1,5 2 ay önce aldığım kuşum ilk geldiğinde gayet sağlıklı görünüyordu fakat şuanda ara ara fotoğrafta da göründüğü gibi kursağını şişiriyor. Nefes alırken bazen hırıltı çıkıyor bazen 3 kere ağız şapırdatıyor. Yaklaşık 1 haftadır burnundan hafif şeffaf sarımsı bi sıvı akıyor ve saçlarına bulaşıyor. Kuyruğunda da sallantı mevcut. Soğumuş (az tuzlu) çay ile gaga ve cere temizliğini yapıyorum. Ben kuşun solunum problemi olduğunu düşünüyorum fakat bir bilgisi olan yardımcı olabilecek birileri var mı acaba? ![]() ![]() ![]() |
Muhabbet Kuşlarında Kursak Şişmesi ve Sarı Burun Akıntısı
Muhabbet kuşlarında kursak şişmesi ve burundan sarı akıntı, yaygın görülen sağlık sorunlarıdır. Bu belirtiler, çeşitli sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir.
Eğer muhabbet kuşunuzun kursağı şişmişse ve burnundan sarı akıntı geliyorsa, aşağıdaki nedenler söz konusu olabilir:
- Enfeksiyonlar: Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, muhabbet kuşlarında kursak şişmesine ve burun akıntısına neden olabilir.
- Parazitler: Yuvarlak kurtlar veya koksizya gibi parazitler, kuşun sindirim sistemini tıkayarak kursak şişmesine yol açabilir.
- Beslenme Sorunları: Uygunsuz beslenme veya yetersiz beslenme, muhabbet kuşlarında sindirim sorunlarına neden olabilir.
- Toksinler: Zararlı maddelere veya toksinlere maruz kalmak, kuşlarda kursak şişmesine ve burun akıntısına neden olabilir.
Tedavi
Muhabbet kuşunuzda kursak şişmesi ve sarı burun akıntısı belirtileri gözlemliyorsanız, derhal veterinerinize başvurmanız önemlidir. Veterineriniz, muhabbet kuşunuzu muayene ederek altta yatan nedeni teşhis edecek ve uygun tedaviyi önerecektir. Tedavi, altta yatan nedene bağlı olarak değişebilir ve antibiyotikler, antiparaziter ilaçlar veya diyet değişiklikleri içerebilir.
Önleme
Muhabbet kuşunuzda kursak şişmesi ve sarı burun akıntısı sorunlarını önlemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
- Kuşunuza sağlıklı ve dengeli bir beslenme sağlayın.
- Kuşunuzun kafesini düzenli olarak temizleyin ve dezenfekte edin.
- Kuşunuzu toksinlere ve zararlı maddelere maruz bırakmaktan kaçının.
- Kuşunuzu düzenli olarak veteriner kontrollerine götürün.
Bu önlemleri alarak muhabbet kuşunuzu sağlıklı ve mutlu tutabilir, kursak şişmesi ve sarı burun akıntısı gibi sağlık sorunlarını önleyebilirsiniz.