Şimdi Ara

Msi Z77A-GD55 Ram Slotları Çalışmama Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
380
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Z77A-GD55 modelli MSI anakartımda 4 adet dimm slotu bulunmakta. 4 adet 1333 MHz değerli belleğe sahibim. Bu ramlerden sadece ikisini kullanabiliyorum çünkü ne yaparsam yapayım DIMM1 ve DIMM2 slotlarına taktığım an bilgisayar görüntü vermiyor. DIMM3 ve DIMM4 slotları çalışan slotlar. İnternetten araştırdığım zaman birkaç kişinin daha bu sorunu yaşadığını gördüm. Bazıları artık çalıştığını vs. söylediler fakat ben ne yaptıysam olmadı. Belki de bir yerde hata yapıyorumdur. Şöyle diyeyim ki bazıları işlemci çıkar, ram çıkar sonra işlemciyi takıp ardından rami öyle takıp bios sıfırlayıp gir olur falan demiş. Onu bile denedim olmadı. Birisi yardımcı olabilirse çok güzel olur. Bir şekilde bu ram slotlarının çalışıp çalışmadığını nasıl öğrenebilirim? Çok değişik ve fonksiyonel bir anakart. Daha önce hiç sahip olmamıştım böylesine, dolayısıyla biraz yabancıyım. Bilgisayarımın özelliklerini imzamda belirttim.

• ramleri ayrı ayrı dual slotlara takınca görüntü alabiliyormusun yani her bir slotta tekli takınca kendi aralarında pair takınca görüntü alabiliyormusun ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: WarSaw

ramleri ayrı ayrı dual slotlara takınca görüntü alabiliyormusun yani her bir slotta tekli takınca kendi aralarında pair takınca görüntü alabiliyormusun ?
    Yok dostum, dediğim gibi her şeyi denedim. Tek 1 slota taktım, dediğin gibi dimm 2 ve dimm 4 slotları yani dual channel özelliği olan slotlara taktım, dimm1-dimm2 yaptım, hepsine birden taktım sadece dimm1/dimm2/dimm3/dimm4 denedim teker teker. Ne yaparsam yapayım dimm1 veya dimm2 kısmına taktığım zaman görüntü alamıyorum. Ha bir de dün deneme yapayım derken en son dimm3 ve dimm4 slotlarına taktım, yine görüntü vermedi. Uğraştım 1 ram falan taktım yine çözüme ulaşamadım. Üstte yazdığım gibi işlemci çıkarma mantığını yaptım ve görüntü geldi ama dimm1 ve dimm2 slotları için aynısını diyemiyorum maalesef.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ASSASSINSTURKEY -- 5 Haziran 2020; 2:54:32 >

• +++
  • Yok mu yardım edebilecek?
  • Hocam, aynı karta sahibim. 4 slot 4GB DDR3 1600Mhz kullanıyorum. Slotlarla alakalı bir sorun yaşamadım hiç. BIOS versiyonum 1.11 (2013 kasım). BIOSunuz eskiyse ki zannetmiyorum onu yükseltip deneyin. YOksa slotlar bozuk gibi duruyor, nasıl çözülür bilemeyeceğim.
  • adilazimdegilx kullanıcısına yanıt
    Bir şey daha eklemem lazım, benim hatam özür dilerim. Siz diyince aklıma geldi. Bilgisayar kendini kapatıp açıyor. Ram slotu bozuk olsaydı bunu yapar mıydı? Sanki bozuk olsaydı bile açar fakat görüntü vermez diye aklıma kazınmıştı. Slotlar bozuk diyeceğim ama internette benim gibi bu sorunu yaşayan onca bu konu hakkında konuşan insan olunca ister istemez şüpheye düşüyorum . O yüzden umudumu kesmeyeceğim. Daha önce bu sorunlarla karşılaşmış bilgili bi' abimizin tavsiyesini bekleyeceğim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    MSI z77a GD55 RAM SORUNU
    9 yıl önce açıldı
    z87-a Anakart için ram sorunu
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Geçen sene formdan 3570k ve z77a gd55 anakart aldım. Birkaç gün kullandıktan sonra hazır kasa halinde kenara koydum yedekte dursun diye. Takribi 2 ay önce deneme amaçlı çalıştırmak istediğimde bir türlü calistiramadim. Elimde 4 farklı ram kiti vardi. Hepsi ile olabilecek tüm kombinasyonları denedim. Kesinlikle dual calistiramadim ilk etapta. Sadece single ram ile çalışıyordu. Sonra ne oldu bilmiyorum hiçbir şekilde çalışmamaya basladi. Üzerindeki mavi ledler yanıyor bios ekranı dahi gelmeden işlemci fanları 3-5 saniye çalışıp duruyordu ve bunu sürekli tekrar ediyordu. Bende çok cuzzi bir rakama elimden çıkardım. Bende netten araştırma yaptığımda gd55 serisinde bu tarz ram slotu arızalarına denk geldim. Hatta formda bir arkadaşının sattığı ilanda bile not düşmüş 1 slotu arızalı diye ha keza sarı sitede gecen ay denk gelmişti onda da 2 ram slotu arızalı idi. Yani MSI bu seride bastırmış.( Bios son sürümü yüklü idi.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muaz1984 -- 9 Haziran 2020; 8:56:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• bu konu ram slotuyla ilgili bir konu değil konu doğrudan anakartın üretimindeki ROHS diye geçen çevreci regülasyonlardan kaynaklı olarak lehimlerindeki kurşun miktarının azaltılmasıyla alakalı olarak ve MSI 'ın bu zayıflığı hesap edemeyip eskiden üretilen kurşunlu lehimlerin mukavemetine güvenerek zayıf ve ince PCB li bir anakart üretmeyi seçmiş olması ve anakartın bundan dolayı kronik olarak doğuştan sorunlu oluşu. Zayıf PCB ve kurşunsuz lehimler yüzünden kullanıcıların anakart üzerine Ram, Cpu Soğutucusu ve hatta 24pin güç girişlerini söküp takarken anakart üstünde oluşturdukları baskı nedeniyle lehim yollarının bazıları zarar görebiliyordu. bu bazen ram slotlarından bazılarının görülmemesi bazen ufak ufak başlayan sonraları kalıcı şekle dönüşen açılışta kendi kendini başlatması(BootLoop) şeklinde görülebiliyor.

Aynı anakarta bende sahibim o yıllarda anakartı sıfır olarak satın almıştım ve başlarda herşey mükemmel şekilde giderken günün birinde anakartı çıkarıp başka bir kasaya naklettikten sonra bu sorunlar ufak ufak kendisini göstermeye başlamıştı başlarda 4 kanal bellekte herhangi bir sıkıntı yokken sonraları 4 kanal birden çalışmada sorunlar başgöstermişti ve gene başlarda en ufak bir stabilite sorunu yokken gene bu açılışlardaki kararsızlıklar(BootLoop) ufak ufak belirmeye ve artık belli bir noktadan sonrada daimi ve kalıcı hale gelmişti. bu konuyuda şöyle çözmüştüm youtubede aynı anakarta sahip başka birisi komple işlemci soketini BGA makinesiyle güzelce çıkarıp tekrar lehimliyordu ve sorun düzeliyordu bende buna benzer şekilde soket kısmının oralara alta ve üste biraz flux sürüp sıcak hava tabancasıyla altlı üstlü biraz ısıtıp dinlendirdikten sonra denemiştim ve gerçektende ölü anakarta tekrar can gelmişti ve herşey ilk aldığımdaki gibi düzgün ve tıkır tıkır çalışır hale dönmüştü.

Fakat sonra gene bir gün işlemci soğutucusunun macununu yenileyelim derken soğutucuyu söküp takma esnasında 5dk önce boot eden anakart gene boot etmez hale geldi.

Dediğim gibi anakartın ram slotlarıyla alakalı bir sorunu yok sorun doğrudan zayıf PCB ye sahip olması ve şu ROHC yüzünden kurşunsuz lehimlerle üretilmesinden dolayı en ufacık baskıda devre yollarının zarar görmesi.

Konu ile ilgili linkler:

1.Tehlikeli Maddelerin Kısıtlanması Direktifi - Restriction of Hazardous Substances Directive

2.İlgili BGA Tamir videosu
    Zettabit. labyoutube
    Repair Bootloop on MSI Z77 GD55
    https://www.youtube.com/watch?v=BpN0h_zkh_8

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WarSaw -- 9 Haziran 2020; 14:30:54 >

• WarSaw kullanıcısına yanıt
    Konunun esas nedenini öğrenmiş olduk. Çok teşekkürler. O zaman MSI anakartlarin birçoğunda bu sorunla karsilasma ihtimali yüksek gibi görünüyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: muaz1984

Konunun esas nedenini öğrenmiş olduk. Çok teşekkürler. O zaman MSI anakartlarin birçoğunda bu sorunla karsilasma ihtimali yüksek gibi görünüyor.
    bu olay o yıllardan sonra pek tekrarlamadı diye biliyorum o yıllardan sonra bende uzun bir aradan sonra MSI'ya tekrar bir şans verdim ve MSI B450 Pro Max aldım ve her yönüyle tam anlamıyla memnunum anakarttan yani demem odurki o yıllardaki hatalarını tekrarlamamış görünüyorlar zira o dönemlerde bazı diğer üreticilerdede benzer sorunlar olabiliyordu mesela Gigabyte anakartlardada benzer şikayetlere rastlamıştım bu bootloop sorunuyla ilgili fakat onlardaki sorun fizikselmidir yoksa bioslarıyla alakalı bir durummudur açıkçası tam anlamıyla bilgi sahibi değilim bakmak araştırmak lazım. Yani kısaca toparlamak gerekirse son serilerde bootloop vakalarına pek rastlanmıyor şeklinde görüyorum, youtubedeki sonuçlarda bunu doğrular nitelikte biraz bakındım bootloopla ilgili hep aynı benzer eski z77 ile ilgili videolar çıkıyor ağırlıklı olarak.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.