Arkadaşlar merhaba. Biraz karışık ve uzun bir olaylar örgüsü anlatacağım. Kişiler ve tarihleri tam olarak vermeyeceğim. Bu konudaki fikir ve görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim. Öncelikle ben B. Baba tarafından dedem xx.09.2024 tarihinde vefat etti. Bir miktar mal varlığı vardı, ayrıca kardeşi A ile (%50 %50) ortak oldukları bir Ltd. Şirketi var. Burada sorunumuz öncelikli olarak A. Şirketin ve tapuların intikalini uzattı, işlemler anca xx.01.2025 gibi tamamlandı. Vergileri ödendi ve intikaller gerçekleşti. Şimdi kiraların şirkete gideceğini iddia edip kiraları bize vermiyor. Babamın üstüne çok sayıda tapu hisseli olarak geçti ancak bu şahıs kiraları vermiyor. Zor bela noterden ihtarname yolladım. Kiraların beyan edilmesi ve ödenmesini talep ettim, yoksa yasal işlem başlatacağımı bildirdim ve verdiğim sürenin üstünden fazlaca vakit geçti. Dava açma arefesindeyiz, bana kalsa çoktan açmıştım ama ailem ağırdan alıyor. İhtarnameden sonra biraz yola geldiler, 1 adet kira verdiler ancak 100+ taşınmazın (Bir kısmı İstanbul içerisinde, ciddi para eden yerlerde) 1/4'ünden 20 küsür bin TL kira düşeceğini zannetmiyorum. İhtarnamede ortak hesap açılmasını talep ediyordum. Bunun dışında bize yatırılan kira ülkenin çok alakasız bir yerinde, o il sınırları içerisinde bizim tapumuz yok (yani dedemin de yoktu.) İleride buradan vurabilir mi diye düşünüyorum ama onun 6 aydır aldığı kira bunun yanında devede kulak kalıyor. Bunun dışında dedemin banka hesabındaki paralar çekildiğinde (varislerin hakkı olan parayı) kendisi almaya çalıştı, ses kayıtları durmuyor olabilir ancak polisi bile aramıştım, karakola gitmeniz lazım dediler. Şimdi dava dilekçesi yazıp kendilerine yollamayı düşünüyorum. Araştırmamı yapacağım. Bu şahısı nerelerden vurabilirim? Bize şirket hakkında (müdür yetkimiz olmasına rağmen) hiçbir bilgi vs. verilmiyor. Kesinlikle art niyetli bir şahıs. Mümkün olan en büyük zararı vermek istiyorum kendisine. Sebepsiz zenginleşme ve güveni kötüye kullanma suçları ile suçlayabileceğimizi gördüm. |
Miras ve Ceza Hukuku Hakkında Sorular

-
-
Ortaklı Ltd. Şirketindeki payınız ve babanızın miras yolu ile edindiği taşınmaz hisseleri nedeniyle, A'nın kira gelirlerini tek başına alması ve şirket hakkında bilgi vermemesi hukuka aykırıdır ihtarname sonrası ödememekte ısrar edilen kira gelirleri için ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davası açabilir, ayrıca hesap vermekten kaçındığı için şirket yönetimi ile ilgili bilgi ve belgelerin paylaşılması talebiyle bilgi alma davası açabilirsiniz. Bunun dışında, A'nın kira gelirlerini kendisine mal etmesi sebebiyle sebepsiz zenginleşme davası açmanız mümkün olup, ayrıca şirket yönetimindeki eylemleri nedeniyle güveni kötüye kullanma suçu kapsamında savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Dededen kalan banka hesaplarındaki paraları tek başına almaya çalışması, miras malvarlığını gizleme kapsamında değerlendirilebilir ve diğer mirasçılarla birlikte tenkis veya tasarrufun iptali davası açabilirsiniz. Şirket içinde etkin denetim sağlamak için mahkemeden bilirkişi incelemesi talep ederek şirket hesaplarını denetletebilir, gerekiyorsa şirket müdürlüğünden azli için dava açabilirsiniz. En etkili yöntem kira gelirleriyle ilgili ödeme yapılmazsa ihtiyati tedbir ve haciz işlemleriyle A'nın malvarlığına yönelik hukuki baskıyı artırmak
-
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim hocam.
A, bu mirasta (ve tapularda) ortak değil, sadece şirkette ortak. Tapuların bazılarında da ortak gerçi ama geneli 1/4. Kardeşlerin bir kısmını ikna etmiş, belki de anlaştılar bi şekilde, kiraların şirkete gideceğini iddia ediyor. Bu yüzden ortaklığın giderilmesi davasının gereksiz olduğunu düşünüyorum.
Şirket yönetimi kısmında bizim hatamız çok, en ufak bir çabası yok ailemin. Ben de şirket vs. pek anlamam, sadece bağımsız denetçiye ulaşıp 23 ve 24 bağımsız denetim raporlarını aldım şimdilik.
Banka hesaplarını 4 kardeş gidip aldılar ancak 2'si el koyar gibi vermediler, şirkete gidecek dediler, polis vs. katınca zorla verdiler.
Şimdilik sanırım kira gelirleri için sebepsiz zenginleşme davası açmalı, kiraları zorla alması güveni kötüye kullanmaya giriyor mu bir bilgim yok, aslında kiracıların güvenini kullanmış oluyor. Şirket için de sanıyorum ki bir avukatla görüşmeli. Kardeşlerden biri ikna oluyordu, 2 kardeş beraber bu konuda aksiyon alabilir belki.
Ayrıca mirası gizleme gibi bir durum söz konusu mu bilmiyorum ancak dedemin kasalarından haberimiz olmadan açılanları vardı, anahtarlar A ve yandaşlarındaydı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Forum1th -- 11 Mart 2025; 20:19:52 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X