I river T30 um var. Şarkıları klasör olarak yüklediğimde klasördeki şarkıları alfabetik veya başlarında numara varsa nümerik olarak sıralıyor.
Oysa ben wmp da olduğu gibi şarkıların infoda yer alan album veya year ölçüsüne göre sıralanmasını istiyorum, bunu nasıl sağlayablirim?
Saygılar...
Bunu sağlayamazsın.Çünkü bu tür cihazlar şarkıları senin attığın dosyalar şeklinde değil, ID tag denilen bir sistem ile tasnif ederler. Bu sistemde her parça için ; şarkı adı- albüm adı- türü ve şarkıcı adı gibi unsurları barındıran etiket bilgileri gerekir.
Bunun yararı şudur; şarkıları birçok unsura göre sınıflandırır.Böylece bunları aramak, istediğine ulaşmak, çalma listeleri oluşturmak, alfabetik sıralamalar oluşturmak vb. kolaylıklar sağlar. Bu konuda cihaza kızma o sonuçta kendi işini yapıyor.
Bu konuda neler yapmalısın konusuna gelelim. Eğer şarkıları sıfırdan CD den Mp 3'e çevirirsen bu tüm bilgileri çevirdiğin program zaten halleder. Senin sorunun ise anladığım kadarıyla derleme ve çeşitli kaynaklardan elde edilmiş albümlerden kaynaklanıyor. Bu durumda yapman gereken bir program edinmen. Büyük olasılıkla aldığın aletin CD'si içinde böyle bir program olmalı. Ben Creative ZVM kullanıyorum ve bahsettiğim işlemleri onun bir yazılımı ile mükemmel şekilde hallediyorum.
Eğer böyle bir programın yok ise; Tag & Rename adlı bir programda çok iyiymiş.Forumda çok bahsedildi ve kullananlar kolay olduğundan bahsediyorlardı. Arama yaparsan forumda (ZVM 30 GB bölümünde ilk sayfalarda konusu çok geçmişti.) Ben bunu kullanmadığım için sonucu nasıldır birşey diyemeyeceğim.
Son bir önerim olacak; özellikle derleme albümleri düzenlerken işine yarayacak,diyelim 100 şarkılık karma bir albüm var elinde. Bunları düzenlerken albüm adı ve sanatçı kısımlarına aynı adı ver. Örneğin; "Karma Yerli Pop" olsun albüm adı. Bu durumda şarkıcı kısmınada "Karma yerli Pop" adını ver. Zaten toplama albümlerin şarkı adlarının yanında (genelde) şarkıcı adlarıda yeralır.
Bu işlemi yapmaz isen ne olur? 100 şarkılık listede diyelim 100 sanatçı var. Şarkıcı adını her şarkı için ayrıca girersen, her şarkıcı altında bir şarkı olan 100 ayrı bilgi etiketi üretmiş olursun. Bu durumda albümartların çorba gibi olur. Benim dediğim gibi yaparsan 1 dosya yaratmış olursun içinde 100 şiarkı olan. Bilmem anlatabildimmi?
Başlangıçta bu düzenleme işi zamanını alır ve sıkılabilirsin. Ama arşivini düzenleyince çok iyi olur, rahat edersin. Ben 60 GB tutan arşivimi bir haftada, aklıma geldikçe yapmıştım.Şimdi yeni gelen şarkıları anında düzenliyorum, zaman kaybı olmuyor.
Verdiğin bilgiler için teşekkürler,
Arşivim 15GB boyutunda, daha önce ID Tag düzenlemesi yaptım, dediğin gibi şarkılarım farklı kaynaklardan derleme niteliğinde, bi kısmı mp3 sitelerinden, bir kısmı CD den riplenmiş, şarkılarımın Artist, Title, Year ve Genre kısımları tamamen düzenlenmiş vaziyette, arşivim çoğunlukla eski batı müziği şarkılarından oluştuğu için, albüm başlığı sıralama ölçütü olarak önemli değil,
Şimdi mp3 çalarım şarkıları artist bilgisine göre sıralıyor, oysa ben release yılı (year) veya genre ölçüsüne sıralamasını istiyorum, bunu adını verdiğin Creative ZVM veya Tag & Rename programları bunu sağlayabilir mi, benim sözünü ettiğim mp3 çaların yazılımıyla ilgili bir şey sanırım,
MP3 çaların settings bölümündeki tag info fonksiyonu on (açık), ne işe yarar bilemiyoum...
quote:
Orjinalden alıntı: acsev2003
Verdiğin bilgiler için teşekkürler,
Arşivim 15GB boyutunda, daha önce ID Tag düzenlemesi yaptım, dediğin gibi şarkılarım farklı kaynaklardan derleme niteliğinde, bi kısmı mp3 sitelerinden, bir kısmı CD den riplenmiş, şarkılarımın Artist, Title, Year ve Genre kısımları tamamen düzenlenmiş vaziyette, arşivim çoğunlukla eski batı müziği şarkılarından oluştuğu için, albüm başlığı sıralama ölçütü olarak önemli değil,
Şimdi mp3 çalarım şarkıları artist bilgisine göre sıralıyor, oysa ben release yılı (year) veya genre ölçüsüne sıralamasını istiyorum, bunu adını verdiğin Creative ZVM veya Tag & Rename programları bunu sağlayabilir mi, benim sözünü ettiğim mp3 çaların yazılımıyla ilgili bir şey sanırım,
MP3 çaların settings bölümündeki tag info fonksiyonu on (açık), ne işe yarar bilemiyoum...
ID Tag bilgileri düzenlenmiş ise sorunun büyük ölçüde çözülmüş demektir. Bundan sonrası kullandığın cihazın özelliklerine kalmış bir şey. Örneğin senin bahsettiğin yıla göre sınıflama benim kullandığım ZVM' dede yok. Her cihaz bu konuda farklı sınıflandırma yapar.
ZVM; içindeki parçaları alfabetik olarak, albüm adlarına göre ve türlere göre olmak üzere 3 ayrı sınıflandırmaya tabii tutuyor. Ayrıca en popüler, en az popüler, ratingi en yüksek ve en düşük gibi alt sınıflandırmalarda var.
Benim sana önerim, cihazının özelliklerini deşifre etmen yönünde olacak. Belkide cihazın başka türlü sınıflandırmalara izin verecek yapıda değildir. Kolay gelsin.