
Oh ne güzelmiş öyle, haftada 0 saat çalışan, sınav bakmaya ve ödev puanlamaya giden "araştırma görevlisi", TR'de neden araştırma yapılmadığına şaşırmamak lazım
Bu işten çıktığında, CV'de lisansın altında tek satır geçen Phd olması dışında bir şey olmadığında iş bulması bile zor olabilir gerçi.
Bu arada yukarıda yaptığım; aradaki fark 16 sene sonra kapanıyor hesabı, 16 sene boyunca phdsiz kişinin hiç yükselmeyeceği kabuluyle hesaplandı, yani lisans bittiği gibi işe girip ilerleyen biri ile phd yapan arasındaki maddi fark hiç kapanmaz diyebiliriz eğer phd yapmayan armut toplamıyorsa.
Akademide kalmanın; tembel ve yatarak maaş getiren bir hayat olması cidden üzücü bir durum, bir de çoğu kişi tam tersi olduğunu sanıyor... Derse girmeyen, okula gitmeyen profların olduğunu görmek istemiyor insanlar, zaten akademik hayatlarıı boyunca ortalama çıkarılan 1 makale bile değildi TR'de, akademiklink biraz doğruları konuştu bu konuda çok üzerine gittiler adamın, hepsi istatistiksel, gerçek veriler oysa.
Maaş cidden mühendislik işe başlama maaşlarının üzerinde aslında, çoğu kişi için cazip gelebilir ama herkesi almadıklarını, torpil ve kayırma döndüğünü, o okulun mezunlarına öncelik verdiklerini vs unutmamak lazım.
-
Asgari yeter ya ama onu bile bulmam zor gibi. 2027'de junior pozisyonu yok olacak bu gidişle.
-
Departmana göre değişiyordur valla bilmiyom. Benim exim odtüde baya alakasız bi bölümden mezundu
-
Ha bi de
>sınav bakmaya ve ödev puanlamaya giden
Gitmiyor ki evden yapıyo puanlamayı ödevleri sınavlara da hocalar bakıyor zaten :p
BIN518 ve BIN500 bakıyordu springde. 15-20 kişi falan alıyo iki dersi de
-
Argor olmak hic olasi degil eger hukumetin pek sevmedigi okullardayaaniz (odtu boun), bunlarda %20de ya vardir ya yoktur. Tabi hukumetimizin sevdigi bir okuldaysaniz sakkadanak aciyorlar hatta kontenjan bos kaliyo (ohom itu)
0 tl
ataması çok zor osuruktan bir bölüm
-
Türkiyeden gelip abdde plastik cerrah olan birisini tanıyorum istersen insta linkini atıyım
50
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X