söylediklerini yaptım prime95 testi yaptım ve hwinfo ile kontrol ettim hata çıkmadı ancak sanırım USB ler kapanıp açılıyor bu test sırasında çünkü hem yeni donanım algılandı sesi çıkıyor hemde sıvı soğutucunun ışıkları kapanıp açılıyor. |
MSI X570S ACE Max XMP PROFİLİ ÇALIŞMIYOR (2. sayfa)
-
-
prime error vermiş zaten. 4400 olmamış. tRFC ayarınıda fazla vermişim azönce 550 olacakmış. ama 616 girersen hata vermez düşünce hata verme ihtimali artıyor. 4400 zor gözüküyor.
şunuda bir deniyebilirsin
önce f6
Dram Frequancy ayarı 4200
Dram Voltage ayarı 1.45
Cl ayarları 19-23-23-23-44
tRFC 1/2/4 ayarı 525
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 10 Kasım 2021; 22:1:51 > -
Prime95 testi aşağıdaki gibi. Hwinfo yine uyarı vermedi. Ancak USB'ler kesiliyor yine sıvı soğutmanın ışıkları kapanıp açılıyor.
-
prime 95 testinde test parçalarından herhangibirinin error verip worker stopped dememesi gerekiyor. 4000 de sanırım böyle bir hata veya usb olayı olmuyordu. 4000 e dönmelisiniz. yani ilk önerdiğim ayarları f6 standart ayarları yaptıktan sonra baştan yapabilirsiniz. ryzen 5900x ve 4000 hızında 32gb kullanacağınız uygulamalarda yetip artacaktır. sıkıntı olmaz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 10 Kasım 2021; 22:32:46 > -
Peki 4x8gb yerine 2x16 gb ram olsaydı 4800mhz seviyelerini görebilir miydik?
-
5000x lerde ram hızı 4466 dan sonra bantgenişliği performans artışı pek olmuyor. misal bende 4600 bantgenişliği olarak 4400 den yavaş.... 4800de olsa 4400 le benzer oluyor. ram sayısı birde ramdeki singlerank dualrank özelliği ocyi etkiliyor. 2x16 yapardınız bu seferde ramler büyük ihtimalle dual rank olur yine 4800 zor görürdü. 4800 görebilecek 2x16 ram bulunsa bu seferde 4400 gibi performansı oluyor... ben kendi ramlerimi 4800 olarak açmayı başardım ama değmedi.
bu arada sizin ramler 4000 çalıştı ama hynix cjr chipset olarak bendeki micron b-die dan daha iyi tRFC ayarlarına izin veriyor. birde 4 adet olmasının performansa bazı pozitif etkileri var. O nedenle 4000 le bir benchmark alıp kabacada olsa mevcut bantgenişliğini görelim.
https://download.aida64.com/aida64extreme650.exe
Yükleyince deneme sürümü olduğu için tüm testi tamamlamaz ama mevcut testte yeter.
Araçlar menüsünden Önbellek ve Bellek karşılaştırmalı testini yaparsınız. Save dediğinizde resmini kaydedebiliyorsunuz. Deneme sürümü diye izin vermesse ekran resmi kaydedersiniz.
-
-
4200 olarak stabil gözükmüyordu. 4200 ve 4400 çalışsa bile 7/24 kullanımda multaka süpriz sıkıntılar çıkarır.
birde gerekli ayarlarla 4000'e dönüp test edelim.
-
4000mhz testi bu şekilde. Daha başka yapacak bir işimiz var mı ram ile alakalı? İşlemciye de bir el atalım madem :)
-
ram için daha birşeyler yapılabilir ama şimdilik yetsin. memory try it ile kullandığınız yüksek fclk idi hata veriyordu. bu büyük ihtimalle 7/24 stabil çalışacak.
sıvı soğutma kullanıyordunuz. ucuz bir model olduğunuda sanmıyorum. kendi 5900x overclock ayarlarını önereceğim.
guru3d.comDownload MAXON Cinebench R23https://www.guru3d.com/files-get/download-maxon-cinebench-r23,1.htmlönce mümkünse bu linkten cinebench 23'ü indirip masaüstü bir klasöre açın. File butonuna tıklayıp çıkan pencereden advanced benchmark seçeneğini aktifleştirin. Bundan sonra minimum test duration seçeneği açılacak. Onu off konumuna getirin. Bundan sonra Cpu (multicore) seçeneğinin karşısında Start butonu var. Starta tıklayıp testi başlatabilirsiniz. oc yapmadan önce normal ayarlarla bir test edin kazancı anlamak için. bu arada hwinfo64 te kurulu olmalı ve sensörler çalışmalı. maksimum cpu sıcaklığını görebilmeniz için.
cpuda tdie ve herhangibir çekirdeğin sıcaklığının hem normal hem ocli şekilde 90'a dayanmaması gerek. kişiden kişiye değişir ama benim için 85c ye kadar makul ki hwinfo64 te 85c yi geçene kadar kırmızı göstermiyor...
oc yapmada şu şekilde. birebir kendi profilimi önericem. bende hava soğutmanın iyisi var sizdeki sıvı soğutma büyük ihtimalle bu ocyi karşılar. karşılamassa ona göre değerleri değiştirir yeni öneride bulunurum.
F7 ye 1 yada 2 kez basıp gelişmiş moda geçiyoruz. OC seçeneğine geliyoruz. Advanced CPU Configiration seçeneğine giriş yapıyoruz.
CPU VDD_SOC Current Optimization Seçeneğini Autodan Custom'a getiriyoruz. Altta 4 tane seçenek daha çıkıyor. CPU VDD Full Scale Currenti 205
CPU VDD Telemetry Offset Value seçeneğini 15 yapıyoruz. AMD Overclocking seçeneğine giriyoruz.
Precision Boost Overdrive'ı Advanced yapıyoruz. Pbo Limitsi Manual yapıyoruz. PPT 165, TDC 110, EDC 205 olacak. Aşağıdaki curve optimizer seçeneğine geçiyoruz.
Curve Optimizer'ı All Cores yapıyoruz. All Core Curve Optimizer Sign'i Negative yapıyoruz. All Core Curve Otimizer Magnitudeyi 15 yapıyoruz.
F10 a basıp kaydedip çıkıyoruz. Ardından yeni cinebench 23 testini yapıp hwinfo64 ten sıcaklıkları kontrol ediyoruz. Bu arada ısınma yüzünden işlemciyi yakma şansınız yok anakartınız 90cden sonra işlemci performansını düşürüp ısıyı sabit tutuyor. sayfada resimler ilk denemede açılmassa 4 tane resim var belirteyim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 11 Kasım 2021; 19:31:42 >
-
Bu anakart çok yeni, BIOS update bu işi çözerdi ama öyle bir şey yok.
RAMler iyiymiş, normalde XMP ile çalışması lazım. Bende 4 tane 16 GB Gskill Trident 3600 mhz var, Gaming edge x570 ile 2.5 yıldır XMP ile çalışıyor. Şuana kadar hiç bir sorun çıkmadı.
-
Oc li ve oc siz test sonuçlarını aşağıda paylaştım. Sıcaklık 79 dereceyi geçmiyor. Aslında daha düşük de kalır ama soğutucu yeniden başlatıyor kendini anlamadım bir türlü.
oc siz
oc li
-
sıvı soğutma hiç kullanmadığım için özellikle corsair sıvı soğutmalarla haşir neşir arkadaşların yorumlarına ihtiyacınız var. o oc için max 79c güzel bir sonuç.
-
Şimdi bir oyun bencmark ı yaptım normalde 4850mhz tek tük görüyordu şimdi %80 oranında 4950mhz de çalışmakta. Sıcaklıkta değişiklik yok 55 derece. Daha yüksek hızlara ulaşmak mümkün mü? Örnek 5100mhz gibi
-
yazıyla yazmayı unutmuşum ama 3ncü fotoğrafta max cpu boost override diye bir seçenek var. onada 200 değeri girilecekti. sen fotoya bakıp yaptıysan tamam. yazmadıyzan onuda yaz. şu soğutucu olayını netleştirdikten sonra daha yüksek sıcaklıklara neden olacak daha yüksek pbo profilleride kendi cihazımda test edip ayarlarım. şimdilik hemen deneme için yazıyorum.
2nci fotodaki CPU VDD Full Scale Current ayarını 215 yaparsın.
3ncü fotodaki PPT 175, TDC 115, EDC 215 olacak. Maks CPU boost clock ovveride yine 200 olacak.
-
Bu son verdiğin ayarlar stabil olarak çalışmıyor. Windows başlamıyor yada mavi ekran veriyor. Bosst clock ovveride ayarını tekrar auto yaptım.
-
İlk bahsettiğim ayarlarla beraber Boost Clock override 200'ü kabul edebilir. Etmesse 100'üde deniyebilirsin.
Son verdiğim ayarlar Boost Clock override 200 den dolayı çalışmamış olabilir. O ayarlarla birlikte boost clock override ı autoda deniyebilirsin.
Ya ilk ayarlar zaten cinebenchi 20500 puandan 22000'e taşıdı. güzel bir artış. 79c tepe değeride bana göre makul (kişiden kişiye değişir tabi).
-
100 ve 200 yaptığım zaman çalışmıyor maalesef.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
o biraz cpu şansı. silicon lottery. bazı 5000x ler kabul ediyor bazıları etmiyor. ama şunuda belirteyim aynı ayarların o 200 girilmemiş haliyle bile sizin cinebench23 skor benden iyi.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X