Şimdi Ara

Monitör Tavsiyesi (Özellikle Film İzlemek İçin)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
7.570
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

10 senedir kullandığım 2ms samsung monitör artık emektar oldu. Yeni bir monitör almayı planlıyorum.
    Oyun oynayan biri değilim, benim için önemli olan HD filmleri canlı ve akıcı şekilde gösterebilmesi.

24 inç, yenileme hızı 1 ms olan bir monitör tavsiyesine ihtiyacım var.

Bir de bazı yeni monitörler 144 Hz sahip. Film izlerken Hz fark eder mi?

• IPS monitörler,
    Film ve dizi için ben şu anda Asus MX279H kullanıyorum. Genel olarak memnunum diyebilirim. Şimdi buradaki sorun IPS ekranlarda sıkça yaşanan ışık sızması. En az 10 IPS almışlığım var ve 6-7 tanesinde bu sorunu yaşadım. Işıksızması olmayan bir IPS monitör de sorun yaşamazsın. Ayrıca renk doğruluğu da yüksektir.
    VA monitörler,
    IPS monitör ile VA arasında genel olarak iki fark bulunmakta.
    1.IPS 1000:1 kontrast, VA 3000:1 kontrast değerine sahip oluyor tipik olarak.
    2.VA monitörler IPS e göre izleme açısı bir miktar daha düşüktür. Son çıkan AMVA monitörlerde bu sorun bir nebze azalmış durumda fakat ben şahsen test etmedim. Sırf test etmek ve meraktan almayı düşünüyorum açıkcası.
    Şimdi buradaki sorun ne diyecek olursan. AMVA monitörlerde "siyah ezilmesi" denilen bir durum oluşabiliyor ayrıca kalitesiz panellerde ghosting olma ihtimali de bulunmakta.
    Test ederek alma şansınız var ise 3000:1 kontrast için düşünülebilir. Unutmadan renk doğruluğu IPS kadar iyi değilse de profesyonel kullanmayacağınız için fark etmezsiniz.

TN monitörler,
    Yüksek Hz. değerlerine ulaşabiliyorlar. Oyun için ideal ama izleme açıları iyi değil. Sadece oyun için düşünebilirsiniz. Daha doğrusu yüksek hızlı FPS oyunları diyelim.
    Şimdi gelelim sorularınıza.

Film için 1ms gerekli değil. 4-6ms değerleri yeterli ama burada bir hile var. Bazı monitörler 2ms yazar ghosting olur. Bazıları 4ms yazar ghosting olmaz. AH-IPS burada tercih edilebilir.

Filmler genelde 24-25 kare / saniye ile oynatılır. Tipik olarak bir monitör 60Hz çalışmakta. Tabi bu Hz olayı eski tüplü monitörlerden kalma bir alışkanlık ama 60 kare / saniye diyelim. Ksacası 144Hz almanız hiçbir şeyi değiştirmez hatta sadece film için ise almayın.

Son özet,
    Film için kontrast oranı yüksek, ghosting yapmayan, ışık sızması olmayan, 60Hz, mümkün ise 27" 1080p bir monitör bakın. size iki link vereceğim bunları inceleyin.

www.hepsiburada.com
    BenQ EW2750ZL 27" 4ms Eye-Care AMVA+ (E2E) (Analog+HDMI) Fiyatı
    http://www.hepsiburada.com/benq-ew2750zl-27-4ms-eye-care-amva-e2e-analog-hdmi-full-hd-led-monitor-p-BD805064

• Tam da IPS hakkında soru soracakken sizin yorumunuz geldi :)
    Konuyu araştırdıkça kafam daha netleşti diyebilirim. Sizin
    yorumunuz da çok yardımcı oldu, sağ olun.

IPS panellerin renkleri daha canlı verdiği söyleniyor ki film izlemek
    ağırlıklı kullancağım için, bu bana daha uygun. Oyun zaten oynamıyorum.

Linklerdeki ürünleri inceledim, benim dikkatimi başka bir monitör çekti: AOC i2781fh
    www.hepsiburada.com
    AOC I2781FH 27" 4ms (Analog+2xHDMI) Full HD IPS Monitör Fiyatı
    http://www.hepsiburada.com/aoc-i2781fh-27-4ms-analog-2xhdmi-full-hd-ips-monitor-p-BD805502?magaza=Hepsiburada

AOC nasıl bir markadır, açıkçası bu ürünün tasarımı çok şık.

Son olarak 27 inç monitörün max yüksekliği ne kadar?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Opuslandia -- 11 Ocak 2017; 18:30:13 >

• arkadaşlar tv nin tazeleme hızıyla ilgili bir sorum var, yeni konu başlığı açıp sormak istiyorum ama pc de veya benim hesabımda sorun mu var anlamadım, ekran donup kalıyor yeni konu açmama izin vermiyor. Buraya yazmaktan başka çare bulamadım bilgi sahibi bir arkadaş cevaplarsa sevinirim.
    Çok uzun zamandır Samsung 32b650 ve 40c650 tv leri kullanıyorum ve film izlerken hdmi ile pc den izlemeyi tercih ediyorum. Digital monitör ve tv lerin doğal çözünürlükleri ve tazeleme hızı neyse o değerlerde izlemek en doğrusudur diye bilirim, fullhd ve 60hz tazeleme hızıyla izliyorum. zaten windows monitör tazeleme hızını hep 60hz olacak şekilde gösteriyor ve eskiden crt monitörlerde olduğu gibi isrediğimiz değere getirmemizi engelliyor diye hatırlıyorum, yıllardır hep 60 hz de duruyor. geçen aylarda amd rx 460 ekran kartı kullanmaya başladım. ekran ayarlarını kurcalarken monitör tazeleme hızına bir baktım, 23, 24, 25, 30, 50, 60hz gibi değerleri seçmeme izin veriyor. ben de izleyeceğim filme göre film 24 kareyse 24 hz e, bazı diziler 25 kareyse 50 hz e ayarlamaya başladım. artık hareketli objeler ve sahneler çok akıcı hiç teklemeden kaymak gibi akıyor. tabii tv nin motion özelliği de aktif ve bu sayede ekstra bir akıcılık sağlanıyor.
    1. acaba digital tvlerin tazeleme hızını değiştirmek tvye veya gözümüze bir zarar verir mi?
    2. pc ye bağlıyken herkes monitörünün hz ini değiştirebiliyor mu yoksa bu rx 460 kartın sağladığı bir imkan mı?
    3. bazı sony tvlerde 24p sinema modu varmış o da TV yi 24 hz e ayarlamak mı demek oluyor?
    4. tv nin motion özelliği filmin normal karelerinin arasına ek kare koyarak akıcılığı sağlar diye biliyorum, mesela film 25 kare, tv 50 hz ise cihaz aralara kare ekleyerek sayıyı 50 ye çıkarıyor ve akıcılık artıyor. peki ben tv yi 24hz e ayarladığım zaman film de 24 kare ise arada eklenecek karelere yer olmaması lazım ve tv nin motion özelliği çalışmaması lazım ama çalışıyor ve akıcılık artıyor ama nasıl oluyor aklım almadı? hatta eskiden 60hz de iken sağlayamadığı takılmalar olan akıcığılı 24 hz e ayarlayınca çok iyi başarıyor...
    5. bazı arkadaşlar motion özelliği soap opera gibi v.s. oluyor diye sevmiyor ama ben daha çok zevk alıyorum.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Mantık yürütelim,

Madem 25 kare/saniye filmlerde (ki neredeyse hepsi bu şekilde) tv/monitör Hz. değerini aynı yapmak akıcılığı arttırıyor, neden tv/monitör üreticileri 60Hz. - 100Hz. tazeleme oranları üretiyor.
    Devam edecek olursak, sinemalarda dijital olmayan eski usul film şeritlerinde 25 kare/saniye (iki karenin arasına perdeleme yapılır ama insan gözü bunu algılayamaz) akıcı bir görüntü alınır. Burada dikkat etmeniz gereken husus peş peşe gelen resim karelerinin bir saniyedeki adetidir.
    Kısacası oynattığınız filmlerde kare/saniye oranı insan gözünün algısı ile ilgili. Tv/monitör de ise 60Hz - 100Hz. olması izlediğiniz filmde sizin algılayacağınız bir değişime neden olmayacaktır. Tazeleme hızı ne kadar yüksek olursa olsun.

ABD Hz değerleri 60-120-240Hz. diye gitmekte.
    Avrupa'da ise bu değerler 50-100-200Hz.olarak artmakta.
    Çoğu Tv. 50Hz. - 100Hz. değerlerinde gelir. Üreticiler buna ek olarak kendi tazeleme teknolojilerini yazılımsal olarak destekler. Örnek liste aşağıda verdim.

MCI: Motion Clarity Index = LG
    CMR: Clear Motion Rate = Samsung
    PMR: Perfect Motion Rate = Philips
    MF: MotionFlow = Sony
    BLS: Backlight Scan = Panasonic
    AMR: Active Motion Rate = Toshiba

Umarım yardımcı olmuştur.

• Monitörü 24 hz. E ayarlı kullanmanın bir sakıncası var mı? Yoksa hep 50-60 da mı tutmak gerek?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • hangi monitörü aldın? yazarsan sevinirim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: byrcp

hangi monitörü aldın? yazarsan sevinirim.

Sorunuzu epey geç fark ettim :)

Dell UltraSharp 25 Monitor U2515H aldım.

Genel olarak memnunum, eski monitör 1080p bile değildi, alışmak biraz zaman aldı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.