Arkadaşlar öncelikle elektronik konusunda çok yeniyim o yüzden sabrınıza sığınıyorum. Konuyla ilgili önceden açılmış konular varsa link'leri göndermenizi bekliyorum aramada bulamadım.
Sorun şu: Gece açık bıraktığım Casper marka 17inç lcd ekranım sabah kalktığımda bozulmuştu. Hiçbir şekilde elektrik almıyordu. Tamamen söküp multimetre ile gerekli ölçümleri yaptığımda adaptör ya da kabloda sorun olmadığını gördüm. Monitörün içinde 3 adet devre kartı mevcut. Bunlardan birinde devre elemanlarının voltaj testlerini yaparken hafif koku oldu ve ben de resimdeki kartta sorun olduğuna kanaat getirdim.
Devre elemanlarının hiçbirinde yanma şişme tespit edemedim. Bu nedenle de elektrolitik kondansatörlerde bir arıza olabileceğini düşündüm. (Düğmeler ve rölelerin olduğu kartta direnç testlerinde sorun bulamadım. Ancak resimdeki kart kafa karıştırıyor. Bu konuda elektronik konusunda tecrübeli arkadaşların fikirlerini bekliyorum).
10uf 16V olan 5 adet elekt. kond.'den 4'ü 280-290ohm kadar direnç verirken 5.'si 696ohm gösteriyor. 220uf 16V olan 6 adet elekt. kond'den 4'ü 6ohm gösterirken 2'si 665ohm gösteriyor. Yanan elektrolitik kondansatörlerin direnç değerlerinin yükseldiğini hatırlıyorum (yanlış hatırlamıyorsam).
Sizce yaptığım ölçümler sağlıklı mıdır? Bu kondansatörleri yenileyerek sorunu çözebilir miyim? Arızalı kondansatörleri multimetre ile tespit etmek için bundan başka bir yol var mıdır?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
kondansatörleri bu şekilde ölçerek sağlıklı sonuçlara ulaşamazsınız arızalı gördüğünüz şişen kondansatörleri değiştirin .
birde monitörde hiç bir tepki yokmu mesela power ışığı dahi yanmıyormu.
eğer bu şekilde ise smps katınsa sorun vardır büyük ihtimal resim çok kötü hatta berbat ötesi hiçbirşey anlayamıyorum elinizde dijital kamera varsa her kartın fotoğraflarını verirseniz yorumumuz daha kapsamlı olacaktır birde sizin arıza gördüğünüz alanlar fotoda gösterirseniz iyi olur
Fotoğraftaki kartta arıza yoktur tahminimce.
Beslemedeki sigortaya bakın, sigorta atıksa yenisini takın yenisini taktıktan sonra gene atıyorsa, PTC'yi değiştirin, Beslemedeki voltajları ölçün, Fet'leri, MosFet'leri kontrol edin, ayrıca umarım ölçümleri parçalar devredeyken ölçmüyorsunuzdur.
Sorun şu ki şişmiş yanmış görünen kondansatör yok. Monitörde hiçbir tepki yok. Normalde monitör fişe takılı ama bilgisayar kapalıyken turuncu yanan ışık da yok. Elektrik almasına rağmen hiçbir tepki vermiyor. Kartların hiçbirinde gözle görülür bir arıza belirtisi yok. Ne yanma şişme ne kırılmış bir lehim ne de başka bir şey. Yalnız üzerinde trafoların olduğu kartın plastik kısımları hafif sararmış ve trafoların üzerinde denk gelen plastik muhafaza ile bu trafoların soğuk lehimleri hafiften sararmış.. Sanırım güç besleme kartında o zaman sorun. Peki hangi parçanın arızalı olduğunu tespit etmek için göz kontrolünden başka yol yok mudur?_ Cevabınız için teşekkürler.
eline multi metre alır ölçersin en sağlam yolu
220 nin girdiği kartın fotosunu istiyorum cep telefonu ile değil dijital fotoğraf makinesi ile mümkünse
Arkadaşlar, ustalar aynı sorun bende var.. Hyundai deluxscan s560 monitörüm açıkken çat diye bir ses geldi ve power ışığı cık cık ses çıkararak yanıp sönmeye başladı.. Ben ne olduğunu anlamaya çalışırken tamamen gitti.Sigorta atmıştı. sigortayı değiştirdim çalışmadı. Az-buz bilgimle beslemeyi ölçtüğümde elektirik gelmediğini gördüm. Yani 220 giriyor ama çıkışlar yok..Sigortanın yanında 3 ayaklı kare şeklinde bir zımbırtı var elektirik verince onun ısısı epey artıyor. Sigorta atmıyor. Sorun nerdedir? nereye bakmamı tavsye edersiniz? Saygılar.