Şimdi Ara

Mühendisliğin Geleceği ve Yapay Zeka

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
1
Favori
1.134
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Son günlerde tıpla ilgili olumsuz konular açıldığını görüyorum, keşke mühendislik yazsaydım diyenler var. Sadece Mühendislik vs Tıp konusu olmasının ötesinde AI'ın mühendislik ve özellikle yazılım işlerinde büyük etkisinin olacağını düşünüyorum. Forumda hiç bahsedilmemiş ama chatgpt'nin o1 modeli yeni çıktı, şu an her bölgede aktif değil ve sınırlı biçimde ücretli üyelere sunuluyor. Benchmark sonuçları inanılmaz, henüz deneme şansım olmadı ama sonuçları paylaşalım:

Yeni modelin PhD sahibi bir uzmandan daha iyi olduğunu söylüyorlar, bir önceki gpt4o lise öğrencisi düzeyinde diyorlardı mesela.

College Math accuracy sonucunun 98.1% olması düşündürücü olmuş.

Codeforces'ta gpt4o 11th percentile ike o1 89th percentile sonuç almış, bu competition düzeyinde kod sorularını herkesten iyi çözecek demek oluyor...

Mühendislik ve teknik meslekler için gelecekte neler olabileceğini sizlerin hayal gücüne bırakıyorum.

Bence tıp yanlış bir seçim değil, mühendislikte öğrendiğiniz her şeyi ve fazlasını AI yapabilecek.

Tıp için önümüzdeki 20 sene AI yüzünden işsiz kalma sıkıntısı olacağını düşünmüyorum.

Aynı şeyi yazılım işleri için söylemem mümkün değil.

Benim gözlemlediğim bir sorun; insanlar AI modelleri statik olarak değerlendiriyorlar. O andaki modelin kapasitesi neyse, buna bakarak sorun olmayacağını düşünüyorlar. Oysa gelişim ve ilerlemenin hızına baktığımızda bu modeller 6 ay kadar bile statik şekilde kalmıyorlar, sürekli yeni ilerlemeler oluyor. Hatta şu anki haliyle bir ilerleme olmasa bile, kullanılan platformlardaki değişikliklerle büyük oranda insana düşen işleri AI'ın yapabileceğini düşünüyorum.

Örnek vermek gerekirse, doğru düzgün kod yazamayan bölümden arkadaşım tamamen AI kullanarak bu yaz staj yaptı ve hiçbir sorunla karşılaşmadı. Yine benzer şekilde, herkes okul projelerini AI'a yaptırıyor.

Sizlerin bu konudaki düşünceleri nedir? Çıkan yeni modeller karşısında hala içiniz rahat olabiliyor mu? Mühendislik oku, yurt dışında çalış uygulamasının önümüzdeki yıllarda da işeyeceğini düşünüyor musunuz?

Kaynak:

https://openai.com/index/learning-to-reason-with-llms

• "Bence tıp yanlış bir seçim değil, mühendislikte öğrendiğiniz her şeyi ve fazlasını AI yapabilecek."

• CENGaver olduğuma o kadar memnunum ki Mühendisliğin Geleceği ve Yapay Zeka 

Ofisi tercih etsem de uzaktan çalışma olanağı 10/10

Yurt dışına/Yurt dışında çalışmak da görece kolay Mühendisliğin Geleceği ve Yapay Zeka 

Benim "uçan arabam" nerede abi Mühendisliğin Geleceği ve Yapay Zeka 

Mühendisliğin Geleceği ve Yapay ZekaFireshipyoutube
    Let's take a first look at the new ChatGPT o1 model - a state-of-the-art reasoning AI model from OpenAI that shows unmatched abilities in math, science, and coding. #programming #ai #thecodereport 💬 Chat with Me on Discord https://discord.gg/fireship 🔗 Resources o1 model https://openai.com/o1/ V0 UI development https://youtu.be/TBIjgBVFjVI Google's Doom Engine https://youtu.be/SBdDt4BUIW0 📚 Chapters 🔥 Get More Content - Upgrade to PRO Upgrade at https://fireship.io/pro Use code YT25 for 25% off PRO access 🎨 My Editor Settings - Atom One Dark - vscode-icons - Fira Code Font 🔖 Topics Covered - What is o1? - Update on Devin AI programmer - How does OpenAI o1 work? - GPT-4o vs o1 benchmarks - o1 vs Claude - What is the best LLM in 2024? - Trends in Artificial Intelligence
    https://www.youtube.com/watch?si=DTBO8FJmSRGGxiCo&v=6xlPJiNpCVw&feature=youtu.be

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Juniorları yok edecek gpt

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • RamseyBolton kullanıcısına yanıt
    😞

• STEM alanlarında PhD düzeyinde diyorlar, codeforces'ta 89 percentile yazmışlar, 1 sene önceye kadar toplamada bile hata yapan model matematik yarışmalarında altın madalya seviyesine kadar geldi diyorlar...

Sadece junior'ın ötesinde olabilir olay, kaldı ki juniorları yok ederse insanlar nasıl senior olacak? Sadece Seniorlara ihtiyaç olursa piyasa ne oranda daralacak?

• YaralıPanda kullanıcısına yanıt

Videoda tiye almışlar, bu kanal OpenAI karşıtı herhalde, argümanları OpenAI daha çok para istediği için sonuçları abartıyor şeklinde olmuş. Yakın zamanda bu sonuçları veremediğinde ne yapacaklarını düşünmemişler. Sadece sahte sonuçlar üzerinden ne kadar insanları kandırabilirler ki?

Ben bu model öncesi gpt4o ve gemini kullananlar da mevcut yazılım/yapay zeka işlerini yapabiliyor dedim. Kod yazmak değil yazılmış kodu biraz takip edecek beceri gerekiyor şu anda sadece. AI'ın sunduğu destekle birlikte 3 aydır kendi başına kodlama ile uğraşanla PhD düzeyinde kodlama bilgisi olan arasındaki beceri farkı minimuma indi.

Algoritma becerisi 90% biri vs 10% olan ama AI kullanan biri arasında beceri farkı fazla yok, bu da teknik becerinin değerini çok fazla düşürüyor. Henüz insanlar buna uyanmadı, bakalım bu konunda genel kabullenme ne zaman gerçekleşecek.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu yüzden elektrik mühendisliği 😎

• ikigai kullanıcısına yanıt

Ben 2 gün önce acacaktim, yine itiraz ederler dedim

Kod yazmayı bilmeyen kodu takip de edemez/debug da yapamaz zaten. Anca syntaxı falan hatırlamazsa olabilir o da zaten iş alacak noktada değil, sadece kişinin kendi işini hızlandıracak türden.

Gpt güzel bir konu anlatım aracı olabilir ama asla kodu düzeltme aracı olamaz, 3 aydır full stack üzerine araçlar öğreniyorum, 1 haftadır da belirli bir sorun üzerine deniyordum (bkz: Spring security nasıl bir şeysin sen) daha deprecated olmuş bir metotu bile anlamıyor, ya da sürekli benim verdiğim örnekler üzerinden hareket ediyor, ki ben daha backendde uygulama geliştirmenin çook daha başındaydım o zaman.

Phd ile kendi kendine uğraşanın eşit olması demek şu fotoğraftaki projeyi herhangi bir 1.sınıfın yapabilecek demesiyle eşdeğer

Ki bu daha lisans projesi, şirketlerin arge departmanlarının geliştirdiği 1501 projelerinde phd olmayan adam ne soracağını bile bilmez, kaldı ki projeye katkıda bulunsun, isterse tüm gün ai sorsun. Kaldı ki şirketler bu projeler için uzman birilerini aramaya devam ediyor, savunma sanayi de alımlarına devam ediyor (sayıları vs her şey linkedlnde belli), demek ki ortada devin ai gibi yazılımcı adam yok ki o da boş çıktı zaten

Tabi böyle düşünmekle kalmayıp derslerde konusunu da açtık hoca da bizim endişelenmemize şaşırdı, sektörde işler düşündüğünüzden daha kompleks diye

Ben şu an Gpt ye bana bir mobil uygulama yaz ortalama hesaplayıcısı olsun desem yapar, ama daha fazlası değil, zaten koskoca cs'yi + lisansüstünü mobile 2 kutucuk yerleştirecez diye okumuyoruz.

https://www.tigahealth.com/tr/ar-ge/dmek-track/

Bu Türkiyede sağlık bilişim alanında ihraç düzeyine ulaşan şirketlerden biri, şimdi bu sistemi inşa edebilmek için elimde o1 ye bir aracım olması yetiyor mu? Silikon vadisi de değil yani, bildiğimiz Ankara Söğütözü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 14 Eylül 2024; 20:54:36 >

• Ankaratıplı kullanıcısına yanıt
    6 ay önce devin ai falan filan diye konu açıyordun ne oldu o 6 ayda, hangi - ortalama üstü- ünililer işsiz kaldı?

• Yazılım elden gidiyeeeeaaHHHH

• Leopard76 kullanıcısına yanıt

Devin.ai ölü doğdu gibi oldu, doğru düzgün halka bile açılmadı bildiğim kadarıyla. Ancak şu anda OpenAI ile birlikte çalışıyorlar bkz: https://www.cognition.ai/blog/evaluating-coding-agen

Büyük proje isimleri vermişssiniz de bu şekilde projeyi yazıp al bana ver şeklinde olmuyor olay. Parça parça yapacaklarınızı AI'a yaptırırsınız. Kod yazma konusunda uzman kişiye gerek kalmıyor, sadece yazılanı takip edecek düzeyde olmak yoktan var etmeye kıyasla inanılmaz derecede daha kolay. Bana bunu yap dediğinde tek satır kod yazamayacak insanlar, AI promptlarıyla şu anda uygulama çıkarabiliyorlar.

Savunma sanayinden veya büyük projelerden örnek verip de yapamıyor demek sadece şu anki durumu görmezden gelmek oluyor. Daha küçük ölçekte projeleri yapabiliyor. Hiç android studio kullanamayan insan android app yazabi,liyor mesela AI sayesinde. Bu durum binlerce insan arasında olan rekabeti milyonlarca insan arasına taşıyacaktır.

Algoritma bilgisi konusunda ise, evet adını bile bilmediğiniz algoritmaları AI ile kullanabilir implement edebilirsiniz. Yani kendim yaptığım ve başkalarının da yaptığı şeyleri inkar mı edeyim, AI yapamıyor mu desem bilemedim...

Özellikle savunma sanayi daha özel bir alan, orada diplomasız insan çalıştırmaları, AI kullanıp riske girmeleri daha zor. Çok da kısıtlı ve dar bir alan bu arada.

Tamam da 3 aylık çalışma phd yapan birinin bilgisine eşit oluyorsa alalım hazırlıktan birini bak burada bütün gereksinimler var sana süre de var al o1 diyelim ortaya yine bir şey çıkmaz, yine teori eksikliği var yine tool eksikliği var, sonuçta basit bir uygulama yapmakla bir bitirme projesi vs yapmak aynı şey değil.

Algoritmaları bulabilir çünkü İnternette her çeşit algoritma, her çeşit design patterns birçok dilde artı eksileriyle hazır açıklanıyor, önemli olan onu neye nasıl implemente etmekte,
    Yani hiç backend bilmeyen biri belki zorlarsa crud operasyonlarını yapacak bir sistem kurabilir, belki de login/register da yapabilir (bende yapamadı da neyse), ama biri dese ki bu hazır algoritmayı kullanmayacaz yeni bir şifreleme algoritması yapacaz diye, orada kalakalır bu adam. (kabul hiç böyle bir şey yapmadım ama bir bankanın giriş sisteminde orada bulunan 7 8 algoritmayı direkt alıp kullandığını pek sanmıyorum, belki de bu konuda bir deneyimliye ihtiyacım var onu da hocalarla buluyorum)

Ha ileride çok devasa bir şey çıkarsa, böyle şu oyunu istiyorum dediğinde aklındakini tak diye sunacak bir şey çıkarsa da bundan sadece mühendislerin etkilenmeyeceği çok açık, o yüzden bölüm tercihinin buna bakılarak yapılmasını mantıklı bulmuyorum (dünkü konuya ithafen) bence dert edeceğimiz şey bundan ziyade bölümdeki mezun fazlalığı vs olmalı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 14 Eylül 2024; 21:35:45 >

• Herkes tıp mı okuyacak o zaman. Bu yapay zekada bütün mühendislikleri yapacak sonra yeter bu kadar tıpa elleşmiyorum mu diyecek? Bir fabrikada kalite kontrolde çalışan,bir firmada fiziki sahada çalışan elektrik mühendisinin işini nasıl yapacak? Bunu yapacak akıllı robotlar gelecekse o zaman hastane muayene edecek tanı koyabilecek robotlar da çıkmayacak mı? Neresinden tutarsan tut elinde kalıyor maalesef.

Bu yeni teknoloji eski teknolojinin 8 katı kadar iyiMühendisliğin Geleceği ve Yapay Zeka 

Ve birden çıkmayacak teknoloji yavaş yavaş gelisecek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 14 Eylül 2024; 21:47:28 >

Mevcut algoritmalar kullanıyor. Kimse oturup kendi özel şifreleme algoritmasını çıkarmıyor öyle kolay. AES, DSA, RSA gibi şifreleme algoritmalarını diffie-hellman gibi anahtar değişim algoritmalarıyla birlikte kullanıyorlar. Bilgisayar mühendisliği mezunu bier banka çalışanına bana RSA gibi bir şifreleme algoritması geliştir dediğinde yapabileceğini mi sanıyorsunuz?

Sorting için de mesela; selection sort, bubble sort, merge sort, quicksort gibi mevcut algoritmaları kullanırsınız. Bilinen algoritmalardan daha iyilerini bulursanız bilgisayar bilimi tarihine adınızı yazdırırsınız.

Phd düzeyinde biri çok büyük ihtimalle piyasadaki kodlama becerilerine sahip olmayacaktır. Becerileri daha teknik ve akademik olacaktır, bu konularda da AI çok başarılı sonuçlar veriyor. Yeni çıkan modeli denemedim mutlaka eskilerine göre büyük ilerlemeler var, şu anda AI'ın eksiği çok büyük ve complex projelerde direkt çıktı veremiyor. Bu yüzden ufak ufak fonksiyonlar şeklinde kodu yazdırmak gerekiyor. Bunu da çözerlerse zaten senior da dahil kimsenin kod yazması gerekmeyecek. Ben mevcut durumda, kod yazmanın üç-beş prompta indirgendiğinden bahsediyorum.

Şu an tercih döneminde değiliz, kimsenin tercihini değiştirmek için açmadım bu başlığı. Sadece mevcut gelişmeler karşısında insanların yeterince dürüst olduğunu sanmıyorum. Her şeyi AI'a yaptırıp biz yapıyoruz diye geçiniyorlar, hiç kodlama nedir bilmeyenler de ne olup bitiyor anlamıyorlar.

• O1 grad level math sorularında kusursuza yakin proof yapiyor gibi duruyor, inanilmaz bir seviyeye atlamis. Ustelik 5 6 soruyu tekte versen de cozuyor, haftada 30 mesaj limiti cok sikintu degil gibi duruyor

• Kaang60 K kullanıcısına yanıt
    Hocam bu sene emk aktı mı bize 😎

• The Killing Road kullanıcısına yanıt

Böylece PhD level söylemini doğrulamış olduk.

Çok iyiymiş, normalde birkaç soru verince çözmüyordu.

1.5 sene önce calculus sorularıyla ilgili konusu geçtiğinde hiçbirini çözemiyor dediğiniz zamanı hatılıyorum da, epey bir yol katetti AI, matematik en zayıf halkasıydı hatta. Eğer bu benchmarklar doğruysa bu model en büyük sıçramalardan biri de olabilir. Ben zaten yakında "Eğer AI öyle dediyse doğrudur." noktasına geleceğimizi düşünüyorum.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.