Şimdi Ara

Monty Hall veya Marilyn Vos Savant Problemi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.365
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Ben forumda yeniyim herkese merhaba. Matematikte bir çok konuda iyiyimdir anlamadığım tek şey ise Olasılık teorisi ve hesaplarıdır belkide matematik bile değildir diye düşünüyorum bazen ve kumarbazlara hayranım, olasılığın teorsini bana anlatabilecek bir kitap veya arkadaşa çok memnun olurum. Anlayamadığım Monty hall problemini anlayabilmem için biraz değişiklik yaparak sormak istiyorum:

1. Sorum

Eğer ben bu yarışmaya bir arkadaşım ile katılmış olsaydım ve Monty abi bize

- hadi bakalım ikininizinde bir kapı seçme hakkı var

deseydi. Ve Monty abimiz cömertçe biz kapılarımızı seçtikten sonra 1 kapıyı açıp bize keçiyi gösterseydi benim mi arkadaşımınmı kazanma şansı fazla olurdu? Elbette bu durum yalnızca ikimizden birinin arabalı kapıyı seçme ve haliyle monty abiye bi keçi bırakma durumunda olurdu böyle varsayalım veya isterseniz kapı sayısını artıralım mesela 100 kapı yapalım.

2. Sorum

Eğer bu yarışma da 100 kapı olsaydı ve bana hak olarak 99 kapı seçme hakkı verilseydi yani %99 kazanma şansı sonra Monty abi benim seçtiğim 99 kapının 98 sini açıp kalan 2 kapıda değiştirme hakkı sunsaydı yine değiştirmem mi mantıklı olurdu?

• Soru 1: Esit olurdu. Arkadasin veya sen ne farkiniz var ki?

Soru 2: Degistirmemen mantikli.

Ortada 100 kapi var. Rasgele 1 i ayriliyor. Kalan 99 tanenin icine bakiliyor ve hediye olmayan 98 tanesi eleniyor. Her durumda 99 taneden geriye kalani secmek mantikli. Bastan kimin kac kapi sectiginin onemi yok.

Eger 99 kapidan "rastgele" 98 i acilsaydi ve odul olmadigi ortaya ciksaydi o zaman degistirmek ile degistirmemek bir sey farketmezdi. Ama bu secim rastgele yapilmiyor. Zaten rastgele yapilsa 99 kapidan 98 ini acarken buyuk ihtimalle yanlislikla icinde hediye olan kapi da acilir.
  • neverlate cevabım için teşekkürler.

Sanırım ben sorumu iyi soramadım kusura bakma.

soru1

Arkadaşımla birlikte yarışmaya katıldık aynı anda 2 farklı kapı seçtik sonra içinde keçi olan kapı seçildi ve geriye elimizde arkadaşımın seçtiği mesela A kapısı ve benim seçtiğim B kapısı kaldı şimdi teoriye göre değiştirme yapmak daha kazançlı değil mi? bu durumunda arkadaşım değiştirip benim kapıyı seçerse şansı artmış mı oluyor? Bu durumda benim değiştirmem mantıksız yani benim değiştirmemem mi mantıklı?

Veya sana göre Monty teorisi yanlış mı? Yani sunucu zaten ilk baştan kapıları biliyor ve sen ne yaparsan yap senin seçiminden SONRA o boş olan kapıyı açacak ve aslında sen kapıyı değiştirmen veya değiştirmemen durumunda o son iki kapının olasılığı aynı mıdır?
  • Degistirmek mantikli.

Aslinda ile yukaridaki mesajlarda olasilik hesabi ile kanitlanmis. Goz atabilirsin.

Ama ben farkli bi sekilde anlatayim:

Ilk basta 3 kapidan 1 ini seciyorsun. O sectigin kapinin dogru kapi olma ihtimali 1/3. Sanirim bu konuda hemfikiriz.

Kalan 2 kapidan en az birinde zaten keci var. Yani bu zaten bilinen bisey. Onu insanlara gostermek veya gostermemek senin secigin kapinin ihtimalini neden etkilesin?

Senin sectigin kapinin ihitmali her zaman 1/3 olarak kalir.

Toplam ihitmal 1 olmak zorunda. Simdi 1/3 ihtimalli kapida israr mi edersin yoksa 2/3 ihtimalli kapiyi mi secersin?
  • neverlate vaktin ve sabrın için teşekkür ederim. İnan seni tersine ikna etmeye çalışmıyorum derdim anlamak ama sanırım beynimin o kısmı çalışmıyor yani olasılığı hesaplama kavrama kısmı.

Şimdi senin bu cevabın üzerine benim sormuş olduğum soru: biraz daha pratik yazayımda anlayabileyim

seninle yarışmaya katıldık A B C kapılarından sen A yı seçtin ben B yi sonra monty abi geldi C yi açtı. Şimdi sen benim B kapısını mı seçersin yani kendi A kapını değiştirisin? Ben de senin A kapını mı benim B kapısı ile değiştirmeliyim ? Eğer ikimizde bu değişim teorisi dolayısıyla kapıları değiş tokuş yaparsak hangimizin şansı daha fazla olur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi carpenactum -- 1 Nisan 2012; 17:36:22 >
  • Neverlate sanırım bana en mantıklı gelen 31.Taner arkadaşımızın soylediği oldu. Yani geriye kalan 2 kapıda şansımız 3 kapıdan 1 kapı seçmektense 2 kapıdan bir kapı seçmek olduğu için. Ama burada değiştirmek kelimesi yerine ilk seçtiğimiz kapı seçimini unutup bize geri kalan 2 kapıdan yeni bir seçim yaparak ilke seçim yaptğımız kapıyı veya diğerini seçmekle 1/2 lik seçme şansına sahip olmuş oluruz. Ama bun anlamı ilk seçim yaptığımız kapıdan vazgeçmek olmamalı yani o kapıların numaralarını bir torbaya atıp çekmek olmalı bence..
  • quote:

seninle yarışmaya katıldık A B C kapılarından sen A yı seçtin ben B yi sonra monty abi geldi C yi açtı. Şimdi sen benim B kapısını mı seçersin yani kendi A kapını değiştirisin? Ben de senin A kapını mı benim B kapısı ile değiştirmeliyim ? Eğer ikimizde bu değişim teorisi dolayısıyla kapıları değiş tokuş yaparsak hangimizin şansı daha fazla olur?

Bu ornekle orjinal problem birbirinden farkli. Sen su anda C kapisinda buyuk odulun olmadigini var sayiyorsun. Yani A veya B den birinde. Her ikisinin ihtimali esit. Degis tokus yapmak ile yapmamak arasinda fark yok.

Abartlalim 1 trilyon tane kapi oldugunu dusunelim. Yani kazanma ihtimalin neredeyse sifir. Sen birini sectin. Sonra ben geldim senin secmedigin kapilardan bos olanlain hepsini actim. Geriye 1 tane kaldi.

Simdi de mi degistirmezsin?
  • Neverlate aslına bakarsan az once bir kuzenimle görüştüm, hikayeyi orjinal haliyele 3 kapı üzerinden anlattım, bana değiştirmek daha yakın geliyor dedi. Sanırım ben de bir sorun var yani bana ilk duyduğum zaman da şimdi de sanki şansta bir değişiklik yokmuş gibi geliyor. Nasıl oluyor da sizin gibi düşünüp kavrayamıyorum anlamadım, belki de şimdiye kadar öğrendiğim mantıkta veya ne biliim analatik düşünce tarzımda bir hata var zaten olasılığı hiç anlamamışımdır.

Peki 31.Taner arkadaşımızın çözümüne ne dersin yani DEĞİŞTİRME değil o seçimi unutup yeniden seçim yapma çözümü... Ya ben neden anlayamıyorum sizin gibi düşünemiyorum bu konuyu aslında ön yargılı birisi de değilimdir...

Sen nasıl kavrayabildin? Yani ilk duyduğunda zaten görmüştün cevabı değil mi? Hissetmiştin işte ben bu hissetmenin bunu kavrayabilmenin nasıl olduğunu bu işin mantığını öğrenmek istiyorum yoksa herhangi bir soruyu çözmüşüm veya çözememişimle değil doğru düşünebilme kavrayabilme mantığı ile ilgileniyorum.

Sorularıma değer verip cevapladığın için zaman ayırdığın için çok teşekkür ederim.

• Neverlate şimdi aklıma yeni bir şey geldi çözüm için;

Ben kapıyı seçtiğimde daha monty kapıyı seçmeden bana deseydi ki bu tek kapıyı mi isterseniz yoksa şu 2 kapıyı mı diye ben haliyle 2 kapıyı seçerdim daha sonra Monty benim 2 kapıdan birini açabilir elbette. Yani ben baştan tek kapı yerine 2 kapı seçmiş oluyorum. Sence bu şekilde düşünmem yanlış mı zira bu şekilde düşündüğümde evet teori mantıklı geliyor.
  • Evet şimdi anladım. Hikayenin özü aslında Monty abinin kapıyı açmasını biraz daha psikolojik olarak görüyormuşum yani aslında ilk seçimi yaptığımızda Monty nin bize 2 kapı sunmasıyla aynı şey 2 kapılı seçimi bize tek kapı gibi gösteriyor ve tabi işin içinde bir de sunucuların kapitalist yaklaşımlarıyla ilgili bir önyargımızda işin tuzu biberi.

Teşekkürler neverlate sabrın ve çaban için.

Matematikte olasılığın mantığı ile ilgili roman veya herhangi bir yayın öneriniz olursa çok sevinirim.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.