Şimdi Ara

Mühendislerin çalışma koşulları, ne yaptıkları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
6
Favori
7.576
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar aramızda MF'ci çok. Haliyle mühendislik düşünenlerde çok. Fakat çoğumuz neler yapıldığını belki detaylarıyla bilmiyoruz. Keşke üniversiteye girdikten, çekirdek programı işledikten sonra bölüm seçebilsek. (Sabancı'daki gibi) Fakat ne yazık ki böyle bir imkanımız yok, çoğu üniversitede. Üniversiteye girdikten sonra bölüm değiştirebilmek, çap, ya da yan dal yapabilmekse çok zor. Bu yüzden bu başlık altında konuşsak. Tartışsak nasıl olur diyorum. (Mesleğe Türkiyede ve Dünyads bakış açısı, değişen ve globalleşen Dünya'da mesleğe 20 sene sonra da ihtiyaç duyulur mu, yüksek lisans, master, ve doktora hangi konularda olabilir-olmalı, hangi alanda çalışılır, piyasa durumu, iş imkanları, kendi işini kurabilme ihtimali, Türkiye'de verilen eğitimin yeterliliği vs.)

Çoğumuzun bilmediği şeyler olduğunu düşünüyorum başlık sene sonuna kadar kalırsa, bir çok şey öğrenebiliriz.

Bilgisayar Mühendisliği
    Elektrik-Elektronik Mühendisliği (Elektrik falan da dahil)
    İnşaat Mühendisliği
    Kimya Mühendisliği:kimyasal maddeler ve süreçlerle ilgilenir.
    Makina Mühendisliği
    Malzeme ve Metalürji Mühendisliği
    Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
    Gıda Mühendisliği
    Harita Mühendisliği
    Endüstri Mühendisliği
    Uçak Mühendisliği
    Uzay Mühendisliği
    Havacılık ve Uzay Mühendisliği
    Tekstil Mühendisliği
    Jeoloji Mühendisliği
    Genetik Mühendisliği (Moleküler Biyoloji ve Genetik)
    Tıp Mühendisliği
    Otomotiv Mühendisliği

aklıma gelenleri yazdım.

olmazsa olmaz baltalıyıda çağırayım
    @Nicotinell

Eklemeler:

Vikipedi- Mühendislik Dalları Listesi

quote:

Bilgisayar Mühendisliği: bol iş alanı
    Elektronik Mühendisliği: az iş alanı
    Elektrik Mühendisliği: bol iş alanı
    İnşaat Mühendisliği: bol iş alanı
    Kimya Mühendisliği: az iş alanı
    Makina Mühendisliği: bol iş alanı
    Malzeme ve Metalürji Mühendisliği: az iş alanı
    Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği: az iş alanı
    Gıda Mühendisliği: bol iş alanı ama düşük maaş
    Harita Mühendisliği: fena değil
    Endüstri Mühendisliği: kötü
    Uçak Mühendisliği: az iş alanı ama az mezun
    Uzay Mühendisliği: aynı
    Havacılık ve Uzay Mühendisliği: aynı
    Tekstil Mühendisliği: az iş alanı
    Jeoloji Mühendisliği: az iş alanı
    Genetik Mühendisliği (Moleküler Biyoloji ve Genetik): çok az iş alanı (yurtdışı düşünen okusun, bilkentte falan)
    Tıp Mühendisliği: bir halt olmaz. Henüz büyük üniversiteler açmadı
    Otomotiv Mühendisliği: makine müh varken riske girmezdim.

Yukarıdaki alıntı Nicotinell abimize aittir

quote:

Orijinalden alıntı: cegaunist

En azından Bilgisayar Mühendisliği hakkında çevremde gördüklerimi, duyduklarımı, bildiklerimi ve öğrendiklerimi anlatabilirim.

Çalışma Koşulları:

Ofis, büro, plaza tarzı yerlerde çalışırlar. Vaktinin çok büyük bir çoğunluğu bilgisayar başında geçer. Bir iş üzerinde ekip ekip çalışırlar. Genelde sabah 8 akşam 5 mesai saatleri olduğu gibi oranı azımsanmayacak kadar gece vardiyasında çalışan bilgisayar mühendisleri de mevcuttur. Mesai saatleri dışında iş yerine çağırılmaları normal karşılanır. Kurumsal şirketler aynı zamanda kişinin tatildeyken ya da işe gelemeyecek durumdayken de, iş yerindeki bilgisayarına bağlanmasını ve işini o şekilde yürütmesini isterler.

Çalışma Alanları:

Çalışma alanları çok farklılık gösterir. Öyle ki yan yana oturan iki bilgisayar mühendisi birbirlerinin işini yapamaz. Her ekibin farklı bir görevi, her personelin yaptığı farklı bir iş alanı vardır. Genelde işe ilk hangi uzmanlık alanında girildiyse sonra o alanda çalışılır ve o şekilde devam edilir.

Piyasa Durumu:

Piyasada bolca bilgisayar mühendisi mevcuttur. Fakat büyük kurumlar, nitelikli eleman bulamadıklarını söylemekten çekinmezler. Sadece diploma üzerinde bilgisayar mühendisi olan kişinin çokluğuyla beraber işsizlikleri de doğru orantılıdır. Bu yüzden bu meslek sahibi olmak isteyen bir üniversite öğrencisinin kendisini mutlaka geliştirmesi, bir alanda uzmanlaşması, arayan değil aranan eleman olma yolunda ilerlemesi gerekmektedir.

Yurtdışı İmkanı:

Kuşkusuz yurt dışında çalışabilecek en temiz mühendisliktir. Türkiye'den sık sık ülkeler bilgisayar mühendisi talep eder. Özellikle en son geçen yıl sanıyorum Hollanda 50.000 IT uzmanı açığı olduğunu ve bu yüzden Türkiye'den yardım istemişti. Gene 3-4 yıl önce İrlanda, ülkesine gelecek olan bilgisayar uzmanları için ayrı bir vize sistemine geçmişti. Bu sayede dışarıdan bilgisayar uzmanı ihtiyacını kapatmayı planlıyordu. Hem Avrupa'da hem Amerika'da bilgisayar konusunda nitelikli eleman sıkıntısı mevcut ve mevcudiyetini sürdüreceğe benziyor. Bu konuda Türkiye'deki nitelikli bilgisayar mühendisleri çok şanslı.

Kendi İşini Kurma İmkanı:

Bu konuda da şanslı bir mühendislik dalı. Çünkü devlet kurumlarından, özel kurumlara kadar artık dışarıdan birine belli bir süre içinde proje vermek oldukça yaygın. Örneğin bir bilgisayar mühendisi kendi yazılım şirketini açıp, özel şirketlerden gerekse de devlet kurumlarından iş alıp, verilen süre içinde yazılımı teslim ederek ticaret yapabilir.

Maaş Miktarı:

Devlette olması durumunda 3.000 lira ile başlar ve ortalama 3.500 lira ile devam eder.
    Özel sektörde değişiklik gösterir. 2.000 lira başlangıç maaşı iken, tecrübelerle, referanslarla, yetenekle maaş artar. Ortalama bir bilgisayar mühendisi özel bir şirkette 4.000 lira civarı maaş alır. Tabii ki bunun çok altı ve çok üstü alanlar da mevcuttur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi awesom-o -- 14 Eylül 2013; 14:08:49 >

• ben böyle kendim alet esya falan olusturayim duzenek yapayim falan istiyorum elektrik elektronik istiyorum yanlış bir secim degil di mi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayar Mühendisliği: bol iş alanı
    Genetik Mühendisliği (Moleküler Biyoloji ve Genetik): çok az iş alanı (yurtdışı düşünen okusun, bilkentte falan)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nicotinell -- 13 Eylül 2013; 18:25:07 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

Bilgisayar Mühendisliği: bol iş alanı

elektrik elektronik ve elektrik farklarını aciklar misin beim üstte yazdigim seye ee daha cok uyuyor degil mi

• quote:

Orijinalden alıntı: ardelis

ben böyle kendim alet esya falan olusturayim duzenek yapayim falan istiyorum elektrik elektronik istiyorum yanlış bir secim degil di mi

alet düzenek oluşturup napıcan kime satacaksın.
  • quote:

quote:

ben böyle kendim alet esya falan olusturayim duzenek yapayim falan istiyorum elektrik elektronik istiyorum yanlış bir secim degil di mi

siz bana ee ve elektrik muhendisluklerinin farkını ve calisma alanlarini anlatır misiniz biliyorsaniz

• Bulunsun

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

siz bana ee ve elektrik muhendisluklerinin farkını ve calisma alanlarini anlatır misiniz biliyorsaniz

öncelikle bütün mühendisliklerde olduğu gibi elektrik veya elektrik elektronik mühendisliği mümkün mertebe iyi okullarda okunmalı. Bu yüzden iyi bir puan yapmakta fayda var.

Elektrik Mühendisliği: Enerji, elektrik, otomasyon vs gibi alanlarda çalışır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği: Son sınıfta branş seçilir. Elektrik branşı seçilirse elektrik alanında çalışabilir. Onun dışında bilişim, telekomünikasyon, elektronik gibi alanlarda çalışabilir.

• quote:

quote:

quote:

quote:

öncelikle bütün mühendisliklerde olduğu gibi elektrik veya elektrik elektronik mühendisliği mümkün mertebe iyi okullarda okunmalı. Bu yüzden iyi bir puan yapmakta fayda var.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği: Son sınıfta branş seçilir. Elektrik branşı seçilirse elektrik alanında çalışabilir. Onun dışında bilişim, telekomünikasyon, elektronik gibi alanlarda çalışabilir.

ee elektriği de mi barindiriyor bir yandan yani

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

ee elektriği de mi barindiriyor bir yandan yani

barındırıyor ama hiçbir zaman bir elektrik müh kadar detaylı öğrenemezsin elektriği. Ayrıca itü elektrik, ege elektrik elektronikten daha üstün. Çünkü okul etiketi var. Sırf ikisini de barındırıyor diye bölüm ve okul seçimi yapma.

Bilişim alanını hedefliyorsan bilgisayar müh daha iyi. En azından yazılım biliyorlar

• Mesajım bulunsun
  • Nicotinell N kullanıcısına yanıt
    hocam sen bize bütün alanları basitçe açıklar mısın ilk mesaja ekleyeyim. Bir de biliyorlarsan eem bilkentte okunur, bilg. boünde okunur gibi yazarsan, eğitim kalitesini biliyorsan :)))
  • hacettepe otomotivde okuyan veya bu bölüm hakkında bilgi sahibi olan bizi aydınlatırsa çok güzel olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alea iacta est

tıp mühendisliği gerçek mi ya

valla var uydurmadım kbü deymiş hatta :D

link
  • quote:

Orijinalden alıntı: awesom-o

hocam sen bize bütün alanları basitçe açıklar mısın ilk mesaja ekleyeyim. Bir de biliyorlarsan eem bilkentte okunur, bilg. boünde okunur gibi yazarsan, eğitim kalitesini biliyorsan :)))

bütün mühendislikleri mümkün mertebe iyi okullarda okumak lazım. İlk 15.000 e girmek lazım. Çok fazla üniversite olduğu için piyasada okul etiketi ile sivrilmek gerekiyor bu devirde. Bir de illa şu branş olsun demeyin. O devir geçti. İlla itü olsun deyin. Örneğin puan elektrik elektroniğe yetmiyorsa odtü makine inşaat falan yazın. Dandik bir üniversitenin elektroniğini yazmayın
  • Bir de bizim okulda yeni acilmis biyomuhendislik. nasil oluyor bilen var mi?
  • neden mekatronik mühendisinden bahseden yok ???

• quote:

quote:

link

Yok artık

• quote:

Orijinalden alıntı: ontario

quote:

quote:

link

Yok artık

quote:

Mezun olanların iş garantisi olacak.

yalana bak

• forumdaki mühendis büyüklerimiz şu konuyu görseler keşke, özellikle çalışma koşullarını, mekanlarını çok merak ediyorum, ben kontrol müh. istiyorum ama, tam olarak nasıl bir iş yapıyorlar, elektronikte aynı şekilde, bir fikrim yok. üni de bile ne okuyorlar, ne yapıyorlar, hiç birşeyden haberim yok
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.