Şimdi Ara

motor yardim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
637
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaslar jimmy jib pan ve tilt hareketi icin motor ariyorum. izledigim videolarda servo motor kullanmislar.
    lakin hepside bi elektronik devreyle calisiyo.

ben hic bi devre kullanmadan direk voltaj - joystick ve motorlari baglayarak yukari-asagi-saga-sola hareket ettirmek istiyorum.
    bu joystick (tikla) isimi gorcek turden

bu joysticke 2 tane (biri sag-sol digeri yukari-asagi) servo motoru elektronik devre olmadan baglayip hareket verebilir miyiz?
    joystik az itince yavas cok itince hizli hareket etmesi lazim. illede elektronik devre sart olacaksa bu devre nedir nasil yaparim?
    yardimlarinizi bekliyorum.

• Pwm devresi lazim en basitinden

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dediğiniz şekilde kesinlikle olmaz yani mutlaka elektronik motor sürücü kontrol devresi olması lazımdır ve 4 kanalı da programdan pwm ile çalıştırman gerekir.

Joy ile hareket ettirildiğinde çok hassas bir şekilde soft kalkışlar ve soft duruşlar yaparak çalışmalıdır çünkü ağırlıktan dolayı hemen durması sarsıntı yaparak çekimde istenmeyen durumlar ortaya çıkar dolayısı ile hem ilk kalkışta ve durma anında kesinlikle soft çalışması gerekmektedir .Kullanılan motor ise 12V/dc rediktörlü motordur,

İşlemci ile ve 4 kanalda ayrı ayrı pwm ile kontrolunu yapacaksınız.Ayrıca her kanal da soft kalkış ve soft duruşlar olacaktır.

Jimmy Jib Pan ve Tilt devresini yukarıda anlattığım gibi şekilde bir firmaya yaptım hala sorunsuzca kullanıyorlar.

ege

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egealtay -- 25 Eylül 2013; 7:31:33 >
  • link koyalım da benim gibi bilmeyenler ne işe yaradığını anlasın
  • quote:

Orijinalden alıntı: egealtay

Dediğiniz şekilde kesinlikle olmaz yani mutlaka elektronik motor sürücü kontrol devresi olması lazımdır ve 4 kanalı da programdan pwm ile çalıştırman gerekir.

Joy ile hareket ettirildiğinde çok hassas bir şekilde soft kalkışlar ve soft duruşlar yaparak çalışmalıdır çünkü ağırlıktan dolayı hemen durması sarsıntı yaparak çekimde istenmeyen durumlar ortaya çıkar dolayısı ile hem ilk kalkışta ve durma anında kesinlikle soft çalışması gerekmektedir .Kullanılan motor ise 12V/dc rediktörlü motordur,

İşlemci ile ve 4 kanalda ayrı ayrı pwm ile kontrolunu yapacaksınız.Ayrıca her kanal da soft kalkış ve soft duruşlar olacaktır.

Jimmy Jib Pan ve Tilt devresini yukarıda anlattığım gibi şekilde bir firmaya yaptım hala sorunsuzca kullanıyorlar.

ege

bugun elektronik sitelerde bakinirken 4 kanalli RF alici ve bununla iletisim kurabilen 4 kanalli RF verici (433 Mhz) gordum ve aklima baska bi fikir geldi.

Fikir : diyorum ki ; Rf alicinin kanal cikislarina potansiyometre ve sonrasinda seri olarak motoru baglasak verici kumandayla motora hareket verirken potansiyometreyle motorun hizini ayarlayabilir miyiz?

RF Kumanda ------ RF Alici ------ Potansiyometre ------- Motor ????

Elektronik devre olmamasini isteme sebebim elektronikden cok anlamiyorum. elimde bi sema olsa alirim malzemeyi lehimleyip yaparim. Ama programlamayida bilmiyorum.

Buldugum RF Kumanda
    RF Alici
    Motor

Kac K potansiyometre gerekir bilmiyorum. Hatta dedigim gibi olur mu onu da bilmiyorum
    2 motor icin 2 potansiyometre gerekir eger olursa.

• Gunceldir
  • Selam arkadasim!
    Bu Forumun baska bir yerinde uzunca yazmistim.

Herseyden once Servo motorlari unut! Cok gurultululer!
    Oyuncaklar disinda, profesyonel PAN/TILT ekipmanlarda kullanilmiyor.
    Kullanilanlar ise, satin alamayacagin kadar pahalilar.

Kamerayi cevirebilmen icin, torku yuksek olan 12 Volt 30rpm (30 devir/dakika) DC motor ve 5:1 oraninda bir disli takimi (hem maksimum hizini dusurmek, hem de torku daha da yukseltmek icin) lazim. Disli takimi, Uzaktan kumandali helikopter satan dukkanlarda, yedek parca bolumunden bulabilirsin.
    Amac, 5-6 rpm (devir/dakika) maksimum hiz yapan ve yuksek torku olan bir sey elde etmek.
    Mekanik kismi cok zor olmasa da, puf noktalari elbette vardir.

Joystick kismi ise, elektronikle aran varsa bile (ki, yok anladigim kadariyla) gercekten zor bir olaydir.
    En basit bir tane "Dimer" alirsin. Ama "Dimer" sadece tek yonlu motorun hizini kontrol edebilir ve genellikle voltaj dusurerek motorun torkunu da olumsuz yonde etkiler. Bu yuzden bu kotu bir secim olur.

Aslinda profesyonel piyasada iki cesit DC Motor Control'leri var. "PWM ve "Linear". Bunlar da kendi aralarinda "Digital" ve "Analog" olabiliyorlar.
    Her birinin kendine gore avantaj ve dezavantajlari da var.
    Ben uzunca bir AR/GE surecinden sonra var olan yontemlerin iceresinden en iyi taraflarini kullanarak, kismen digital, kismen de analog calisan bir Joystick uretebildim.
    Ilgiliysen, ara: sifir besyuz otuz yedi, dokuzyuz yetmis sekiz, altmis dokuz, yetmis. Arthur

ya da arama sitelerinde iki yonlu PWM DC Motor kontrol karti yazmaya dene.
    Ornegin:http://www.electronickits.com/kit/complete/motor/k166.htm

NOT: Hazir kartlari almanin dezavantajlarindan biri, calistiklari frekans, senin kullanacagin motorlarin frekansiyla uymaya bilir. O zaman hem motoru titretir, hem de basini ciddi agritacak cizirti vizilti bir ses cikartir! Hadi sen sabretsen bile, bu ses etraftaki tum mikrofonlar kaydeder.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Turbo arızası yardim
    2 hafta önce açıldı
    Motoru degisen arac alinir mi
    11 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.