Şimdi Ara

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek (23. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.424
Cevap
71
Favori
67.861
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Güzel olmuş temiz olmuş, ben de airbrush yok, fırça ile sıkıntı oluyor bazı bölgeler. Özellikle de tamiya akriliklerle. Bunlar azalsın bir daha vallejo akriliklere geçeceğim. Sayamadım ama toplam yapılmış kitlere bakınca bir motosiklet parası gitmiş gibi sanki :)

Akşam zaman bulursam gtr'ın yapılış aşamalarından eklerim foto bende.
  • Ben askeri araçlara da çok meraklıyım ama airbrush olmadan adam gibi kamuflaj deseni eskitme yapmak çok zor. yine de geçen dayanamadım dragon'un kitleri indirime girmiş kendime bir tane 1/35 king tiger aldım. 800'e yakın parçası var. Böyle çok parçalı detaylı maketlere bayılıyorum, yaptıktan sonra çok değeri olmuyor benim için daha ziyade yapım aşamasında keyif alıyorum. Biraz plastik devam edeyip ahşap yelkenli gemilere geçeceğim. Kendim estrüman yapımcısı olduğumdan ahşabın beni pek zorlamayacağını düşünüyorum.

Dragon king tiger adam gibi yapılırsa şöyle efsane birşeye dönüşebiliyor

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

• Bende de airbrush yok

Kaporta parçaları Tamiya sprey, geriye kalan her şey fırça ile

İlk denemelerimi 2004 gibi yapmıştım, adamakıllı tam manasıyla başlamam 2007-2008 gibi oldu. Bitmiş 50'ye yakın modelim mevcut, arada mundar ettiklerim, yapımı devam edenleri de dahil edersek sayı 60'ı geçer herhalde

Bir tane şifonyeri bunlara ayırdım, hepsi 3'er 4'er kutuların içinde, çekmecelerde bekliyor. Biraz daha büyük bir eve geçtiğimde şöyle güzel bir vitrin yaptıracağım

Eskitme gerçekten çok güzel oluyor ama hiç girmedim o işlere, benim arabalar showroom'dan çıktığı gibi duruyor Gerçi bu tarz askeri araçlara daha uygun eskitme olayı.

Parça sayısı fazla kitleri ben de seviyorum, hele bir de kalitesi montajı düzgün olunca tadından yenmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 7 Mart 2016; 17:02:21 >

• 9 yıl aradan sonra özenmeme rağmen istediğim temizlikte bir sonuç alamadım. ÖZellikle yan cam çerçeveleri zorladı. Dekaller de biraz bayattı, yan 11 numaraların olduğu ince dekallerin ikiside paramparça oldu uygularken. Tamiya zaten dekal kalitesinde vasat bir marka.

ince ince boyama yaparken

motora hafif eskitme yaplanma efekti

Tamiya akrilikler tek katta kapatmada verimsiz

İkinci kat sonrası

• Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

Motor kompartmanı kullanım kiri efekti

motor yerine yerleşti

ilk kat astar

ikinci kat öncesi ince zımpara

hava kanalı iyi örtüşmediğinden macun çektim

macun zımpara sonrası

astar sonrası temiz yüzey

ilk kat boya

• 3kat boya sonrası paneller hazır

dekallere geçtim

Tekerler hazırlandı

Izgara tamam

stoplar tamam

jantlara hafif eskitme

• Artık nerdeyse bitmiş hali, ince detaylar ve rötüşlar kaldı

Ve armamızı da takarak modeli sonlandırıyoruz :)

Yıldızına kurban

• bu arada kadife tozu kullanan var mı iç kısım için. ben onu deneyeceğim youtube da gördüm. bayağı güzel yapıyor
  • Bu da şu an yeni yaptığım model jag 220 çocukluk dönemimin efsane araçlarından birisi

Kaporta parçaları belirlenip kesildi

Önce kalıp izlerini yok etmek için ince zımpara

Eski bir kit olmasından ötürü(93) ufak tefek açık noktalara macun çekildi

parçalar astara hazır

İlk kat astar tamam

2kat astar sonrası pütürlü yüzey

Micromesh ile zımparalama

bir kat daha sonra yüzey düzgün ve boyaya hazır

• rst78 kullanıcısına yanıt
    Komşum gövdedeki cam çıtalarını temiz şekilde siyaha boyamak için pratik yöntemin var mı? Maskeleme bandıyla çok zor oluyor. Acaba permanent kalem falan mı kullansam?
  • Lord Sparhawk L kullanıcısına yanıt
    iyi günler sizin de çalışmlarınız oldukça detaylı ve güzel. bu arada sprey boya ile boyamak isteyenlere yeni bir boya tavsiye edeceğim. montana gold serisi. çok başarılı ve 250 adet rengi mevcut. 16TL 400 lüğü.
    bir de bana maskeleme bandı kullanımını anlatabilir misiniz? ben ilk yaptığımda alttaki boyayı aldı götürdü. tabi salak gibi 24 saat bant bekledi. araştırmam sonucunda birkaç tüya öğrendim ama fazlası varsa sevinirim. öncelikle bandın yapışkanlık özelliğini alıyorum pantolona yapışıtıp çeke çeke. sonra yüzeyin tamamen kurumasını bekliyorum 1 gün kadar. sonra bandı yapıştırıp boyayı uyguluyorum ve hemen bandı çekiyorum. ama yine de alttaki boyayı aldığı oluyor.
    direk kalem çok iyi. eğer krom olacaksa bare metal foil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: alganatilla

iyi günler sizin de çalışmlarınız oldukça detaylı ve güzel. bu arada sprey boya ile boyamak isteyenlere yeni bir boya tavsiye edeceğim. montana gold serisi. çok başarılı ve 250 adet rengi mevcut. 16TL 400 lüğü.
    bir de bana maskeleme bandı kullanımını anlatabilir misiniz? ben ilk yaptığımda alttaki boyayı aldı götürdü. tabi salak gibi 24 saat bant bekledi. araştırmam sonucunda birkaç tüya öğrendim ama fazlası varsa sevinirim. öncelikle bandın yapışkanlık özelliğini alıyorum pantolona yapışıtıp çeke çeke. sonra yüzeyin tamamen kurumasını bekliyorum 1 gün kadar. sonra bandı yapıştırıp boyayı uyguluyorum ve hemen bandı çekiyorum. ama yine de alttaki boyayı aldığı oluyor.

Teşekkür ederim, ilk modelde hamlığımı attım bundan sonrakiler daha iyi olacaktır.

Dediğiniz montana gold serisi türkiyede nerede satılıyor? Bir de akrilik boyalar mı? MAket üstünde kullandınız mıi sonuçlar tamiyaya göre nasıl?

Maskelemebandında durum şöyle normal maskeleme bantlarıyla iyi sonuç alınamıyor. Çünkü ya iyi yapışmıyorlar boya alttan içe geçiyor. Ya da çok yapışıp leke bırakıyorlar ya da boyaya zarar veriyorlar. Ben tamiyanın maket için kendi bandını kullanıyorum. Hem düz hem elasitk modeli var. Boyayı sızdırmayacak kadar iyi yapışıyorlar ama, zarar vermeyecek kadar da kibar yapışkana sahipler. Tavsiye ederim. Bare metal foil kullandınız mı hiç, türkiyede satılıyor mu? Onu uygulamak da çok meşakkatli.

colorbox nişantaşında satılıyor. boyalar akrilik ve graffiti sanatçıları çokça kullanıyor. ben kullandım ve bence iyi ama hiç tamiya tarzı hobby sprey boyaları kullanmadım. polisan kullanıyordum ki polisan da çok iyi.

maskeleme bandı için bende de tamiya var. onu zaten rengin değişeceği noktaya uyguluyorum. açıkta kalan büyük kısma da kağıt maskeleme bandını. ama yine de tamiya söktü boyayu. büyük ihtimal boyam kurumamıstı tam. ama yine de sütten ağzı yanan misali çok yanaşamıyorum maskelemeye.
    bare metal foili kullanmadım ama evde duruyor. amerikan arabası yaparsam direk kullanacağım. moda caddesinde hobby dükkanı var puzzle giriş katı, alt katı da maket için. oradan almıştım.
  • Maskeleme bandının ne yapacağı belli olmuyor maalesef, bantı kaldırınca altından kötü sürprizler çıkabiliyor.

Gövde üzerindeki, camdaki bu siyah detaylar için benim kullandığım bir iki teknik var. En etkilisi ise şu; konuda Porsche 930'un yapımı esnasında anlatmıştım (930'un yapımı 3.sayfada) :

quote:

Gövde üzerindeki cam çıtalarını, diğer detayları boyayacağız, sağ ve sol camların çerçeveleri ile başlayalım :

Arka taraftaki spoiler ve ızgarayı da yarı mat siyaha boyuyoruz :

Ön cam çerçevesi de hazır :

Şimdi fotoğraflara bakınca fırça ile yapılan bu boyamalarda nasıl böyle dümdüz, sanki cetvelle çizilmiş gibi boya yapılabileceğine gelelim. Elleriniz ne kadar hassas olsa da, titremese de normalde fırça ile bu kadar düz çizgi şeklinde boyama yapmak imkansız. Hat sanatçısı falan olmanız lazım

Bu işin sırrı şu, bu şekilde boyayacağınız detayların sınırlarını maket bıçağı ile kesiyor, çiziyorsunuz. Maket bıçağını modelin üzerinde kaydırarak boyayacağınız detayın şeklinde dümdüz çizgiler şeklinde kesikler yapmak mümkün. Çok derin kesmeye gerek yok, bıçağı hafifçe bastırıp çekerek hafiften çizmeniz yeterli. Aşağıdaki gibi mesela, oklar ile gösterdim, kesikleri görebilirsiniz :
    Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

Bu kesiklerin faydası şu; fırçaya boyayı alıp bu kesiklere yakın şekilde yavaşça sürdüğünüzde bunlar boya için bir kanal görevi görüyor, boya çizginin içine dolup orada kalıyor, çizginin arkasına taşamıyor. Bu sayede kestiğiniz hat boyunca uğraşmadan, zahmete girmeden rahatça dümdüz boya yapabiliyorsunuz. Yukarıda çizdiğim detayların boyanmış hali :

Sadece el hassasiyeti ile bu kadar düz boya yapmak çok çok zor, bu şekilde hem çok düzgün hem de çok uğraşmadan bu tarz detayların boyasını yapmak mümkün.

Fazla bir işimiz kalmadı, gövdede kapı altlarında yine siyaha boyayacağımız şeritler var. İç kısımda tavanın ve direklerin boyası olacak, sonra camları takacağız. Farları, stop lambalarını yapacağız ve bitecek, bu akşama hazır olur

Çizgileri maket bıçağı ile düzgün attıktan sonra bu teknik çok etkili ve çok temiz işler çıkarıyor. Bu teknikle boyadığım diğer örnekler :

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

Diğer bir seçenek de şu, ama bu yöntem her zaman tutmayabiliyor :

quote:

Camların kenarlarındaki çerçevelerin boyasını yapıyoruz. Burada maskeleme bandı kullanmadım, çünkü böyle kıvrımlı şekilleri tutturmak zor. Normalde Tamiya cam parçaların boyası için camların şekline uygun maskeleme bandını koyar kitlere ama bunda yoktu, iş el hassasiyeti ve fırçaya kaldı. Bu tarz işler için resimde gördüğünüz kürdan biçilmiş kaftan. Eğer boyada kenarlara taşırma yaparsanız boya biraz kuruduktan sonra kürdanın sivri ucu ile hafif hafif kazıyarak düzeltmek mümkün :

Krom çerçeveler içinse kesinlikle BMF, son bir kaç Amerikan modelimde kullandım, daha önce kullanmadığıma lanet ettim :

Mükemmel sonuç veriyor, uygulaması da çok zor değil aslında. Mesela Camaro'nun çamurluklarına boya ile böyle bir görüntü vermek imkansıza yakın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 8 Mart 2016; 14:27:58 >

• Hiç maketistan hobimodels sitelerinden alışveriş yaptınız mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: fburtgil

Hiç maketistan hobimodels sitelerinden alışveriş yaptınız mı?

Uzun sayılabilecek bir süre ara vermiştim, eski alışveriş yaptığım site (modelizmo) kapanmış.

Maketistan'dan 1 kere alışveriş yapmıştım, bir problem yaşamadım, bundan sonra da oraya yöneleceğim mecburen.
  • Konunun hareketlenmesinin verdiği gazla yeniden başladım, özlemişim

En son yarım bıraktığım F12 Berlinetta vardı, dün kaldığım yerden biraz devam ettim. Çok güzel bir kit (Fujimi), emniyet kemeri tokalarına kadar çok güzel detaylar var. Kabini yapmıştım önceden, dün akşam da motoru bitirdim.

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

Kaporta parçalarının tesviye işi de bitti, boyasını atmak kaldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 15 Mart 2016; 11:27:30 >

• Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

Pek içime sinmese de (toz yapıştı bazı yerlere) boya da bitti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 15 Mart 2016; 13:17:16 >

• Elinize sağlık, çok emek verilmiş gerçekten. Hobi olarak düşünüyorum çok eğlenceli olmalı.
  • 
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.