Şimdi Ara

Milli işletim sistemi Pardus tekrar ayağa kaldırıldı (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
152
Cevap
1
Favori
8.808
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
Giriş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pardusun kendine ozel en buyuk ozelligini degistirdiginde diger distrolardan bir farki kalmadigini belirtmek istedim. Gercek bir "UNIX" kullanicisi degilim, ama paket yoneticilerinin getirdigi program bagliliklarina bakma, firefox'u yuklemek icin 30 dk beklememek olma, ve update islemlerini kolayca yapabilme gibi avantajlari begeniyorum. Siz beni biraz yanlis anlamissiniz galiba hocam bir daha okuyun isterim yazimi :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: AngryGamer

Pardusun kendine ozel en buyuk ozelligini degistirdiginde diger distrolardan bir farki kalmadigini belirtmek istedim. Gercek bir "UNIX" kullanicisi degilim, ama paket yoneticilerinin getirdigi program bagliliklarina bakma, firefox'u yuklemek icin 30 dk beklememek olma, ve update islemlerini kolayca yapabilme gibi avantajlari begeniyorum. Siz beni biraz yanlis anlamissiniz galiba hocam bir daha okuyun isterim yazimi :D
    Paket yöneticilerinin getirdiği kolaylıklar her bir Linux dağıtımı için geçerli, Pardus / PiSi 2ye has birşey değil. Örneğin benim kredi kartı büyüklüğündeki 256MB RAM'li Raspberry Pi bilgisayarımdaki Debian tabanlı Linux dağıtımında paket yöneticisi kullanarak Firefox gibi bir tarayıcıyı 1dk içinde indirip kurabiliyorum. Aynı sekilde update işlemleri, bağlıklıklara bakma (ki doğru isimlendirmesi "bağımlılıkları yönetme - dependency management" dır) da aynı şekilde yapabiliyorum.Bu açıdan herhangi bir yanlış anlama yok. PiSi paket yönetim sistemine herhangi bir lafım yok. Bence de iyi ve kullanışlı bir sistemdir. Fakat amaca / istege / platforma özel paket yönetim sistemi yapmak cok zor bir iş değil, onu da eklemem gerekli. Örneğin macOS'deki HomeBrew adlı paket sistemi, onu geliştirmek de PiSi paket sistemini geliştirmek kadar basit. Yeni bir paket sistemi yapmak cok zor bir olay değil. Yüzbinlerce kullanıcının işlerini kolaylaştırır, o açıdan iyidir, güzeldir ancak sistemi geliştirmek cok büyük bir yetenek isteyen birşey değil. O konuda 20 sayfalık tutorial çalışan bir Linux kullanıcısı net bir haftada yeni bir paket yöneticisi yapabilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Hala yanlis anlayip bilgi yarisi yapmaya calistiginiz icin diyecegim bisey yok kolay gelsin size mucadelenizde hocam :D
  • Destan gibi yazmaya gerek yok, özet geçeyim: bir Linux dağıtımda yapmanız gerekenler bellidir. Bilgisayarı açtığında BIOS bootloaderı çalıştırır, bootloader kerneli yükler, kernel init prosesini başlatır, init de initscripts ile sistemi ayağa kaldırır. Bir kurulum programı bir de paket yöneticisi eklersin. Bootloader olarak Syslinux, Grub var. Paket yönetimi deb tabanlı(Debian), rpm tabanlı(Red Hat), pacman(Arch) gibi çeşitleri var. Kurulum için Anaconda(Red Hat), Casper(Debian) falan var. Initscript çeşitleri var rc.d tabanlı, uevent, vs bunlar temelde belli bir klasör ağacı yapısına göre dağılmış bash scriptleri oluyor. Hepsi bu.

Bu açıklamaları 15 yıl önce newsgrouplarda, mailing listlerde çok yazdım, başkaları da yazdı. Muamma değil, hepsi aleni, açık.

• quote:

Orijinalden alıntı: AngryGamer

Hala yanlis anlayip bilgi yarisi yapmaya calistiginiz icin diyecegim bisey yok kolay gelsin size mucadelenizde hocam :D
    Hocam ben Linux / Unix konusunda kimseyle bilgi yarışı yapmama gerek yok cunku 25 yıldır hem hobi hem profesyonel olarak kullandığım, bildiğim birşey Linux. Açıkçası yarış yapma düşüncesi dahi sıkıcı geldi.

Nitekim yorumlarım yarış değil, 2005 Pardus ve 2013+ Pardus'un temellerine dair bilgi amaçlı.

• Esasen Pardus bir işletim sistemidir, Linux ise bu işletim sisteminin çekirdeğidir.(kernel)

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    Klasik Linux başlangıç işlemi. Fakat konu ondan ziyade orjinal dağıtım denilen 2005 Pardus'un gerçekten orijinal olmaması, Gentoo ve LFS gibi iz bırakmadan orjinal dağıtım üretebilen Linux dağıtımı kullanılarak yapılmış bir Gentoo/LFS dağıtımı olması.

Bu dolaylı olarak ispatlanabilir cunku.... 2005 Pardus gerçekten orjinal bir dağıtım olsaydı 2018'de de o orjinal kodlar güncellenerek o orjinal Pardus devam ederdi fakat 2011'de fişi çekildi. gerçekten orjinal birşeyin fişi çekilmez, tam tersine devam ettirilir ve her yerde gururla orjinal kodlar paylaşılırdı. Bu yapılamıyor cunku orjinal denilen o kodlar Gentoo / LFS üzerinden çalıştırılan derleme ve konfig betiklerinden fazla birşey değil. Orjinal denilen 2005 Pardus'un o kodlarını paylaşmak demek, bunun ortaya çıkması demekti o yüzden 2011'de orjinal Pardus'u kaldırıp çöpe attılar. Yerine Debian temelli Pardus'u getirdiler. Bu kadar basit. Aslında bu dolaylı ispatı, 2005 Pardus'un binary'lerini reverse engineering yaparak Gentoo / LFS tasarımına uygun parçaları tespit ederek direkt olarak yapmak da mümkün, hele ki binary'ler içinde (C) Gentoo veya LFS gibi ifadeler direkt olarak geçtiği görülürse bu 100% ispatlanmış olur.

• Pardus ekibini tanirim disaridan calisilmali direkt TÜBİTAK bunyesinde çalışıldı. Bilk beta sürümleri gentoo idi cok tepki gelmişti o gunlerde sinradan kendi dagitimlarina gecildi, kaptan, pisi, kendi yapıları kullanıldı ki bi gun hala bazi dagitimlar paket yoneticisi olarak pisinin geliştirilmiş hakini kullaniyor daha geçenlerde bir makalede rastlamistim.. Ubuntu bir dönem pardusum wifi aracını kullaniyordu... Ekibin bir çoğunu sahsen tanırım, ilk tanıtım toplantisinda ankarada Milli Kütüphane de dinlemistim ufak tefek doküman yazmisligim da vardı. Takibi biraktim. Ama. Pisi linux sanirim hala Pardus orj üzerinden yuruyen bir proje...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle şunun anlaşılması gerekiyor. Pardus yerli bir linux dağıtımıdır. Milli bir işletim sistemi değildir. Linux çekirdeği ve linux kütüphanelerini kullanıp milli işletim sistemi yaptık dersek kendimizi kandırmış oluruz.

Çekirdeği yeniden neden bulmuyoruz derseniz; Linux çekirdeği 27 yıldır geliştirilmektedir. Windows'sa daha eski ve her geçen gün bu sistemlerde bir güvenlik açığı bulunup kapatılmakta. Peki biz geliştirmeye kalksak sınırlı bir kadro ile bu çekirdek ne kadar güveli olur? maliyeti ne kadar olur? değer mi? Yeniden bulsak bu diğerlerinden daha güvenli olacak demek değildir. bugüne kadar windowsa bulaşan virüsün haddi hesabı yoktur ve windows kapalı kaynak kodludur. yani kaynak kodunun bilinip bilinmemesi sistemi güvenli yada güvensiz yapmaz. Windowsun içinde ne var bilmiyoruz belki istedikleri zaman tek tuşla ortamı dinliyor yada verilerimizi kendilerine kopyalayabiliyorlar bunu bilemeyiz. ama linux açık kaynak kodlu içinde olup biten ne varsa biliyoruz.

kodları orjinal olsun veya alıntı olsun çok önemli değil. Linux sonuçta bu ha debian tabanlı olmuş ha gentoo ne farkeder ki. Pisi tabanlı devam etse proje ne farkedecekti o zaman pardus milli mi olacaktı? Diğer bir konu ise örneğin firefoxu .pisi uzantısı ile sisteme kurunca milli .dep uzantısı ile kurunca yabancı mı oluyor? Sonuç olarak bu linuxtur, paket sistemi ha debian olmuş ha pisi ne farkeder? Tekerleği yeniden icat etmeye çalışılmıyor zaten yerine olan geliştiriliyor. PİSİ ile zaman kaybetmeye gerek yok bence Debiana geçiş doğru bir hamle olmuş.

Enerjimizi programları farklı şekilde paketlemeye harcayacağımıza pardusun/Linuxun kamu kurumlarında, özel sektörde kullanılması için ne gibi geliştirmelere ihtiyacı var araştırıp uygun projelerle kamunun pardusa/Linuxa geçişini sağlamak ilk etapda daha mantıklı yani şuan tübitakın yaptığını doğru buluyorum. Bu sırada gelecekte bağımsız bir topluluk tarafından geliştirilen pisi paket sistemi iyi bir yere gelmiş olursa tübitak resmi destek verme kararı alıp bu gurubu bünyesine katarak pardusu pisi paket sistemine entegre edebilir. Çokta güzel olur. Ama herşey için zaman lazım. Ve tabiki en önemlisi halkımızın bu sistemleri kullanması lazım.

Diğer bir konu Linux içinde hangi dağıtımı kullanırsanız kullanın linuxtur. Kütüphane dosyalarından sistem dosyalarına kadar linuxtur. Ayrıca Sadece pardus değil tüm dağıtımlar için geçerli bir gerçek vardır ki bu dağıtımların hepsi linuxtur. Hangi dağıtımı kullanırsanız kullanın zaten aralarında dağlar kadar fark yoktur. Bir dağıtımı diğerinin “çakması” olarak nitelendirmek yanlış bir algıdır. Ben pardusu seviyorum ve kullanıyorum Siz debian kullanın sonuçta ikimizde linux kullanıyoruz bir fark yok. isteyen istediğini kullansın.

• Ne kadar milli olabilir ki? Pardus'un altyapısı Linux değil mi? Evet. Linux geliştiricileri Türk değil. Bizim olmayan şeyleri bizimmiş gibi sanki biz yapmışız gibi göstermek doğru değil.
  • garibankarinca kullanıcısına yanıt
    Pardus'un 2005-2011 arasında altyapısı Gentoo & LFS Linux, sonrasında Debian ve onların da tüm geliştiricileri yabancı. Buna rağmen "milli" diyerek insanlar tatlı hayal gördürmeye çalışıyorlar.

2005 Pardus'un Gentoo & LFS ile yapıldığını incelemek üzere 2005-2011 arası bir Pardus sürümü indirmek istedim, ne web ne torrent 'te bulamadım. torrent'te seed vardı da, aktif değildi, büyük ihtimal aktif de olmaz. düşünün, milli denilen şeyi internetten indiremiyoruz bile.

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.