* Tunner ses-görüntü ayırıcı kat * ara frekans * resim katı : r-g-y için vs.. dir.
monitörlerin pixelleri daha küçük ve yoğun bu yüzden daha net vede herz olayı var tabi bu son teknoloji ile monitörler ile tv ler arasındaki fark yavaş yavaş kapanıyor....
quote:
Orjinalden alıntı: goke
monitörlerin pixelleri daha küçük ve yoğun bu yüzden daha net vede herz olayı var tabi bu son teknoloji ile monitörler ile tv ler arasındaki fark yavaş yavaş kapanıyor....
peki pixel nedir?
görevi nedir
sizce monitörün görüntüsümü tv nin görüntüsü mü daha net?
Pixel : Ekrandaki her bir noktadır. 800*600 dediğmizde ekranda 800*600=480.000 tane nokta olduğu anlamına gelir. Her bir noktanında yaklaşık 32bit renk verdiğini düşünürsek, tabiki monitör Tv'ye nazaran daha kaliteli ve net görüntü veriyor demektir.
ama sanki tv monitörden daha güzel gösteriyormuş gibi
nedeni ne olabilir?
ona bakis uzakligin
Peki tv yi monitör yerine pc ye bağlasak ne olur deneyen varmı ? nassı yapılıyo tv out denen ekran kartlardan bende yok da alırsam olurmukine?
Evet olur. Çok basit. Scart girişi olan bir TV bulmak lazım. Anten çıkışından biraz zor oluyor. Ek aparat gerekiyor. Kalite ise tatmin edici. Film yada oyun için büyük ekran Tvler gayet iyi. Fakat Word ve Benzeri programlarla kullanmak göz sağlığı için son derece tehlikeli.
monitorler tv ye göre yüksek çözünürlük ve tazeleme oranına sahip olduklarından aynı kefede yarıştırmamak lazım.ztn anteninizden gelen görüntü yada uydu alıcınızdan 800x600 ü geçmeyecegi için mühendisler fazlasını yapmamışlardır.yoksa yapmaları basit.
Evde eski ve dev gibi bir televizyon var ama ne yazıkki scart giriş yok.TV'nin normal anten girişi ile ekran kartıın tv out çıkışını nasıl bağlayabiliriz.
arkadaşlar, tv'de interlaced görüntü tarama sistemi kullanılır.yani satırlar(toplam 625 satır vardır) 1,3,5.......621,623,625 olarak taranır.hemen ardındansa 2,4,6......620,622,624.satırlar taranır ve olay tekrar başa döner.böylece tv'de 1 frame elde edilmiş olur.bundan amaç satırların sırayla taranmasında ortaya çıkacak görüntü kayıplarına mani olmaktır.çünkü tv'de saniyede 25 frame taranır.başka bir deyişle ekrandan saniyede 25 resim akar.
monitörde ise non-interlaced tarama sistemi kullanılır.yani satırlar 1,2,3......478,479,480(bu sayılar çözünürlüğe göre değişir) olarak taranır.böylece 1 frame elde edilmiş olur.fakat tv ekranından farklı olarak tarama frekansı 50-60-75-80 vs. olabilir(monitöre bağlı olarak değişir) bu nedenle tv ekranında bu tarama sistemi kullanılınca meydana gelen kayıplar oluşmaz.çünkü elektronlar ekrandaki fosforlu tabakaya daha fosforlu madde sönmeye başlamadan(ya da bizim gözümüz öyleymiş gibi görmeden) yeniden gönderilir.böylece tv ekranında bahsini etmiş olduğumuz yenileme kayıpları(tv ekranında non-interlaced sistemi kullanılsaydı) oluşmaz.
bu nedenlerden dolayı ve tabii ki pixel sayısı farkından dolayı monitör ekranında daha ince yatay çizgileri net olarak görebiliriz.ama aynı şey tv ekranında olmaz.pixel bakımından daha kötü olan tv ekranı ince yatay bir çizgiyi çok net gösteremez.eğer bu çizgi tek tv satırına denk geliyorsa yenileme hızından dolayı taramayı biraz dikkat edersek gözümüzle seçebiliriz.yani titreşimi algılarız.eğer bu çizgi iki tv satırına denk geliyorsa yine titreşimi algılarız fakat bu sefer önce tek satırlar sonra çift satırlar tarandığından dolayı çizgiyi daha keskin görürüz ve önce çizgiyi oluşturan ilk satırın daha sonra da ikinci satırın tarandığını kolayca tespit edebiliriz.
bu nedenle tv ekranına monitöre baktığımız mesafeden(30-50 cm gibi) baktığımızda fazlaca birşey anlamayız. şimdilik bu kadar.
SAYGILAR...
scart girişi ne işe yarar yaw
ne şirin adamsın yaw
Dedikleriniz hala geçerlimi?
quote:
Orijinalden alıntı: tufann
EWET MERAK ETTİM SİZCE NE OLABİLİR?
En önemli fark tepki süresidir.. bazı televizyonlarda tepki süresi çok yüksektir bu yüzden bilgisayara bağladığınızda oyun oynarken oyun size yavaş gelir...
" Scart girişi olan bir TV bulmak lazım. " yazan yere kadar okudum sonra tarihe baktım
quote:
Orijinalden alıntı: EasyBell
quote:
Orijinalden alıntı: tufann
EWET MERAK ETTİM SİZCE NE OLABİLİR?
En önemli fark tepki süresidir.. bazı televizyonlarda tepki süresi çok yüksektir bu yüzden bilgisayara bağladığınızda oyun oynarken oyun size yavaş gelir...
Bu konuda bir karmaşayı ortadan gidermek için şunu da dile getirmek lazım. Panel televizyonlarda görüntüyü işlemek için bir işlemci (MCU) bulunur. 200Hz, 400Hz, 600Hz gibi değerler bu işlemcinin hızlarıdır. LCD ve LED televizyonlarda marka ve modele bağlı olarak "Canlı", "Oyun", "Standart", "Sinema", "Fotoğraf" vb. gibi resim modları bulunmaktadır. Seçilmiş olan resim moduna bağlı olarak işlemci görütnüyü işleyerek panele gönderir ve görüntü oluşur. "Oyun" modunda iken görüntü, bilgisayarın ekran kartı tarafından işlendiği için televizyonun işlemcisinin tekrar işlemesine gerek olmadığından direkt olarak panele iletilir. VGA bağlantıyı denemedim ancak bilgisayara HDMI bağlantı yapıldığında eğer televizyon "Oyun" modunda değilse hissedilir seviyede bir gecikme oluşuyor. Ne yazık ki bu olayı bugüne kadar denk geldiğim 2 ayrı firmanın 3 teknik servisi de bilmiyordu. Hatta bir tanesi bana "Abi sen bir tane kablosuz klavye ve mouse al. Bu televizyon olduğu için monitörler kadar hızlı değil. En azından internete televizyondan girip rahat edersin." diyebilecek kadar bilgili sahibiydi. Bende daha fazla uğraşmamak için "Peki. Peki." deyip yolladıktan sonra paneli "Oyun" Moduna alıp şimdi rahat rahat kullanıyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: ASiL35
" Scart girişi olan bir TV bulmak lazım. " yazan yere kadar okudum sonra tarihe baktım
Aynen
Ya aslında TV'nin esprisi daha uzak ve rahat kullanım yoksa ekrana yaklaştıkça monitörde görüntüde bozulma olmaz ama TV'de daha fazla olur ya da en azından karıncalanma-kumlanma tarzı şeylere rastlayabilirsiniz tv'de bu monitörlerde pek olmaz. Ha TV'ler daha fazla kontrast ve renk skalasına sahiptirler ama dediğim gibi alcağınız TV'nin doğal çözünürlüğüne uygun içerik kullanmaya çalışmalısınız ki o zaman monitörün eksikliğini yakın kullanımda da pek hissetmezsiniz. Sonuç olarak odanızın büyük ya da küçüklüğüne göre bir karar vermelisiniz.