Selamlar, 5 yaşındaki kuşum dünden beri hasta. Dün sabah birşeyi yoktu. Dün gece tüylerini kabartıp kafesin dibinde oturuyordu. Bir ara hareketlendi. Tüneğine çıktı ama oradan da aşağı düştü. İlerleyen saatlerde ileri geri sallanmaya titremeye başladı. Dışkısı poposuna yapışmıştı. Onları temizledim. Suyuna elimdeki vitamin harici tek ilaç ismi avidiare olan ilaçtan damlattım. Sabaha kadar gözlemledim. Yeminden yemedi suyunu içmedi. Sabah ağzına kuşlar için multivitamin vardı ondan azıcık damlattım. Sonrasında veteriner Augmentin antibiyotiği ucundan kırıp suyla eritip ağzına damlatmamı söyledi gerisi şans dedi. Onu da yaptım. Şuan başını 180 derece çevrili tüneğinde uyuyor. Sıcak bir alana aldım. Kuyruğu yukarı aşağı hareket ediyor ve kabarık şekilde. Başka ne yapabilirim? |
Muhabbet Kuşum Hasta! Ne Yapmalıyım?
Sevgili muhabbet kuşu sahipleri, kuşunuzun hasta olması halinde ne yapmanız gerektiği konusunda endişeli olabilir ve ne vereceğinizi veya ne gibi önlemler alacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. İşte muhabbet kuşu hastalıklarıyla ilgili bazı bilgiler ve ne yapılması gerektiğine dair öneriler:
Hasta Muhabbet Kuşuna Ne Verilir?
- Su: Bol miktarda temiz ve taze su sağlayın. Dehidrasyonu önlemek için gereklidir.
- Küçük Tohumlar: Muhabbet kuşlarına küçük tohumlar, darı veya yulaf verin. Fazla yemesi durumunda fazla tohumları çıkarın.
Muhabbet Kuşu Hasta Olursa Ne Yapılır?
- Veterinere Gösterin: Belirtiler devam ederse veya kötüleşirse mutlaka bir veterinere başvurun. Altta yatan tıbbi sorunları teşhis edebilir ve uygun tedaviyi sağlayabilirler.
- Isı Verin: Hasta muhabbet kuşunu sıcak ve cereyansız bir alana taşıyın. Bir ısı lambası veya ısıtma yastığı kullanabilirsiniz.
- Stresten Uzak Tutun: Kuşu gürültüden ve hareketten uzak tutun. Stres, iyileşmesini geciktirebilir.
Hasta Muhabbet Kuşuna Ne İyi Gelir?
- Vitaminler ve Mineraller: Kuşa vitamin ve mineral takviyeleri verin. İyileşmeyi destekleyebilirler.
- Meyve ve Sebzeler: Muhabbet kuşlarına elma, muz veya brokoli gibi taze meyve ve sebzeler verin.
- Nane Çayı: Nane çayı, sindirim sorunlarına yardımcı olabilir. Kuşa küçük bir miktar nane çayı verebilirsiniz.
Hasta Muhabbet Kuşu İle İlgili Özet:
Muhabbet kuşunuz hasta olursa, bol su verin, küçük tohumlar sağlayın ve bir veterinere başvurun. Ayrıca kuşu sıcak ve stressiz bir alanda tutun. Vitaminler, mineraller, meyve, sebze ve nane çayı da iyileşmeyi destekleyebilir. Kuşunuzun sağlığı konusunda herhangi bir endişeniz varsa, her zaman bir veterinere danışın.