Merhaba, 1.5 yıldan beri arastırdıgım ve almayı nihayet bu sene ciddi ciddi dusundugum bir klima mobil tipler. Alma sebeplerim: split klimalara muhtesem montaj yapacak ekibi bulmak samanlıkta iğne aramak gibidir, split klimayı taktırması ayrı taşınma söz konusuysa sökülmesi ayrı derttir,split klimada bakım zahmetli ve masraflıdır,split klimada montaj sorunluysa ve urun vasatsa kışın sık sık dur kalk yapmaktan odayı ısıtamaz.
mobil klimalarla ilgili olarak turkce tum yazıları okumustum, buldukca da okumaya devam ediyorum. ingilizcem iyi duzeydedir ancak simdilik arcelik/beko,airfel urunleri daha kolay bulunabilir oldugundan bunlarla ilgili sadece turkce kaynakların olması beni yabancı kaynaklara yoneltmiyordu.zibronun mobil klimasını ise bayilerle gorusup degerlendirecegim.
webde, mobil klimalarla ilgili iyi yönde yorum az. yorumlarında kötüleme yapanların büyük kısmı ise ne satın aldıgını bilmeden yazmıs. ben alacagım mobil klima icin, camda delik hazırlayacagım.eger airfel mobil tip alırsam da, sürgülü cam icin hazır aparatı var. mesela bu hic kimsenin yazmadıgı bir malzeme. zibronun, cift boru bulundurması ve piyasada alınabilirligi olan cihazlardan sadece 12000btu ya sahip olanı bu.
aklıma takılansa, bir bayi ic uniteden ibaret olan bu cihazın odada kalacagından, termostatı da sadece odadaki sıcaklıga gore işleyecektir dedi. aklıma da yattı. ancak zibronun urunuyle ilgili acıklama sunan bir site, cihazın dıs sıcaklıga baglı olarak toplanan buzu çözmek icin sık sık duracagını yazmıs. (http://www.relax-air.com/10.000_BTU_Soguk_Sicak_Portatif_Tasinabilir_Dis_Unitesiz_Klima.htm)
dıs hava kosuluna baglı olarak, üflemekten çok duran vasat split klimalar gibi beni sıkmayacagını düsünerek bu mobil tip klimayı almak istiyorum. bana kalırsa mobil klima sadece oda sıcaklıgı ile ilgilenir. boruları dısarıya düzgün akış sagladıktan sonra da 9000btu veya 12000btu kapasitesini göstererek sorunsuz kullanılır. 45-52db ses duzeyi ise, butunlesik dıs unite sebebiyle benim için makuldür.
bu konuda deneyimlerinize de ogrenmek isterim.
Tek borulu mobil klima farkli bir olaydir, sogutma ve isitma icin tavsiye etmem.
Bu yazdiklarim sadece bahsettiginiz iki borulu mobil klima icin gecerlidir.
Bu klimada aynen split klima gibi, ayni sartlarda, defrosta girer. Defrostu (donmaya) belirleyen evaparatorun nerede oldugu degil hangi sicaklik ve nem oraninda havayla beslenirken o havadan ne kadar isi cekmeye calistigidir.
Bahsettiginiz klimanin evaparatorude dis hava ile beslenmektedir.
Ayrıca o cihazın ses düzeyini gözardı etmişsiniz, bunu hesaba kattınız mı?
kesinlikle tavsiye etmiyorum marka ve model ne olursa olsun şiddetle önermiyorum.. tecrübelerime dayanarak
illaki israrlıysan ses desibel şiddeti biraz daha düşük olan ürünleri tercih etmeni tavsiye edebilirim ..
Ayrıca o cihazın ses düzeyini gözardı etmişsiniz, bunu hesaba kattınız mı?
farkındayım yukarıda da yazdıgım gibi duvar tipi klimalardan gurultuludur: 45-52db ses duzeyi ise, butunlesik dıs unite sebebiyle benim için makuldür.
ancak, sadece airfelin ilk cıkardıgı zamanlarda bimlerde sattıgı soguk ufleyen modelini kısa sure misafirken kullandık. ona bile razıyım. ses düzeyi benim icin, ısıtma performansı yanında teferrüat aslında.
quote:
Orijinalden alıntı: Tekirdağlı-klimacı
kesinlikle tavsiye etmiyorum marka ve model ne olursa olsun şiddetle önermiyorum.. tecrübelerime dayanarak
illaki israrlıysan ses desibel şiddeti biraz daha düşük olan ürünleri tercih etmeni tavsiye edebilirim ..
tesekkurler, ancak hic tavsiye etmeyenler genelde hortumun ucu kadar delik acarak cama sızıntısız olarak baglamayanlar, rubenis&king&airfel gibi tek hortumlu model kullanıcıları oluyor. sizin forumdaki yorumlarınıza göre, tecrübeli oldugunuzu bilerek saygı duyarım elbette.
onerdiginiz splendid ise, ozellikle mobil tipe yonelmis bir firma gecen seneden beri yaptıgım incelemelerden anladıgım. yalnız, 3bin tl olarak hatırladıgım fiyatlarına razı olamam.ses duzeyi onemli degil, göze alıyorum.
niyetim cift hortumlu modeller. bunu da sadece zibro da gördüm. gecen sene ve bu yaz izmir cigli kipa 12000btu zibro modelini 748TL den yanlıs hatırlamıyorsam 12 taksitle satıyordu. şu an sadece sogutma ozelliklisi var ellerinde, o da 695tl. airfellin duvartipi klimalarının iyi oldugunu dusunerek, airfelle tek borulu olmasına ragmen yönelme egilimim var. ama fiziksel gercekler sebebiyle, ne olursa olsun cift borulu olması yonunde tavrım da olabilir.
cift borulu zibronun, cok iyi montajı yapılmıs duvar tipi kaliteli markadan bir klima gibi seyrek aralıklarla defrost vb. sebeplerle durabilecegini söyleyebilir miyiz? klimaların hic sevmedigim ozelligi, bizdekiler icin en azından, ısıtma yaparken sürekli 1dk bile uflemeden 30dk beklemesi. piyasada tamir bakımı yapan ustaları bulmak zor oldugundan, bu yaz her iki klima icin bosuna 100tl bakım&tamir masrafına katlandık. yaptıgı cihazların da arkasında durmuyor herifler.
mobil klimanın, klimacının el becerisi ve iş ahlakına baglı olmadan calısacak olması cezbediyor.
quote:
Orijinalden alıntı: cengizumur
Tek borulu mobil klima farkli bir olaydir, sogutma ve isitma icin tavsiye etmem.
Bu klimada aynen split klima gibi, ayni sartlarda, defrosta girer. Defrostu (donmaya) belirleyen evaparatorun nerede oldugu degil hangi sicaklik ve nem oraninda havayla beslenirken o havadan ne kadar isi cekmeye calistigidir.
sizin, gecmisteki mobil klima deneyiminizi de okudugumu hatirliyorum. yazdiginiz gibi, cift borulu mobil olarak zibro tek tercihim olmalı bu durumda. defrost, mobil klimalarda kaliteli duvar tipi klimalar gibi aynı periyotta mı görülür? 12000btu zibro mobil klimadan,aynı kapasitede duvar tipi zibronun performansını alabilir miyim?
sizin, gecmisteki mobil klima deneyiminizi de okudugumu hatirliyorum. yazdiginiz gibi, cift borulu mobil olarak zibro tek tercihim olmalı bu durumda. defrost, mobil klimalarda kaliteli duvar tipi klimalar gibi aynı periyotta mı görülür? 12000btu zibro mobil klimadan,aynı kapasitede duvar tipi zibronun performansını alabilir miyim?
Defrost konusunda diger hersey esit kabul edilirse teorik olarak fark yaratacak birsey goremiyorum, uc asagi bes yukari ayni periyotta defrost olmali.
Verim acisindan bakinca duvar tipi klimanin dis unitesi daha kolay havalandirilir. Mobil tip klimada ise evaparatore (sogutmada kondenser olur bu) hava ulastirilirken havalandirma borularindaki surtunme kayiplari vardir. Bu mobil klima acisindan dezavantaj fakat mobil klimadada sogutucu gaz devresi daha kisa, o uzun bakir borulara gerek yok, bu borulardaki surtunme ve isi kaybi kayiplari cok daha az olur. Sonucta teorik olarak bir tanesi daha ustundur demek zor. Nihai olarak COP degerlerini karsilastirin.
quote:
quote:
Defrost konusunda diger hersey esit kabul edilirse teorik olarak fark yaratacak birsey goremiyorum, uc asagi bes yukari ayni periyotta defrost olmali.
Verim acisindan bakinca duvar tipi klimanin dis unitesi daha kolay havalandirilir. Mobil tip klimada ise evaparatore (sogutmada kondenser olur bu) hava ulastirilirken havalandirma borularindaki surtunme kayiplari vardir. Bu mobil klima acisindan dezavantaj fakat mobil klimadada sogutucu gaz devresi daha kisa, o uzun bakir borulara gerek yok, bu borulardaki surtunme ve isi kaybi kayiplari cok daha az olur. Sonucta teorik olarak bir tanesi daha ustundur demek zor. Nihai olarak COP degerlerini karsilastirin.
Tesekkurler, zibronun su an turliye'de bulunabilen modeli sadece ph 233 sanirim. bunun disinda isitma ozelligi olan ph 733 ve ph 227 modellerini de bayi stoklarindan kontrol ettirecegim. birkac hafta icinde almayi planliyorum. bayiler liste fiyati uzerinden pazarliga aciklar. marketler gibi kesin fiyatlari yok. bu yuzden, zibro sitesinde yazan liste fiyatini gorunce oluşan çekimserliğim kayboldu.
quote:
bugun bircok zibro bayisini de gezerek hem fiyat aldim hem de fikir paylasimi yaptik. kendileri ısıtma ozellikli mobil kullanmamıs. kullanmayan birinin fikri de benim icin sadece gorustur zaten, gecerliligi kesin degildir. aklima takilan sudur ki; madem tek borulu mobiller onerilmiyor disaridan zibronun mobili gibi taze hava almadiklari icin, benim fiat otomobilde klimanin kontrol panelinden disaridan hava alimini kapatarak ic hava dolasimini sagladiktan sonra da hem isinmak hem de serinlemek hem ekonomik hem de rahat. aracin kılavuzunda da yazan, ic hava dolasimini kapatmanin, arac icindeki havanin kullanimiyla enerji tasarrufu sagladigidir. sadece,kisin yagmurlu havalarda ic hava dolasimini uzun sure acmak bugulanmaya sebep oluyor.1saatlik arac kliması kullanımında 5dakika kadar dısarıdan hava alımını acarak temiz hava girmesini saglıyorum.bunu soyledigim bir zibro bayisi,split klimalarda dısarıdan taze hava alan model olarak daikinin bir cihazını bildigini ve onun da 3bin tl oldugunu soyledi.yani onun da benim sözüm üzerine dusuncesi, dısarıdan taze hava almak çok da önemli görünmüyor.
bir de airfel ve koctasın blyss mobil kliması tek borulu, yazan kapasitesi 9bin btu olmakla beraber enerji tuketimleri zibronun su an piyasada kalan ph 233üne göe cok daha dusuk. üreticiler,tek borulu olmasına ragmen bu cihazların 9bin btu ya cıktıgını yazmıs.gereken kapasiteyi verebiliyorsa ve enerji tuketimi de dusukse neden tercih edilmesin veya niye zibroyu seceyim ki... üstelik defrost,klima dış ünitesi icin faydalı olsa da, şu durması yok mu beni kahrediyor. çift borulu klimanın taze hava almaya calısırken de defrosta girecek olması, yine beni tek boruluya yönlendiriyor ister istemez.
yine çelişkiler içindeyim. ama çift borulu aldıktan sonra, tek borulu mu alsaydım pişmanlığı yaşamamak için şimdiden soruların cevabını aramam daha dogrudur.
şimdiye dek ph 233 için 1000tl altına inen olmadı. daha, fiyatını bildirecekler var. aslında kipadaki ph 733 ü 12 taksitle 749tl ye alsaydım keşke gecen sene veya bu yaz.
KOçtaş ürünü olan blyss markalı mobil tip klimayı magazada deneme inkanı buldum. Cihazın plastik kalitesi ve sağlamlıgı guven vermiyor.kontrol panelindeki dugmeler naylon kaplama uzerine dokunmatik tarz ama bozulması uzun sürmez.cihazın ses seviyesi 54db olarak yazıyor.delonghinin bir fanlı ısıtıcı kutusunda ses seviyesi 44db olarak belirtilmis.kullandıgım fanlıya gore gurultulu sayılmaz blyss ama ne de olsa işyeri ortamı.
cihazın en kotu ozelligi,maksimum fan ufleme konumunda bile ayarlanabilen maksimum sıcaklık 25derece. zaten ben 25-26derece ısındıgımı hissediyorum.cihazın vaad ettigi en fazla 25derece sıcaklık zaten baslı basına tercih etmeme sebebi. bir de üstüne,cihazın 599tl olan magaza satıs fiyatına ek olarak piyasadan anlastıkları becerisi,bilgisi bilinmeyen bir ozel servis 40tl karsılıgında cihazın kutusunu acıyormus,ilk calıstırmayı yapıp garantiyi ancak o zaman onaylıyormus. yani cihazın borusunu cama,bacaya monte etmek gibi bir görev yapmaksızın sadece garanti onayı icin 40tl alıyor bu vatandas. aksi taktirde garantisi dısı cihaz.koctas, ithalatı olan urunleri garanti süresi icinde birebir degisim sagladıgı icin bu mobil klimaya sıcak bakıyordum. ancak ne yazık ki, evde deneyemeden sadece magazada karar vermeniz gereken cihazı sadece parasını alıp garantiyi onaylayan ozel servisci rapor tutarsa iade mumkun.tavsiye edilmemesi gereken bir cihazdır bu.
neyde karar kıldınız? yazda geldii...
quote:
Orijinalden alıntı: 0je
neyde karar kıldınız? yazda geldii...
ilginiz icin tesekkurler. forumda paylasmayı unuttum, ocak ayında carrefour izmirden kapalı kutu airfel mobili 499TL + 25TL carrefour plus puan kazanarak aldım. carrefourda umulmadık zamanlarda duses urunler bulunabilir. ustelik urunu 3ay taksit ertelemeli 12ay taksitle aldım. 15ay taksit diyebiliriz. ödemeler hala baslamadı:)
bu klimayı, gecici olarak evimizi satmayı planladıgımız icin 2 adet alt ust parcadan olusan odamın penceremin alt kısmını cıkarıp kalın karton tabakasını köpüklü naylonla kaplayarak montajladım. evi nihayet sattık, yeni aldıgımız ev su an yapım asamasında. penceleri takılmadan önce birkac odanın camı icin delik ayarlatıcam. ona gore etrafına conta taksınlar, hermetik kombi borusu cıkısı gibi.
ilk hafta kullandıgımda, uyuyamadım calısırken:) kulagıma pamuk tıkayıp uyumak istedim. sonraki gunlerde sagırlastım ya da kulaklarım tıkandı galiba artık vız geliyor gurultu yok. aslında, forumda uzun sure yazdıgım bir de sermaik fanlı deneyimim vardı. sesinin ondan farkı yok diyebilirim.
kılavuzunu bulamayacagınız ve kullanıcı yorumu da olmadıgı icin, deneyimimle ortaya cıkanlar:
ısıtmada sıcaklı maksimum 27 derece ayarlanabiliyor. fan gucu ya maksimumda oluyor ya da uyku moduna alırsanız orta seviyeye dusuyor. ama sogutma modunda fan seviyesi ayarlanabiliyor.su tankı nadiren dolar, mevsim sonunda bosaltabilirsiniz dese de kılavuz; izmirde sürekli kullanımda 4-5 saatte tank doldu uyarısı veriyor. su tankı bosaltılmadan cihaz calısmıyor. çözümü ise; tank bosaltma tıpası yerden 1-2cm yukarda. bu yuzden, klimayla gelen drenaj hortumu yukseltip camdan sarkıtıp vs. suyu tahliye etmek mumkun degildir. tıpanın hizasında yerden gidecek sekilde hortum icin mesela balkon kapısı camından bir delikle hortumu dısarı atarsanız su kendi kendine surekli akar. klima suyu yukarı pompalamaz sanırım, hortumdan.
sogutma performansı sahane. dısarısıyla irtibatta olmadıgı icin devreye girmesinde sıkıntı yok en soguk kıs gununde sogutma fonksiyonunun. ısıtma sırasında defrosta girme gibi bir bekleme yasamadım. ya su tankı dolunca ya da termostat yuzunden durdu.
aslında bir suredir acmayı planladıgım bir konu vardı. simdi su an yazacagım nasıl ki bu konunun bir kosesinde kalıyorsa, ayrı bir baslık acmadıkca yine mesajım ancak arama motoruyla fark edilebilir. benim forumda surekli dert yandıgım bir turlu tadını cıkaramadım bir ferroli 9000 smile 9500btu klimam var. 4sene boyunca, kısları hemen hemen hic kullanamamıstım. klima 5 dakika hava ufleyip yarım saat bekliyordu kanatları kapatıp. montaj problemi, ehli olmayan kişilerin klimamı rezil etmesinden yakınırdım. kasım ayında, birden aklıma termostatı nasıl devredısı bırakırım, termostat suresini nasıl uzatırım diye arastırmak geldi. yine sagolsunlar bu forumda mbirolun ve birkac kisinin de yazdıgı gibi, klima ic unitesinde filtrenin altında yer alan siyah uclu sensörü klima panjurunun dısına en uste cıkarıp kelepce ile tutturmayı basardım. ve mucize olarak klimam o gun bugundur banamısın demeden en zorlu kıs sartlarında r22 gazına ragmen olaganustu olarak calısıyor. bu gerceklestirdigim kolay ama kurtarıcı cozum sonucunda, evimizi satarken evde sabit kalacak termosifon, davlumbaz,setustu lggli ocak ve canak sistemine ek olarak; evi alan musteriyi hayran bırakan 4 senelik yasamını sadece duvarda tablo gibi geciren sıfır ayarında klimamı da dahil ederek ona 700tl ye sattım.
yani bu kolay cozumu, mobil klimamda da uygulayablirsem termostata girme sureesini uzatarak konforumu arttırırım. bundan sonra da, duvar tipi klimayı kolay kolay tercih etmem. duvar tipi bu ferroli 9500btu klimanın gecen yazın yapılan servis bakımı sonrası bu kıs agız sıcaklıgı 44dereceydi. airfel mobil klimanın ise agız sıcaklıgı 42dereceyi gosteriyordu, civalı termometre ile her iki klimada yaptıgım ölçümle.
bu mobil klimayı almamda agırlıgı en yuksek kriter fiyat olmustur. su an ikinci eli bile 500tl ve ustunde satılmaya calısılıyor bu klimanın. ben aldıktan 1 ay sonra carrefour da piyasa fiyatından 750tl den satmaya devam etti. arada denk geliyorum boyle fırsatlara. 3 yıl evvel, piyasada 145tl olan dijital altus mikrodalga fırını carrefourdan 77tl ye almıstım.
merak ettiginiz bir husus olursa cevaplamaya hazırım.
airfelin mobil kliması delonghi uretimi. klimayla gelen surgulu cam aparatının uzunlugu kısa oldugu icin ya yatay olarak ceviip, yukarı dogru acılan surgulu camlarda kullanabilirsiniz, ya da dikey kullanılacaksa pencere boyu ona göre kısa olmalı. bacaya takmayı basaramadım. boru kısa kaldı, boruyu bacaya itmeye calısırken klima dusuyordu. klimanın kanatları saga ve sola otomatik salınım yapıyor, elle asagı yukarı siz yönünü ayarlıyorsunuz ve o noktada kalıp saga sola hareket edebiliyor veya durdurabiliyorsunuz salınımı. yani duvar tipi klima kanatlarının yaptıgının tersine, kanat hareketi. borusunun tekli olmasını kullanmaya basladıktan sonra sevdim. zibronunki gibi 2 adet boru olsa, birini monte etmek zor gelmisken digeri daha kötü görünürdü. borunun klimaya takıldıgı ve pencereye actıgınız delige takıldıgı birleşim yerlerinden hava sızıntısı olmaması icin etraflarını seffaf koli bantıyla kapladım. klima borusu plastik ve ince yapıda. yırtılmaya cok musahit, körüklü olması sebebiyle acıp kapatırken yırtıldı bircok yerinden. bu yuzden, hortumu komple düzleştirip bastan sonra 1 adet buyuk boy koli bandını harcayarak özenle oluklarından gececek ve tekrar körügü kapanacak sekilde bantladım. ardından, bant seffaf da olsa cirkin gorununce 2 kat folyo ile sarıp folyoyu da yine tek kat koli bantıyla kapladım. dogal bir kaplama gibi oldu. ama aspirator borusuna benzedi. musahit bir zamanımda, kumas bir kılıf tasarlayacagım yalım saglasın hem. önceki halinde, ince plastik boru ısıtma fonkisyo acıkken soguk havayı dısarı attıgı icin boru da cok soguk oluyordu. simdi onun etkisini buyuk oranda yalıtmıs oldum.
quote:
Orijinalden alıntı: beautifulmindgirl
yani? ne demek istediniz
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme