Şimdi Ara

*** Montaj ustaları bi bakabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.072
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selam arkadaşlar, uzunca bir süredir bu bölümü takip ediyorum, gerçekten super çalışmalar var ve eminim ki çok zevkli bi uğraş
    Benimde elimde vaktiyle aldığım modifiyeye çok uygun naçizane bir kasa (TT Kandalf) ve çeşitli ışıklar falan filan var.
    Sistem 6 sene önce aldığımda süperdi ama artık orta sınıf bile sayılmaz. O yüzden yakında ekran kartı, PSU, SSD, HDD ve Blu-ray RW ve bulabilirsem TT Media Controller takviyesi yapmak istiyorum. Anakart,işlemci ve ram 2 sene önce değiştiği için şu an gerek yok.
    İstediğim şu; bende sizler gibi önce kasayı sprey boyayla güzelce boyayıp (komple değil sadece bazı yerleri, içi paslandı biraz) parçaları kendim döşemek istiyorum...Bunu istememim sebebi gelen servis elemanı kısıtlı zamanı olduğu için parçaları pür telaş tıkıştırıp doğru dürüt bi test bile yapmadan 50 dolarda para alıp gidiyor, kablo durumu da rezalat,kasanın içi kablo çöplüğü gibi. Sonuçta kimse gelip saatlerce sizin kasanızla, modifiyenizle, kablo toplamayla falan uğraşmaz..Zaten kimse de kendi malı gibi özen göstererek yapmaz. Ben kendi istediğim gibi kasamı düzenleyip, azıcık da modifiye yapmak istiyorum.
    Fakat sorun şu ki; daha önce PC'nin kapağını bile açmadım. Nasıl yapılır hiçbir bilgim yok, en korktuğumda PSU montajı, bi tek ekran kartını takmayı becerebilirim herhalde. Acaba burdaki arkadaşlar teknik servis falan mı kasaları vidalarına kadar komple dağıtıp toplayabiliyor, yoksa herkes yapabilir mi ? Yapabilirse nasıl? Yanlış bişey yapma, yanlış yere takma, parça yakma, hata PSU ile beraber komple sistemi havaya uçurma riski falan var mı? Üstadlar bi cevap yazarsa çok sevinirim, yoksa kursa başlıyıcam bi yerde. Her donanım terfisinde 50-60 dolar bayılmaktan, 1 gün boyunca evde beklemekten ve sonucun hiç de istediğim gibi olmamasında çok sıkıldım artık.Kendi söküğümü kendim dikmek istiyorum

• bilgisayar parçası bozmak sandığın kadar kolay değil. Her soket birbirinden farklı yanlış takıp yakma gibi bir ihtimalin yok. Psu en sağlam parçalardan biridir hiçbirşey olmaz merak etme. Ellerin ıslak değilse çalışırken anakarta değsen bile çarpılmazsın zaten. Bazı şeyler yetenekten çok sabır istiyor bu tür işlerde. Mesela dediğin gibi elimdeki bw6000whs kasayı komple söküp toplamak bile 10 saatimi almıştır. Boya işi 3-4 gün sürdü. İşin arıza tamiri kısmı var birde. Mesela kendi sistemimde herşey doğru olmasına rağmen açılmıyordu. Sorunun cpu bloğu plakasından olduğunu çözene kadar temiz 10 saat harcamışımdır.Dediğim gibi önemli olan moral bozmadan sabırlı-planlı bir şekilde çalışmak yavaş yavaş tecrübe kazanırsın.
  • quote:

Her donanım terfisinde 50-60 dolar bayılmaktan, 1 gün boyunca evde beklemekten ve sonucun hiç de istediğim gibi olmamasında çok sıkıldım artık

Merhaba..
    Kasayı alıp, bana kadar gelebilirsen, (Tuzla'dayım) kasa içi malzemeleri söküp takmayı, temizlik yapmayı ve bu işler için ücret ödememeyi, ücretsiz olarak öğretirim.

Ayrıca istersen, boyama işlemi vs. de yaparız.
  • @x_tol
    Ok dostum, madem bi risk yok bi deneceğim, dediğin gibi tecrübe işi...Umarım takarken bişeyleri kırmam. Bikaç pc toplama videosu izledim ama bişey anlamadım.
    Bi de mutlaka montaj bağlantıları için anakart kitapçığına bakın usb, fan ve led bağlantıları için deniyor videoda, ama ben kitapçığı atmışım. Zaten şimdiye kadar benden kitapçık isteyende görmedim. Bi sorun olur mu acaba? Eski PSU'yu sökmeden içinin fotoğrafınıda alıcam mutlaka,anakart sökülmeyecek zaten.
    Yanlız bi de merak ettiğim önemli bi detay var. Blu-ray RW alıcam ama ben de zaten 2 tane DVD-RW var, bi tanesini illa sökmem mi gerek. Gelen eleman ancak 2 tane DVD takabilirsin dedi.. Anakartım GIGABYTE EP45C-DS3R. Eski anakartım da Gigabyte'dı ve 4 tane DVD-RW'yi çalıştırıyordu, işlemciyi ve ramleri değiştirince hiç istemesem de değiştirmek zorunda kaldım. Acaba bunun bi çöüzümü yok mu ya? Bi tane daha DVD-RW çöpe atmak istemiyorum..

@AMFİBİ
    Çok sağol kardeşim, süpersin ama ben Beşiktaş'dayım. Tuzla bana çok uzak. Koca Kandalf kasayı koltuğumun altına alıp gelme ihtimalimde yok, yerinden kalkmıyor. Araba lazım illa, o da ben de yok...Yine de çok sağol, artık kendi başıma deneyeceğim...
    Yalnız şu boyama işlemi için bi akıl verirsen çok makbule geçer. Siyaha boyacağım teneke kısımları. Ama kasayı komple sökmeyeceğim, anakart falan duracak, o yüzden sprey boya kullanamam, küçük bi fırça ile boyayabilirim. Nasıl bi boya almam gerekir? Kasa için kullanılan özel bi boya falan var mı?

• quote:

Yalnız şu boyama işlemi için bi akıl verirsen çok makbule geçer. Siyaha boyacağım teneke kısımları. Ama kasayı komple sökmeyeceğim, anakart falan duracak, o yüzden sprey boya kullanamam, küçük bi fırça ile boyayabilirim. Nasıl bi boya almam gerekir? Kasa için kullanılan özel bi boya falan var mı?

Anakart, psu vs. sökülmeden kasa boyanmaz. Hele fırça ile, asla olmaz. Hem fırça izi kalır, hem girinti çıkıntılardan dolayı boya akar, hem de her katta bir gün beklemen gerekir. (Fırça ile sentetik boya yapacağını varsayıyorum)
    Güzel bir iş yapmak istiyorsan, önce kasa içini temizleyip, sonra kaliteli bir boya ile (Presto veya DupliColor) boyamalısın. Başka türlü hiç elleme, daha iyi..

• bi kağıt kalem al neyi nerden söktüğünü yaz.çok zor değil gerçekten basittir.zaten anakartı sökünce işlemci ve ramları sökmiceksin üzerinde takılı kalıcak.ekran kartını ve varsa diğer kartları söküceksin anaartın vidalarını söküceksin anakart çıakcak.zaten tüm kablolar psudan geliyor güç anlamında.usb ve başlatma resrt tuşları kasaya aittir onlarıda not alıp nerden söktüğüne bakakarsın.psu kablolarını geri taktığında tam oturduğundan emin ol.hiç kasayı açmadıysanoz fanlar fena tozlanmış hatta işlemci tıkanmıştır bile onlarıda sökmek çok basit zaten .herhangi bişeyi yamultup kırmayın hiçbirşey olmaz.kasayı temizleyip sprey ile boyayın kurusun yarım saat sonra bir kat daha sonra 1 gün en az kurumaya bırak .sonra sistemi geri topla temiz bir şekilde kablolarıda düzenlersiniz isteğinize göre.
  • sandığın kadar zor değil aslında yada 6 yaşından beri içindeyim bana öle geliyor :P ama gerçekten zor değil sadece bi kalem ve kağıt hatta boşver eger başka bir pc daha varsa evde direk foto çek sökeceğin herşeyin, diğer arkadaşların dediği gibi aslında yeri bellidir yanlış yapma olasılığın az sadece ilk defa olacagı için tedirginlik olucak sende bi kere yaptınmı bi daha kapından içeri bilgisayarcı girmez emin ol ;) sistemden birazda foto eklersen buraya sana yardımı dokunucak fikirlerde gelir herkezden iyi ve kazasız belasız hallolur...
    kolay gelsin takipteyim ;)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: AMFİBİ

quote:

Her donanım terfisinde 50-60 dolar bayılmaktan, 1 gün boyunca evde beklemekten ve sonucun hiç de istediğim gibi olmamasında çok sıkıldım artık

Merhaba..
    Kasayı alıp, bana kadar gelebilirsen, (Tuzla'dayım) kasa içi malzemeleri söküp takmayı, temizlik yapmayı ve bu işler için ücret ödememeyi, ücretsiz olarak öğretirim.

Ayrıca istersen, boyama işlemi vs. de yaparız.

bu konu iyi olmuş.bende kapağı açıp bakıp bakıp korkup kapatıyorum . bakalım 2gün içinde sadece öğrenmek için herşeyi çıkarıp tekrar takmaya çalışcam.hocam benim sorum bende boyamayı düşünüyorum fakat günlük hayattadanda pc boyama konusundada fazla bilgim yok.soracağım spreyi alıp ölümünemi gircez yoksa astar fln öyle şeylere gerek varmı.(bi fan boyama videosu izledim orada astar atıyorduda).

• Önce kişisel görüşümü aktarayım müsade ederseniz: Bilgisayarla ilk tanışıklığım yaklaşık 20 sene öncesine, 8-10 yaşlarına dayanıyor. O zamandan beri kaç parça bozdum, kaç kere bios ayarlarını karıştırdım belli değil. Bu işler böyledir. Kurcalamazsanız öğrenemezsiniz. Ancak elbette bir şeyi öğrenmek için ille de onu bozmak gerekmiyor. Hiçbir şeyi bozmadan özgürce, HİÇBİR ŞEYDEN ENDİŞE ETMEDEN kurcalamak için de size gereken şey yeterli BİLGİ! Aşağıda en çok ihtiyaç duyacağınız bilgilerden bazılarını bulacaksınız.

İŞLEMLERE BAŞLAMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1) Çalışacağınız ortamda yüksek nem, toz, doğrudan güneş ışığı ya da aşırı sıcaklık olmadığına dikkat edin.
    2) Tüm bilgisayar parçalarına kristal vazodan da öte birer kelebekmiş gibi davranın. HDD gibi parçalarda değil düşürme, titreşim bile arızaya neden olabilir.
    3) Tüm bilgisayar bileşenleri elektromanyetik ve elektrik etkilerine karşı hassastır. Elinizde birikmiş olan statik elektrik dahi bir anakartı bozabilir.
    4) ASLA bilgisayar çalışmaktayken kasa içindeki hiçbir şeye DOKUNMAYIN! Sadece bastırmak değil, elinizin teması bile bir şeyleri bozmaya yeterli olabilir.
    5) Çalışma alanınızı bilgisayar parçalarının ve vidalar gibi ek elemanların kaybolmayacağı, düşmeyeceği, darbe almayacağı şekilde ayarlayın ve iyi ışıklandırılmış yerlerde çalışın.
    6) ASLA bilgisayar prize takılıyken hiçbir bileşeni sökmeye çalışmayın. Gücü PSU'dan değil, doğrudan prizden kesin!

İŞLEMLER SIRASINDA

1) Yaptığınız adımları aklınızda tutabileceğinize güvenmiyorsanız not almayı deneyin. Böylece tersten giderek kolayca başladığınız noktaya dönebilirsiniz.
    2) Bilgisayar bileşenlerine dokunmadan önce vücudunuzdaki statik elektriği boşaltın. Vücudunuzun topraklı kalması için terlik, vs. ve naylonlu kıyafetler giymeyin. Elinizi büyük bir metal cisme (masa, sandalye, vs) değdirin arada sırada.
    3) Parçaların montajını ürünün kitapçığında anlatıldığı şekilde gerçekleştirin.
    4) Bazı parçalar takılıp çıkartılırken yeterli güç uygulanmazsa tam oturmayabilir. PCI kartlar (ör: ekran kartı) buna örnektir. Ancak bu parçaları bastırırken ufak mandalların kırılmamasına ya da anakartın şekli bozulacak kadar esnememesine dikkat edilmelidir.
    5) Bilgisayar içindeki tek bir vida bile gereksiz değildir. Bir bileşenin gereksiz olduğuna hükmetmek için ileri düzeyde bilgisayar donanımı bilgisi gereklidir!
    6) İşlemci, işlemci fanı, ekran kartı fanı gibi bileşenlerin değişimi sırasında termal macun sürülmesi gerekiyorsa, termal macunu ince bir tabaka halinde tüm yüzeye sürün. Termal macun yüzeyi hiç boşluk kalmayacak şekilde tamamen örtmeli ancak olabildiğinde ince sürülmeli ve dışarı taşırılmamalıdır.
    7) Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Şüpheniz varsa sormaktan çekinmeyin. Ne kadar basit soru olsa da.

İŞLEMLER SONRASINDA

1) Aceleci olmayın. Her şeyi 2 kere kontrol etmeden makineye güç vermeyin.
    2) Montaj sonrasında bilgisayarı açmadan önce fanların tamamının rahatça döndüğüne, tüm bağlantıların (veri ve güç bağlantıları; ör: molex, sata, ide, audio, vs...) doğru yapıldığına emin olun.
    3) Kasanın içinde boşta kalmış vida gibi metal parçalar kalmamış olduğuna emin olun.
    4) Kasa içerisinde toz, talaş, çapak, plastik parçası, vs. kalmamış olduğuna emin olun.
    5) BIOS uyarı seslerinin anlamlarını öğrenin. Tek bip her şey yolunda demektir.
    6) Bağlantıların sıralaması kasa içi bağlantılar, kasa arka paneli bağlantıları, PSU güç bağlantısı, priz bağlantısı şeklinde olmalı ve ancak bundan sonra güç tuşuna basılmalıdır.
    7) Her zaman en son priz bağlantısını yapın. Bu cep telefonu-şarj aleti, Laptop bilgisayar-şarj aleti gibi her türlü elektronik cihaz için geçerlidir. Böylece ark atlaması nedeniyle ani yüklenme ve bileşen yanması yaşamazsınız.

Son söz: Bilgisayarı "havaya uçurmak" ustalar için bile pek kolay değildir. Bilgisayarların bu tür durumlara engel olan sistemleri vardır. Örneğin Overclock (hız aşırtma) yapanların bildiği gibi, işlemciyi yakacak kadar elektrik verirseniz işlemci yanmaz, sistem çöker. Bilgisayar aşırı voltajı işlemciye vermenize engel olacaktır. Aynı durum diğer bileşenler için de geçerlidir. Ancak topraksız bir priz, kalitesiz bir PSU kullanıyor ve güç korumalı priz ya da UPS kullanmıyorsanız elektrik şebekesindeki dalgalanmalar, yıldırım düşmeleri gibi ani değişimler bileşenlerinizi bozacaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: thunderwatcher

Önce kişisel görüşümü aktarayım müsade ederseniz: Bilgisayarla ilk tanışıklığım yaklaşık 20 sene öncesine, 8-10 yaşlarına dayanıyor. O zamandan beri kaç parça bozdum, kaç kere bios ayarlarını karıştırdım belli değil. Bu işler böyledir. Kurcalamazsanız öğrenemezsiniz. Ancak elbette bir şeyi öğrenmek için ille de onu bozmak gerekmiyor. Hiçbir şeyi bozmadan özgürce, HİÇBİR ŞEYDEN ENDİŞE ETMEDEN kurcalamak için de size gereken şey yeterli BİLGİ! Aşağıda en çok ihtiyaç duyacağınız bilgilerden bazılarını bulacaksınız.

İŞLEMLERE BAŞLAMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1) Çalışacağınız ortamda yüksek nem, toz, doğrudan güneş ışığı ya da aşırı sıcaklık olmadığına dikkat edin.
    2) Tüm bilgisayar parçalarına kristal vazodan da öte birer kelebekmiş gibi davranın. HDD gibi parçalarda değil düşürme, titreşim bile arızaya neden olabilir.
    3) Tüm bilgisayar bileşenleri elektromanyetik ve elektrik etkilerine karşı hassastır. Elinizde birikmiş olan statik elektrik dahi bir anakartı bozabilir.
    4) ASLA bilgisayar çalışmaktayken kasa içindeki hiçbir şeye DOKUNMAYIN! Sadece bastırmak değil, elinizin teması bile bir şeyleri bozmaya yeterli olabilir.
    5) Çalışma alanınızı bilgisayar parçalarının ve vidalar gibi ek elemanların kaybolmayacağı, düşmeyeceği, darbe almayacağı şekilde ayarlayın ve iyi ışıklandırılmış yerlerde çalışın.
    6) ASLA bilgisayar prize takılıyken hiçbir bileşeni sökmeye çalışmayın. Gücü PSU'dan değil, doğrudan prizden kesin!

İŞLEMLER SIRASINDA

1) Yaptığınız adımları aklınızda tutabileceğinize güvenmiyorsanız not almayı deneyin. Böylece tersten giderek kolayca başladığınız noktaya dönebilirsiniz.
    2) Bilgisayar bileşenlerine dokunmadan önce vücudunuzdaki statik elektriği boşaltın. Vücudunuzun topraklı kalması için terlik, vs. ve naylonlu kıyafetler giymeyin. Elinizi büyük bir metal cisme (masa, sandalye, vs) değdirin arada sırada.
    3) Parçaların montajını ürünün kitapçığında anlatıldığı şekilde gerçekleştirin.
    4) Bazı parçalar takılıp çıkartılırken yeterli güç uygulanmazsa tam oturmayabilir. PCI kartlar (ör: ekran kartı) buna örnektir. Ancak bu parçaları bastırırken ufak mandalların kırılmamasına ya da anakartın şekli bozulacak kadar esnememesine dikkat edilmelidir.
    5) Bilgisayar içindeki tek bir vida bile gereksiz değildir. Bir bileşenin gereksiz olduğuna hükmetmek için ileri düzeyde bilgisayar donanımı bilgisi gereklidir!
    6) İşlemci, işlemci fanı, ekran kartı fanı gibi bileşenlerin değişimi sırasında termal macun sürülmesi gerekiyorsa, termal macunu ince bir tabaka halinde tüm yüzeye sürün. Termal macun yüzeyi hiç boşluk kalmayacak şekilde tamamen örtmeli ancak olabildiğinde ince sürülmeli ve dışarı taşırılmamalıdır.
    7) Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Şüpheniz varsa sormaktan çekinmeyin. Ne kadar basit soru olsa da.

İŞLEMLER SONRASINDA

1) Aceleci olmayın. Her şeyi 2 kere kontrol etmeden makineye güç vermeyin.
    2) Montaj sonrasında bilgisayarı açmadan önce fanların tamamının rahatça döndüğüne, tüm bağlantıların (veri ve güç bağlantıları; ör: molex, sata, ide, audio, vs...) doğru yapıldığına emin olun.
    3) Kasanın içinde boşta kalmış vida gibi metal parçalar kalmamış olduğuna emin olun.
    4) Kasa içerisinde toz, talaş, çapak, plastik parçası, vs. kalmamış olduğuna emin olun.
    5) BIOS uyarı seslerinin anlamlarını öğrenin. Tek bip her şey yolunda demektir.
    6) Bağlantıların sıralaması kasa içi bağlantılar, kasa arka paneli bağlantıları, PSU güç bağlantısı, priz bağlantısı şeklinde olmalı ve ancak bundan sonra güç tuşuna basılmalıdır.
    7) Her zaman en son priz bağlantısını yapın. Bu cep telefonu-şarj aleti, Laptop bilgisayar-şarj aleti gibi her türlü elektronik cihaz için geçerlidir. Böylece ark atlaması nedeniyle ani yüklenme ve bileşen yanması yaşamazsınız.

Son söz: Bilgisayarı "havaya uçurmak" ustalar için bile pek kolay değildir. Bilgisayarların bu tür durumlara engel olan sistemleri vardır. Örneğin Overclock (hız aşırtma) yapanların bildiği gibi, işlemciyi yakacak kadar elektrik verirseniz işlemci yanmaz, sistem çöker. Bilgisayar aşırı voltajı işlemciye vermenize engel olacaktır. Aynı durum diğer bileşenler için de geçerlidir. Ancak topraksız bir priz, kalitesiz bir PSU kullanıyor ve güç korumalı priz ya da UPS kullanmıyorsanız elektrik şebekesindeki dalgalanmalar, yıldırım düşmeleri gibi ani değişimler bileşenlerinizi bozacaktır.

thunderwatcherda olmasa meraklı cahilleri kim cahillikten kurtaracak.teşekkürler

• Estafurullah. Öğrenmek ve bilgilendirmek için buradayız hepimiz. Faydam olursa ne mutlu. O kadar para dökmeyin bir montaja, buradan her türlü yardımcı oluruz kendiniz öğrenin. Ben yerim olsa arabamın bakımlarını bile kendim yapıcam da atölye yok onu sokucak kadar. :)
  • quote:

Estafurullah. Öğrenmek ve bilgilendirmek için buradayız hepimiz. Faydam olursa ne mutlu. O kadar para dökmeyin bir montaja, buradan her türlü yardımcı oluruz kendiniz öğrenin. Ben yerim olsa arabamın bakımlarını bile kendim yapıcam da atölye yok onu sokucak kadar. :)

hahaaha hocam güldürdünüz yapalım eve çıkan bi yol sokun içeri onuda sökün

kasa sökmeye gelirsek aslında pek birşey yok sökmekte ama ben karıştırırım sonradan bulamam diyorsanız en iyi yöntem sökerken videoya çekmenizdir

• quote:

Orijinalden alıntı: Last Danqer

quote:

Estafurullah. Öğrenmek ve bilgilendirmek için buradayız hepimiz. Faydam olursa ne mutlu. O kadar para dökmeyin bir montaja, buradan her türlü yardımcı oluruz kendiniz öğrenin. Ben yerim olsa arabamın bakımlarını bile kendim yapıcam da atölye yok onu sokucak kadar. :)

hahaaha hocam güldürdünüz yapalım eve çıkan bi yol sokun içeri onuda sökün

kasa sökmeye gelirsek aslında pek birşey yok sökmekte ama ben karıştırırım sonradan bulamam diyorsanız en iyi yöntem sökerken videoya çekmenizdir

İcabında sökerim! Onu da sökerim!

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.