Merhaba ben elektronik okuyorum ve hobi olarak çok uzun bir zamanımı elektronikte geçiriyorum ve bana bir hobi matkabı (HandDrill) lazım olduğunu düşündüm aklımda şöyle birşey var bir kaçyerde rastlamıştım bir dc motora mandren yardımıyla farklı uçlar takabileceğim aklıma geldi mandreni buldum dc motor alıcam ama kaç V luk alsam karar veremedim 9V taşlama ve pcb delme işlemi için yeterli olurmu yoksa 12Vmu tercih etmeliyim ayrıca motor için devir kontrol devresi yapmayı düşünüyorumi babam marangoz ona motor için bir kaplama,tutma sapı gibi birşey yaptırıp kullanmayı düşünüyorum neden 15 20 tl liklerden almıyorsun diye sorarsanızda elektroniğimi geliştirmek ve biraz daha deneyim kazanmak istiyorum motor ve şema önerileriniz varsa yazabilirsiniz yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim
PCB delme işinde en önemli etken hızdır. Sonra da tork. Bu iki etken, motorun gücünü belirler. Motor geriliminin direkt olarak etkisi yok denecek kadar azdır. İstenen güç için her gerilimde motor üretilebiliyor zaten. P = V*I güç formülünden dolayı da gerilim ile akım ters orantılı olur. Yüksek gerilim demek, düşük akım demek. Düşük akım ise devre maliyetini azaltacaktır.
Çok teşekkür ederim hocam ben adaptör ile çalıştırmayı düşünüyorum motora uygun bir kontrol devresinin şemasını buldumu iş tamamdır 12Vluk 3.7-12v 20kRpm boşta 700mA lik bir motor işimi görücektir tekrardan teşekkür ederim
Motor kalkış anında yüksek akım çekeceği için adaptör kısadevre korumasına geçebilir. Dolayısıyla ya korumasız bir adaptör bulun/yapın ya da hız kontrolü halledin. Ne555'li basit devre kullanabilirsiniz. Ya da Pic12f675 gibi küçük bir mikrokontrolcü ile akım/sıcaklık korumalı bir şey de yapabilirsiniz.
Peki hocam bende bunun için kontrol devresi düşünüyordum tavsiyeniz için sağolun bu devre için okuldaki hocalarımadadanışıp en doğru olanı bulucam tekrardan teşekkürler
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme