Selamlar. Müzisyen değilim, açıkçası biraz oyuncak niyetine alıyorum. Yıllar önce Sony Acid ile bilgisayarda müzikler yapardım, ne zamandır da bu klavyeleri görüyorum fakat işin içindn çıkamayınca hep kaldı ve son olarak buraya sorayım dedim. Arturia MiniLab MK II, Novation Launchkey Mini MK3 ve AKAI Pro ‐ MPK Mini Play MK3 ürünleri özellikle ilgimi çekiyor özellikle fiyat skalası açısından bakınca bu üçünü seçtim, benim öncelikli isteğim enstrüman sesleri fazla olsun ekstradan çeşitli sesler almak istemiyorum. Tabii bunu söylerken insanlar tarafından yapılıp ücretsiz olarak paylaşılan sesler oluyor mu, olmuyor mu bilmiyorum. Şunu da belirteyim, yerli kaynaklarda pek bir şey bulamadım fakat çat pat İngilizcem ile yabancı videolarda Minilab MK II'nin yanında gelen yazılımlarda oldukça iyi ses arşivi olduğu söylenildiğine şahit oldum, Bu konuda bilgi sahibi olanlar bana tavsiyede bulunursa sevinirim. |
MIDI Klavye Tavsiyesi
Müzik prodüksiyonu için en iyi MIDI klavyeyi seçmek zorlu bir görev olabilir. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun doğru klavyeyi bulmanıza yardımcı olmak için kapsamlı bir rehber hazırladık.
En İyi MIDI Klavyeler
Piyasada çok sayıda MIDI klavye bulunmaktadır ve her biri kendine özgü özelliklere sahiptir. İşte en iyi MIDI klavye önerilerimizden bazıları:
- Yeni Başlayanlar İçin: M-Audio Oxygen 25 veya Arturia KeyLab Essential 49
- Orta Seviye Müzisyenler İçin: Native Instruments Komplete Kontrol M32 veya Novation Launchkey 49
- Profesyoneller İçin: Roland A-88MKII veya Nektar Impact GX61
MIDI Klavye Özellikleri
MIDI klavyeleri seçerken aşağıdaki özellikleri göz önünde bulundurmalısın:
- Tuş sayısı: Çalacağın müzik türüne bağlı olarak 25 ila 88 tuş arasında değişen klavyeler arasından seçim yapabilirsin.
- Tuş tipi: Tuşların ağırlıklı olup olmadığı (piyanoya benzer his) veya sentetik olup olmadığı önemli bir husustur.
- Kontroller: Pad'ler, düğmeler ve kaydırıcılar gibi kontroller, prodüksiyonunuzu kolaylaştırabilir.
- Bağlantı: USB, MIDI veya her ikisini birden destekleyen klavyeler mevcuttur.
- Yazılım: Bazı klavyeler, DAW'larla (dijital ses iş istasyonları) uyumlu yazılımla birlikte gelir.
İhtiyaçlarını Belirle
En iyi MIDI klavyeyi seçmeden önce ihtiyaçlarını belirlemelisin. Birkaç soru sorarak başlayabilirsin:
- Ne tür müzik üretiyorsun?
- Ne sıklıkla MIDI klavye kullanıyorsun?
- Hangi özelliklere ihtiyacın var?
- Ne kadar harcamayı planlıyorsun?
Bu soruları cevapladıktan sonra, özelliklerine ve bütçene göre yukarıdaki önerilerden seçim yapabilirsin.
MIDI klavyenle müzik prodüksiyonunu bir üst seviyeye taşı ve yaratıcılığını serbest bırak!