Şimdi Ara

Mühendislerin çalışma koşulları, ne yaptıkları (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
6
Favori
7.632
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • kontrol mühendisliği eskiden elektrik mühendisliğine bağlıydı sonradan ayrıldı

türkiye'de sadece bildiğim kadarıyla 3 tane üniversitede bulunmaktadır
    bunlar ; itü - ytü - doğuş üniversitesi

daha fazla bilgi için bu konuyu takip edebilirsiniz
    http://forum.donanimhaber.com/m_50495424/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ingeniarius -- 13 Eylül 2013; 22:36:00 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

quote:

Orijinalden alıntı: ontario

quote:

Orijinalden alıntı: awesom-o

quote:

Orijinalden alıntı: Alea iacta est

tıp mühendisliği gerçek mi ya

valla var uydurmadım kbü deymiş hatta :D

link

Yok artık

quote:

Mezun olanların iş garantisi olacak.

yalana bak

abi birde mimarlık hakkında bilgi versen olur mu

• mimarlıktan pek anlamam
  • elektrik mühendisliği hakkında bilgi lazım itü ytü mezunları neredeler yurtdışı imkanı maaşı vs lazım
  • quote:

Orijinalden alıntı: engmen

elektrik mühendisliği hakkında bilgi lazım itü ytü mezunları neredeler yurtdışı imkanı maaşı vs lazım

itü elektrik tutarsa düşünmeden yazın. ytü idare eder.

Yurt dışı imkanları şantiyelerde inşaatlarda falan olur.

avrupada kalıcı bir iş sahibi olmak pek mümkün değil bu dalda.

genelde IT ci alıyor adamlar
  • quote:

quote:

elektrik mühendisliği hakkında bilgi lazım itü ytü mezunları neredeler yurtdışı imkanı maaşı vs lazım

yüksek falan yapsak avrupa imkansızmı bu arada maaş konusunda bilgin varmı
  • quote:

quote:

quote:

yüksek falan yapsak avrupa imkansızmı bu arada maaş konusunda bilgin varmı

ya imkansız değil ama genelde yabancı ülkeler tecrübeli yazılımcıları network çüleri falan işe alıyorlar. Elektrikçi pek duymadım. Ama kalifiye bir adamın elbette yurt dışı şansı olabilir her zaman.

Yurt dışını hedefleyen bir mühendis 30 gibi en geç şansını denemesi lazım. yaş faktörü önemlidir.

İtü mezunu yeni mezunu 2 yle falan başlatırlar herhalde. En fazla 2.5 olur tahminim. Tabi bu rakam 2-3 sene içinde 3 milyara çıkar. Daha sonra 5 milyara kadar çıkabilir yıllar geçtikçe

• En azından Bilgisayar Mühendisliği hakkında çevremde gördüklerimi, duyduklarımı, bildiklerimi ve öğrendiklerimi anlatabilirim.

Çalışma Koşulları:

Ofis, büro, plaza tarzı yerlerde çalışırlar. Vaktinin çok büyük bir çoğunluğu bilgisayar başında geçer. Bir iş üzerinde ekip ekip çalışırlar. Genelde sabah 8 akşam 5 mesai saatleri olduğu gibi oranı azımsanmayacak kadar gece vardiyasında çalışan bilgisayar mühendisleri de mevcuttur. Mesai saatleri dışında iş yerine çağırılmaları normal karşılanır. Kurumsal şirketler aynı zamanda kişinin tatildeyken ya da işe gelemeyecek durumdayken de, iş yerindeki bilgisayarına bağlanmasını ve işini o şekilde yürütmesini isterler.

Çalışma Alanları:

Çalışma alanları çok farklılık gösterir. Öyle ki yan yana oturan iki bilgisayar mühendisi birbirlerinin işini yapamaz. Her ekibin farklı bir görevi, her personelin yaptığı farklı bir iş alanı vardır. Genelde işe ilk hangi uzmanlık alanında girildiyse sonra o alanda çalışılır ve o şekilde devam edilir.

Piyasa Durumu:

Piyasada bolca bilgisayar mühendisi mevcuttur. Fakat büyük kurumlar, nitelikli eleman bulamadıklarını söylemekten çekinmezler. Sadece diploma üzerinde bilgisayar mühendisi olan kişinin çokluğuyla beraber işsizlikleri de doğru orantılıdır. Bu yüzden bu meslek sahibi olmak isteyen bir üniversite öğrencisinin kendisini mutlaka geliştirmesi, bir alanda uzmanlaşması, arayan değil aranan eleman olma yolunda ilerlemesi gerekmektedir.

Yurtdışı İmkanı:

Kuşkusuz yurt dışında çalışabilecek en temiz mühendisliktir. Türkiye'den sık sık ülkeler bilgisayar mühendisi talep eder. Özellikle en son geçen yıl sanıyorum Hollanda 50.000 IT uzmanı açığı olduğunu ve bu yüzden Türkiye'den yardım istemişti. Gene 3-4 yıl önce İrlanda, ülkesine gelecek olan bilgisayar uzmanları için ayrı bir vize sistemine geçmişti. Bu sayede dışarıdan bilgisayar uzmanı ihtiyacını kapatmayı planlıyordu. Hem Avrupa'da hem Amerika'da bilgisayar konusunda nitelikli eleman sıkıntısı mevcut ve mevcudiyetini sürdüreceğe benziyor. Bu konuda Türkiye'deki nitelikli bilgisayar mühendisleri çok şanslı.

Kendi İşini Kurma İmkanı:

Bu konuda da şanslı bir mühendislik dalı. Çünkü devlet kurumlarından, özel kurumlara kadar artık dışarıdan birine belli bir süre içinde proje vermek oldukça yaygın. Örneğin bir bilgisayar mühendisi kendi yazılım şirketini açıp, özel şirketlerden gerekse de devlet kurumlarından iş alıp, verilen süre içinde yazılımı teslim ederek ticaret yapabilir.

Maaş Miktarı:

Devlette olması durumunda 3.000 lira ile başlar ve ortalama 3.500 lira ile devam eder.
    Özel sektörde değişiklik gösterir. 2.000 lira başlangıç maaşı iken, tecrübelerle, referanslarla, yetenekle maaş artar. Ortalama bir bilgisayar mühendisi özel bir şirkette 4.000 lira civarı maaş alır. Tabii ki bunun çok altı ve çok üstü alanlar da mevcuttur.

• quote:

Elektriği seven insan için yazılabilir üniversite ve bölümler. Kendine birşey kattıkça maaşın artar. Yurtdışı imkanı ise çok şey değiştirir. Bağlantıları koparmaman gerekli.
  • Bir kere böyle bol iş alanı az iş alanı diye bir yorum yapılamaz mühendisliklerde üniversitede kendini geliştiren,iyi yerlerde staj yapan yani argo tabirle patlak mühendis olmayan adam için her mühendislik dalında iş vardır.Belki ilk yıllar maaş açısından memnun etmeyebilir fakat 3-4 yıl içerinde bu konuda memnun olacağı düzeye gelecektir tabi aktif ve iletişimi kuvvetli olan birisi olursa üniversite ile mühendisin bilgisini kıyaslamakta çok yanlış adam misal adam itüye giriyor bölümünü sevmiyor zorla bitiriyor okulu.Sonra ne yaptın üniversitede hiç bir şey staj yok,bir şey yok.Pek çok arkadaşım var üniversitede şuan hep iyiy yerlerde staj yapıyorlar ve okuldan sonrada aynı yerlerde çalışma teklifi aldılar.O yüzden bölümleri az iş alanı çok iş alanı diye değerlendirmeyin derim.İş her zaman vardır.Önemli olan o işi yapabilecek nitelikleri kazanmış olun.

• cegaunist C kullanıcısına yanıt
    ekledim ilk mesaja hocam
  • quote:

Elektronik Mühendisliği: az iş alanı

Bunu yazarken kafan mi güzeldi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cwr

quote:

bana Türkiye'de elektronik sektöründe çalışan firmaları sayabilir misin? Aselsan, Beko, Arçelik gibi kurumlarda çok kısıtlı olarak yapılmakta. Elektronik parçalar çoğu zaman Çin'de yaptırılır. Türkiye'de montajı yapılır, bazen yazılımı yapılır ve satışa sunulur.

Elektronik mühendisleri genelde bilişim alanında çalışırlar. Oysa hedef bilişim sektörü ise elektronik mühendisi olmanın çok da manası yok, bilgisayar okurum daha iyi.

Benim kafam güzel değil ama sen çok tecrübesizsin be kardeş

• quote:

quote:

quote:

bana Türkiye'de elektronik sektöründe çalışan firmaları sayabilir misin? Aselsan, Beko, Arçelik gibi kurumlarda çok kısıtlı olarak yapılmakta. Elektronik parçalar çoğu zaman Çin'de yaptırılır. Türkiye'de montajı yapılır, bazen yazılımı yapılır ve satışa sunulur.

Elektronik mühendisleri genelde bilişim alanında çalışırlar. Oysa hedef bilişim sektörü ise elektronik mühendisi olmanın çok da manası yok, bilgisayar okurum daha iyi.

Tecrübesiz olabilirim ama konuda bilgisiz degilim. En yakin arkadasim alaninda dal secimi yapacagi icin(elektrik ve elektronik arasinda) iki dali da detaylica arastrdi, hocalardan bilgi aldi ve dedigin gibi bir durum pek de söz konusu olmadigini gördüm. Oysa sen "uzay mühendisi olmayin türkiye uzaya cikmiyor nasilsa" tarzi bir düsünce yapisiyla gelmissin montaj faaliyetinden bahsederken.

Herseyi gectim listedeki her mühendislik hakkinda kesin ve kati yorumlar yapmissin, her birini ayri ayri 4er sene okudun heralde tecrübeden bahsettigine göre O zaman kac yasindasin, 120 mi ? Yada bizim bilmedigimiz mühendislik alanindan dersler ve tecrübeler iceren bir bölüm mezunusun ? Yada cok bilmislik taslayip ego tatmin ediyorsun buralarda kim bilir :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

Adam haklı, Türkiye kendi transistörünü bile üretmiyor. İş alanı muazzam düşük elektronik ile ilgili. Tabi Türkiye için konuşmuş olması gerek çünkü diğer tüm ülkelerde Elektronik kısmı muazzam önemlidir. Elektrik Mühendisliği bölümü diye açılan bölümler %90 elektronik ağırlıklıdır. Türkiye'de Elektrik Mühendisi dediğimiz şey "Electrical Power Engineering" olarak geçiyor dışarıda. Türkiye elektroniğini dışarıdan aldığı için, Türkiye'deki elektronik mühendisleri birkaç yer haricinde gerçekten elektronik mühendisi işi yapmaz. Sonuçta biliyoruz haberleşme ile falan birleştirilip, elektroniğin kurtarılmaya çalışılmasını. Türkiye açıkçası söyleyeyim ki; her işi adam akıllı yapmaktansa resmen yama yapıyor. Misal, öğrenciler üniversite kazanamıyor mu? Hadi daha çok üniversite açalım. Elektroniğin iş alanı az ama haberleşmenin çok mu? Hadi birleştirelim. Elektrik Mühendisleri KPSS'den taban puanla girerken EEM'ler açıkta mı kalıyor? Hadi aynı kadrodan alalım. (Gerçi o sorun kalktı gibi ama neyse) Yani sorunu kökten çözmek yerine, geçici ama ileride büyük sorunlara yol açacak çözümleri tercih ediyorlar burada. O yüzden yurtdışında bir yüksek lisans çok şey kazandırır. Burada 2 bin lirayla başlarım hesabı yapıyor millet. Almanya'da brüt mühendisliğe başlangıç maaşı 3000€, bunun yanında staj için bmw 800€, audi 700€ veriyor. Hatta bir arkadaş vardı, stajını silikon vadisinde yapan o daha elinde diploma olmadan 2800$ stajyer maaşı alıyordu. Türkiye'de Turkcell'de stajını yapan arkadaşım 800 tl aldı (itü kontrol +ehm) Aslında Türkiye'de de hiçbirşey yapmadan 800 lira gibi stajyer maaşı (yaklaşık asgari ücret) alınabiliyor. Ancak yurtdışı daha iyi.

• Metalurji ve Malzeme Mühendisliğine iş alanı az demişsin dostum kusura bakma ama sınıfta kaldın. Maaş konusunda belki iyi olmayabilir. ( Tabi bu değişir. Bu da her mühendislik gibi )

Türkiye'de metalurji sektörünün ne olduğu hakkında pek bir bilgin yok sanırım. Malzeme alanı çok gelişmemiş de olsa yine de hatrı sayılır sektörde çalışmana izin veriyor. Hadi malzeme alanını geçtim bir metalurji mühendisinin sıkça çalışabildiği yerler otomotiv ve metalurji sanayisidir ki bunlar Türkiye'de bolca mevcut. Bunlar sadece başlıcaları. Bunların dışında cam,seramik,plastik,boya vs gibi bir çok alanda çalışabiliyorsun.

Yani bu mühendisliğe çalışma alanı sınırlı diyemezsin. Ayrıca yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi bu kadar meslek hakkında bir şeyler yazabilmek için hepsinin içine girmen gerekir. Aksi takdirde internetten duydukların kadarıyla yazarsın. Sadece genel bilgileri bilirsin. Ama iş hiç de öyle değildir.

• quote:

Orijinalden alıntı: ArkandayIM

Metalurji ve Malzeme Mühendisliğine iş alanı az demişsin dostum kusura bakma ama sınıfta kaldın. Maaş konusunda belki iyi olmayabilir. ( Tabi bu değişir. Bu da her mühendislik gibi )

Türkiye'de metalurji sektörünün ne olduğu hakkında pek bir bilgin yok sanırım. Malzeme alanı çok gelişmemiş de olsa yine de hatrı sayılır sektörde çalışmana izin veriyor. Hadi malzeme alanını geçtim bir metalurji mühendisinin sıkça çalışabildiği yerler otomotiv ve metalurji sanayisidir ki bunlar Türkiye'de bolca mevcut. Bunlar sadece başlıcaları. Bunların dışında cam,seramik,plastik,boya vs gibi bir çok alanda çalışabiliyorsun.

Yani bu mühendisliğe çalışma alanı sınırlı diyemezsin. Ayrıca yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi bu kadar meslek hakkında bir şeyler yazabilmek için hepsinin içine girmen gerekir. Aksi takdirde internetten duydukların kadarıyla yazarsın. Sadece genel bilgileri bilirsin. Ama iş hiç de öyle değildir.

hocam metalürjinin iş sahası, makine inşaat bilgisayar elektrik gibi branşlarla kıyaslarsan azdır. Bunu inkar etmezsin sanırım. Tabii bu mühendisliğin avantajı iş alanı dar olmakla beraber mezun sayısının da az olması.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ArkandayIM

Metalurji ve Malzeme Mühendisliğine iş alanı az demişsin dostum kusura bakma ama sınıfta kaldın. Maaş konusunda belki iyi olmayabilir. ( Tabi bu değişir. Bu da her mühendislik gibi )

hocam metalürjinin iş sahası, makine inşaat bilgisayar elektrik gibi branşlarla kıyaslarsan azdır. Bunu inkar etmezsin sanırım. Tabii bu mühendisliğin avantajı iş alanı dar olmakla beraber mezun sayısının da az olması.

Eğer dediğin gibi bir kıyaslama yaparsak evet o konuda haklısın. Bir inşaat veya makine kadar çok değil iş alanı kesinlikle. Bunlar temel mühendisliklerdir. Ben genel anlamda iş alanının az olmadığı söylüyorum.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Tecrübesiz olabilirim ama konuda bilgisiz degilim. En yakin arkadasim alaninda dal secimi yapacagi icin(elektrik ve elektronik arasinda) iki dali da detaylica arastrdi, hocalardan bilgi aldi ve dedigin gibi bir durum pek de söz konusu olmadigini gördüm. Oysa sen "uzay mühendisi olmayin türkiye uzaya cikmiyor nasilsa" tarzi bir düsünce yapisiyla gelmissin montaj faaliyetinden bahsederken.

Herseyi gectim listedeki her mühendislik hakkinda kesin ve kati yorumlar yapmissin, her birini ayri ayri 4er sene okudun heralde tecrübeden bahsettigine göre O zaman kac yasindasin, 120 mi ? Yada bizim bilmedigimiz mühendislik alanindan dersler ve tecrübeler iceren bir bölüm mezunusun ? Yada cok bilmislik taslayip ego tatmin ediyorsun buralarda kim bilir :)

ben her mühendislik hakkında kat'i bilgi sahibi değilim. Sadece kendi bildiklerimi yazdım, ki yanlışlarım olabilir.

Ama bir elektrik-elektronik mühendisi olarak, sanırım elektronik sektörü hakkında konuşabilirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: thor_123

Bir kere böyle bol iş alanı az iş alanı diye bir yorum yapılamaz mühendisliklerde üniversitede kendini geliştiren,iyi yerlerde staj yapan yani argo tabirle patlak mühendis olmayan adam için her mühendislik dalında iş vardır.Belki ilk yıllar maaş açısından memnun etmeyebilir fakat 3-4 yıl içerinde bu konuda memnun olacağı düzeye gelecektir tabi aktif ve iletişimi kuvvetli olan birisi olursa üniversite ile mühendisin bilgisini kıyaslamakta çok yanlış adam misal adam itüye giriyor bölümünü sevmiyor zorla bitiriyor okulu.Sonra ne yaptın üniversitede hiç bir şey staj yok,bir şey yok.Pek çok arkadaşım var üniversitede şuan hep iyiy yerlerde staj yapıyorlar ve okuldan sonrada aynı yerlerde çalışma teklifi aldılar.O yüzden bölümleri az iş alanı çok iş alanı diye değerlendirmeyin derim.İş her zaman vardır.Önemli olan o işi yapabilecek nitelikleri kazanmış olun.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.